Dodaj do ulubionych

Pięć rzeczy, które oferuje Chrome, a czego nie ...

IP: *.b-ras3.mvw.galway.eircom.net 22.04.09, 22:57
Google Chrome naprawdę jest szybkie. Szybsze od Safari, Opery i
Firefoxa (o IE nawet nie ma co wspominać :/).
Aby zablokować reklamy wystarczy ściągnąć Privoxy. Privoxy jest o
tyle dobrym programem, ze zablokuje reklamy również w innych
przeglądarkach, a także w komunikatorach typu GG czy AQQ.
Google Chrome Beta jest nawet lepsze, bo można powiększać strony (
a nie tylko czcionki).
Chrome zauważalnie szybciej ściąga aplikacje na komputer.
Umożliwia również robienie ulubionych stron jak skrót na pulpicie.
Wprawdzie Chrome nie ma Speed Diala jak Opera, ale
ma coś takiego jak Bookmarks bar, który umożliwia dodawanie swoich
ulubionych stron (np. Gmaila, Yahoo, czy Gazety.pl), także nie
jest już potrzebny osobny toolbar.
Jedynie czego brakuje to wtyczki WOT, ale jest duża szansa, że
będzie w przyszłości dostępna.
Obserwuj wątek
    • Gość: Adorn Re: Pięć rzeczy, które oferuje Chrome, a czego ni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.09, 08:51
      Wszystko ładnie pieknie lecz często Chrome sie wiesza,są momenty w
      dniu kiedy działa bardzo wolno-na Viscie i wtedy wrzucam IE i lata
      pieknie.
      • Gość: Herod Notatka pożal się Szatanie IP: *.tvk.torun.pl 23.04.09, 15:06
        Od kiedy Gazeta współpracuje z Google zaczęły tu się pojawiać takie babole jak ten artykulik. Autor nie potrafi nawet obronić tezy, którą sam sobie postawił, na dodatek pisanie po polsku też jest za trudne dla młodzieży pogiertychowej.

Streszczenie artykuliku, aby oszczędzić Wam czasu: "Opera jest lepsza niż Chrome w 9 kategoriach na 10, dlatego polecamy Chrome".
    • Gość: Andree Re: Pięć rzeczy, które oferuje Chrome, a czego ni IP: 195.85.196.* 23.04.09, 08:59
      OK, potwierdzam, jest zauważalna większa szybkość działania, ALE ciągle jak
      korzystam z Google Chrome, zastanawiam się czy Google monitoruje nasze
      poczynania, czy jednak nie??
      • Gość: Galaktyczny Edek SRWare Iron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 10:17
        Jeśli masz obawy to istnieje klon Chrome zwany SRWare Iron który nie ma tych dodatków. Po polsku. Do ściągnięcia stąd: www.srware.net/en/software_srware_iron.php
        • Gość: Galaktyczny Edek Re: SRWare Iron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 10:20
          Forum GW coś świruje. Zamieniło moja wypowiedź o AdSweepie (adblokerze dla Chrome) i o SRWare Iron. W kazdym razie AdSweep to AdBlocker a Iron to klon Chrome bez dodatków Google :-) Po resztę odsyłam do Google :-D
    • Gość: Marcin12 Pięć rzeczy, które oferuje Chrome, a czego nie .. IP: *.rzeszow.vectranet.pl 23.04.09, 09:00
      "Wyszukiwanie w jednym miejscu"

Nie wiem, może mam innego firefoksa, ale po wpisaniu w pasek adredu w FF: "Jak
      wygląda myszka miki" - przenosi mnie też na stronę Google, więc o so chosi?
      • Gość: qqryq Re: Pięć rzeczy, które oferuje Chrome, a czego ni IP: 95.160.202.* 23.04.09, 17:22
        Wygląda na to, że masz rzeczywiście innego FF (niż piszący ten tekst). Ja mam inną operę – mnie również po wpisaniu powyższego tekstu przeniosło do domyślnej wyszukiwarki (traf chciał, że było to google ;) ). Również sugestie dokończenia adresu mam u siebie. Zresztą jakbym miał włączone zapamiętywani treści, to mógłbym sobie wpisać zdanie zapamiętane z jakiejś strony a O by mi ją przywróciła. Inna sprawa, że jak poprzedzę adres (www.i_tak_dalej) literą lub słowem kluczowym, to O odpali mi odpowiednią wyszukiwarkę (np.: g dla google, a dla Allegro, m to mininova, etc). Tak więc producent powyższej reklamy musiał korzystać z wersji alpha FF 1 oraz z Opery 4. Jedyne co jest tak naprawdę godne uwagi to wieloprocesorowość przeglądarki. Reszta nie zachwyca (o szybkości pogadamy, jak wyjdzie wersja finalna, czyli znając google za jakieś15 lat)
    • Gość: kretu23 Zguglowalo kogos chyba za bardzo... IP: 93.95.249.* 23.04.09, 09:26
      co by to paskudztwo reklamowac...
    • Gość: IE Jedna karta - jeden proces IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 09:36
      hehehe ale się uśmiałem, a IE 8.0 tego nie ma?
    • Gość: Koder Lepsze zarządzanie wykorzystywaną pamięcią?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.09, 09:44
      Chyba autor zwariował, bardziej pamięciożerna przeglądarka nie istnieje. Przez to nie mogę z niej korzystać. Tylko Opera chodzi mi w miarę dobrze.
    • Gość: Krzysiek Pięć rzeczy, które oferuje Chrome, a czego nie .. IP: *.acn.waw.pl 23.04.09, 09:49
      Wydaje mi się, że autor artykuły wykazał się wyjątkową
      niestarannością przy pisaniu tego artykułu.

Rozwiązanie z oddzielnymi procesami dla zakłądek przeglądarki nie
      występuje tylko w Chrome. Co więcej, nie Google wymyślił to
      rozwiązanie. Było ono dostępne już w wersji Beta Internet Explorera
      8, która ukazała się przed pojawieniem się Chrome.

Sam mechanizm działania w wykonaniu MS opisany został tutaj:
      blogs.msdn.com/ie/archive/2008/03/11/ie8-and-loosely-coupled-ie-lcie.aspx
    • Gość: arepo Pięć rzeczy, które oferuje Chrome, a czego nie .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 09:55
      "Bardzo fajnym rozwiązaniem w Chrome jest pasek adresu. Pozwala on na wyszukiwanie w Google, przeglądanie historii, uzyskiwanie sugestii adresów stron (na podstawie wcześniej odwiedzonych już witryn). Najbliżej tego typu funkcjonalności jest Firefox ze swoim "awesome bar" - brakuje jednak możliwości wyszukiwania w Google (opcja ta znajduje się obok paska adresu)." - te same funkcjonalności oferuje Opera.
      • Gość: jari Re: Pięć rzeczy, które oferuje Chrome, a czego ni IP: *.chello.pl 23.04.09, 10:46
        te same, a nawet wieksze, jako ze mozna dodawac dowolne wyszukiwarki i ta opcja jest dostepna od dobrych paru lat
        • Gość: mirrr Re: Pięć rzeczy, które oferuje Chrome, a czego ni IP: *.238.64.27.ip.airbites.pl 29.04.09, 12:04
          W Operze wpisujesz dowolny skrót literowy (przypisany do DOWOLNEJ wyszukiwarki) i szukasz np. g gazeta (g mam przypisane go google :) W Operze to jest od ładnych kilku wersji. Szukanie na siłę przewagi Chrome niestety nie wychodzi wam najlepiej :) Warto najpierw sprawdzić np ten adres: www.opera.com/docs/changelogs/windows/
      • furry Re: Pięć rzeczy, które oferuje Chrome, a czego ni 23.04.09, 12:57
        W FF po wpisaniu w pasek adresowy dowolnego ciągu znaków zostaję przeniesiony na
        google i ciąg znaków zostaje znaleziony.

O ci chodzi?
    • e-e Pięć rzeczy, które oferuje Chrome, a czego nie .. 23.04.09, 09:59
      Większość z tych funkcjonalności można znaleźć w innych przeglądarkach.

Brakuje za to podstawowych dla mnie gestów myszy, adblocka i noscripta.
    • esteczka Wyszukiwanie w jednym miejscu.. 23.04.09, 10:14
      Oj, chyba autor nie korzystał z FF: pasek adresu działa jak okno wyszukiwarki.
      'Awesome bar' pozwala dodawać inne, co ułatwia życie.
      Poza tym - przesunięcie myszką pary centymetrów na prawo od paska adresu, by
      wpisać coś do okna wyszukiwarek nie zabiera mi kilodżuli niezbędnych do oddychania.

Co do prędkości odpalania: nie rozumiem jak te parę sekund w tę czy w tamtą ma
      zmienić moje życie. Odpalam FF raz i go używam, nie widzę sensu ciągłego go
      zamykania.
      • Gość: łonak Re: Wyszukiwanie w jednym miejscu.. IP: 195.117.127.* 23.04.09, 11:31
        Szukając w pasku w ff od razu wchodzi na pierwsze pozycje w googlach a
        co nie jest najlepsze, osobiście używam FF i Chrome do róznych rzeczy w
        tym samym czasie... chrome jest o wiele szybszy i jakoś tak takie
        surfowanie lepiej w nim wypada...
      • Gość: kiljan Re: Wyszukiwanie w jednym miejscu.. IP: *.ip.netia.com.pl 23.04.09, 12:43
        > Poza tym - przesunięcie myszką pary centymetrów na prawo od paska adresu, by
        > wpisać coś do okna wyszukiwarek nie zabiera mi kilodżuli niezbędnych do oddycha
        > nia.

Wystarczy wcisnąć TAB ;)
      • Gość: smierdziel Re: Wyszukiwanie w jednym miejscu.. IP: *.ip.netia.com.pl 23.04.09, 13:16
        Opera tez ma wszystko w jednym miejscu i co wiecej moge sobie samemu skonfigurowac co jak bede wyszukiwal.
        Jak dla mnie to sa troche naciagane te zealety Kroma
    • Gość: Galaktyczny Edek AdSweep IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 10:15
      Do blokowania reklam służy też wtyczka AdSweep www.adsweep.org Wadami jest to, że nie blokuje wszystkich reklam (tak na oko z 90%) i wymaga nowszych wersji Chrome. Zaletą jest zaś to że instaluje się w dwa kliki i nie wymaga konfiguracji.
      • Gość: m Re: AdSweep IP: *.b-ras3.mvw.galway.eircom.net 23.04.09, 17:25
        Privoxy też blokuje ok 90% reklam, nie tylko w Chrome, ale także innych
        przeglądarkach i komunikatorach internetowych. Zawsze lepsze to niż nic
        :)
    • michal.wilkowski Pięć rzeczy, które oferuje Chrome, a czego nie .. 23.04.09, 10:20
      Chrome ma byc szybkie??? Od kiedy???

Chrome buforuje wyglad strony jako grafike i przy bardziej obciazonym komputerze
      przelaczanie zakladek trwa wieki - co wiecej bardzo czesto blokuje caly
      komputer. Nie mozna ruszyc mysza, zero reakcji. Dopiero jak zaladuje graficzny
      bufor oddaje kontrole systemowi...

pozdrawiam
      wolf
    • Gość: Opera Pięć rzeczy, które oferuje Chrome, a czego nie .. IP: *.smrw.lodz.pl 23.04.09, 10:42
      Autor jest idiotą, tytuł artykułu wskazuje ze bedzie w nim pięć rzeczy których nie ma gdzie indziej, potem autor pisze o menadżerze pobierania plikow, który w Operze jest najbardziej rozbudowany co auto wyraźnie zaznacza i mowi ze w Chrome jest podobny tylko troche gorszy. Jak to ma się do arykułu?
    • Gość: TomKs Pięć rzeczy, które Opera ma od dawna IP: *.pai.net.pl 23.04.09, 10:47
      Wyszukiwanie z paska adresów w Operze umożliwia przeszukanie nie tylko Google, ale też Wikipedii, Amazon i paru innych. Uzupełnianie, podpowiadanie, a nawet zgadywanie adresów też jest. Gdzieś od 2 lat.
      Menadżer pobierania umożliwia obserwację procesu nie tylko w swoim oknie ale i na pasku boczym, można transfer zatrzymywać i wznawiać, są tam też ostanio pobrane pliki. I to wszystko odkąd pamiętam, czyli będzie z 5 lat.
      Nie poraz pierwszy czytając o "nowych, rewolucyjnych i rewelacyjnych funkcjach" w IE czy FF mogę stwierdzić, że to naprawdę pożyteczne funkcje - bo używam ich od dawna w Operze.
      • Gość: abc Re: Pięć rzeczy, które Opera ma od dawna IP: *.uz.zgora.pl 23.04.09, 14:21
        Poza tym, to już jest jakieś zboczenie, że producenci chwaląc się nowymi przeglądarkami porównują je chętnie, ze wszystkim, co się tylko nie nazywa Opera.

Na tym konkursie z włamów na laptopy (nie pamiętam nazwy, ale każdy wie o co chodzi) też dziwnie pominięto Operę. Poza tym wprowadzili nową kategorię: przeglądarki urządzeń mobilnych, gdzie najpopularniejszej Opery Mini też nie uwzględniono.
        Oczywiście jednym ze sponsorów był MS.
    • Gość: im Sugestie na podst. odwiedzonych witryn są w Operze IP: 91.192.144.* 23.04.09, 11:44
      Tak samo nie rozumiem o co chodzi z tym menadżerem pobieranych plików - skoro sami napisaliście że jest w Operze najlepszy (bo oferuje te same funkcje co Chrome i pewnie nieco więcej), to dlaczego napisaliście, że to jedna z rzeczy których nie ma w innych przeglądarkach?
    • sonqo Kto pisał takie bzdury ? Osobne okno w firefoksie 23.04.09, 11:51
      do ściągania, długi start ? to chyba z ktoś google pisał.
    • Gość: Korral Pięć rzeczy, które oferuje Chrome, a czego nie .. IP: *.tvkdiana.pl 23.04.09, 12:11
      Ja z racji swojej pracy używam wszystkich przeglądarek (FF, IE6, IE7,
      Opera, Safari, Chrome) i szczerze to do codziennego przeglądania
      stron w jakiś naturalny sposób odpalam chrome'a, szybkość
      uruchamiania jest jednak dla mnie ważna, bo często przy programowaniu
      żongluje aplikacjami, aby odzyskać trochę pamięci. Fakt chrome ma
      swoje wady, potrafi spowolnić przy dużej ilości zakładek, zresztą po
      otworzeniu kilkunastu interfejs staje się tak zatłoczony że masakra.
      Ale z drugiej strony na dobrą sprawę nie jest mi to tak potrzebne.
      Istotna za to jest również prędkość działania aplikacji javascript,
      na co dzień używam np gmaila i różnica w szybkości działania jest
      zauważalna. Opera też jest niczego sobie, ale jakoś nie mogę się do
      niej przekonać. Firefox - boska przeglądarka dzięki swoim dodatkom,
      do pracy używam tylko tego, ale z drugiej strony ff jest ciężką
      kobyłą której nieraz schodzi kilka minut zanim się uruchomi
      (znaleziono aktualizacje dla twoich dodatków, pobieranie blabla i
      czas leci). Konkludując jak chcę szybko sprawdzić pocztę czy
      przejrzeć newsy - chrome. Do pracy - ff. A IE niestety gości na moim
      komputerze ze względu na to że niestety ale stronki trzeba w nim
      testować, i jak to zwykle bywa niektóre aplikacje microsoftu po
      prostu nie działają w żadnej innej przeglądarce. Pozdrawiam !
      • Gość: Korral Re: Pięć rzeczy, które oferuje Chrome, a czego ni IP: *.tvkdiana.pl 23.04.09, 12:13
        PS, instalowania IE8 odmówiłem po tym jak przeczytałem ile czasu to
        zajmuje i zabawy. Microsoft powinien się wreszcie obudzić ! Jak to jest
        że aplikacje pisane przez innych instalują się szybko i bez restartu
        (np JAVA, instalacja Chrome to dosłownie pare chwil), a Microsoft nie
        potrafi ???
    • sojlevska Pięć rzeczy, które oferuje Chrome, a czego nie ... 23.04.09, 12:14
      A Opera i Safari?
      Czy to artykuł sponsorowany przez google???
      • Gość: afrykaner Re: Pięć rzeczy, które oferuje Chrome, a czego ni IP: *.ip.netia.com.pl 23.04.09, 13:24
        Jesli chodzi o szybkosc to tylko Safari.
    • Gość: pikpuk Pięć rzeczy, które oferuje Chrome, a czego nie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 13:58
      5 rzeczy na piątkę a wiele innych na pałę.
      historia nie można samemu decydować o jej przechowywaniu.
      wychodzisz przykładowo z poczty wylogowaniem , wykonasz cofnij a przeglądarka
      otwiera pocztę .
      Jest jeszcze wiele innych zastrzeżeń ale najpierw niech usuną te najważniejsze.
    • Gość: Kuba Pięć rzeczy, które oferuje Chrome, a czego nie .. IP: 62.189.175.* 23.04.09, 14:45
      Jedna rzecz której brakuje artykułowi.
      Podtytułu: Artykuł sponsorowany.

Skoro nawet nieciekawy download manager wyróżnili jako śródtytuł!!! Żenada jakaś...

Nie idź tą drogą Gazeto... ;-)
    • kamiltara Pięć rzeczy, które oferuje Chrome, a czego nie ... 23.04.09, 15:15
      'szybokść' to jedna z przywar której nie mają inne przegladarki....
      skoro nie mają szybkości to jak one w ogóle funkcjonuja?
    • tymon99 Pięć rzeczy, które oferuje Chrome, a czego nie .. 23.04.09, 15:17
      chrome jest tylko dla windows - a to tak, jakby jej wcale nie było..
      ewentualne zalety obchodzą mnie tyle samo, co zalety internet explorera!
    • Gość: :P Re: Pięć rzeczy, które oferuje Chrome, a czego ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 16:28
      A mi jakimś cudem chrome działa dużo wolniej jeśli chodzi o ładowanie stron
    • alexcomp Pięć rzeczy, które oferuje Chrome, a czego nie ... 23.04.09, 18:06
      Wieki temu przeglądałem net jeszcze przy pomocy naszej szkapy, potem
      przez wiele lat dawałem się tyranizować ie w jego chyba wszystkich
      wersjach, parę razy próbowałem ff i opery, nie trafiały do mnie -
      zawsze wydawały mi się podróbką ie, tyle że podróbką ze
      świecidełkami. Niedawno na próbę wgrałem chrome'a i...... zaczęło się
      - jest genialnie, intuicyjnie, skąpo ale zawsze tak jak trzeba,
      bezpiecznie i szybko. Zmieniłem przyzwyczajenia, nie potrzebuję
      strony startowej (google), nie potrzebuję skrótów na pulpicie -
      czysto, miło, acha i mi google nie płaci, ten pean całkiem za darmo
      :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka