Dodaj do ulubionych

firewall - trudne pytania.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 02:23
mialem tak zawirusowany komputer, ze musialem formatowac dysk. teraz mam
wypasionego antywirusa i firewalla. ale ten firewall co chwila, mniej wiecej,
co 10 minut, krzyczy, ze blokuje konia trojanskiego. i ja nie wiem, czy to on
jakis nadgorliwy, czy w istocie to prawda. wydaje mi sie malo prawdopodobne,
zeby ktos tak chcial do mnie sie wlamac.
Obserwuj wątek
    • koktajl_molotowa Re: firewall - trudne pytania. 04.11.03, 02:44
      Jak blokuje konia, to go masz na kompie. Więc albo ten AV nie taki wypas, albo
      ktoś Ci znów podesłał prezent :)
      A skąd wiesz, że to właśnie Trojana Ci blokuje? Może źle odczytujesz alert.
      • Gość: skaza_na_diamencie Re: firewall - trudne pytania. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 06:03
        dostaje takie raporty, w ktorych jest napisane: rodzaj wirusa i adres ip tego
        co atakuje. nie jest to moj adres, wiec jak trojan ma byc u mnie? a wlasnie w 9
        na 10 przypadkow w rodzaju wirusa jest napisane kon trojanski. o co chodzi w
        takim razie?
        • gray Re: firewall - trudne pytania. 04.11.03, 11:04
          jest to najprawdopodobniej komunikat o próbie podesłania ci trojana albo próba
          połączenia się z trojanem, którego niekoniecznie musisz mieć - po prostu
          niektóre z tych wirusów sieją pakietami po całych klasach IP szukając na chybił
          trafił komputera podatnego na atak. proponuję ustawić firewall tak aby nie
          krzyczał za każdym razem a próbie ataku a tylko po cichu je blokował.
          • Gość: kjgfglf Pytanie IP: *.dsl.anhm01.pacbell.net 06.11.03, 09:41
            Moze on jeszcze cos tam ma???

Sluchaj, przeciez on mogl miec skutecznie zainstalowany spyware na komputerze,
            i teraz ktos "remote" probuje nawiazac z nim lacznosc.

Jezeli facet ma stale IP, to jest to wiecej jak pewne.
            W przypadku zmiennego, jest mozliwosc, ze cos mu jeszcze zostalo.
            Spotkalem sie z sytuacja, ze komputery w sieci LAN wymienialy pliki wygladajace
            na systemowe (svchost) ktore byly spyware. I antywirus tego nie wykrywal,
            dopiero firewall blokowal transmisje z remote address.

Mozliwosci jest 100. Wedlug mnie. Te wlamy robia sie coraz bardziej
            zaawansowane....

Specjalisci od wlamow potrafia robic takie rzeczy, ze nam sie nie snilo,
            potrafia zalatwic dysk twardy na amen, a jak masz pecha to WSZYSTKIE dyski w
            komputerze; rozwalic winde2000 tak, ze nawet dolaczajac dysk do dzialajacego
            komputera nie jestes w stanie zabootowac; potrafia wirusa wsadzic do BIOSA
            plyty! Ze wszystkimi takimi przypadkami spotkalem sie OSOBISCIE.

Naprawde trudno jest sie skutecznie zabezpieczyc.

Niedlugo trzeba bedzie zajac sie hodowaniem roz w ogrodku, bo sie za tym nie
            nadaza!
    • Gość: oho Re: firewall - trudne pytania. IP: *.brzeziny.waw.pl / *.crowley.pl 06.11.03, 08:00

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka