Dodaj do ulubionych

ZX Spectrum skończył 25 lat

• neptus Re: ZX Spectrum skończył 25 lat 25.04.07, 10:34
      "Rzeczywistość przerosła ich oczekiwania - dla wielu Europejczyków, także
      Polaków, Spectrum był pierwszym komputerem w domu"

Przerosłą bardziej. Znam duży zakład przemysłowy, gdzie ZX Spectrum był
      pierwszym komputerem w firmie i udało sie wcisnąć na niego potężny system
      przygotowania produkcji.
    • Gość: Wiz Re: No i melancholia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.07, 10:35
      napadla mnie przy porannej kawie. Ehhh te czasy...
      • Gość: P Re: No i melancholia IP: 80.54.27.* 25.04.07, 10:37
        Ktos kiedys powiedzial ,ze kazdy komputer chcialby miec taka smierc jak Spectrum...

Ci ktorzy tego nie przezyli nie zrozumieja nigdy...

Gumowa klawiatura w moim 48k i folia pod nia ktora notorycznie sie przecierala
        od uzytkowania...

Gry i zarwane noce...Program pana Surgowta "Halo Komputer" i programy puszczane
        z radia w eter...

To byly czasy...
    • Gość: zx classic "Raid Over Moscow" i... wszystko jasne :) IP: *.adsl.inetia.pl 25.04.07, 11:04
      Mój ZX miał rozwalone przykrycie od ciągłego grania, a moje oczy dostawały oczopląsu po uzywaniu z kolorowym telewizorem marki Videoton :)))
      • michalc13 Re: "Raid Over Moscow" i... wszystko jasne :) 25.04.07, 12:56
        "Możliwości ma Spectruma lecz to atarowców duma - Atari ST je je je !!! "

C64 4ever!
    • Gość: timex i spectrum ZX Spectrum skończył 25 lat IP: 84.203.168.* 25.04.07, 11:06
      U mnie na osiedlu byla taka buda, gdzie bylo osiem stanowisk z timex'ami i
      spectrum'ami i placilo sie np. za 15 minut grania i mozna bylo sobie grac, ale
      tylko w to, co akurat bylo zaladowane. Nie bylo czasu na zmienianie gier, bo
      kolejka nerwowo sie wiercila.
      Dzojstiki byly wytoczone na tokarce z drewna, tylko z jednym przyciskiem - na
      gorze.
      Najlepsze byly gry typu olimpiada zimowa (lub letnia), gdzie o sukcesie
      decydowalo jak najszybsze machanie dzojstikiem na boki. Mozna sobie bylo wyrobic
      nadgarstki... Cheating polegal na tym, ze niektorzy odklejali te dzojstiki,
      obracali do gory nogami i potrzasajac uzyskiwali wieksza szybkosc machania.
      Na mysl o tych czasach mam wielkiego banana na twarzy.
      • Gość: Buazen Re: ZX Spectrum skończył 25 lat IP: 157.25.9.* 25.04.07, 14:28
        Czy to było na Komuny Paryskiej?
    • Gość: Miszal Re: ZX Spectrum skończył 25 lat - a ja 27 ;) IP: *.uml.lodz.pl 25.04.07, 11:15
      Gdzies Spektruś mojego brata, a potem moj lezy dumnie w szafie :) Nie oddamy go
      nigdy! Takie wspomnienia, jak Bomb Jack, Jet Set Willy, Manic Miner, Saboteur,
      Fist, Knight Lore, Jumping Jack, i wiele innych :) Oj trzeba go odpalic kiedys ;)
    • Gość: fifol TYLKO ATARI IP: 150.254.85.* 25.04.07, 11:28
      ATARI RULEZ !!!!!!!!!!!!
    • Gość: Robert ZX Spectrum skończył 25 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 11:33
      Ach to były czasy J . Ja ZX spectrum 48k zetknąłem się w 1987 na wczasach w
      Juracie było tam coś na kształt ‘’studia komputerowego ‘’ (3-zxy) z
      magnetofonem. To był szok i fascynacja. A potem było własne Atari 65xe z ze
      stacją dysków 5,25 cala ,Amiga 500 ,1200 itd. A teraz siedzę przed bezpłciowym
      blaszakiem. Stare kompy miały to coś...

Pozdrawiam

• omcrew meritum 25.04.07, 11:45
      wygladal lepiej:)
    • Gość: Tomek Re: ZX Spectrum skończył 25 lat IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 25.04.07, 12:13
      "ZX Spectrum ROM disassembly" to długo była moja ulubiona lektura.

Moja też. Gdybym miał kogoś uczyć informatyki, to wolałbym Spectrum od PC-ta.
    • te_rence ZX Spectrum skończył 25 lat 25.04.07, 12:14
      sto lat sto lat! :)
      łezka się w oku kręci...chociaż ja miałem dopiero Atarynkę...ale kumpel miał
      spectruma , w tamtych czasach wszystko było prostsze... oprócz zakupów
    • mikron a ja pozyczylem go informatykowi 25.04.07, 12:31
      ktory pracowal u komornika w Pszczynie i juz go na oczy nie zobaczylem.
      Ani mojego ZX, ani informatyka.
      Czlowieku, oddaj mi go. Napisz na moj gazetowy adres, a wybacze Ci wine.
    • marcinu ZX Spectrum/ Elwro800 junior 25.04.07, 12:39
      Ja mam mniej niż 30 l, 29 ;) A spectruma pamiętam dokładnie. Jakież to gry
      miał, albo czy pisaliście w basicu??
      10 PLOT 77,77
      20 DRAW 77,77,777
      RUN
      I na ekranie rysowała się przepiękna gwiazdka ;)
      A funkcje beep, circle itp....

W szkole w 8 klasie pracowalismy na Elwro 800 Junior, tez z interpretatorem
      języka Basic. Ależ rządziłem wtedy, tylko dlatego, że podszkoliłem się na
      spectrumie.
      No to tyle opowieści e elwro jest tutaj
      pl.wikipedia.org/wiki/Elwro_800_Junior
    • Gość: jan15 ZX Spectrum skończył 25 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.07, 13:15
      Wcześniej był ZX81- czy ktoś pamięta?
      • piotrsw71 Re: ZX Spectrum skończył 25 lat 25.04.07, 13:55
        Pamiętam, mam do dzisiaj. 1KB RAM
    • esmeralda_pl Re: ZX Spectrum skończył 25 lat 25.04.07, 13:46
      ja miałam Timex 2048... nie był taki zły...
      W weekendy chodziłam z Tatą na giełdę na Grzybowską po nowe gry :)
    • Gość: camel_3d to bym komputer marzen:))) IP: 81.19.200.* 25.04.07, 13:48
      jak zobaczylem u kumpla w 4 klase ZX to z wrazenie spac nie moglem.. tylko cena
      byla zawrotna. Mysle, ze jakis odpowiednik wspolczesnych 15.000 :(
    • Gość: pav ZX Spectrum skończył 25 lat IP: 195.39.217.* 25.04.07, 14:18
      Moj poierwszy komp - maxymalny...
    • Gość: jjj jak na ostatnim pietrze? na antresoli to bylo IP: *.cable.ubr02.wake.blueyonder.co.uk 25.04.07, 14:19
      pamietam albo sie przenioslo tostoisko z gory na antresole pamietam zeby kupic spectrum to bylo wydarzenie no gielda na grzybowskiej i co weekendowe wypady z kumplami ach te czasypozdrawiam
      p.s mialem spectrusia atari i comode to byly czasy
    • karol99321 Prawie 25.04.07, 15:34
      tyle co ja
    • adamadamas ZX Spectrum skończył 25 lat 25.04.07, 15:59
      ja tam jestem orwellowski rocznik
      a na spekteumie smigałęm ze hej!
      a już kultowa strategia o btwie o arnhem zawsze wyciskac mi bedzie łzy z oczu
      i te gry, nieraz samodzielnie tworzone w basic-u!
      ehh
    • Gość: WielkiRob Re: ZX Spectrum skończył 25 lat IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.04.07, 16:23
      Moj pierwszy komp ... pamietam jak dzis jak marudzilem matce ze chce go miec
      uzywajac wszystkich znanych mi wtedy argumentow... Wreszcie kupilem od
      znajomego mojego kumpla z podworka . I ten frajer sprzedal mi wersje 16kb jako
      pelnosprawnego ZX Spectrum 48kb (naklejl nawet na nim zolta naklejke 48kb).
      A ja biedny caly czas sie dziwilem dlaczego gry mi sie nie wgrywaja i
      kombinowalem jak glupi z magnetofonem. Wreszcie nadszedl czas ze sie skapnalem
      ze to musi byc pamiec, ale wtedy juz sie nie oplacalo jej rozszezac. No i w
      A.D 1993 przyszedl czas A500. Hired Guns czy ktos pamieta jeszcze ten zajebisty
      tytul??

Pozdro dla wszystkich fanow starych kompow
      aha jestem rok produkcji 77
    • Gość: x Re: ZX Spectrum skończył 25 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 16:45
      ZX Spectrum umarł, ale jego procesor jest produkowany do dziś :)
      Tak się składa, że ma przed sobą nawet dużą przyszłość.
      Jest tani, prosty i wystarczajaco wydajny by sterować wieloma sprzętami AGD lub
      prostymi maszynami.
      Pralka albo inne domowe sprzęty raczej nigdy nie osiagną takiego stopnia
      skomlikowania by potrzebowały procesora Pentium III lub 4...
      • Gość: zx Re: ZX Spectrum skończył 25 lat IP: *.mikolow.net 25.04.07, 18:51
        I tu się mylisz kolego. Spróbuj skonstruować maszynkę która obierze ziemniaki,
        ugotuje je i za sobą pozmywa. To przecież sprzęt domowego użytku, a żadem
        dzisiejszy sprzęt nie jest w stanie wykonać tak prostej czynności.

To nie pralka jest zbyt prymitywna dla procesora Pentium, tylko procesory
        pentium są zbyt prymitywne dla pralek.
        • Gość: x Re: ZX Spectrum skończył 25 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 18:57
          maszyna do obierania ziemniaków jest wymyślona już dawno(moja małzonka w to nie
          wierzy) i działa bez procesora
          • Gość: zx Re: ZX Spectrum skończył 25 lat IP: *.mikolow.net 25.04.07, 19:21
            Tak, moja babcia ma taką na strychu, kręci się wajchą i ziemniaki poskakują na
            papierze ściernym - do niczego się nie nadaje. Ale jeżeli się upierasz, że są
            lepsze, to mimo wszystko przydała by się taka która te ziemniaki postawi na
            piecu, przypilnuje żeby nie wykipiały i pozmywa, bo to zajmuje dużo czasu. Do
            tego ZX nie wystarczy.
        • Gość: walduś Re: ZX Spectrum skończył 25 lat IP: *.ipt.aol.com 25.04.07, 20:57
          Odpowiedź jest prosta:

"żona" - food processor

obudowa czesto bardziej seksowna niz niejeden imac.

Atarowca wal z gumowca!
        • Gość: Tomek Re: ZX Spectrum skończył 25 lat IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 26.04.07, 05:30
          To raczej nie kwestia procesora, lecz oprogramowania na ten procesor.
    • Gość: jasio Re: ZX Spectrum skończył 25 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 19:39
      nie umarl, nie umarł !!! jeszcze są w wielu domach :)
      ZX to był także mój pierwszy komputer (chciałem ZX81 ale dostałem dopłatę do
      spectrum-a

www.iKwiaty.pl
    • Gość: J. Kto chce Spectrusia teraz podotykac? :-) IP: *.chello.pl 26.04.07, 10:17
      Zajrzyjcie tu www.zzspectrum.org/
      tylko uwazajcie, bo tych co czuja sentyment moze zajac na wiele godzin :-)

--
      Jacek
      e-poezja.sokaris.pl
    • Gość: jasio Ale jaka muzyka! :) IP: *.chello.pl 28.04.07, 12:33
      Ale jaką Spectrum miał muzykę!
      www.myspace.com/yerzmyey
      To naprawdę wymiata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka