Dodaj do ulubionych

Rosja ma problemy z kolejnym satelitą

28.10.05, 16:09
rosyjskie satelity sa najwyzszej klasy - tzw klasa "wystrzel i zapomnij" ;) amerykanie pierwsi wprowadzili te technologie ale na zasadzie ze zapominali jedynie o sterowaniu (pojazd sterowal sam) - ruscy zas rzeczywiscie - strzelaja i ida robic nowy.o poprzednim juz ani widu ani slychu
Obserwuj wątek
    • zigzaur Re: Rosja ma problemy z kolejnym satelitą 28.10.05, 16:13
      Rosja sama jest jednym wielkim problemem.
      • demokratus Tylko demokracja uporządkuje ten kraj. Innej drogi 28.10.05, 16:57
        nie ma i być nie może
        • zigzaur Re: Tylko demokracja uporządkuje ten kraj. Innej 28.10.05, 17:12
          Ale demokracja z pałą w dłoni.

Co robi z państwa demokracja bez policyjnej pały w dłoni, pokazuje polityczna
          kariera Leppera w Polsce.
    • Gość: białorusin cieszę sie ! radosc moja nie ma granic .... IP: *.promax.media.pl 28.10.05, 17:31
      Ja bym wysłał w kosmos na czerwona gwiazdę całą Rosje ,
      • lortea Mam identyczne marzenie. 28.10.05, 19:44

• Gość: szef NASA Rosja najlepiej umie robić sierpy i młoty ! IP: *.promax.media.pl 28.10.05, 17:33
    • Gość: realista My się martwmy o nasze satelity IP: *.aster.pl 28.10.05, 18:05
      Których Polska ma 0,0 :-)
      • zigzaur Re: My się martwmy o nasze satelity 28.10.05, 18:26
        Ale za to w Polsce nikt nie głoduje, wszyscy mają samochody, Internet i GSM.
        Biura podróży nie mogą opędzić się od klientów, salony z plazmowymi telewizorami
        i kinem domowym rosną jak grzyby po deszczu, popyt na benzynę nie maleje pomimo
        galopujących cen.

A w dodatku nie gazują ludzi w teatrach!

W czasach lotu Hermaszewskiego cukier i mięso były na kartki, maluchy były na
        talony, telefon (kręcony palcem) miał co dwudziesty, paszport dostawało się po
        wielkich korowodach, z telewizorów były tylko wystrzałowe (!) Rubiny.
        I jeszce można było spaść śmiertelnie ze schodów, jak np. Stanisław Pyjas.
        • cztan Re: My się martwmy o nasze satelity 28.10.05, 18:41
          czytujesz s-f ? czy to jakis twoj wymysl ? zapraszam do wroclawia, mieszkam w
          samym centrum ale w nocy czesto musze zamykac okno bo halas ze smietnika na
          podworku o 2 w nocy przeszkadza mi bardzo...a tam tylko buszuja goscie w
          garniturach wysylac smsy poprzez swoje gsm, w miedzczasie odzyskuja materialy
          wtorne i nie dopuszczaja do zmarnowania sie resztek po kolacji....
    • Gość: vince Re: Rosja ma problemy z kolejnym satelitą IP: 172.25.251.* / *.ems-t.ca 28.10.05, 18:25
      szkoda, ze artykul koncentruje sie tylko na negatywach.

Lepiej by bylo napisac cos wiecej o tych satelitach, ktorych launch sie
      powiodl, a mianowicie
      dwa satelity z optycznymi imagerami
      jeden 62 kg satelita zbudowany w Europie przez 23 grupy studentow (pod
      kierunkiem Surrey)

trzy 1kg ( ! ) pikosatelity (zbudowane w Niemczech, Japonii i Norwegii)
      oraz
      Rubin-5 zbudowany przez OHB System z Bremy

Ja sie nie moge doczekac chwili, kiedy Polska wreszcie sie wlaczy do pogramow
      ESA. Oni tam maja nawet dla nas kase, po ktora ponoc nikt sie zglasza.

• zigzaur Re: Rosja ma problemy z kolejnym satelitą 28.10.05, 18:28
        Po zwycięstwie wyborczym Kaczyńskich jest to mało prawdopodobne.

W ostatnim numerze "Wprost" napisano, że Lech Kaczyński nie umie wysłać SMS ani
        załadować Windows w komputerze. Uwierzyłem.
    • Gość: poinformowany Re: Rosja ma problemy z kolejnym satelitą IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.10.05, 19:17
      Rosjanie wysylaja na orbite ponad 50% wszystkich satelitow, w tym dla EU oraz
      USA. Sa po prostu konkurencyjni. Z regoly satelita jest ubezpieczony. Jak na
      razie nie ma 100% gwarancji, zwlaszcza z wynoszeniem satelitow nietypowych,
      eksperymentalnych...
    • arius5 To ciekawe 28.10.05, 19:29
      2 miesiace temu czytalem w prasie zachodniej, ze "Iran umiescil kolejnego
      satelite na orbicie"
      No to ile tych satelit posiada Iran ?
      Dowiemy sie po wojnie.
    • Gość: silnia satelita IP: *.aster.pl 28.10.05, 19:41
      To przykre, Polska nie ma swojego satelity. Nie stac nas? Przeciez korzystamy z
      satelitów innych panstw... i musimy za to slono placic. Moze Rosjanom sie nie
      udaje, ale w tej materii osiagneli znacze wiecej niz Polacy. Mozna ponosic
      porazki, ale trzeba isc do przodu. Niestety my nawet nie probujemy. Polski
      program kosmiczny to male urzadzenia dolaczane do satelitow innych panstw (co
      jest jednak budujace). A ostatni duzy sukces to rakieta Kopernik 500 (jak dobrze
      pamietam) sprzed n-lat. Lot Hermaszewskiego to poza politycznym udzialem Polaka
      sukces techniki radzieckiej. Mam nadzieje, ze to sie kiedys zmieni i odniesiemy
      sukces w kosmosie. Nie mam tu na mysli ambicji imperialnych, tylko ambicje
      komercyjne :)
      • Gość: vince Re: satelita IP: 172.25.251.* / *.ems-t.ca 28.10.05, 21:57
        gosc portalu "silnia" napisal(a)
        To przykre, Polska nie ma swojego satelity. Nie stac nas? Przeciez korzystamy z
        satelitów innych panstw... i musimy za to slono placic. Moze Rosjanom sie nie
        udaje, ale w tej materii osiagneli znacze wiecej niz Polacy. Mozna ponosic
        porazki, ale trzeba isc do przodu. Niestety my nawet nie probujemy. Polski
        program kosmiczny to male urzadzenia dolaczane do satelitow innych panstw (co
        jest jednak budujace). A ostatni duzy sukces to rakieta Kopernik 500 (jak dobrze
        pamietam) sprzed n-lat. Lot Hermaszewskiego to poza politycznym udzialem Polaka
        sukces techniki radzieckiej. Mam nadzieje, ze to sie kiedys zmieni i odniesiemy
        sukces w kosmosie. Nie mam tu na mysli ambicji imperialnych, tylko ambicje
        komercyjne :)

Tak to dosc deprymujace, ze Polska jest tak mocno do tylu w tej dziedzinie
        techniki.
        Pierwszym krokiem do naprawy tej sytuacji powinno byc przystapienie do ESA.
        Trzeba wniesc z tego tytulu oplaty ale wzamian otrzymuje sie mozliwosc
        partycypowania w roznych programach (chocby takich jak Galileo) Estec (
        Noordwjik, Holandia) daje mozliwosc ksztalcenia kadry technicznej gdyz maja tam
        swietne laboratoria i integruja wlasne satelity.
        Na mniejsza skale mozliwosci partycypowania sa setki, chocby przez programy
        uniwersyteckie czy male firmy produkujace specjalistyczny software.
        Niemcy zbudowali piekne centrum przemyslowo-naukowe w Bremie, Francuzi maja to
        w Tuluzie, Anglicy w Stevenage, Hiszpanie w Madrycie, Wlosi w Rzymie.
        Pora na pierwsze decyzje w Polsce (tylko kto sie tego podejmie ?)

• Gość: ale trzeba umiec ! Ale nie moge znalesc podobnego do siebie.???? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.10.05, 02:11
          Ja bawie sie 200 gramami elektronicki przy sobie.
          Ale moge stosunkowo duzo. Poczta, internet, Word, Exel, Foto, Video,
          Kalenarz, Magnetofon, GPS, WiFi, Telefon, FAX itp.
          Uzywam 5 niezaleznych form komunikacji.
          Praktycznie NIC nie place za komunikacje.
          Czasami jak chce pogadac z kolego z USA pol godziny z ulicy we Wroclawiu to
          place 8 groszy za minute.
          Razem jestem w kontakcie 24/7 niezaleznie gdzie jestem.
          Ale nie moge znalesc kogos "podobnego" do mnie.
          Co prawda nie wiem skad ale duze firmy zapraszaja mnie na pokazy i prezetacje.
          A moze "MY" jestesmy troche do tylu z nowosciami ????
          Uklony 24/7 dostepny pod 601 511109.
          Dobranoc.
    • lortea Ręce wojska czeczeńskiego sięgają bardzo wysoko. 28.10.05, 19:43

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka