poikjh 26.10.05, 02:09 przeprowadzam się do domu, i rozważam internet dostarczony przez operatorów sieci komórkowych dla indywidualnego użytkownika który efektywniejszy? szybszy? bez limitu? tańszy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polokokt Re: Blueconnect vs. iPlus 26.10.05, 12:50 to zalezy gdzie ten dom, jak w centrum warszawy czy inego duuuuzego miasta to bedzie dzialal, a jak na jakiejs wsi z dala od jakis nadajnikow to polecam przeczytanie watkow jak wtedy te cuda techniki dzialaja (a wlasciwie nie dzialaja). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Informator Re: Blueconnect vs. iPlus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 14:09 poikjh napisał: > przeprowadzam się do domu, i rozważam internet... To rozważaj sobie ! Tylko po co o tym piszesz na tym forum ? Kogo to interesuje co ty tam sobie rozważasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
poikjh Re: Blueconnect vs. iPlus 26.10.05, 14:22 a co, pytań już nie przeczytałeś? za trudne były? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie dla IDIOTÓW ! [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 15:40 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
poikjh Re: Blueconnect vs. iPlus 26.10.05, 16:01 potrafię, ale na podst. jak największej ilości informacji, również opinie forumowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yMinus Blueconnect i iPlus to wielkie g*wno !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 17:24 poikjh napisał: > potrafię, ale na podst. jak największej ilości informacji To takie ilości informacji masz na stronach internetowych tych usług. > również opinie forumowiczów. Na tym forum większość używa normalnych komputerów do komunikcji z internetem a nie komórek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irkm Re: Blueconnect i iPlus to wielkie g*wno !!! IP: *.toya.net.pl 27.10.05, 12:50 Niestety mobilny internet to przyszlosć, a dla ludzi z malych miast jedyne rozwiazane. A wy siedzcie sobie z tymi normalnymi komputerami i neostradą:) Co ztego ze wiekszośc uzywa. Pytanie jest pytaniem i trafilo na wolasciwe forum. A co do odp, to najlepiej cenowo wychodzi iPlus, ale ma drogie karty. Limity sa wszedzie. najwiekszy w BluConnect. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bombel Re: Blueconnect i iPlus to wielkie g*wno !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 14:21 Gość portalu: irkm napisał(a): > Niestety mobilny internet to przyszlosć Tylko dla tych co internet zaczyna się i kończy na odbieraniu poczty i pisaniu postów na jakimś forum :) > A wy siedzcie sobie z tymi normalnymi komputerami i neostradą:) A co masz takiego laptopa z 21 calowym monitorem i tak szybką kartą graficzną żeby BATTLEFIELD 2 chodziła bez zacięć przy wysokich detalach ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ozor Re: Blueconnect i iPlus to wielkie g*wno !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 14:31 Gość portalu: irkm napisał(a): > Niestety mobilny internet to przyszlosć, a dla ludzi z malych miast jedyne rozwiazane Jakoś nie zauważyłem żebym nawet w komórce miał zasięg na mojej wsi a co dopiero internet :( A normalny telefon jest w każej chałupie na mojej wsi ! Tym samym Neostrada wygrywa. > A wy siedzcie sobie z tymi normalnymi komputerami i neostradą:) A ty wszędzie targasz z sobą te 3 kilo laptopa ? :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Blueconnect i iPlus to wielkie g*wno !!! IP: *.ostroleka.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.05, 11:24 Ostatnio wykupiłem sobie iPlusa jako usługę. Korzystałem a raczej nie wiem jak to nazwać bo działa to cholernie wolno. korzystałem z tego na wsi 50km od wawy. strona onetu otwierała mi się ze 4minuty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Blueconnect i iPlus to wielkie g*wno !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 22:13 To i tak masz szczescie, bo ja wydalem ponad 600 na Globetrotter UMTS/EDGE i na kilkanascie prob polaczenia, udaje mi sie tylko 1!!! A przez telefon z GPRS/EDGE nie mam zadnych problemow. I do tego nie znalazlem poki co zadnej odpowiedzi na ten problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benei Re: Blueconnect i iPlus to wielkie g*wno !!! IP: *.plusgsm.pl 28.12.05, 23:08 UMTS działa tylko w najwiekszych miastach a GPRS masz nawet na wsi, dlatego GPRS daje rade, niestety szybko nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plus Re: Blueconnect vs. iPlus IP: *.man.poznan.pl 29.10.05, 09:08 Ja mieszkam w dyżym mieście (pow. 500 tys.) ale akurat w mojej kamienicy kablówka nie oferuje dostepu do sieci, telefonu nioe mam zamiaru zakładać (po co mi drugi abonament), a radiowy z tego co słyszałem pozostawia woele do życzenia (konkretny operator, nie internet radiowy jako taki) - i dlatego podobnie jak i ty rozważałem net przez sieć gsm. Ponieważ Blueconect i iPlus mają modemy, które nie gwarantują współpracy z procesorami AMD (mam kompa stacjonarnego z AMD Sempron) na początek pomyślałem o zwykłym dostępie przez GPRS. Komórke mam w Plusie, więc gdy tylko pojawiły sie pakiety GPRS w korzystnych cenach (np. 250Mb w weekendy i po 18 za 30 zł brutto) wykupiłem sobie - i musze przyznać że choć prędkość z Neo na pewno nie może być porównywalna, to jednak jest całkiem przyzwoita (nieco wyższa niż modemowa). Jedyny minus - bateria w komórce pada po max dwóch dniach :-) W każdym razie jestem zadowolony - czekam tylko aż w ofercie iPlusa pojawią się modemy dopasowane do AMD i wtedy bez dwóch zdań przesiądę sie na stały dostęp przez GSM. Internet bezprzewodowy gsm-gprs to przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
hippeastrum Re: Blueconnect vs. iPlus 29.10.05, 18:50 Gość portalu: plus napisał(a): > Ja mieszkam w dyżym mieście (pow. 500 tys.) Też mieszkam w Poznaniu i co prawda mam telefon stacjonarny, ale i tak potrzebowałem również mobilnego Internetu (WWW i e-mail). Właśnie z tego powodu zdecydowałem się na EDGE'a Idei (w jej ostatnich dniach, obecnie Orange). Jakie są realia? W centrum miasta osiągam na dużych plikach down od 14 do 25-7 KB/s, ale firewall w porywach pokazuje i 30. Wiele zależy od infrastruktury sieci, czego dowód mam na Dębcu (dla niewtajemniczonych: południowe granice miasta), gdzie w przypadku dużych plików transfer down oscyluje w granicach 5-16 KB/s. > rozważałem net przez sieć gsm. Ponieważ Blueconect i iPlus mają modemy, > które nie gwarantują współpracy z procesorami AMD (mam kompa stacjonarnego > z AMD Sempron) na początek pomyślałem o zwykłym dostępie przez GPRS. To jest bzdura naszych operatorów! Gdy była jeszcze Idea, na jej stronach i w jej materiałach widniało, iż karty Sony-Erricsson (PCMCIA do notebook'ów) nie pracują z procesorami AMD. Skontaktowałem się z producentem, który rozwiał moje obawy i wątpliwości. Efekt jest taki, że od 1,5 miesiąca korzystam z EDGE'a na Athlon'ie 1800+ i w tym czasie spędziłem w sieci 908 godzin, z transferem up 180 MB i down - 670 MB - ten post zresztą też wysyłam via EDGE. Hippeastrum z Poznania Odpowiedz Link Zgłoś
hippeastrum Re: Blueconnect vs. iPlus 29.10.05, 18:57 Na tym samym Dębcu przed chwilą 'ciągnąłem' pliki po ok 500-600 KB z transferem 13-24,5 KB/s! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plus Re: Blueconnect vs. iPlus IP: *.plusgsm.pl 29.10.05, 23:23 > To jest bzdura naszych operatorów! > Skontaktowałem się z producentem, który rozwiał moje obawy i wątpliwości. Efekt jest taki, że od 1,5 miesiąca korzystam z EDGE'a na Athlon'ie 1800+ Dzięki za ta informację - skoro tak to jeszcze raz skalkuluję sobie ofertę iPlusa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klak Re: Blueconnect vs. iPlus IP: *.aster.pl 30.10.05, 12:50 A podobno Era od początku roku wprowadza dostęp EDGE w całej polsce. Ja mieszkam na wsi gdzie jest tylko GPRS więc jakby to się okazało prawdą to rewelka. Odpowiedz Link Zgłoś
hippeastrum Re: Blueconnect vs. iPlus 30.10.05, 17:11 Gość portalu: klak napisał(a): > A podobno Era od początku roku wprowadza dostęp EDGE w całej polsce. Ja mieszka > m > na wsi gdzie jest tylko GPRS więc jakby to się okazało prawdą to rewelka. W całej Polsce? W całej Polsce to ERA reklamuje BlueConnect, a gdzie jest dostępny, dobrze wiemy. U każdego operatora takie usługi są w całej Polsce, pod warunkiem że mieszka sie w punktach oznaczonych na mapie jako pokryte zasięgiem tych usług. Przyjrzyj się mapom i lokalizacjom! Odpowiedz Link Zgłoś
hippeastrum Re: Blueconnect vs. iPlus 22.11.05, 11:31 hippeastrum napisał: > W centrum miasta osiągam na dużych plikach down od 14 do 25-7 KB/s, ale firewal > l w porywach pokazuje i 30. Wiele zależy od infrastruktury sieci, czego dowód m > am na Dębcu (dla niewtajemniczonych: południowe granice miasta), gdzie w przypa > dku dużych plików transfer down oscyluje w granicach 5-16 KB/s. Siedzę właśnie w EuroCity do Berlina - jestem pod Rzepinem - transfer dużych plików 10,5-22,0 KB/s. Chyba nieźle? Hippeastrum z Poznania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyyy Re: Blueconnect vs. iPlus IP: *.plusgsm.pl 05.11.05, 13:28 jaką masz komórkę? Odpowiedz Link Zgłoś
poikjh Re: Blueconnect vs. iPlus 01.11.05, 23:07 w którą stronę by nie liczyć, Blueconnect jest TRZY razy droższy niż iPlus czy Business Everywhere brałem pod uwagę oferty na GPRS tylko jak Era to w ogóle sprzedaje??? Odpowiedz Link Zgłoś
pvs Re: Blueconnect vs. iPlus 02.11.05, 07:56 www.be.orange.pl/ Ja tez zamiezam skorzystac z EDGE w Orange, w mojej miejscowosci jak mi powiedziano zasiegu niema tylko w lasach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: funia3 Re: Blueconnect vs. iPlus IP: *.orange.pl 02.11.05, 08:43 ja wlasnie skorzystalam z egde w orange i mnie lekko piszac trafia szlag. mieszkam na obrzezach Poznania. A slowa pojawiam sie i znikam sa idealnie o mnie. zasieg jest, ale wyrzuca mnie co chwile i nie chce wpuscic z powrotem.... Odpowiedz Link Zgłoś
hippeastrum Re: Blueconnect vs. iPlus 02.11.05, 19:07 Gość portalu: funia3 napisał(a): > ja wlasnie skorzystalam z egde w orange i mnie lekko piszac trafia szlag. > mieszkam na obrzezach Poznania. A slowa pojawiam sie i znikam sa idealnie o > mnie. zasieg jest, ale wyrzuca mnie co chwile i nie chce wpuscic z powrotem.... Funiu Trzecia, skorzystaj z mojej rady w innym wątku i stań się upierdliwa dla operatora, łgając jak najęta w odpowiedzi na bzdurne pytania - u mnie pomogło! Aha, co to są za obrzeża? Odpowiedz Link Zgłoś
funia3 Re: Blueconnect vs. iPlus 03.11.05, 08:37 halo, rzeczywiscie caly czas dzwonie do ludzikow , ktorzy teoretycznie maja mi pomoc.rozmowa przebiega tak jak opisales.I niby jest jakby lepiej, ale nadal zbyt czesto mnie rozlacza i potem jest problem z ponownym polaczeniem. mieszkam wlasciwie w Luboniu, ale nie ma to znaczenia, bo wczoraj wzielam ze soba komp do pracy w samym centrum miasta i bylo to samo.dzieki za rade!!!!pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
hippeastrum Re: Blueconnect vs. iPlus 03.11.05, 15:07 Dziwne. Pisząc te słowa w tle 'ciągnę' z USA PowerArchiver'a (na Dębcu, w bloku) z prędkością 10-15,5 KB/s! Czy masz EDGE? W centrum bez problemu powinnaś osiągać 20-25 KB/s. Po początkowym tresowaniu operatora obecnie skuteczność logowania do sieci sięga 95-98% (również na Dębcu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: funia3 Re: Blueconnect vs. iPlus IP: *.orange.pl 06.11.05, 20:59 hippeastrum, miales oczywiscie racje, po telefonach i wizycie w orange zaskoczylo. zdarza sie, ze sa problemy z laczeniem, ale odpukac stosunkowo rzadko i nie rozlacza mnie co chwile. slowem- jest przyzwoicie. dzieki za dobra rade i duchowe wsparcie, pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
adams123 Re: Blueconnect vs. iPlus 03.11.05, 23:38 ja 25 km od centrum warszawy i blueconnect do du... przerywa, rozłacza itd. nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nnn Re: Blueconnect vs. iPlus IP: *.plusgsm.pl 05.11.05, 10:25 niestety, dzieła to kiepsko. mimo ze telefon kom. odbiera bez probleów. Sam kupiłem najtańszy model ale myśle że te z dołaczaną i wymienialną anteną i z zasilaczem powinny działać pryzwoicie. W iPlus 550 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
mzeg458 Re: Blueconnect vs. iPlus 28.11.05, 21:43 Kupilem Blueconnecta do mojego nowego laptopa HP nx6110.i nie dziala!!!W erze mnie olali i powiedzieli ze mam dzwonic do pomocy technicznej pod platny numer !!!!Dzwonilem ze 20 razy i w koncu mi powiedziano ze w niektorych laptopach moze nie dzialac!!!!Teraz napisalem reklamacje ze chce wypowiedziec umowe bo nie dziala i operator ma 30 dni na odpowiedz.ZENADA KOMPLETNA A JA LEZE Z INTERNETEM!!!Najpierw niech Ci zainstaluja w salonie i sprawdza czy dziala na Twoim kompie dopiero potem kupuj!!!Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lesheque Warszawa Stegny - która z sieci/Edge/iPlus/Blue? 17.12.05, 17:14 Jak w tytule. Czy ktoś z tego rejonu zagląda na to forum i wie, która z bezprzewodowych ofert internetowych działa tam najlepiej? A może ktoś ma również doświadczenia z pociągu Warszawa - Kraków? Odpowiedz Link Zgłoś
mzeg458 Re: Blueconnect vs. iPlus 17.12.05, 21:13 Ja kupilem blueconecta i nie dzialal mi na nowym laptopie.Era mnie zlala totalnie piszac ze to byl moj wybor i maja mnie gdzies.Sprawdz w laptopie przed kupnem czy Ci zadziala!!!!!Inaczej nie kupuj.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Blueconnect vs. iPlus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 22:14 Nie moga cie zlac, jezeli nie przedstawili powodow, dla ktorych to nie dziala i te powody byly wymienione, jako uniemozliwiajace dzialanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gostek Re: Blueconnect vs. iPlus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.06, 12:41 Up :) Jaka prędkość w praktyce iplusa/blueconnect z kartą powiedzmy na edge /Warszawa - Stegny,Sadyba/ thx Odpowiedz Link Zgłoś