Gość: ... IP: 80.50.233.* 01.12.07, 20:19 Proszę o pomoc!!!!!!! Interesuje mnie zakup routera. Niestety nie wiem, na co zwrócić największą uwagę... Czy, aby połączyć laptopa z routerem potrzebuje USB? Z góry dziękuję za odpowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
user0001 Re: router 01.12.07, 22:50 Na co zwrócić uwagę: 1. Na sieć WAN (czyli czym podłączamy się do internetu) zupełnie inne routery kupujemy do łącz ADSL (Neostrada i towarzystwo) a inne do kablówek. 2. Liczba komputerów, najtańsze spośród routerów "domowych" mają jedno gniazdo sieci LAN (podłączenie 2 lub więcej komputerów wymaga zastosowaniu switcha), nieco droższe domowe routery mają zintegrowane switche na 4 komputery. 3. WiFi czy tylko kable. Router z WiFi, jest nieco droższy, wymaga trochę więcej wiedzy przy konfiguracji (zostawienie otwartej bramki to proszenie się o problemy) ale pozwala na korzystanie z laptopa w dowolnym punkcie domu. Jak już to wiesz to zostaje wybranie firmy. Tutaj wszystko zależy od preferencji. Ja proponuję nie patrzeć na "nowych" producentów a skupić się na tych którzy w aktywnej sieciówce siedzą od kilkunastu lat (Linksys (czyli Cisco dla domu), SMC, D-Link). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: router IP: 80.50.233.* 02.12.07, 09:28 Dzięki wielkie za informacje... Już wiem trochę więcej! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś