Dodaj do ulubionych

mala siec DSL - ale....

19.12.05, 19:05
Mam małą siec 6 osób
DSL 2 Mb
ktos nie wiem który ciągnie chyba filmy non stop - bo czasami tak sie zamula
że szlak nas trafia /20-40 kB !!!!/
Jakim programem sprawdzic jaki IP /każdy z nas ma nadany na stałe IP/
by poblokować ftp /po IP. McAdresie itd/
musze byc pewny dokładnie kto, by nie nadymić !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Grzechu Re: mala siec DSL - ale.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.05, 20:56
      Poszukaj w google - chyba cos nt było jakis czas temu na forum
      ale nie pamietam ...
      watpie by ktos ci pomogl:(
    • Gość: dominik666 McAdresie ... ROTLF [N/T] IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.12.05, 23:51

• Gość: robert Re: mala siec DSL - ale.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.05, 09:19
      przy tej ilości osób i cenie tego łącza "szarpnąłbym się" na porządny router - koszt 800-1000 PLN (dużo ale dzielisz koszt na 6 osób czyli ok.150 za "łebka")_
      ew. poszukał starego komputera (może u kogoś leży w domu, u mnie np. leży) klasy PII/Celeron i zrobił router na darmowym oprogramowaniu (BSD, linux... - najlepsze byłby chyba BSD, ale do linuxa jest najwięcej porad w sieci) - koszt to ok.100 zł na komputer i troszkę godzin poświęconych na ustawianie tego (tanio, ale trzeba być średnio zaawansowanym w obsłudze komputera)

W obu przypadkach można ustawić łącze tak by wszyscy użytkownicy mieli "równe pasmo" i automatycznie jak ktoś wyłącza komputer z sieci "jego część" rozdziela "po równo" pozostałym - można oczywiście też "nie po równo" :)
      • Gość: Miro Re: mala siec DSL - ale.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.05, 21:08
        Obecnie
        D Link 604
        serwer na linux'ie....
        tylko :
        - nie chcemy na sztywno ustawić np po 256 bo w sieci są i ci którzy cos sciagaja
        /szkoda ich - w koncu po to jest net/ i ci ktorzy sporadycznie surfuja tylko po
        www, ew GG...
        jak usatwie po rowno to np jak bede sam w danej chwili ti miałbym "sztywne 256/
        zamiast 2 Mb
        Chce poblokowac sciaganie /sama blokada na d linky "ftp" jest zmylna - zawsze
        można sciagac normalnie - i tak zamule siec wewn.
        - Czy można ustawić minimalną predkośc
        - jak mogę sparwdzic kto sciaga
        /mamy regulamin - 7.30-23.00 zakaza ciagniecia wiekszej ilosci plikow niz 10MB !!! /
        jakbym wiedzial jaki IP to bym zwrocił uwage
      • Gość: mi Re: mala siec DSL - ale.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.05, 21:12
        W obu przypadkach można ustawić łącze tak by wszyscy użytkownicy mieli "równe
        pasmo" i automatycznie jak ktoś wyłącza komputer z
        sieci "jego część" rozdziela "po równo" pozostałym - można oczywiście też "nie
        po równo" :)

tzn mozna ustawoic np min 256 /przy wszsytkich kompach w sieci/ ?
        a jakbym był tylko ja i np kolega to 2 mb / 2 ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka