Gość: m IP: *.ols.vectranet.pl 26.05.05, 14:48 Sciągnęłam reloadevery, ale nie mogę go otworzyć. Jaki mam zainstalować program, żeby móc otworzyć tamten i go zainstalować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: monika Re: jaki program? IP: *.ols.vectranet.pl 26.05.05, 15:24 Pomóżcie, bo nie mogę otworzyć programów z rozszerzeniem xpi. Co muszę doinstalować? Odpowiedz Link Zgłoś
neder wystarczyło zajrzeć do FAQ 26.05.05, 15:28 filext.com/detaillist.php?extdetail=xpi&Submit3=Go%21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: wystarczyło zajrzeć do FAQ IP: *.ols.vectranet.pl 26.05.05, 15:32 dzięki, tylko, że ja jestem laikiem. jestem na tej str do której jest ten link i co dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w++ Re: jaki program? IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 26.05.05, 20:02 Jeśli masz ten plik o rozszerzeniu .xpi na dysku to albo użyj opcji z menu "otwórz plik" i znajdż ten plik, albo po prostu z exploratora windows "chwyć" ten plik i "rzuć" na okno FF albo Mozilli. W obydwu przypadkach otworzy się okno instalatora z możliwością potwierdzenia instalacji. Ważne: aby to zadziałało w opcjach programu (w FF jest to w dziale przeglądanie) musi być ustawiona opcja "zezwól witrynom na instalację oprogramowania". Ta opcja musi być też włączona jeśli klikasz na stronę na link z plikiem .xpi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: jaki program? IP: *.ols.vectranet.pl 27.05.05, 13:20 Wypróbowałam wszystkie z wymienionych tu sposobów, mam włączoną opcję "zezwól witrynom na instalacje oprogramowania" i dalej nic się nie dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
neder Re: jaki program? 27.05.05, 13:35 to jakieś rozszezrzenie firefoxa? ściągnij je jeszcze raz poprzez Narzędzia > rozszerzenia > popierz więcej rozszerzeń -> wyszukaj na stronce to o które Ci chodzi i koniec. samo się wtedy zainstaluje. Odpowiedz Link Zgłoś
mon_ja Re: jaki program? 27.05.05, 13:49 Tylko, że jest jeden problem: jak klikam na rozszerzenia to nic się nie dzieje, nic nie wyskakuje ani z niczym się nie łączy. Nie wiem co to może być Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w++ Re: jaki program? IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 27.05.05, 18:53 neder napisała: > to jakieś rozszezrzenie firefoxa? ściągnij je jeszcze raz poprzez Narzędzia > 2; > rozszerzenia > popierz więcej rozszerzeń -> wyszukaj na stronce to o kt > óre Ci > chodzi i koniec. samo się wtedy zainstaluje. > Neder, zauważ że podana przez Ciebie metoda otwiera po prostu nowe zwykłe okno przeglądarki z predefiniowanym adresem na mozilla.org, który można zmienić (nb. jeśli wpiszemy w pasek adresu file://c:\ to mamy dostęp do instalacji rozszerzeń z posiadanych u siebie na dysku plików, jeszcze jedna alternatywna metoda), a cała instalacja w dowolnej z metod polega na kliknięciu linka lub bezpośrednie odpalenie pliku .xpi na co zawsze FF reaguje wyświetleniem okienka z z żadaniem potwierdzenia instalacji. Coś mi się widzi że u Moniki problemem jest raczej jakaś usterka instalacji i ff nie reaguje u niej na pliki .xpi , ale niestety nie mam żadnej koncepcji, nie widzę w opcjach jakiś jawnych ustawień obsługi plików .xpi. U mnie w ff i paru mozillach wszystkie metody działają ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: jaki program? IP: *.ols.vectranet.pl 27.05.05, 19:27 sprawdzałam też w about:config xpiinstal mam ustawione na true czyli niby wszystko powinno być ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: jaki program? IP: *.ols.vectranet.pl 27.05.05, 19:37 pewnie odinstalowanie FF i zainstalowanie na nowo też nic nie da? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w++ Re: jaki program? IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 27.05.05, 20:04 To właśnie chciałem Ci polecić jako ostatnią deskę ratunku, bo widziałem też że szukałaś bezskutecznie pomocy na firefox.pl. I to raczej deinstalację najpierw i na czysto nową instalację (profil powinien się zachować ale nie będzie może od rzeczy najpierw sobie katalogi (programu i profilu) gdzieś na boku skopiować) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: jaki program? IP: *.ols.vectranet.pl 27.05.05, 20:14 A możesz mi napisać krok po kroku jak to zrobić? nie chciałabym niczego spieprzyć bo brat by mnie chyba zabił:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: jaki program? IP: *.ols.vectranet.pl 27.05.05, 20:17 Jeśli odinstaluję to pewnie profil mi się zachowa a z nim moje kombinowanie w about:config. chciałabym, żeby po ponownej instalacji wszystkie ustawienia w a:c zostały ustawione domyślnie przez FF Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w++ Re: jaki program? IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 27.05.05, 20:54 Gość portalu: monika napisał(a): > Jeśli odinstaluję to pewnie profil mi się zachowa a z nim moje kombinowanie w > about:config. chciałabym, żeby po ponownej instalacji wszystkie ustawienia w a: > c > zostały ustawione domyślnie przez FF Twoje obawy mogą mieć pewne uzasadnienie, ale ze starego profilu warto sobie chociaż zachować plik bookmarks.html z zakładkami, bo to niepotrzebna robota z ich odtwarzaniem. Sugeruję więc skopiowanie sobie gdzieś na boku tego katalogu na wszelki wypadek. Nie wiem tylko gdzie akurat w Twoich windowsach znajduje się katalog profilu ff, ale może ktoś tu wie. Może spróbuj najpierw bez ruszania profilu (może nie tam jest zamiewszane), a jak nie pomoże to po kolejnej deinstalacji skasuj ręcznie katalog profilu i ff utworzy nowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: jaki program? IP: *.ols.vectranet.pl 27.05.05, 20:57 tylko jak znaleźć te profile? Odpowiedz Link Zgłoś
arie Re: jaki program? 27.05.05, 21:25 Witam :) W XP jest np. tak: C:\Documents and Settings\nazwa_użytkownika\Dane aplikacji (nalezy ujawnić foldery ukryte)\Mozilla\Firefox\Profiles\nazwa_profilu (zakładki są w pliku bookmarks.html Powodzenia, pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: jaki program? IP: *.ols.vectranet.pl 27.05.05, 21:37 Chyba nareszcie mi się udało. Jakims cudem zmieniłam profil (nie wiem jak) i teraz mam FF w stanie "surowym". Zaraz zabieram sie za rozszerzenia. Dzięki wszystkim za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: jaki program? IP: *.ols.vectranet.pl 27.05.05, 21:44 Za wczesna radość, mimo zmiany profilu ( a może źle to zrobiłam) dalej nie mogę otworzyć xpi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w++ Re: jaki program? IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 27.05.05, 22:16 No to już chyba tylko reinstalacja. Zalecam po deinstalacji wejść do Program files, i zobaczyć czy tam nie został jakiś katalog po firefoxie (Mozilla Firefox) z jakimiś plikami i ewentualnie je wywalić żeby nic nie zostało dołączone do następnej instalacji. Powodzenia :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: jaki program? IP: *.ols.vectranet.pl 27.05.05, 22:42 ale adblocka zainstalowałam bezproblemowo. Reloadevery ściagnęłam, przeciągnęłam na ikonkę FF, wcisnęłam instaluj, a po ponownym uruchomieniu FF strona dziwnie mi się otworzyła tzn. dolny pasek, gdzie jest napisane m.in. zkończono był w połowie wysokości ekranu, a pod nim jakieś dziwne napisy. Pionowo strona też była podzielona na pół i nie cała był wyświetlona Odpowiedz Link Zgłoś
berdyczowpiszdomnie Re: jaki program? 27.05.05, 22:47 z tego co pamiętam to u mnie krzaczył w ten sposób Profil zmiany typu przegladarki jakim się przedstawia w necie sorry nazwa mi uleciała ale jak otworzysz narzędzia , rozszerzenia i będziesz do kazdego rozszerzenia sprawdzać opcję to ten babol też wyskoczy i będziesz wiedzieć który to!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: jaki program? IP: *.ols.vectranet.pl 27.05.05, 22:57 właśnie przy tym rozszerzeniu nie mogę otworzyć opcji Odpowiedz Link Zgłoś
berdyczowpiszdomnie Re: jaki program? 27.05.05, 23:08 właśnie zainstalowałem to rozszerzenie na swoim kompie i u mnie działa rewelacyjnie. Proszę opisz jeszcze raz co szwankuje u Ciebie. Przepraszam a może nie możesz "uruchomić" tej opcji fizycznie aby mogła działać(prawym przyciskiem myszy na stronie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w++ Re: jaki program? IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 28.05.05, 01:04 Gość portalu: monika napisał(a): > właśnie przy tym rozszerzeniu nie mogę otworzyć opcji Może reloadevery powoduje u Ciebie jakiś konflikt i psuje Ci firefoxa. Całkiem nowa wersja 0.6.1 z 14 maja, ma poprawione to że poprzednia wersja zawieszała ff. Może po prostu ma jeszcze jakieś błędy w sobie, które wyjątkowo dają o sobie znać w pewnych konfiguracjach (gdzies na jakimś forum też ktoś się dowiadywał dlaczego reloadevery u niego nie da się uruchomić, ale inni odpowiedzieli że u nich chodzi, znasz sprawę ;) ). U mnie świetnie chodzi pod mozilla, pod ff nie próbowałem, ale np. u mnie na ff rozszerzenie switchproxy się co chwila wykrzaczało a pewno u innych chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: jaki program? IP: *.ols.vectranet.pl 28.05.05, 14:22 Po prostu dam sobie z tym spokój, bo już nie mam siły ( 2 dni wolne od pracy, a spędzone przed kompem z powodu tego problemu), ale wszytkim b. dziękuję za pomoc:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: jaki program? IP: *.ols.vectranet.pl 28.05.05, 16:34 Chciałam powiedzieć tylko, że w końcu się udało zainstalować!!!!!!!:))) Odpowiedz Link Zgłoś
b00g13 Re: jaki program? 29.05.05, 13:38 A ja tylko chciałem dopowiedzieć, ze czasem rozszerzenia nie nadążają za aktualymi wersjami ff i nie wszystkie działają w nowszych wersjach programu. Miałem podobny problem z "All-In-One Gestures" zaraz po wydaniu 1.0.4 Dodatkowo rozszerzenia wchodzą ze sobą w konflikty jeżeli więcej niż jedno obsługuje tą samą funkcję ( w sumie nic dziwnego, ale trzeba zwracać uwagę) Odpowiedz Link Zgłoś