Dodaj do ulubionych

jaki program?

IP: *.ols.vectranet.pl 26.05.05, 14:48
Sciągnęłam reloadevery, ale nie mogę go otworzyć. Jaki mam zainstalować
program, żeby móc otworzyć tamten i go zainstalować?
Obserwuj wątek
    • Gość: monika Re: jaki program? IP: *.ols.vectranet.pl 26.05.05, 15:24
      Pomóżcie, bo nie mogę otworzyć programów z rozszerzeniem xpi. Co muszę doinstalować?
      • neder wystarczyło zajrzeć do FAQ 26.05.05, 15:28
        filext.com/detaillist.php?extdetail=xpi&Submit3=Go%21
        • Gość: monika Re: wystarczyło zajrzeć do FAQ IP: *.ols.vectranet.pl 26.05.05, 15:32
          dzięki, tylko, że ja jestem laikiem. jestem na tej str do której jest ten link i
          co dalej?
    • Gość: w++ Re: jaki program? IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 26.05.05, 20:02
      Jeśli masz ten plik o rozszerzeniu .xpi na dysku to albo użyj opcji z menu
      "otwórz plik" i znajdż ten plik, albo po prostu z exploratora windows "chwyć"
      ten plik i "rzuć" na okno FF albo Mozilli. W obydwu przypadkach otworzy się okno
      instalatora z możliwością potwierdzenia instalacji. Ważne: aby to zadziałało w
      opcjach programu (w FF jest to w dziale przeglądanie) musi być ustawiona opcja
      "zezwól witrynom na instalację oprogramowania". Ta opcja musi być też włączona
      jeśli klikasz na stronę na link z plikiem .xpi.
      • Gość: monika Re: jaki program? IP: *.ols.vectranet.pl 27.05.05, 13:20
        Wypróbowałam wszystkie z wymienionych tu sposobów, mam włączoną opcję "zezwól
        witrynom na instalacje oprogramowania" i dalej nic się nie dzieje
        • neder Re: jaki program? 27.05.05, 13:35
          to jakieś rozszezrzenie firefoxa? ściągnij je jeszcze raz poprzez Narzędzia >
          rozszerzenia > popierz więcej rozszerzeń -> wyszukaj na stronce to o które Ci
          chodzi i koniec. samo się wtedy zainstaluje.

• mon_ja Re: jaki program? 27.05.05, 13:49
            Tylko, że jest jeden problem: jak klikam na rozszerzenia to nic się nie dzieje,
            nic nie wyskakuje ani z niczym się nie łączy. Nie wiem co to może być
          • Gość: w++ Re: jaki program? IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 27.05.05, 18:53
            neder napisała:

> to jakieś rozszezrzenie firefoxa? ściągnij je jeszcze raz poprzez Narzędzia 
            > 2;
            > rozszerzenia > popierz więcej rozszerzeń -> wyszukaj na stronce to o kt
            > óre Ci
            > chodzi i koniec. samo się wtedy zainstaluje.
            >

Neder, zauważ że podana przez Ciebie metoda otwiera po prostu nowe zwykłe okno
            przeglądarki z predefiniowanym adresem na mozilla.org, który można zmienić (nb.
            jeśli wpiszemy w pasek adresu file://c:\ to mamy dostęp do instalacji rozszerzeń
            z posiadanych u siebie na dysku plików, jeszcze jedna alternatywna metoda), a
            cała instalacja w dowolnej z metod polega na kliknięciu linka lub bezpośrednie
            odpalenie pliku .xpi na co zawsze FF reaguje wyświetleniem okienka z z żadaniem
            potwierdzenia instalacji.
            Coś mi się widzi że u Moniki problemem jest raczej jakaś usterka instalacji i ff
            nie reaguje u niej na pliki .xpi , ale niestety nie mam żadnej koncepcji, nie
            widzę w opcjach jakiś jawnych ustawień obsługi plików .xpi.
            U mnie w ff i paru mozillach wszystkie metody działają ok.
            • Gość: monika Re: jaki program? IP: *.ols.vectranet.pl 27.05.05, 19:27
              sprawdzałam też w about:config xpiinstal mam ustawione na true czyli niby
              wszystko powinno być ok
              • Gość: monika Re: jaki program? IP: *.ols.vectranet.pl 27.05.05, 19:37
                pewnie odinstalowanie FF i zainstalowanie na nowo też nic nie da?
                • Gość: w++ Re: jaki program? IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 27.05.05, 20:04
                  To właśnie chciałem Ci polecić jako ostatnią deskę ratunku, bo widziałem też że
                  szukałaś bezskutecznie pomocy na firefox.pl. I to raczej deinstalację najpierw i
                  na czysto nową instalację (profil powinien się zachować ale nie będzie może od
                  rzeczy najpierw sobie katalogi (programu i profilu) gdzieś na boku skopiować)
                  • Gość: monika Re: jaki program? IP: *.ols.vectranet.pl 27.05.05, 20:14
                    A możesz mi napisać krok po kroku jak to zrobić? nie chciałabym niczego
                    spieprzyć bo brat by mnie chyba zabił:))
                    • Gość: monika Re: jaki program? IP: *.ols.vectranet.pl 27.05.05, 20:17
                      Jeśli odinstaluję to pewnie profil mi się zachowa a z nim moje kombinowanie w
                      about:config. chciałabym, żeby po ponownej instalacji wszystkie ustawienia w a:c
                      zostały ustawione domyślnie przez FF
                      • Gość: w++ Re: jaki program? IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 27.05.05, 20:54
                        Gość portalu: monika napisał(a):

> Jeśli odinstaluję to pewnie profil mi się zachowa a z nim moje kombinowanie w
                        > about:config. chciałabym, żeby po ponownej instalacji wszystkie ustawienia w a:
                        > c
                        > zostały ustawione domyślnie przez FF

Twoje obawy mogą mieć pewne uzasadnienie, ale ze starego profilu warto sobie
                        chociaż zachować plik bookmarks.html z zakładkami, bo to niepotrzebna robota z
                        ich odtwarzaniem. Sugeruję więc skopiowanie sobie gdzieś na boku tego katalogu
                        na wszelki wypadek. Nie wiem tylko gdzie akurat w Twoich windowsach znajduje się
                        katalog profilu ff, ale może ktoś tu wie.
                        Może spróbuj najpierw bez ruszania profilu (może nie tam jest zamiewszane), a
                        jak nie pomoże to po kolejnej deinstalacji skasuj ręcznie katalog profilu i ff
                        utworzy nowy.
                        • Gość: monika Re: jaki program? IP: *.ols.vectranet.pl 27.05.05, 20:57
                          tylko jak znaleźć te profile?
                          • arie Re: jaki program? 27.05.05, 21:25
                            Witam :)

W XP jest np. tak:
                            C:\Documents and Settings\nazwa_użytkownika\Dane aplikacji (nalezy ujawnić
                            foldery ukryte)\Mozilla\Firefox\Profiles\nazwa_profilu (zakładki są w pliku
                            bookmarks.html

Powodzenia, pozdrawiam :)
                            • Gość: monika Re: jaki program? IP: *.ols.vectranet.pl 27.05.05, 21:37
                              Chyba nareszcie mi się udało. Jakims cudem zmieniłam profil (nie wiem jak) i
                              teraz mam FF w stanie "surowym". Zaraz zabieram sie za rozszerzenia. Dzięki
                              wszystkim za pomoc
                              • Gość: monika Re: jaki program? IP: *.ols.vectranet.pl 27.05.05, 21:44
                                Za wczesna radość, mimo zmiany profilu ( a może źle to zrobiłam) dalej nie mogę
                                otworzyć xpi.
                                • Gość: w++ Re: jaki program? IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 27.05.05, 22:16
                                  No to już chyba tylko reinstalacja. Zalecam po deinstalacji wejść do Program
                                  files, i zobaczyć czy tam nie został jakiś katalog po firefoxie (Mozilla
                                  Firefox) z jakimiś plikami i ewentualnie je wywalić żeby nic nie zostało
                                  dołączone do następnej instalacji. Powodzenia :))
                                  • Gość: m Re: jaki program? IP: *.ols.vectranet.pl 27.05.05, 22:42
                                    ale adblocka zainstalowałam bezproblemowo. Reloadevery ściagnęłam, przeciągnęłam
                                    na ikonkę FF, wcisnęłam instaluj, a po ponownym uruchomieniu FF strona dziwnie
                                    mi się otworzyła tzn. dolny pasek, gdzie jest napisane m.in. zkończono był w
                                    połowie wysokości ekranu, a pod nim jakieś dziwne napisy. Pionowo strona też
                                    była podzielona na pół i nie cała był wyświetlona
                                    • berdyczowpiszdomnie Re: jaki program? 27.05.05, 22:47
                                      z tego co pamiętam to u mnie krzaczył w ten sposób Profil zmiany typu
                                      przegladarki jakim się przedstawia w necie sorry nazwa mi uleciała ale jak
                                      otworzysz narzędzia , rozszerzenia i będziesz do kazdego rozszerzenia sprawdzać
                                      opcję to ten babol też wyskoczy i będziesz wiedzieć który to!!!
                                      • Gość: monika Re: jaki program? IP: *.ols.vectranet.pl 27.05.05, 22:57
                                        właśnie przy tym rozszerzeniu nie mogę otworzyć opcji
                                        • berdyczowpiszdomnie Re: jaki program? 27.05.05, 23:08
                                          właśnie zainstalowałem to rozszerzenie na swoim kompie i u mnie działa
                                          rewelacyjnie. Proszę opisz jeszcze raz co szwankuje u Ciebie. Przepraszam a może