Dodaj do ulubionych

Blueconnect vs. iPlus

26.10.05, 02:09
przeprowadzam się do domu, i rozważam internet dostarczony przez operatorów
sieci komórkowych

dla indywidualnego użytkownika który efektywniejszy? szybszy? bez limitu?
tańszy?
Obserwuj wątek
    • polokokt Re: Blueconnect vs. iPlus 26.10.05, 12:50
      to zalezy gdzie ten dom, jak w centrum warszawy czy inego duuuuzego miasta to
      bedzie dzialal, a jak na jakiejs wsi z dala od jakis nadajnikow to polecam
      przeczytanie watkow jak wtedy te cuda techniki dzialaja (a wlasciwie nie
      dzialaja).
      Pozdrawiam
    • Gość: Informator Re: Blueconnect vs. iPlus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 14:09
      poikjh napisał:

> przeprowadzam się do domu, i rozważam internet...

To rozważaj sobie !

Tylko po co o tym piszesz na tym forum ?

Kogo to interesuje co ty tam sobie rozważasz ?

• poikjh Re: Blueconnect vs. iPlus 26.10.05, 14:22
        a co, pytań już nie przeczytałeś? za trudne były?
    • Gość: Nie dla IDIOTÓW ! [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 15:40
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • poikjh Re: Blueconnect vs. iPlus 26.10.05, 16:01
        potrafię, ale na podst. jak największej ilości informacji, również opinie
        forumowiczów.
        • Gość: yMinus Blueconnect i iPlus to wielkie g*wno !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 17:24
          poikjh napisał:

> potrafię, ale na podst. jak największej ilości informacji

To takie ilości informacji masz na stronach internetowych tych usług.

> również opinie forumowiczów.

Na tym forum większość używa normalnych komputerów do komunikcji z internetem a
          nie komórek :)
          • Gość: irkm Re: Blueconnect i iPlus to wielkie g*wno !!! IP: *.toya.net.pl 27.10.05, 12:50
            Niestety mobilny internet to przyszlosć, a dla ludzi z malych miast jedyne rozwiazane. A wy siedzcie sobie z tymi normalnymi komputerami i neostradą:)
            Co ztego ze wiekszośc uzywa. Pytanie jest pytaniem i trafilo na wolasciwe forum.

A co do odp, to najlepiej cenowo wychodzi iPlus, ale ma drogie karty. Limity sa wszedzie. najwiekszy w BluConnect.
            • Gość: bombel Re: Blueconnect i iPlus to wielkie g*wno !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 14:21
              Gość portalu: irkm napisał(a):

> Niestety mobilny internet to przyszlosć

Tylko dla tych co internet zaczyna się i kończy na odbieraniu poczty i pisaniu
              postów na jakimś forum :)

> A wy siedzcie sobie z tymi normalnymi komputerami i neostradą:)

A co masz takiego laptopa z 21 calowym monitorem i tak szybką kartą graficzną
              żeby BATTLEFIELD 2 chodziła bez zacięć przy wysokich detalach ???

• Gość: ozor Re: Blueconnect i iPlus to wielkie g*wno !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 14:31
              Gość portalu: irkm napisał(a):

> Niestety mobilny internet to przyszlosć, a dla ludzi z malych miast jedyne
              rozwiazane

Jakoś nie zauważyłem żebym nawet w komórce miał zasięg na mojej wsi a co
              dopiero internet :(
              A normalny telefon jest w każej chałupie na mojej wsi !
              Tym samym Neostrada wygrywa.

> A wy siedzcie sobie z tymi normalnymi komputerami i neostradą:)

A ty wszędzie targasz z sobą te 3 kilo laptopa ? :(

• Gość: Kuba Re: Blueconnect i iPlus to wielkie g*wno !!! IP: *.ostroleka.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.05, 11:24
            Ostatnio wykupiłem sobie iPlusa jako usługę. Korzystałem a raczej nie wiem jak
            to nazwać bo działa to cholernie wolno. korzystałem z tego na wsi 50km od wawy.
            strona onetu otwierała mi się ze 4minuty.
            • Gość: Wojtek Re: Blueconnect i iPlus to wielkie g*wno !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 22:13
              To i tak masz szczescie, bo ja wydalem ponad 600 na Globetrotter UMTS/EDGE i na kilkanascie prob polaczenia, udaje mi sie tylko 1!!!

A przez telefon z GPRS/EDGE nie mam zadnych problemow. I do tego nie znalazlem poki co zadnej odpowiedzi na ten problem.
              • Gość: benei Re: Blueconnect i iPlus to wielkie g*wno !!! IP: *.plusgsm.pl 28.12.05, 23:08
                UMTS działa tylko w najwiekszych miastach a GPRS masz nawet na wsi, dlatego
                GPRS daje rade, niestety szybko nie bedzie.
    • Gość: plus Re: Blueconnect vs. iPlus IP: *.man.poznan.pl 29.10.05, 09:08
      Ja mieszkam w dyżym mieście (pow. 500 tys.) ale akurat w mojej kamienicy
      kablówka nie oferuje dostepu do sieci, telefonu nioe mam zamiaru zakładać (po co
      mi drugi abonament), a radiowy z tego co słyszałem pozostawia woele do życzenia
      (konkretny operator, nie internet radiowy jako taki) - i dlatego podobnie jak i
      ty rozważałem net przez sieć gsm. Ponieważ Blueconect i iPlus mają modemy, które
      nie gwarantują współpracy z procesorami AMD (mam kompa stacjonarnego z AMD
      Sempron) na początek pomyślałem o zwykłym dostępie przez GPRS. Komórke mam w
      Plusie, więc gdy tylko pojawiły sie pakiety GPRS w korzystnych cenach (np. 250Mb
      w weekendy i po 18 za 30 zł brutto) wykupiłem sobie - i musze przyznać że choć
      prędkość z Neo na pewno nie może być porównywalna, to jednak jest całkiem
      przyzwoita (nieco wyższa niż modemowa). Jedyny minus - bateria w komórce pada po
      max dwóch dniach :-) W każdym razie jestem zadowolony - czekam tylko aż w
      ofercie iPlusa pojawią się modemy dopasowane do AMD i wtedy bez dwóch zdań
      przesiądę sie na stały dostęp przez GSM. Internet bezprzewodowy gsm-gprs to
      przyszłość.
      • hippeastrum Re: Blueconnect vs. iPlus 29.10.05, 18:50
        Gość portalu: plus napisał(a):

> Ja mieszkam w dyżym mieście (pow. 500 tys.)

Też mieszkam w Poznaniu i co prawda mam telefon stacjonarny, ale i tak potrzebowałem również mobilnego Internetu (WWW i e-mail). Właśnie z tego powodu zdecydowałem się na EDGE'a Idei (w jej ostatnich dniach, obecnie Orange).

Jakie są realia?
        W centrum miasta osiągam na dużych plikach down od 14 do 25-7 KB/s, ale firewall w porywach pokazuje i 30. Wiele zależy od infrastruktury sieci, czego dowód mam na Dębcu (dla niewtajemniczonych: południowe granice miasta), gdzie w przypadku dużych plików transfer down oscyluje w granicach 5-16 KB/s.

> rozważałem net przez sieć gsm. Ponieważ Blueconect i iPlus mają modemy,
        > które nie gwarantują współpracy z procesorami AMD (mam kompa stacjonarnego
        > z AMD Sempron) na początek pomyślałem o zwykłym dostępie przez GPRS.

To jest bzdura naszych operatorów!
        Gdy była jeszcze Idea, na jej stronach i w jej materiałach widniało, iż karty Sony-Erricsson (PCMCIA do notebook'ów) nie pracują z procesorami AMD. Skontaktowałem się z producentem, który rozwiał moje obawy i wątpliwości. Efekt jest taki, że od 1,5 miesiąca korzystam z EDGE'a na Athlon'ie 1800+ i w tym czasie spędziłem w sieci 908 godzin, z transferem up 180 MB i down - 670 MB - ten post zresztą też wysyłam via EDGE.

Hippeastrum z Poznania
        • hippeastrum Re: Blueconnect vs. iPlus 29.10.05, 18:57
          Na tym samym Dębcu przed chwilą 'ciągnąłem' pliki po ok 500-600 KB z transferem 13-24,5 KB/s!
        • Gość: plus Re: Blueconnect vs. iPlus IP: *.plusgsm.pl 29.10.05, 23:23
          > To jest bzdura naszych operatorów!

> Skontaktowałem się z producentem, który rozwiał moje obawy i wątpliwości.
          Efekt jest taki, że od 1,5 miesiąca korzystam z EDGE'a na Athlon'ie 1800+

Dzięki za ta informację - skoro tak to jeszcze raz skalkuluję sobie ofertę
          iPlusa :-)
          • Gość: klak Re: Blueconnect vs. iPlus IP: *.aster.pl 30.10.05, 12:50
            A podobno Era od początku roku wprowadza dostęp EDGE w całej polsce. Ja mieszkam
            na wsi gdzie jest tylko GPRS więc jakby to się okazało prawdą to rewelka.
            • hippeastrum Re: Blueconnect vs. iPlus 30.10.05, 17:11
              Gość portalu: klak napisał(a):

> A podobno Era od początku roku wprowadza dostęp EDGE w całej polsce. Ja mieszka
              > m
              > na wsi gdzie jest tylko GPRS więc jakby to się okazało prawdą to rewelka.

W całej Polsce? W całej Polsce to ERA reklamuje BlueConnect, a gdzie jest dostępny, dobrze wiemy.

U każdego operatora takie usługi są w całej Polsce, pod warunkiem że mieszka sie w punktach oznaczonych na mapie jako pokryte zasięgiem tych usług. Przyjrzyj się mapom i lokalizacjom!
        • hippeastrum Re: Blueconnect vs. iPlus 22.11.05, 11:31
          hippeastrum napisał:

> W centrum miasta osiągam na dużych plikach down od 14 do 25-7 KB/s, ale firewal
          > l w porywach pokazuje i 30. Wiele zależy od infrastruktury sieci, czego dowód m
          > am na Dębcu (dla niewtajemniczonych: południowe granice miasta), gdzie w przypa
          > dku dużych plików transfer down oscyluje w granicach 5-16 KB/s.

Siedzę właśnie w EuroCity do Berlina - jestem pod Rzepinem - transfer dużych plików 10,5-22,0 KB/s.

Chyba nieźle?

Hippeastrum z Poznania
      • Gość: xyyy Re: Blueconnect vs. iPlus IP: *.plusgsm.pl 05.11.05, 13:28
        jaką masz komórkę?
    • poikjh Re: Blueconnect vs. iPlus 01.11.05, 23:07
      w którą stronę by nie liczyć, Blueconnect jest TRZY razy droższy niż iPlus czy
      Business Everywhere

brałem pod uwagę oferty na GPRS tylko

jak Era to w ogóle sprzedaje???
      • pvs Re: Blueconnect vs. iPlus 02.11.05, 07:56
        www.be.orange.pl/ Ja tez zamiezam skorzystac z EDGE w Orange, w mojej
        miejscowosci jak mi powiedziano zasiegu niema tylko w lasach :)
        • Gość: funia3 Re: Blueconnect vs. iPlus IP: *.orange.pl 02.11.05, 08:43
          ja wlasnie skorzystalam z egde w orange i mnie lekko piszac trafia szlag.
          mieszkam na obrzezach Poznania. A slowa pojawiam sie i znikam sa idealnie o
          mnie. zasieg jest, ale wyrzuca mnie co chwile i nie chce wpuscic z powrotem....
          • hippeastrum Re: Blueconnect vs. iPlus 02.11.05, 19:07
            Gość portalu: funia3 napisał(a):

> ja wlasnie skorzystalam z egde w orange i mnie lekko piszac trafia szlag.
            > mieszkam na obrzezach Poznania. A slowa pojawiam sie i znikam sa idealnie o
            > mnie. zasieg jest, ale wyrzuca mnie co chwile i nie chce wpuscic z powrotem....

Funiu Trzecia,
            skorzystaj z mojej rady w innym wątku i stań się upierdliwa dla operatora, łgając jak najęta w odpowiedzi na bzdurne pytania - u mnie pomogło!

Aha, co to są za obrzeża?

• funia3 Re: Blueconnect vs. iPlus 03.11.05, 08:37
              halo, rzeczywiscie caly czas dzwonie do ludzikow , ktorzy teoretycznie maja mi
              pomoc.rozmowa przebiega tak jak opisales.I niby jest jakby lepiej, ale nadal
              zbyt czesto mnie rozlacza i potem jest problem z ponownym polaczeniem. mieszkam
              wlasciwie w Luboniu, ale nie ma to znaczenia, bo wczoraj wzielam ze soba komp
              do pracy w samym centrum miasta i bylo to samo.dzieki za rade!!!!pzdr.
              • hippeastrum Re: Blueconnect vs. iPlus 03.11.05, 15:07
                Dziwne. Pisząc te słowa w tle 'ciągnę' z USA PowerArchiver'a (na Dębcu, w bloku) z prędkością 10-15,5 KB/s!
                Czy masz EDGE?
                W centrum bez problemu powinnaś osiągać 20-25 KB/s.

Po początkowym tresowaniu operatora obecnie skuteczność logowania do sieci sięga 95-98% (również na Dębcu).

• Gość: funia3 Re: Blueconnect vs. iPlus IP: *.orange.pl 06.11.05, 20:59
                  hippeastrum, miales oczywiscie racje, po telefonach i wizycie w orange
                  zaskoczylo. zdarza sie, ze sa problemy z laczeniem, ale odpukac stosunkowo
                  rzadko i nie rozlacza mnie co chwile. slowem- jest przyzwoicie. dzieki za dobra
                  rade i duchowe wsparcie, pozdr
    • adams123 Re: Blueconnect vs. iPlus 03.11.05, 23:38
      ja 25 km od centrum warszawy i blueconnect do du...

przerywa, rozłacza itd.

nie polecam
    • Gość: nnn Re: Blueconnect vs. iPlus IP: *.plusgsm.pl 05.11.05, 10:25
      niestety, dzieła to kiepsko. mimo ze telefon kom. odbiera bez probleów. Sam
      kupiłem najtańszy model ale myśle że te z dołaczaną i wymienialną anteną i z
      zasilaczem powinny działać pryzwoicie. W iPlus 550 zł.
    • mzeg458 Re: Blueconnect vs. iPlus 28.11.05, 21:43
      Kupilem Blueconnecta do mojego nowego laptopa HP nx6110.i nie dziala!!!W erze
      mnie olali i powiedzieli ze mam dzwonic do pomocy technicznej pod platny
      numer !!!!Dzwonilem ze 20 razy i w koncu mi powiedziano ze w niektorych
      laptopach moze nie dzialac!!!!Teraz napisalem reklamacje ze chce wypowiedziec
      umowe bo nie dziala i operator ma 30 dni na odpowiedz.ZENADA KOMPLETNA A JA
      LEZE Z INTERNETEM!!!Najpierw niech Ci zainstaluja w salonie i sprawdza czy
      dziala na Twoim kompie dopiero potem kupuj!!!Pozdrawiam
    • lesheque Warszawa Stegny - która z sieci/Edge/iPlus/Blue? 17.12.05, 17:14
      Jak w tytule. Czy ktoś z tego rejonu zagląda na to forum i wie, która z
      bezprzewodowych ofert internetowych działa tam najlepiej? A może ktoś ma
      również doświadczenia z pociągu Warszawa - Kraków?
    • mzeg458 Re: Blueconnect vs. iPlus 17.12.05, 21:13
      Ja kupilem blueconecta i nie dzialal mi na nowym laptopie.Era mnie zlala
      totalnie piszac ze to byl moj wybor i maja mnie gdzies.Sprawdz w laptopie przed
      kupnem czy Ci zadziala!!!!!Inaczej nie kupuj.Pozdrawiam.
      • Gość: Wojtek Re: Blueconnect vs. iPlus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 22:14
        Nie moga cie zlac, jezeli nie przedstawili powodow, dla ktorych to nie dziala i te powody byly wymienione, jako uniemozliwiajace dzialanie.
        • Gość: gostek Re: Blueconnect vs. iPlus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.06, 12:41
          Up :)

Jaka prędkość w praktyce iplusa/blueconnect z kartą powiedzmy na
          edge /Warszawa - Stegny,Sadyba/

thx

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka