Dodaj do ulubionych

Neostrada '+' i '-"

03.03.06, 20:07
Jaka jest różnica między zwykłą siecią lokalną a Neostradą? Co jest lepsze? Co myślicie Neostradzie? Czy są z nia jakies problemy? Pytam, o zamierzam przerzucić się na Neostradę, ale najpierw chciałabym zorientować się czy naprawdę jest dobra?
Obserwuj wątek
    • Gość: taki_jeden Re: Neostrada '+' i '-" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 21:21
      Różnica między siecią lokalną, Neostradą?

nie ma żadnej

brak słów
      • marex59 Re: Neostrada '+' i '-" 04.03.06, 10:32
        Tak do końca taki_jeden nie ma racji , ponieważ w sieci lokalnej bardzo często
        są blokowane porty przez admina i w zwiazku z tym są problemy z pewnymi
        programami typu p2p a także często komunikatory nie chcą działać prawidłowo ,
        natomiast w neo tego problemu nie ma . No i druga kwestia to sprawa finansowa
        ile co kosztuje za jaką prędkośc
        • Gość: lukasz Re: Neostrada '+' i '-" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 14:00
          + neostrady:
          bez problemu osiagniesz predkosc gwarantowana
          brak ograniczen portow i uslug

- neostrady:
          limity
          wysoka cena

+ sieci lokalnej
          szybkosc sciagania po sieci lokalnej od 10MBitow wzwyz
          mniejsze koszty

-lokalnej
          - wyjatki - ale moze sie zdarzyc - blokowanie portow lub uslug
          - czasem nie osiagniesz deklarowanej w umowie predkosci, albo siec jest
          przeciazona i wyczuwalnie spowalnia (zalezy jak firma potrafi skonfigurowac siec)
    • tinatina Re: Neostrada '+' i '-" 04.03.06, 20:39
      Akurat cena najmniej mnie interesuje, gdyz z tego co się orientuję jest niewiele wyższa od sieci lokalnej jaką obecnie posiadam. Najbardziej interesuje mnie czy w neo wszystko działa, czy nie za często zrywa się połączenie lub czy nie ma innych problemów z połączeniem? Czy mozna liczyć na pomoc serwisu (co niestety nie zawsze jest dostępne w prywatnej sieci lokalnej)? Co jest bezpieczniejsze (jeśli chodzi o wirusy, trojany itd. itd.) neo czy lokalna?
      • neder Re: Neostrada '+' i '-" 04.03.06, 20:47
        Nie rozumiem wszytkich tych narzekań na neo. Mi się nic nie urywa, wszystko
        działa i jest ok. O pomocy na infolinii nie będę się wypowiadać, bo w związku z
        brakiem problemów dzwoniłam tam zaledwie parę razy. Zawsze trafiałam na kogoś,
        kto był w stanie mi pomóc, ale to moze dlatego, że nie dawałam się zbyć
        zwalaniem wszystkiego na wirusy i problemy związane z komuterem (a nie z samą
        neo). No i wsumie się wypowiedziałam...

Co jest bezpieczniejsze
        > (jeśli chodzi o wirusy, trojany itd. itd.) neo czy lokalna?

A co mają wirusy i trojany do tego skąd masz neta? Najwyżej z lokalnej ktoś Ci
        sie może chcieć włamywać, ale bez firewalla to nawet na neo daleko nie zajedziesz.

pzdr
      • Gość: ja Re: Neostrada '+' i '-" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 11:39
        Bezpieczniejsze jest Neo, w sieci lokalnej gó..arze kombinują jak się sąsiadom włamać do kompa...
        Na ponad 2 lata (codziennego) korzystania z Neo tylko raz przez 5-6 godzin nie było internetu.
    • Gość: cvv.pl Re: Neostrada '+' i '-" IP: *.csk.pl 05.03.06, 22:31
      NeoZdrada :) Bycie czlonkiem sieci Lan ma wiecej plusów niz jakies neo (czesto
      zrywa polaczenia) a tak przynajmniej mozna se pograc po lanie :)

cvv.pl Darmowe domeny
      • Gość: lukasz Re: Neostrada '+' i '-" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 10:18
        ale po co uzywac panel neostrady skoro sa takie programy jak ten
        shider.net/AutoConnect/
      • Gość: Antek Re: Neostrada '+' i '-" IP: *.acn.waw.pl 08.03.06, 22:21
        To podaj te plusy ...
    • Gość: sino Re: Neostrada '+' i '-" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 13:46
      tinatina napisała:
      > ... ale najpierw chciałabym zorientować się czy naprawdę jest
      > dobra?
      No to się orientuj, ale nie TU! Bo to czy chodzi dobrze, źle czy tragicznie to loteria i najlepiej jest pytać się kogoś w twoim mieście i to bardzo blisko mieszkającego (100-200 metrów). Wtedy zapewne będzie chodzić podobnie, bo często problemy mają całe regiony, ale bywa też tak, że Ty masz ping 100ms i 10KB/s, a sąsiad 20ms i 64KB/s, bo jest np. podpięty do innego DSLam-a, a na twoim wpięli DSL-a. Dla zwykłej osoby lan starczy, ale jak ktoś chce grać online lub przeglądać www, kiedy chce (a nie kiedy mu zasysacze pozwolą) to trzeba zaryzykować z neo, a potem reklamować do skutku.
      • marex59 Re: Neostrada '+' i '-" 06.03.06, 17:26
        Nie wiem dlaczego tak narzekacie na neo ale ja ją mam praktycznie od początku i
        nigdy nie miałem problemów , a co do wyłaczania się to na początku istnienia
        trochę zrywała połaczenie ale to było mocno dawno w tej chwili jest wszystko ok
        • polokokt Re: Neostrada '+' i '-" 06.03.06, 17:49
          w moim miescie pomimo ze jest chyba 3 lub 4 operatorow internetu radiowego
          wszyscy moi znajomi przesiadaja sie na neo, bo pomimo limitow (ktorych normalny
          czlowiek do przegladania www i odbierania poczty) ktorych nie sa w stanie
          wykorzystac, neo gwarantuje dobra stabilnosc (praktycznie 100%, na radiowych
          jak przestawalo dzialc w piatek to zaczyna dopiero w poniedzialek...), do tego
          przepustowosc taka jak sie wykupilo (w radiowkach niestety predkosc na papierku
          ma sie nijak do faktycznej) no i nie ma zadnego blokowania P2P i FTP jak to ma
          miejsce w lokalnyc sieciach osiedlowych i C znajomi co korzystaja z osiedlowych
          sieci zwracaja sie do mnie zebym Im cos sciagnal.
          Takze ja ogolna niechec do neo raczej upatryuje w ogolnej niecheci do tepsy
          jako monopolisty bo z punktu widzenia szarego zjadacza chleba neo nie mozna
          wiele zarzucic.
          pozdrawiam
          • Gość: lukasz Re: Neostrada '+' i '-" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 18:03
            gdyby nie ten jeden wielgachny minus - LIMITY - to nie narzekalbym na neostrade
            a tak musze ciagle sprawdzac czy czasem nie przekrocze limitu (512 neo na 2
            kompy - 15GB limitu - 3 filmy dvd i po limicie ;) )
            • marex59 Re: Neostrada '+' i '-" 07.03.06, 16:23
              To nieściągaj filmów w dvd tylko w divixie i po problemie film dvd weź sobie z
              wypożyczalni albo wykup sobie dodatkowy limit , żebym ja miał tylko takie
              problemy .
              • Gość: lili Re: Neostrada '+' i '-" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.06, 16:38
                O co chodzi z tym limitem??
                • Gość: lukasz Re: Neostrada '+' i '-" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 16:56
                  przekraczajac limit (okreslony w umowie) predkosc lacza download spada do
                  32kbit/s (4KB/s) upload pozostaje bez zmian
                  DVD to byl celowy przyklad aby zobrazowac jak szybko wyczerpuje sie limit - dla
                  mnie to jest straszna wada bo non stop sciagam jakies dane...Ale jako ze u
                  siebie w miescie nie mam innej opcji to jestem skazany na neostrad(t)e
    • Gość: iza Re: Neostrada '+' i '-" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 20:04
      Ja mam neo prawie dwa lata i jestem bardzo zadowolona. Zupełnie nie rozumiem na
      co ludzie narzekają - chyba po prostu muszą na coś narzekać. Z infolinii ani
      razu nie korzystałam bo wszystko mi działa i nigdy nie było okazji. Limity mnie
      nie interesują bo filmów nie ściągam więc i tak nie wykorzystuję tego, co mi
      się należy. Ogólnie same '+'. Pzdr
      • polokokt Re: Neostrada '+' i '-" 07.03.06, 22:27
        no wlasnie jesli chodzi o te limity to chyba caly czas e-mule trzeba miec
        zapuszczone. ja w miesiacu sciagam ze 2-3 plytki cd z muzyka, do tego
        codziennie tona poczty, w tym troche krotkich filmow po 2-3 MB, do tego non
        stop praktycznie slucham radia internetowego i przegladam strony WWW i z
        limitow nie wykorzystuje nawet polowy....
        Pozdrawiam
        • Gość: lukasz Re: Neostrada '+' i '-" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 22:37
          teraz na liscie mam 10 zespolow (dyskografie - kazda srednio po 1GB) do tego
          poczta, przegladanie stron, no i fakt ze dziele neo na 2 kompy i sie nie wyrobie
          z limitem - bede musial przeniesc sciaganie kapel na nastepny miesiac :(
          • polokokt Re: Neostrada '+' i '-" 08.03.06, 10:11
            dlatego kazdy musi sam wybrac, u mnie w miescie wybor jest taki:
            - neostrada z limitami ale za to w 100% stabilna i o takim transferze jak na
            papierku sie podpisywalo
            - siec w lokalnej kablowce i to jedyna alternatywa realna dla neo, bo oferuje
            bardzo podobne warunki za podobna kae i bez limitow, ale za to nie kazdy ma
            kablowke (w sensie ze nie kazdy mieszka w bloku)
            - lokalne sieci osiedlowe gdzie sa poblokowane P2P i FTP ale za to nie ma
            zadnych limitow i przepustowosc wieksza niz na neo i to znacznie
            - sieci bezprzewodowe, ktore gubia polowe pakietow, przepustowosc nie wynosi
            naweto 50% tego co sie podpisuje na papierku a jak sie zepsuje to naprawa
            nastepuje w ciagu 48h chyba ze zepsulo sie w piatek po poludniu to wtedy
            dopiero w poniedzialek.
            Ale byc moze w innych miastach sytuacja wyglada lepiej.

Wiec neo na tym rynku ze swoja oferta naprawde wyglada bardzo przyzwoicie, mimo
            swoich limitow.

Ja przez powiedzmy pierwsze pol roku tez ostro sciagalem muzyke, troche filmow,
            zblizalem sie wtedy do granicy ale nie zdazylo sie zebym przekroczyl. Ale teraz
            sciagnelem juz wszystko co mialem sciagnac, szal minal i uzywam po prostu netu
            do codziennego kontaktu ze swiatem.
            Pozdrawiam
        • Gość: G Re: Neostrada '+' i '-" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 10:59
          Zgadzam się, ponadto licznik w panelu Złomo jest jakiś taki rozjechany i często
          pokazuje o wiele mniej, niż można by się było spodziewać.

Jedyny minus to taki, że czasami potrafi rozłączać kilka razy dziennie.
          • Gość: lukasz Re: Neostrada '+' i '-" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 12:14
            hacking.pl/5815 bez komentarza
    • Gość: tinatina Re: Neostrada '+' i '-" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.06, 13:57
      Czy to znaczy, że za przekroczony limit trzeba dopłacać? Czy mozna gdzieś sprawdzić, czy limit nie został przekroczony? Jak to właściwie wygląda?
      • marex59 Re: Neostrada '+' i '-" 08.03.06, 16:39
        Jeśli skończył ci się limit możesz sobie go dokupić ale nikt do tego nie zmusza
        i nic nie trzeba dopłacać jedynie w przeciwnym wypadku spadnie ci transfer do
        około 34 kilobitów / sek . A wszystkiego dowiesz się tu
        www.neostrada.pl/ , tam z lewej strony u góry jest podany licznik .
    • Gość: nowy Re: pytam ,bo się nie znam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 16:02
      czy podane szybkości neo 128 , 256 , 512 są w kilobajtach czy w kilobitach?
      (kB/s czy kb/s)
      ja mam od niedawna lan i mam 1.4Mb/s i nie wiem czy to dużo czy mało.
      • marex59 Re: pytam ,bo się nie znam 09.03.06, 17:37
        To jest dużo jak na polskie warunki, a prędkość wyraża się w kilobitach na sek.
        • Gość: nowy Re: pytam ,bo się nie znam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 18:29
          dzięki za odpowiedź. a jakby to porównać do neostrady?czy w neo jest taka
          szybkość?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka