Dodaj do ulubionych

Prędkość łącza internetowego

06.10.08, 18:36
Proszę o pomoc laikowi w tym temacie:
Jeżeli moja prędkość ściąganego pliku wynosi średnio 25 KB/s to ile wynosi
rzeczywista prędkość łącza? Na umowie mam napisane 500 kbit/s, więc wydaje mi
się, że plik powinien się ściągać szybciej, ale proszę o info od zorientowanych.
Obserwuj wątek
    • smutas Re: Prędkość łącza internetowego 06.10.08, 22:35
      A skad sciagasz ten plik? To ma zasadnicze znaczenie. Do testow predkosci nalezy
      uzywac przeznaczonych do tego narzedzi np. strone z testem od twojego
      dostarczyciela internetu lub speedtest.net
      Wazne tez jest co w danym czasie robisz na komputerze. Czy nie dzialaja jakies
      programy p2p itd???
      • Gość: Pigwa Re: Prędkość łącza internetowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.08, 20:21
        Ku..., aż mną trzęsie, przechodzę okres Śmierci, ludzie gdzie wy macie mózgi? Do szkoły nie chodzicie czy co? xD:(
        • smutas Re: Prędkość łącza internetowego 20.10.08, 05:16
          Gość portalu: Pigwa napisał(a):

> Ku..., aż mną trzęsie, przechodzę okres Śmierci, ludzie gdzie wy macie mózgi? D
          > o szkoły nie chodzicie czy co? xD:(
          ------------------------------------>
          ???? A o co ci konkretnie chodzi?
    • Gość: tester Re: Prędkość łącza internetowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 07:56
      smutas ma rację !

Najprościej sprawdzic prędkość np. tutaj:

www.speedtest.net
      Testy przeprowadzasz KILKA RAZY !!!

I to o różnych porach dnia i przez kilka dni.

Jak zrobisz kilka tych testów i ZAWSZE prędkośc jest niska to
      znaczy, że ten co dostarcza ci internet robi ciebie w balona, czyli
      idiotę i czym prędzej zrezygnuj z jego usług.

Chyba, że lubisz być robiony w balona, czyli jesteś idiotą to
      wtedy...nie zadawałbyś na tym forum tego pytania. :D

• Gość: tester Re: Prędkość łącza internetowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 08:00
      UWAGA !

Przy testowaniu z tej strony:

www.speedtest.net
      wybieraj do testowania serwery z USA - a nie najbliżej Polski lub te
      w polskie.

Odległość geograficzna serwerów do testowania nie mu tu nic do
      rzeczy - liczy się sprawność łączy i serwerów a w USA mają o niebo
      lepsze niż w Polsce.

• lemari Re: Prędkość łącza internetowego 07.10.08, 10:37
        lepszy do testów jest
        www.numion.com/
        • marex59 Re: Prędkość łącza internetowego 07.10.08, 11:35
          Wydaje mi sie że tu jest najbardziej dokładnie, nawet tpsa te
          prędkości honoruje przy problemach z neo noc.gts.pl/? .
          Zacznij ściągać ze dwie minuty plik 50 mb.
          • Gość: tester Re: Prędkość łącza internetowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 13:22
            marex59 napisał:

> Wydaje mi sie że tu jest najbardziej dokładnie,

Zgadza się ! Tak ci się tylko wydaje. :)
            Polskie serwery mają ten minus, że wcale nie nadają się do tych
            celów z powodu...miernych serwerów i zapchanych do granic możliwosci
            łączy.
            • manhu Re: Prędkość łącza internetowego 07.10.08, 13:47
              Już pisałeś to jako kiełbasa coś tam. A ja pisałem, że badanie na speedtest.net jest na serwerze z Polski (gorszym od tego GTS-u, na którym zawsze mam maksa, o ile łącze sprawne).

Zaś zmiana na inny nie zawsze jest dobra, bo ja mam maksa ze wszystkich serwerów na download, zaś na uploadzie z np.Pakistanu itp. mam połowę szybkości. Nie są to porządne testy, ale to szybki test na serwerach zagranicznych, a ponieważ np.TPSA umie przyciąć zagranicę to warto czasem sprawdzić coś z UK,Francji i wschodniego USA.
    • aderekk Re: Prędkość łącza internetowego 07.10.08, 22:00
      Ściągałem pliki z różnych stron i testowałem też na różnych stronach i wyniki
      były podobne. Na początku prędkość ok. 60 KB/s i po kilkunastu sekundach spadała
      aż do 25. Sciągałem m.in ze stron:
      noc.gts.pl/
      test.4web.pl/
      www.continuum.com.pl/speedtest/
      test.vline.pl/test.php
      www.dsl.cz/mereni-rychlosti
      www.numion.com/
      www.speedtest.pl/
      • Gość: to znowu JAAAA ! Re: Prędkość łącza internetowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 08:01
        aderekk napisał:

> Ściągałem pliki z różnych stron i testowałem też na różnych
        stronach i wyniki
        > były podobne. Na początku prędkość ok. 60 KB/s i po kilkunastu
        sekundach spadał
        > a
        > aż do 25.

Czyli jedno juz wiesz - masz za niską szybkość łącza.

Zrezygnuj czym prędzej z tego dostawcy co tak ciebie oszukuje.
        Firma działa zgodnie z umową - na początku zawsze masz maksimum a
        dopiero potem przycinają ci ile się da, żeby inni z ich gówn*anej
        sieci też mogli się połączyć z internetem.

To oszuści !
        Zrezygnuj z ich usługi bo szkoda czasu, pieniędzy i twoich nerwów.

Internet jest po to, żeby z niego korzystać realnie a nie tylko mieć
        go na papierowej umowie. :)
    • aderekk Re: Prędkość łącza internetowego 07.10.08, 22:09
      A co do tego czy używam innych programów w czasie testowania, to nie używam,
      wyłączam wszystkie programy obciążające internet (łącznie z gadu gadu). Niech
      ktoś konkretnie napisze z jaką prędkością plus minus powinienem ściągać plik
      przy przepustowości 500 kbit/s. Wyczytałem, że dzieli się na 8, więc wychodzi
      62,5, czyli taka powinna być rzeczywista prędkość. Rozumiem, że prędkość
      ściąganego pliku może odbiegać nieco i może być niższa, ale 25 KB/s to chyba
      zbyt duża różnica.
      • swojadroga Re: Prędkość łącza internetowego 08.10.08, 07:25
        Mnożnikiem jest 8 i z KB/s uzyskasz wynik w kb/s. Odwrotnie dzielisz przez osiem.
        Wygląda to bardzo na kucie Cię w rogi. Raczej uciekaj z tej firmy. Chyba, że
        masz siłę na "boksowanie" się z dostarczycielem.
        • manhu Re: Prędkość łącza internetowego 08.10.08, 16:10
          Nie koniecznie to musi być takie boksowanie, może to być prosta reklamacja.

O ile gość nie kłamie i ma ZAWSZE 25KB/s (to co na początku się nie liczy, bo szczególnie IE oszukuje), to w przypadku neostrady oznaczałoby źle ustawioną synchronizację i poprawkę na kilka sekund roboty. Przeciążona sieć cechuje się dużą niestabilnością i np. w przypadku neostrady 512 dawało to szybkości np.od 10KB/s do 45KB/s, nie żadne tam stałe wartości.
      • smutas Re: Prędkość łącza internetowego 09.10.08, 22:04
        Ja mialem na mysli wylaczenie WSZYSTKIEGO tzn. zostawienie czystego systemu.
        Wiele procesow mimo, ze nie kozysta z sieci spowalnia, opoznia przesylanie
        packietow potwierdzenia, wstrzymuje wysylanie pakietow co przeklada sie na
        pozornie wolniejsze polaczenie. No i podstawowe pytanie - jakie masz polaczenie?
        DSL, kabel, GPRS/EDGE czy co tam jeszcze. Kazde z nich zachowuje sie inaczej.
        Ciekawe tez jakie masz czasy ping'ow do np google.pl?
        tj
        • aderekk Re: Prędkość łącza internetowego 11.10.08, 15:31
          smutas napisał:

> Ja mialem na mysli wylaczenie WSZYSTKIEGO tzn. zostawienie czystego systemu.

Tak też zrobiłem. Wyłączyłem nawet podczas testów antywirusa

>No i podstawowe pytanie - jakie masz polaczenie

Połączenie mam radiowe wifi, dostawca tzw. osiedlowy

> Ciekawe tez jakie masz czasy ping'ow do np google.pl?
          > tj

Na to pytanie nie potrafię odpowiedzieć, bo nie poprostu nie wiem o co chodzi :/
          • smutas Re: Prędkość łącza internetowego 11.10.08, 23:07
            WiFi powiadasz, kolejne więc pytanie: czy jesteś w stanie sprawdzić siłę sygnału?
            A wracając do pingów. Odpal "linię poleceń" i wpisz "ipconfig /all". Powinienieś
            dostać pełną liste adresów ip z maskę. zapisz sobie gdzieś na boku default
            gatway (domyślna brama). A teraz uzyj polecenia: "ping google.pl -t" to
            polecenie będzie "pingowało" do momentu gdy użyjesz CTRL+C. Pozwól by dzialało
            kilka minut i przewij. Interesują nas czasy i straty. Caszy powinny mieścić się
            w przedziale 8ms do powiedzmy 60ms jeżeli są powyżej 100ms to wskazuje na jakieś
            problemy. Dalej. Użyj teraz polecenia "ping <adres domyślnej bramy -t". Porównaj
            wyniki. Jeżeli czasy są duże to oznacza albo przeładowanie łącza lokalnego, albo
            marny router, albo zbyt dużą odległość Twojego PC do routera WiFi. Podobie
            sprawa wygląda ze traconymi pakietami. Innym polecenie, które możesz wykorzystać
            to tracert google.pl - w odpowiedzi dostaniesz całą liste czasów do routerów na
            drodze do google.pl. Przeglądając te czasy będziesz miał jasność w którym
            miejscu powstają straty.

Powodzenia
            • aderekk Re: Prędkość łącza internetowego 12.10.08, 12:09
              > WiFi powiadasz, kolejne więc pytanie: czy jesteś w stanie sprawdzić siłę sygnał
              > u?

Sygnał w skali 1-5 wskazuje na 4

> A wracając do pingów. Odpal "linię poleceń" i wpisz "ipconfig /all". Powinienie
              > ś
              > dostać pełną liste adresów ip z maskę. zapisz sobie gdzieś na boku default
              > gatway (domyślna brama). A teraz uzyj polecenia: "ping google.pl -t" to
              > polecenie będzie "pingowało" do momentu gdy użyjesz CTRL+C. Pozwól by dzialało
              > kilka minut i przewij. Interesują nas czasy i straty. Caszy powinny mieścić się
              > w przedziale 8ms do powiedzmy 60ms jeżeli są powyżej 100ms to wskazuje na jakie
              > ś

Oto wyniki tych poleceń:

Konfiguracja IP systemu Windows

Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : domowy
              Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
              Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
              Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
              Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie

Karta Ethernet Połączenie sieci bezprzewodowej:

Sufiks DNS konkretnego połączenia :
              Opis . . . . . . . . . . . . . . : RT2400 Wireless LAN Card
              Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-80-C6-E6-9D-ED
              DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
              Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 10.0.5.34
              Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
              Brama domyślna. . . . . . . . . . : 10.0.5.1
              Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 194.204.159.1
              194.204.152.34

Statystyka badania ping dla 66.249.93.104:
              Pakiety: Wysˆane = 95, Odebrane = 86, Utracone = 9 (9% straty),
              Szacunkowy czas bˆĄdzenia pakiet˘w w millisekundach:
              Minimum = 75 ms, Maksimum = 1019 ms, Czas ˜redni = 108 ms

. Dalej. Użyj teraz polecenia "ping <adres domyślnej bramy -t". Por
              > ównaj

C:\Documents and Settings\Adam>ping <adres domyślnej bramy -t
              Nie można odnaleźć określonego pliku.
              • manhu Re: Prędkość łącza internetowego 12.10.08, 13:56
                :) A to: "> Brama domyślna. . . . . . . . . . : 10.0.5.1" to co?
                Wyjdzie pewnie <1ms - 1ms, a sypać się będzie tuż za.

Masz niestabinle łącze, 9% strat to skandal, jeśli do 10.0.5.1 jest 0% strat to syfi WiFi, ale i to nie powoduje aż takiego spadku prędkości. 10.0.5.1 wskazuje, że to pewnie osiedlowa sieć lan, wyraźnie przeciążona. Ale w umowie masz prędkość do 500kbps więc możesz operatora cmoknąć, prędkość 1bpy (bit na rok:) też jest zgodna z umową, a ponieważ masz ok.50% (a o 4:00 w nocy pewnie 100%) to nawet gorzej, bo nawet UKE chciał gwarancji 50-100%.

Wykonaj Start-uruchom-cmd tracert google.pl oraz 5 testów na speedtest.net i będzie wiadomo więcej.
    • Gość: Gryphon Re: Prędkość łącza internetowego IP: 87.228.57.* 07.10.08, 22:51
      Lepiej wejść w Netię. Tam nie ma problemów z niedotrzymywaniem umowy.
      • Gość: to znowu JAAAA ! Re: Prędkość łącza internetowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.08, 08:03
        Gość portalu: Gryphon napisał(a):

> Lepiej wejść w Netię. Tam nie ma problemów z niedotrzymywaniem
        umowy.

Taaa...z tym może i nie ma...są za to inne problemy.

Ale tak jest z każdym dostawcą internetu. :)

• Gość: termodynamik Re: Prędkość łącza internetowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.08, 18:23
          Gość portalu: to znowu JAAAA ! napisał(a):

> Gość portalu: Gryphon napisał(a):
          >
          > > Lepiej wejść w Netię. Tam nie ma problemów z niedotrzymywaniem
          > umowy.
          >
          > Taaa...z tym może i nie ma...są za to inne problemy.
          >
          > Ale tak jest z każdym dostawcą internetu. :)

jeśli te same problemy powtarzają się dla wszystkich operatorów, to nie ma to w
          takim razie znaczenia i sprawia, że Netia jest atrakcyjna jeśli chodzi o umowę.
        • Gość: stolat Re: Prędkość łącza internetowego IP: *.aster.pl 10.10.08, 22:06
          Na przykład jakie problemy ??? serio napisz mi bo przymierzam sie do
          tego aby przejsc od Netii.
          • Gość: termodynamik Re: Prędkość łącza internetowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.08, 22:31
            np problemy z niedotrzymywaniem umowy. ja sam na początku korzystania usługi neo
            musiałem się nadzwonić sporo żeby wszystko mi chodziło tak jak trzeba. było
            wolno i siadało wszystko. oczywiście rachunki miałem płacić jak za działający
            net. niedoczekanie. w netii z tego co wiem jest wszystko ok. net podłączają i
            jest. wszystko działa. u mnie też teraz jest dobrze, ale musiałem jednak się
            trochę namęczyć żeby tak było, co jest wg mnie przesadą - żeby się starać o to,
            żeby dostawać dobrą usługę...
            • Gość: Genesis Re: Prędkość łącza internetowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.08, 09:23
              Ja korzystam z NEO. W sumie nie moge narzekać, ale czasem mam spadki predkosci
              straszne. NIe robie jednak tragedii. Wiem ze u mnie sporo osob ma Netie wlasnie
              i bardzo sobie chwalą. No i do tego ile mniej płacą :/
    • jakubj1975 Re: Prędkość łącza internetowego 22.10.08, 20:14
      Proste: 500/8=62,5. Ale to teoria. Mimo wszystko, powinno być koło 50 :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka