Dodaj do ulubionych

OPERA / NETSCAPE

20.08.05, 12:50
Na codzień używam Netscape 8.0.

Przygladam się Operze - trochę z ciekawości. Czy ktoś mi może powiedzieć, w czym toto jest lepsze od Netscape'a? Bo żeby szybciej chodziło to nie zauważam...

Pytania do osób używających Opery:

- Nigdzie nie znalazłem wersji po polsku - nie, żeby mi to przeszkadzało, ale jak ściagam coś, co się nazywa "Opera 8.01 pl" to myślałem, że będą - za przepriszeniem - "polskie napisy" ;)))))

- Czy ktoś zna sposób, żeby w Operze ściagnąć kanały rss na "personal toolbar", tak, jak to jest możliwe w Netscape czy w Firefoksie?

Dzięki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • atrapa_kierownika Re: OPERA / NETSCAPE 20.08.05, 15:05
      > Przygladam się Operze - trochę z ciekawości. Czy ktoś mi może powiedzieć, w czy
      > m toto jest lepsze od Netscape'a? Bo żeby szybciej chodziło to nie zauważam...
      Na temat wyższości Opery nad Netscapem, względnie odwrotnie, było już masę wątków. Faktycznie, jak się przesiądziesz z Netscape'a możesz specjalnej różnicy nie zauważyć. Jedno jest pewne - dużo lepsze to od IE.

> - Nigdzie nie znalazłem wersji po polsku - nie, żeby mi to przeszkadzało, ale j
      > ak ściagam coś, co się nazywa "Opera 8.01 pl" to myślałem, że będą - za przepri
      > szeniem - "polskie napisy" ;)))))

To trochę dziwne. Może nainstalowałeś ją na wersję angielską? Wtedy Opera, zdaje się, zachowuje dotychczasowe ustawienia języka. Tak jest przynajmniej w przypadku nainstalowania Opery angielskiej na polską - zostaje język polski.
      Wejdź w menu Narzędzia/Preferencje (czy jak to tam po angielsku jest). Na dole okna dialogowego będziesz miał język do wyboru. Jeżeli instalowałeś Operę PL, na pewno będzie dostępny język polski.

Swoją drogą, jeśli chodzi o polską wersję Opery, to muszę zauważyć, że wychodzi ona bardzo szybko, czasem w dzień czy dwa po ukazaniu się wersji angielskiej.
      I jeszcze jedno. Nie ma i nie będzie Opery 8.02 w innej wersji niż angielska. Ściągnij sobie wersję angielską i nainstaluj na 8.01 polską - takie jest zalecenie na stronie Opery. Warto. Wg strony secunia.org (stan z wczoraj) Opera 8.02 ma 0 (słownie: zero) znanych niezałatanych dziur.

Co do RSS to nie wypowiadam się, bo nie używałem.
      • puuchatek Re: OPERA / NETSCAPE 20.08.05, 15:52
        atrapa_kierownika napisał:

> Na temat wyższości Opery nad Netscapem, względnie odwrotnie, było już masę wątk
        > ów. Faktycznie, jak się przesiądziesz z Netscape'a możesz specjalnej różnicy ni
        > e zauważyć. Jedno jest pewne - dużo lepsze to od IE.

No, to akurat nie jest takie trudne ;))) Z IE zrezygnowałem juz dawno. Jakiś
        czas uzywałem Firefoxa, ale się zawiodłem - działał znakomicie kilka dni, a
        potem zaczął zwalniać... zawieszać się... PO włączeniu pokazywało się "100%
        uzycia procesora" i tak dalej... Przeinstalowałem - i to samo, kilka dni super,
        a potem kiszka... Przeszedłem na Nestcape 8.0 i jestem naprawdę zadowolony.

> Co do RSS to nie wypowiadam się, bo nie używałem.

A dla mnie to akurat dosyć istotne. Może ktoś ma doświadczenie w tym względzie?
        • Gość: marek Re: OPERA / NETSCAPE IP: *.zoi.elb.pl / *.elb.pl 25.08.05, 13:18
          Odpowiedz jest prosta. Jeżeli wejdziesz na stronę na której takie kanały są w polu paska adresu pojawi się ikonka z napisem RSS. Wystarczy na nią kliknąć, aby zasubskrybować dany kanał, tak że nie musisz wcale wiedzieć czy i która strona takie kanały udostępnia. Po zasubskrybowaniu pojawi się w menu pozycja RSS, z której możesz przeglądać wiadomosci z zasubskrybowanych kanałów. Funkcjonalność ta dostępna jest od wersji bodajże 8.01 Opery.
          Pozdrawiam i gorąco polecam Operę, naprawdę można się do niej przyzwyczaić.
        • Gość: nexen Re: OPERA / NETSCAPE IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 25.08.05, 14:04
          o ile wiem... Netscape bazuje na mozilli ktora jest "bardzo, bardzo blisko
          spokrewniona" z firefoxem (chodzby przez chrome ze o "tych samych" developerach
          nie wspomne). Wiec naprawde "twoj przypadek" jest dziwny.
          Opery jak dla mnie jest "nieuzyta" dla samego gui - choc potrafi renderowac
          strony napisane "pod" IE - co "pochodnym mozilli" wychodzi srednio (smieszna
          ciekawostka, strony pisane "pod" IE zawieraja kod niezgodny ze oficjalnymi(!)
          standardami - z ktorymi zgodne sa inne przegladarki).

Najlepiej - zmien os na linux/bsd/mac os X (gdzie mozesz tez cieszyc sie
          "safari") i nie przejmuj sie oknami. w koncu do wchodzenia i wychodzenia sa drzwi.
    • maverick14 Re: OPERA / NETSCAPE 22.08.05, 15:54
      Ja mam opere i nie narzekam.Natomiast nigdy nie miałem doczynienia z Netskape,a słyszałem wiele dobrego.Co do firefoxa-podzielam opinie - nie rewelacja.

Jednc co troche denerwuje to ten pasek reklamowy , ale........:-)
      • Gość: vomek Re: OPERA / NETSCAPE IP: *.tosa.pl 24.08.05, 13:46
        opera jest super, sam uzywam jej od ponad roku
        a co do paska reklamowego to w operze 7.54 basrdzo latwo go usunac - wystarczy ja zarejestrowac specjlnym kodem, jakby cos to wal na gadu 3021529
        • Gość: Kanedaaa Re: OPERA / NETSCAPE IP: *.18.akron.wroc.pl 24.08.05, 15:17
          Tylko, ze jest to w tym momencie lamanie prawa zwane po polsku kradzieza. Zyjemy w takim kraju jaki sam tworzymy... Lubicie krasc.. Bedziecie okradani... :]

Ciekawostka jest fakt, ze swego czasu byla promocja, w ktorej po umieszczeniu na swojej stronie specjalnego banera odnosnika do strony Opery - po wejsciu 250 unikalnych uzytkownikach za pomoca tego banera - dostawalismy licencje na wszystkie systemy operacyjne.
          • Gość: kb73 Re: OPERA / NETSCAPE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 10:18
            to się nazywa imperatyw krytyczny Kanta... w czystej postaci :)
        • Gość: polak Re: oo, jakiś mały piracik się odezwał IP: *.icpnet.pl 24.08.05, 15:17
          :-)
          • Gość: x Re: oo, jakiś mały piracik się odezwał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 15:42
            E tam, mały piracik... podejrzewam, że większość "zarejestrowanych" wersji Opery
            w polsce jest "zarejestrowana" bezpłatnie. :] Sam taką przez chwilę miałem, ale
            polubilem Google ads. :]
            • Gość: Marco Google ads, to jest to! :) IP: *.magma-net.pl 25.08.05, 09:11
              Wystarczy przełączyć standardową reklamę na Google ads i problem znika: jest tekstowa, statyczna i kontekstowa.
              • Gość: x Re: Google ads, to jest to! :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.05, 09:32
                i nie zajmuje duzo miejsca :]
                www.exclipy.com/ie.html
      • Gość: wojtek Opera (bez bannerka) kosztuje 30-kilka zł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 13:27
        Jest najlepsza i używa się jej non-stop. Grosze za najważniejszą aplikację w systemie :)

(cena na Polskę)
    • Gość: Filip Skakun Re: OPERA / NETSCAPE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 14:10
      Używałem długo IE, ale zachęciło mnie "Tabbed navigation" (nawigacja zakładkowa?) w Operze i Firefox-ie, więc zainstalowałem na chybił trafił Operę i ... wsiąkłem. Bo zacząłem używać mechanizmu nawigacji za pomocą gestów myszy i nie potrafiłem się odzwyczaić. I tu się pojawił problem - nie zawsze Opery da się używać, z dwóch powodów - niektóre programy, których muszę używać (np. Visual Studio) wykorzystują mechanizmy Internet Explorera i wtedy jestem np. zmuszony szukać ikonki ze strzałką, żeby cofnąć się do poprzedniej strony, co w Operze załatwia się przesunięciem myszki z wciśniętym przyciskiem alb kolejnym wciśnięciem prawego i lewego przycisku myszy. Drugi powód to taki, że niestety Opera nie obsługuje wszystkich stron (czy też odwrotnie - one jej nie respektują) - wymienię tu dwie - millenet.pl i trojmiasto.pl/mapa/mapa.phtml. Wtedy pozostaje mi skorzystać z Internet Explorera, do którego doinstalowałem plugin obsługujący gesty myszy zgodnie ze standardem opery (www.ysgyfarnog.co.uk/utilities/MouseGestures/MouseGestures.exe), który jednak działa tylko bezpośrednio w Internet Explorerze, ale już np. nie w Visual Studio.

Z tego, co słyszałem Firefox lepiej sobie radzi ze wszystkimi stronami (działają te dwie wymienione, z którymi Opera ma problemy), a chyba jest już też do niego plugin z obsługą gestów, więc pewnie wkrótce się przestawię. :]

Jeszcze jedna uwaga dotycząca Opery - po kliknięciu prawym przyciskiem na słowie na stronie, w rozwiniętym menu pojawia się opcja wyszukania tego słowa w słowniku, czy encyklopedii - i tu nowy problem - zestaw słowników jest zależny od aktualnie wybranego języka i np. jeżeli jest to polski, to mamy do wyboru słownik języka polskiego i encyklopedię PWN, a przy angielskim słownik i encyklopedia angielskojęzyczne. Problem polega na tym, że najczęściej przydaje mi się znajdowanie tłumaczeń słówek angielskich, więc ustawiłem u siebie język programu angielski. Pewnie da się to gdzieś indziej zmienić, ale nawet jeżeli to powinno to być prostsze.

Pozdrawiam
      xyzzer - gg:1691234
      • Gość: xyzzer Re: OPERA / NETSCAPE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 14:17
        PS. Co do RSS w Operze, to na stronach z definicją RSS pojawia się taka ikonka RSS na pasku adresu i można nią dodać stronę do sprawdzanych, aczkolwiek osobiście po krótkim okresie fascynacji RSS, zrezygnowałem z tego. Wolę sam decydować, kiedy zaglądać na jakąś stronę, a takie np wyskakujące komunikaty z SharpReadera, czy Wiadomka trochę za bardzo rozpraszają...
        • Gość: xyzzer Re: OPERA / NETSCAPE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 14:31
          Heh, no to i mam Firefoxa.
          Zainstalowałem sobie też obsługę gestów z
          optimoz.mozdev.org/gestures/installation.html i wygląda na to, że działa,
          tylko... gdzie są zakładki (czyli taby, a nie bookmarki, czy ulubione)? Coś nie
          tak z ustawieniami, czy jednak Firefox nie otwiera nowych stron w zakładkach??
          Acha, jest na linkach - otwórz w nowym panelu, tylko jak zrobić, żeby domyślnie
          linki z poza programu otwierały się w nowych zakładkach?
          I trochę ikonki ma brzydsze niż Opera... no cóż - potestujemy - zobaczymy...

xyzzer
          gg:1666922
          • Gość: x Re: OPERA / NETSCAPE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 14:35
            PPPS
            Narzędzia/Opcje/Zaawansowane/Przeglądanie w panelach/Otwieraj odnośniki z innych aplikacji w: nowym panelu w ostatnio aktywnym oknie

Pozdrawiam po raz czwarty :]
            • Gość: abcd Re: OPERA / NETSCAPE IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.08.05, 14:44
              Jezeli podstawowa obsluga paneli Ci nie wystarcza, to mozesz skorzystac z
              rozszerzenia o nazwie TabMix tinyurl.com/7uewn Co do wyszukiwarek PWN to
              wszystko masz tutaj tinyurl.com/7zjr3 Z kolei slowniki mozesz sobie
              zdefiniowac rozszerzeniem Dictionary Search tinyurl.com/bakyw Generalnie
              jest wiele ciekawych bajerow w FF. Opera, moze i bylaby fajna gdyby nie pasek
              reklamowy. Na szczescie Mozilla Foundation nie stosuje podobnych chwytow. Pzdr.
              • mbucz Re: OPERA / NETSCAPE 24.08.05, 14:48
                A jeszce bardziej polecam TabMix Plus. Najlepsze moim zdaniem rozszerzenie.
                tinyurl.com/8k87v
              • Gość: x Re: OPERA / NETSCAPE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 14:57
                Heh, pasek reklamowy może i zajmuje trochę miejsca, ale wyłączyć go łatwiej, niż
                zainstalować pluginy do Firefoxa (powinni część z nich chyba zaadoptować i
                instalować razem z przeglądarką :]). Poza tym osobiście miałem włączone na pasku
                reklamy kontekstowe Google, które nawet czasem potrafią się przydać, bo są
                związane z tym, co się aktualnie przegląda i nie spowalniają widocznie programu,
                więc je zostawiłem, a i tak Opera ze swoimi ładnymi 'animowanymi' ikonkami i
                paskiem reklam Google wygląda lepiej, niż Mozilla. No cóż, zobaczymy, co można
                zrobić z pomocą tych pluginów, co podajecie...
            • Gość: x Re: OPERA / NETSCAPE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 14:51
              PPPPS ... :]
              Opera przy geście w dół domyślnie otwiera nową zakładkę (zwaną w Firefox -
              panelem). Używając znalezionego przeze mnie plugina przy tym geście otwiera się
              nowe okno, ale można to zmienić (Narzędzia/Rozszerzenia/Mouse
              Gestures/Opcje/Edytuj Gesty/"znajdź gest 'D' - Nowy dokument"/Edytuj/"Zaraz pod
              'Nowy dokument' jest 'Nowy panel'"/OK - i już działa jak w Operze. :] Swoją
              drogą całkiem przyjemny ten plugin, że można każdy gest samemu zdefiniować.
              Generalnie moje wrażenia są takie, że Opera jest ciut przyjemniejsza w użyciu -
              ale dopóki nie trafimy na stronę, z którą się gryzie.
              Teraz Firefox działa mi mniej więcej tak, jak Opera, tylko nie pamięta ostatnio
              otwartych zakładek przy ponownym odpaleniu, co jest bardzo przydatne.
              W dodatku w Operze każdy panel ma "x" do zamykania na wystającej zakładce, a w
              Firefox jest jeden. Cóż - każde z tych rozwiązań ma pewno swoje wady i zalety.
              Może się przyzwyczaję z powrotem do tego typowego rozwiązania, jakie jest w Firefox.
              • mbucz Re: OPERA / NETSCAPE 24.08.05, 14:58
                > Teraz Firefox działa mi mniej więcej tak, jak Opera, tylko nie pamięta ostatnio
                > otwartych zakładek przy ponownym odpaleniu, co jest bardzo przydatne.
                > W dodatku w Operze każdy panel ma "x" do zamykania na wystającej zakładce, a w
                > Firefox jest jeden. Cóż - każde z tych rozwiązań ma pewno swoje wady i zalety.
                > Może się przyzwyczaję z powrotem do tego typowego rozwiązania, jakie jest w Fir
                > efox.

W obu przypadkach rozszerzenie TabMix Plus pomoże:)
                A tylko do zapamiętania otwartych zakładek to także rozszerzenie sessionsaver
                • Gość: x Re: OPERA / NETSCAPE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 15:01
                  No to fajnie, że jest tyle ciekawych pluginów. A dałoby się zrobić instalatora,
                  który by je sam instalował i konfigurował po kolei? :>
                  ...Zatonąłem w opcjach Tab Mix Plusa... :D
                  aktualnie pod gg:1666922
                • Gość: x Re: OPERA / NETSCAPE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 15:06
                  Heh, ten TabMix Plus też umie zapamiętywać sesję. :]
                  W sumie, dla przeciętnego użytkownika dobrze, że się go nie zarzuca tyloma
                  ustawieniami, ale te wszystkie linki z pluginami to muszę sobie gdzieś zapisać. :]
                  Jeżeli znajdę gdzieś też pliki konfiguracji pluginów, to też je chyba gdzieś
                  skopiuję jak już wszystko będzie ustawione ok...
                  • mbucz Re: OPERA / NETSCAPE 24.08.05, 15:15
                    Pisałem: tabmin plus do obu:).
                    Jeszce jeden obowiązkowy link:
                    www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=21801
                    Pozdrawiam
                  • Gość: abcd Re: OPERA / NETSCAPE IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.08.05, 15:22
                    sorry, ze sie przyczepie, ale rozrozniaj jedna rzecz. Pluginy/wtyczki sa do
                    obslugi javy, flasha, wmp itp. Natomiast TabMix, SessionSaver to rozszerzenia
                    (!). Sprawa dosyc wazna gdy bedziesz chcial zaaraportowac cos na forum Mozilli.
                    No coz, z rozszerzen to ja moge jeszcze polecic TinyURL tinyurl.com/459gd
                    (by stworzyc krotki adres URL) Flashblock tinyurl.com/b3zzo (jak nazwa
                    wskazuje do blokowania flashu), Nuke Anything tinyurl.com/7djxr (do
                    blokowania pozostalych rzeczy na stronie), oraz moj ulubiony Optimoz Tweaks
                    tinyurl.com/dsozn (do otwierania i chowania lewego sidebaru, np. z
                    zakladkiami).
                    Sam wyglad przegladarki mozna zmienic instalujac odpowiedni motyw. Ja uzywam
                    Gnoma (tez polecam :P).
                    • Gość: x Re: OPERA / NETSCAPE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 15:41
                      Dzięki za sprostowanie. Wygląda niestety na to (po próbie dwóch Theme-ów), że
                      niezbyt dobrze współgrają z TabMixem Plus, przynajmniej te dwa Theme-y, które
                      sprawdziłem (Aqua tint i Silver bodajże) i z tymi ustawieniami TabMixa, które
                      mam (przycisk zamykania na każdej zakładce, pasek postępu na zakładce...) -
                      wygląda to lekko kaszaniasto. Może jak dojdę do tego, jak się projektuje tematy,
                      to sobie wymienię same ikonki, ale do tego czasu pewnie się przyzwyczają,
                      albo... pochowam wszystkie ikonki, skoro i tak wszystko można kontrolować
                      gestami. :]
                      W sumie musze jeszcze tylko wyczaić gest do zatrzymania ładowania strony. Strony
                      domowej i tak nigdy nie używam, bo podstawowe linki mam na pasku Quickstart w
                      windzie.
                • Gość: xyzzer Re: OPERA / NETSCAPE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 15:16
                  Hmmmm... no to brakuje mi już chyba tylko ładniejszych ikonek. :]
                  A no i pod paskiem adresu pojawia mi się jakiś pasek ze skrótami, którego nie
                  umiem wyłączyć. :/
                  • mbucz Re: OPERA / NETSCAPE 24.08.05, 15:20
                    Inne ikonki? Proszę:
                    www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=21801
                    • mbucz Re: OPERA / NETSCAPE 24.08.05, 15:21
                      Sorry;)
                      Inne ikonki jeszce raz
                      addons.mozilla.org/themes/
                  • Gość: abcd Re: OPERA / NETSCAPE IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.08.05, 15:26
                    Klikasz Widok -> Pasek narzedzi -> odznaczasz Pasek zakladek.
      • Gość: AVANT AVANT BROWSER IP: *.aster.pl 25.08.05, 00:20
        Jak juz musisz czasem włączyć IE to nałóż sobie na niego nakładkę w postaci Avant Browser.
        U mnie na kompie od 2 lat opera avant wlasnie jako browser na strony ktore wymagają IE
        Na poczatek bez pluginu robo-form - ok1.5 MB
    • Gość: Filip Skakun Re: OPERA / NETSCAPE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 15:30
      Dzięki za wszystkie rady dotyczące Firefoxa. Myślę, że się przekonam i porzucę
      operę, a dla chętnych mogę napisać instrukcje bezbolesnej migracji z Opery. :]
      Jeżeli jest ktoś chętny, to gg:1666922.
      I tak będę musiał to wszystko zrobić jeszcze raz na kompie domowym.

xyzzer
    • Gość: jarj Safari IP: 217.153.62.* 24.08.05, 15:53
      • Gość: x Re: Safari IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 15:56
        Heh, z Makiem na Safari, albo na Safari po Maki. :]
        Stoją drogą znowu mi brakuje jednej zmiany - żeby linki z gadugadu otwierały mi
        się w FF. Może coś trzeba pogrzebać w typach plików (protokołów) w windzie, ale
        póki co, przy Operze tego problemu nie rozwiązałem.
        • Gość: mariobros Re: Safari IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.05, 15:59
          to nie problem przegladarki, tylko gg. On zawsze otwiera w IE.
          Z tego powodu wlasnie wywaliłem gg i zainstalowałem tlen - ktory nawiasem
          mowiac jest zgodny z gg.
    • zimny.stefan a jak pozbyc sie FLASHa w FireFoxie ? 24.08.05, 16:14
      te denerwujace migajace banery w Operze wlaczyc/wylaczyc jest b. latwo (F12, Wlacz obsluge wtyczek) - to dla mnie podstawowa zaleta Opery.

a czy da sie to W OGOLE zrobic w FireFoxie ?
      • Gość: xyzzer Re: a jak pozbyc sie FLASHa w FireFoxie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 17:30
        Nie wiem, czy da się to zrobić standardowymi opcjami, ale jak przeglądałem sieć
        w poszukiwaniu różnych "rozszerzeń" - widziałem coś, co się chyba nazywało
        Flashout i wyłącza flasha, chociaż osobiście bym tego nie robił.

Co do porównań - cały czas znajduję braki w Firefox-ie...
        1. Niestety nie działa mi w nim trojmiasto.pl/mapa/mapa.phtml . W
        ostatniej wersji Opery działa, ale maksymalnie się wlecze. Może trzebaby
        przeinstalować Flasha, albo co, żeby zadziałało?
        2. Opera ma mechanizm, który wprawdzie zajmuje dość dużo pamięci, ale trzyma
        ostatnio otwierane strony w pamięci i cofnięcie do poprzedniej nie powoduje jej
        przeładowywania jak w IE czy FF, tylko natychmiastowe wyświetlenie.
        3. W Firefox panele są bardzo sztywne w porównaniu z Operą - nie można tak jak w
        niej wyciągnąć panelu poza główne okno tworząc nowe oddzielne okno z jednym
        dokumentem. Wszystkie okienka otwierane w nowej zakładce zajmują całą zakładkę -
        w Operze np. okienko "Wydarzenia" z filmami na wp.pl otwiera się zgodnie z
        zaprojektowanym rozmiarem, dzięki czemu wygląda w miarę elegancko - FF tworzy
        wielką zakładkę i wygląda to raczej średnio.

Niestety - wygląda na to, że pozycja monopolisty jest póki co niezagrożona. Nie
        natrafiłem na stronę, która nie otwierałaby się w IE, a otwierała w czym innym i
        to jest jego główna zaleta. Może jeżeli Opera i FF się utrzymają, a M$ będzie
        zmuszony do informowania o rozszerzeniach mechanizmów obsługi stron w IE (i
        będzie to sumiennie realizował), to inni jakoś za nim nadążą, inaczej jednak
        wieszczę stałą około 90% obecność na rynku przeglądarek.
        • Gość: BTM Re: a jak pozbyc sie FLASHa w FireFoxie ? IP: 80.51.98.* 24.08.05, 18:12
          Flasha wylaczyc mozna rozszerzeniem FlashBlock:
          www.extensionsmirror.nl/index.php?showtopic=45
          > Co do porównań - cały czas znajduję braki w Firefox-ie...
          > 1. Niestety nie działa mi w nim trojmiasto.pl/mapa/mapa.phtml

dziala bez problemu....
          • Gość: xyzzer Re: a jak pozbyc sie FLASHa w FireFoxie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 18:41
            Hmmm, rzeczywiście, po zainstalowaniu Flasha 8 zaczęło nawet działać, ho ho... :]
            Ciekawostka taka - postanowiłem to przetestować we wszystkich 3 programach i w
            Operze nie działa nadal, a w dodatku jak instalowałem w FF, to Flash
            zainstalował się automatycznie też dla Opery, ale już w IE trzeba go było
            oddzielnie instalować.
            No cóż, FF wydaje się obsługiwać wszystko co trzeba, ale chyba i tak poużywam
            jeszcze Opery - jest po prostu najwygodniejsza.
      • Gość: Ingiel Re: a jak pozbyc sie FLASHa w FireFoxie ? IP: *.gda.computerland.pl 25.08.05, 11:14
        google.com -> wpisz adblock
        3ci wynik od gory

po instalacji rozszerzenia, przy kazdym flashu pojawi sie mala przezroczysta
        zakladka i klikajac na nia mozna zablokowac dana reklame
        blokuje sie podajac filtry; jak ktos bardzo nie lubi reklam, to polecam: *ads*
        i/lub *adv* heheh

firefox rzadzi ;)
    • Gość: gosc Re: OPERA / NETSCAPE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 17:38
      W Operze lepiej dzialaja taby - w czasie sesji nie sa otwierana zadne nowe
      okienka, wszystko idzie w nowe taby, Netscape tworzy nowe okienka w okreslonych
      sytuacjach i nie mozna tego przekonfigurowac.
      Obecnie uzywam Netscape'a ze wzgledu na duzo lepszego mailer'a.
      • Gość: xyzzer Re: OPERA / NETSCAPE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.05, 18:05
        Opisywane wczesniej rozszerzenie do FF poprawia dzialanie tabow, ale
        rzeczywiscie nadal dzialaja one gorzej niz w Operze. Jezeli chodzi o mailera, to
        nie widze potrzeby uzywania wbudowanego w przeglądarkę. Od wielu lat używam The
        Bat!-a i nie mam z nim żadnych problemów. Aczkolwiek pewnie wszystko zależy od
        wymagań - do newsów to się chyba Bat nie nadaje, ale za to do newsów nadaje się
        Forte Agent. :]
        Póki co - będę chyba używał Opery i IE, ale przy następnej reinstalacji systemu
        zostawie chyba samego IE.
    • Gość: Puchatek Re: OPERA / NETSCAPE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 21:48
      Jako autor tego watku pozwolę sobie na małe podsumowanie. Otóż wydarzyło się dokłądnie to, czegom się obawiał: wątek przerodził się w dyskusje między zwolennikami Opery a zwolennikami Firefoxa.

Ja FF nie lubie - zraziłem się, jakem napisał na początku. Moim problemem są różnice (istotne) między Operą a Netscape'em 8.0

Po dwóch tygodniach testowania obu jak na razie Netscape górą... :)
      • Gość: abcd Re: OPERA / NETSCAPE IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.08.05, 00:52
        Milo by bylo gdybys napisal co takiego lepszego ma Opera. Obie przegladarki sa
        mniej wiecej podobne. Wazne, ze ludzie uzywaja czegos innego niz IE. Nagle wiec
        pojawil sie problem stron typu IE only. :)
        Obie przegladarki sa na pewno bardziej bezpieczne niz IE (zarowno na spyware jak
        i na wirusy), obie preznie sie rozwijaja (we wrzesniu powinna ukazac sie wersja
        1.5 FF) i wreszscie ma sie poczucie panowania nad przegladarka. To wystarczylo
        by mnie przekonac do korzystania z konkurencji MS (wkurzyl mnie kolejny format c
        spowodowany wirusem). A dlaczego FF ? Niestety banner reklamowy (byc moze latwo
        sie go zdejmuje) skutecznie mnie zniecheca. Przykro mi bardzo, ze nabralem
        awersji do wszelkiego rodzaju reklam w Internecie. Dlategotez nie mam
        zainstalowanej wtyczki flash (zegnajcie ogromne reklamy) i wtyczki javy (dosyc
        wirusochlonnej). Przydaje mi sie tylko plugin wmp. Z kolei wszelkie potrzebne
        rzeczy moge w kazdej chwili doinstalowac odpowiednim rozszerzeniem. Dzieki temu
        wiem co jest zainstalowane, przegladarka jest lekka i sprawna. Z takim poczuciem
        bezpieczensta surfuje po necie juz ktorys miesiac.
        • Gość: x Re: OPERA / NETSCAPE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 08:43
          Właśnie, a propos bezpieczeństwa IE, wydaje mi się, że na Windows XP Pro z zainstalowanym Service Packiem 2 jest on już dość odporny na dziwne programy. Przez ostatnie dwa lata chyba nie miałem żadnego wirusa. Wydaje mi się, że największym zagrożeniem aktualnie jest adware - i to ten instalowany ze różnymi mniej popularnymi programikami z sieci. Niestety, wydaje mi się, że może on spowodować, że nikt nie będzie ufał małym programikom nieznanych twórców, przez co umocnią się tylko pozycje gigantów softu, a drobni twórcy nie będą mieli szansy się przebić... Może jakaś nowa ustawa ogólnoświatowa, żeby zabronić instalowania adwareu bez wyraźnego informowania o tym, że się instaluje? W końcu to nie wirusy, ale ci którzy zarabiają na dołączaniu adwareu do swoich programów informują zwykle o tym małą czcionką gdzieś w środku licencji, której nikt nigdy nie czyta podczas instalacji (no może jakieś 0,001% populacji - maniakalni fascynaci prawa i umów).
          • Gość: abcd Re: OPERA / NETSCAPE IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.08.05, 14:57
            Ameryki nie odkryles :) IMHO obecnie to nie wirusy sa najbardziej niebezpieczne
            tylko rozne odmiany adware'u. Sa na przyklad takie przyjemne programiki o nazwie
            keyloggery, ktore przechwytuja slowa wpisywane z klawiatury. Pol biedy gdy
            przechwyci haslo na skrzynke, ale jezeli przechwyci haslo do banku, to wtedy
            robi sie problem. Zreszta odpal IE i poszalej godzine w Internecie, sam sie
            przekonasz. Dlatego service pack 2 nie jest czyms praktycznym gdyz lepiej
            zapobiegac, a nie leczyc. Co z tego, ze dostalismy darmowy-firmowy firewall, jak
            IE dalej przepuszcza tone adaware'u. Dlatego wlasnie przesiadlem sie na
            bezpieczniejsza przegladarke oraz zainstalowalem znane mi programy uzytkowe
            (typu ad-aware, spybot, hijackt this, process explorer), ktorymi w razie
            potrzeby moge usunac pozostalosci po surfowaniu. Do tego nie mam zainstalowanego
            pluginu javy oraz flash i czuje sie komfortowo :) Opera ma wbudowana tone nikomu
            nie potrzebnych wtyczek (mam nadzieje, ze nie ma wsrod nich ActiveX), ma banner
            reklamowy, a wszelkie sprawy rozwoju zalatwiaja tylko specjalni programisci. FF
            daje wybor wtyczek oraz rozszerzen (np. gestow do dzis nie uzywam), byc moze
            jednak czesciej sie krzaczy. Sprawy predkosci sa poprawiane (na pewno wersja 1.5
            bedzie szybsza). Mnie do przegladarek alternatywnych zachecila glownie poprawa
            bezpieczenstwa, a nie super-ekstra-czadowy dodatek typu gesty, czy zmiana skory.
            Na wala bylyby mi gesty w IE gdybym bal sie zalogowac do banku? No, ale ta
            sprawa nie dotyczy dzieci, ktore podniecaja sie zmiana wygladu. Nie mniej dobrze
            sie dzieje, gdy coraz wiecej ludzi korzysta z alternatyw, zwlaszcza gdy sa one
            za darmo (przynajmniej niektore :] ).
            • atrapa_kierownika Re: OPERA / NETSCAPE 25.08.05, 16:26
              Bezpieczniejsza przeglądarka? Zajrzyj na stronę secunia.org.
              Dla tych, którym się nie chce: Opera, w odróżnieniu od Safari i Firefoxa, że o IE nie wspomnę, ma zero znanych niezałatanych dziur. A trzeba tu zaznaczyć, że Opera zawiera również program pocztowy - też, rzecz jasna, pozbawiony dziur.

> Opera ma wbudowana tone nikomu nie potrzebnych wtyczek
              Ma parę wtyczek, nie wiem, czy dużo. Faktem jest, że cała instalka Opery zajmuje 3,7MB, więc mówienie o tonach to chyba przesada, zwłaszcza jak porównamy z innymi przeglądarkami, nawet nie dodając do nich objętości programów pocztowych. No i możemy te wtyczki w każdej chwili wyłączyć - naciskasz F12 (takie podręczne menu), następnie "z" (odpowiednia pozycja z menu) i wtyczki są wyłączone do odwołania (tzn. F12 + "z").

ActiveX nie ma w Operze i podejrzewam, że nie ma w żadnym programie oprócz IE.
              • Gość: abcd Re: OPERA / NETSCAPE IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.08.05, 18:09
                > Bezpieczniejsza przeglądarka? Zajrzyj na stronę secunia.org.
                > Dla tych, którym się nie chce: Opera, w odróżnieniu od Safari i Firefoxa, że o
                > IE nie wspomnę, ma zero znanych niezałatanych dziur. A trzeba tu zaznaczyć, że
                > Opera zawiera również program pocztowy - też, rzecz jasna, pozbawiony dziur.

Z tym "niedziurawym" produktem bym nie przesadzal. Po prostu Secunia nic nowego
                nie wykryla, a dziury moga byc nadal, co wiecej moga byc wykorzystywane, tylko
                nikt nie zwrocil na to uwagi. Badz co badz Secunia nie jest wyrocznia swiata. FF
                ma zalatane wszystkie powazne dziury (opublikowane przez Secunie), drobniejsze
                zas beda poprawiona w wersji 1.5 Kazdy wiec z nadzieja patrzy w juz niedaleka
                przyszlosc ;)

Odnosnie wtyczek, to tym sie wlasnie roznia uzytkownicy FF od uzytkownikow
                Opery. Jedni wola miec juz wszystko zaimplementowane, a drudzy, w miare swoich
                potrzeb, instaluja potrzebne funkcje. Grunt, ze nie korzystamy z IE :)
    • Gość: SAFARI safari IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 23:44
      SAFARI!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: m. Re: OPERA / NETSCAPE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 01:29
      pracuje online, czesto, zeby moc wyjechac choc na weekend, uzywam modemu radiowego do laptopa - opera sprawdza sie wtedy genialnie, bo kazda wyswietlana strone mozna osono spersonalizowac - moze wyswietlac obrazki lub nie, albo wyswietlac tylko te z cache. wiele opcji, wiele smaczkow, ja osobiscie ukochalam opere wielce. kilka lat temu uzywalam netszkapy, ale zaczela sie psuc. mierzylam ze stoperem w reku, opera najszybciej otwiera strony, a liczba stron, ktore otwiera z bledami, lub wcale, jest naprawde niewielka, zreszta systemtycznie spada. gesty mysza - genialne. wolalam stara wersje menagera zakladek, ale i do nowej przywyklam. kocham powiekszanie stron na pasku - dzieki temu czytam tekst i nie mecze sie malenkimi literkami. polecam bardzo :) naklonilam juz do uzywania konkubenta, brata i ojca :)
    • Gość: Przemo Re: OPERA / NETSCAPE IP: *.man.bydgoszcz.pl 25.08.05, 12:19
      > Nigdzie nie znalazłem wersji po polsku

Ściągasz plik z www.opera.com/download/languagefiles/ i wgrywasz go do katalogu Opery w Program Files. Potem Tools => Preferences => Language i wybierasz polski

Opera jest specyficzną przeglądarką, cała konfiguracja jest w plikach *.ini. Oczywiście, można ją robić poprzez GUI, ale równie dobrze można sobie wszystko w tekście poustawiać. Potem tylko wystarczy przegrać katalog (albo same pliki) i nie ma problemu z powrotem po reinstalacji systemu czy zmianie komputera.
    • Gość: Śpiewakoperowy We wszystkim. Zajrzyj tu: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 13:23
      forum.pclab.pl/t99651.html
    • mr.yez Re: OPERA / NETSCAPE 25.08.05, 13:49
      Czy Netscape jest szybszy, to rzeczywiscie trudno powiedziec, bo i tak sporo zalezy od ustawien przegladarki i samego systemu.

Ale pewne są dwie rzeczy: Opera ma KLIENTA POCZTY i GESTY MYSZY.

Jak dla mnie klient poczty jest wystarczajaco dobry. Nie jest to moze kombajn jak The Bat, ale na pewno nie ustepuje Mozillowemu Thunderbidowi. I jest wbudowany w przeglądarke, a nie oddzielnie jak Thunderbird z Firefoxem.

O gestach myszy nie ma co sie rozpisywac. To trzeba poznac samemu :)

Poza tym Opera ma bardzo przyjazny MENADŻER POBIERANIA PLIKÓW i okno historii.
      Ma też wbudowany jakby notatnik, albo raczej listę notatek. Działa to jak skrzyżowanie notatnika, żółtych karteczek i wielokrotnego schowka (ctrl-c ctrl-v). To też trzeba wyprobowac samemu :)

Polska wersja do Opery jest, i to nawet do 8.02:
      dobreprogramy.pl/index.php?dz=19&t=39&id=739
      Trzeba ją tylko wybrać:
      Nardzędzia - Preferencje - Ogólne - (Język) Szczegóły. Tam wybierasz lokalizacje pliku .lng i już :)

Z tymi RSS-ami na personal toolbarze, to rzeczywiscie chyba nie da sie ich tam wsadzic. Ale wydaje mi sie ze powod jest taki, ze kanaly RSS sa czescia modulu klienta poczty, i siedza sobie razem z folderami poczty. Tam ich miejsce w Operze. W Netscapie i Firefoxie nie ma klienta poczty, wiec RSS musi byc gdzies indziej. I jest np na personal toolbarze :)

Podsumowując: nie będę się upierał, że "toto" jest lepsze od Netscape'a. Ale używam Opery od jakichs pieciu lat. Klient poczty i gesty myszy to dwa główne powody. Reszta to kwestia gustu :)

Pozdrawiam

PS. Napisz, co ty w Netscapie lubisz najbardziej, czym bys chcial mnie przekonac :)
    • Gość: jerezs+ Re: OPERA / NETSCAPE IP: *.krus.gov.pl / *.krus.gov.pl 25.08.05, 14:00
      ja polecam opere, miałem , testowałem i wg mnie jest najlepsza
    • Gość: Jurgi Re: OPERA / NETSCAPE IP: *.tvkturek.pl 25.08.05, 14:25
      Jestem od dość dawna użytkownikiem Opery.
      - wg. moich pomiarów i odczuć jest szybsza zarówno od IE jak i FF (z Netscapem i innymi przeglądarkami nie miałem okazji jej porównać). Jest też najmniej zasobożerna ze wszystkich, co ma znaczenie dla osób ze słabszym sprzętem.
      - Jeśli plik instalacyjny ma w nazwie "pl" to musi być po polsku! Jak nie jest, to zmień język interfeksu (i ew. domyślny język stron) w preferencjach.
      - RSSy są w Operze obsługiwane przez klienta e-mail/irc. Dlatego najwygodniej jest założyć sobie w nim konto (nie trzeba go koniecznie używać) - RSSy będą dostępne w bocznym panelu. Polecam stworzyć sobie tzw. widoki (coś jak foldery wirtualne) - można je sobie ładnie posegregować, a nawet nauczyć filtr antyspamowy odsiewania nieinteresujących nas wiadomości. Żeby dodać kanał RSS wystarczy kliknąć na małej niebieskiej ikonce z napisem RSS na pasku adresu (od wersji 8.0). Można też wprowadzić adres ręcznie, jeśli np strona nie ma w kodzie zdefiniowanego kanału (albo klinkąć na link na stronie, jeśli taki jest). Jak działa 'personal toolbar' w FF nie wiem, ale wydaje mi się, że nie powinno być z tym problemu.

Polecam poczytać helpa (jest po polsku), jest też dużo polskich stron o Operze pomagających w przesiadaniu się na tą przeglądarkę. Oraz znakomicie działające forum społeczności operowców.
      Życzę samych miłych wrażeń w odkrywaniu Opery (choć kilka wad też ma, to jednak zalety imho przeważają).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka