neptus Re: ZX Spectrum skończył 25 lat 25.04.07, 10:34 "Rzeczywistość przerosła ich oczekiwania - dla wielu Europejczyków, także Polaków, Spectrum był pierwszym komputerem w domu" Przerosłą bardziej. Znam duży zakład przemysłowy, gdzie ZX Spectrum był pierwszym komputerem w firmie i udało sie wcisnąć na niego potężny system przygotowania produkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiz Re: No i melancholia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.07, 10:35 napadla mnie przy porannej kawie. Ehhh te czasy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Re: No i melancholia IP: 80.54.27.* 25.04.07, 10:37 Ktos kiedys powiedzial ,ze kazdy komputer chcialby miec taka smierc jak Spectrum... Ci ktorzy tego nie przezyli nie zrozumieja nigdy... Gumowa klawiatura w moim 48k i folia pod nia ktora notorycznie sie przecierala od uzytkowania... Gry i zarwane noce...Program pana Surgowta "Halo Komputer" i programy puszczane z radia w eter... To byly czasy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zx classic "Raid Over Moscow" i... wszystko jasne :) IP: *.adsl.inetia.pl 25.04.07, 11:04 Mój ZX miał rozwalone przykrycie od ciągłego grania, a moje oczy dostawały oczopląsu po uzywaniu z kolorowym telewizorem marki Videoton :))) Odpowiedz Link Zgłoś
michalc13 Re: "Raid Over Moscow" i... wszystko jasne :) 25.04.07, 12:56 "Możliwości ma Spectruma lecz to atarowców duma - Atari ST je je je !!! " C64 4ever! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: timex i spectrum ZX Spectrum skończył 25 lat IP: 84.203.168.* 25.04.07, 11:06 U mnie na osiedlu byla taka buda, gdzie bylo osiem stanowisk z timex'ami i spectrum'ami i placilo sie np. za 15 minut grania i mozna bylo sobie grac, ale tylko w to, co akurat bylo zaladowane. Nie bylo czasu na zmienianie gier, bo kolejka nerwowo sie wiercila. Dzojstiki byly wytoczone na tokarce z drewna, tylko z jednym przyciskiem - na gorze. Najlepsze byly gry typu olimpiada zimowa (lub letnia), gdzie o sukcesie decydowalo jak najszybsze machanie dzojstikiem na boki. Mozna sobie bylo wyrobic nadgarstki... Cheating polegal na tym, ze niektorzy odklejali te dzojstiki, obracali do gory nogami i potrzasajac uzyskiwali wieksza szybkosc machania. Na mysl o tych czasach mam wielkiego banana na twarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buazen Re: ZX Spectrum skończył 25 lat IP: 157.25.9.* 25.04.07, 14:28 Czy to było na Komuny Paryskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszal Re: ZX Spectrum skończył 25 lat - a ja 27 ;) IP: *.uml.lodz.pl 25.04.07, 11:15 Gdzies Spektruś mojego brata, a potem moj lezy dumnie w szafie :) Nie oddamy go nigdy! Takie wspomnienia, jak Bomb Jack, Jet Set Willy, Manic Miner, Saboteur, Fist, Knight Lore, Jumping Jack, i wiele innych :) Oj trzeba go odpalic kiedys ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fifol TYLKO ATARI IP: 150.254.85.* 25.04.07, 11:28 ATARI RULEZ !!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert ZX Spectrum skończył 25 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 11:33 Ach to były czasy J . Ja ZX spectrum 48k zetknąłem się w 1987 na wczasach w Juracie było tam coś na kształt ‘’studia komputerowego ‘’ (3-zxy) z magnetofonem. To był szok i fascynacja. A potem było własne Atari 65xe z ze stacją dysków 5,25 cala ,Amiga 500 ,1200 itd. A teraz siedzę przed bezpłciowym blaszakiem. Stare kompy miały to coś... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: ZX Spectrum skończył 25 lat IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 25.04.07, 12:13 "ZX Spectrum ROM disassembly" to długo była moja ulubiona lektura. Moja też. Gdybym miał kogoś uczyć informatyki, to wolałbym Spectrum od PC-ta. Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence ZX Spectrum skończył 25 lat 25.04.07, 12:14 sto lat sto lat! :) łezka się w oku kręci...chociaż ja miałem dopiero Atarynkę...ale kumpel miał spectruma , w tamtych czasach wszystko było prostsze... oprócz zakupów Odpowiedz Link Zgłoś
mikron a ja pozyczylem go informatykowi 25.04.07, 12:31 ktory pracowal u komornika w Pszczynie i juz go na oczy nie zobaczylem. Ani mojego ZX, ani informatyka. Czlowieku, oddaj mi go. Napisz na moj gazetowy adres, a wybacze Ci wine. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinu ZX Spectrum/ Elwro800 junior 25.04.07, 12:39 Ja mam mniej niż 30 l, 29 ;) A spectruma pamiętam dokładnie. Jakież to gry miał, albo czy pisaliście w basicu?? 10 PLOT 77,77 20 DRAW 77,77,777 RUN I na ekranie rysowała się przepiękna gwiazdka ;) A funkcje beep, circle itp.... W szkole w 8 klasie pracowalismy na Elwro 800 Junior, tez z interpretatorem języka Basic. Ależ rządziłem wtedy, tylko dlatego, że podszkoliłem się na spectrumie. No to tyle opowieści e elwro jest tutaj pl.wikipedia.org/wiki/Elwro_800_Junior Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan15 ZX Spectrum skończył 25 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.07, 13:15 Wcześniej był ZX81- czy ktoś pamięta? Odpowiedz Link Zgłoś
piotrsw71 Re: ZX Spectrum skończył 25 lat 25.04.07, 13:55 Pamiętam, mam do dzisiaj. 1KB RAM Odpowiedz Link Zgłoś
esmeralda_pl Re: ZX Spectrum skończył 25 lat 25.04.07, 13:46 ja miałam Timex 2048... nie był taki zły... W weekendy chodziłam z Tatą na giełdę na Grzybowską po nowe gry :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel_3d to bym komputer marzen:))) IP: 81.19.200.* 25.04.07, 13:48 jak zobaczylem u kumpla w 4 klase ZX to z wrazenie spac nie moglem.. tylko cena byla zawrotna. Mysle, ze jakis odpowiednik wspolczesnych 15.000 :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pav ZX Spectrum skończył 25 lat IP: 195.39.217.* 25.04.07, 14:18 Moj poierwszy komp - maxymalny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj jak na ostatnim pietrze? na antresoli to bylo IP: *.cable.ubr02.wake.blueyonder.co.uk 25.04.07, 14:19 pamietam albo sie przenioslo tostoisko z gory na antresole pamietam zeby kupic spectrum to bylo wydarzenie no gielda na grzybowskiej i co weekendowe wypady z kumplami ach te czasypozdrawiam p.s mialem spectrusia atari i comode to byly czasy Odpowiedz Link Zgłoś
adamadamas ZX Spectrum skończył 25 lat 25.04.07, 15:59 ja tam jestem orwellowski rocznik a na spekteumie smigałęm ze hej! a już kultowa strategia o btwie o arnhem zawsze wyciskac mi bedzie łzy z oczu i te gry, nieraz samodzielnie tworzone w basic-u! ehh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WielkiRob Re: ZX Spectrum skończył 25 lat IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.04.07, 16:23 Moj pierwszy komp ... pamietam jak dzis jak marudzilem matce ze chce go miec uzywajac wszystkich znanych mi wtedy argumentow... Wreszcie kupilem od znajomego mojego kumpla z podworka . I ten frajer sprzedal mi wersje 16kb jako pelnosprawnego ZX Spectrum 48kb (naklejl nawet na nim zolta naklejke 48kb). A ja biedny caly czas sie dziwilem dlaczego gry mi sie nie wgrywaja i kombinowalem jak glupi z magnetofonem. Wreszcie nadszedl czas ze sie skapnalem ze to musi byc pamiec, ale wtedy juz sie nie oplacalo jej rozszezac. No i w A.D 1993 przyszedl czas A500. Hired Guns czy ktos pamieta jeszcze ten zajebisty tytul?? Pozdro dla wszystkich fanow starych kompow aha jestem rok produkcji 77 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: ZX Spectrum skończył 25 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 16:45 ZX Spectrum umarł, ale jego procesor jest produkowany do dziś :) Tak się składa, że ma przed sobą nawet dużą przyszłość. Jest tani, prosty i wystarczajaco wydajny by sterować wieloma sprzętami AGD lub prostymi maszynami. Pralka albo inne domowe sprzęty raczej nigdy nie osiagną takiego stopnia skomlikowania by potrzebowały procesora Pentium III lub 4... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zx Re: ZX Spectrum skończył 25 lat IP: *.mikolow.net 25.04.07, 18:51 I tu się mylisz kolego. Spróbuj skonstruować maszynkę która obierze ziemniaki, ugotuje je i za sobą pozmywa. To przecież sprzęt domowego użytku, a żadem dzisiejszy sprzęt nie jest w stanie wykonać tak prostej czynności. To nie pralka jest zbyt prymitywna dla procesora Pentium, tylko procesory pentium są zbyt prymitywne dla pralek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: ZX Spectrum skończył 25 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 18:57 maszyna do obierania ziemniaków jest wymyślona już dawno(moja małzonka w to nie wierzy) i działa bez procesora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zx Re: ZX Spectrum skończył 25 lat IP: *.mikolow.net 25.04.07, 19:21 Tak, moja babcia ma taką na strychu, kręci się wajchą i ziemniaki poskakują na papierze ściernym - do niczego się nie nadaje. Ale jeżeli się upierasz, że są lepsze, to mimo wszystko przydała by się taka która te ziemniaki postawi na piecu, przypilnuje żeby nie wykipiały i pozmywa, bo to zajmuje dużo czasu. Do tego ZX nie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walduś Re: ZX Spectrum skończył 25 lat IP: *.ipt.aol.com 25.04.07, 20:57 Odpowiedź jest prosta: "żona" - food processor obudowa czesto bardziej seksowna niz niejeden imac. Atarowca wal z gumowca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: ZX Spectrum skończył 25 lat IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 26.04.07, 05:30 To raczej nie kwestia procesora, lecz oprogramowania na ten procesor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: ZX Spectrum skończył 25 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 19:39 nie umarl, nie umarł !!! jeszcze są w wielu domach :) ZX to był także mój pierwszy komputer (chciałem ZX81 ale dostałem dopłatę do spectrum-a www.iKwiaty.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Kto chce Spectrusia teraz podotykac? :-) IP: *.chello.pl 26.04.07, 10:17 Zajrzyjcie tu www.zzspectrum.org/ tylko uwazajcie, bo tych co czuja sentyment moze zajac na wiele godzin :-) -- Jacek e-poezja.sokaris.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Ale jaka muzyka! :) IP: *.chello.pl 28.04.07, 12:33 Ale jaką Spectrum miał muzykę! www.myspace.com/yerzmyey To naprawdę wymiata. Odpowiedz Link Zgłoś