Gość: ceNA IP: 193.238.93.* 21.07.09, 12:57 pytanie do wszystkich czy gdyby microsoft wypuscil by windows xp za 50zl to czy bys go kupil? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leszlong Gdzie kończy się wolność a zaczyna piractwo? 21.07.09, 13:21 @ceNA: Kupiłbym. widziałem tabelkę z danymi dla poszczególnych krajów na świecie, gdzie był stosunek cen za Windows do średniej płacy miesięcznej. Okazuje się, że mieszkaniec USA czy Europy Zachodniej po 3-6 dniach może kupić sobie ten system, podczas gdy w Afryce trzeba tyrać ponad 3 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
proff Re: Gdzie kończy się wolność a zaczyna piractwo? 21.07.09, 13:44 Kupiłbym. Powiem więcej kupiłem nawet Vistę Buisnes choc jej nie używam. Dlaczego? Bo musiałem - sprzedano mi ją wraz z komputerem, a ja i tak pracuje na XP, który również wcześniej kupiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa Re: Gdzie kończy się wolność a zaczyna piractwo? IP: *.acn.waw.pl 21.07.09, 14:08 Mozesz dac linka do tabelki? Brzmi ciekawie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lady Gdzie kończy się wolność a zaczyna piractwo? IP: *.access.telenet.be 21.07.09, 13:54 Tez bym kupila. Ale nie wypusci. Bo za tanio chyba. A gdyby kazdy kto ma nielegalny system kupil legalna wersje za 50 zlotych to i Microsoft tez by zarobil ... ale nie bo i po co. Piractwo w Polsce bierze sie z biedy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Gdzie kończy się wolność a zaczyna piractwo? IP: *.acn.waw.pl 24.07.09, 20:07 > Piractwo w Polsce bierze sie z biedy. Bzdura. Kogoś stać na komputer za 2-3 tys ale na system za 300-400 zł już nie? Co ma do tego bieda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZeneQ Gdzie kończy się wolność a zaczyna piractwo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.09, 14:22 Czekamy na wywody kretynofila. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Gdzie kończy się wolność a zaczyna piractwo? IP: *.sileman.net.pl 21.07.09, 14:36 martwią się tym, że coraz więcej ludzi pobiera z netu materiał. Ja chciałbym się dowiedzieć jak się to przekłada na spadek sprzedaży ? Czemu nie ma wypożyczalni internetowych ? Mam łącze 16Mbit, spokojnie uciągnie streaming filmu HD w h263. Ja też jestem fanem seriali, nie chce mi się czekać 2 lata aż go u mnie puszczą z lektrem. Czemu nie mogę takiego serialu kupić zaraz po premierze ? Czemu nie mogę kupić on-line muzyki w polskim necie ? Firmy fonograficzne sprzedają muzykę w sieci, płyta wychodzi cenowo mniej więcej tyle samo co CD, choć koszty są zupełnie inne, czyli dla różnych mediów cena sprzedaży jest inna. Czemu nie jest jedna cena ? Czemu ja nie mogę kupić od nich piosenek hurtem i sprzedawać na mojej stronie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: os Re: Gdzie kończy się wolność a zaczyna piractwo? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.09, 14:45 tu chodzi im o kase nic wiecej. wlasnie seriale, gdybym mogl ogladac np hulu.com za 10 dolcow seirlae miesiecznie to by iwele osob z tego korzystalo, lub mogl kupic mptrojke za zlotowke... jak pomysla to moze zaczna zarabiac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Gdzie kończy się wolność a zaczyna piractwo? IP: *.chello.pl 21.07.09, 15:53 akurat chyba mozesz, powinno wystarczyc kupno vpn w USA ;) (ale fachowcow prosilbym o ew. sprostowanie, tak mi sie wydaje tylko, a ja laik jestem..) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: da sie Re: Gdzie kończy się wolność a zaczyna piractwo? IP: *.eshotuk.co.uk 11.01.10, 10:10 dokladnie tak. vpn za $9.99 miesiecznie np. hideip vpn www.hideipvpn.com/ za to dostajemy proste w instalacji (tylko tworzymy nowe polaczenie) i szybkie polacznie dajce nam aders IP z UK lub USA. Dostep do: - hulu.com - bbc live i bbc iplayer - channel4 4oD - ITV i co najwazniejsze !!!!! spotify - koniec ze sciaganiem nielegalnych mp3 - bo po co? Odpowiedz Link Zgłoś
mazda1f dystrybutorzy - cała prawda 21.07.09, 14:59 Połowa jak nie więcej płyt audio/koncertów/dvd/bd, które można kupić w UK albo USA, a nawet u sąsiadów za Odrą nie jest u nas dostępna i pewnie nigdy nie będzie. Gdyby było innaczej nie byłbym zmuszony zamawiać płyt za ponad 500pln w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Piractwo piractwu nierówne 21.07.09, 15:07 Są różne rodzaje piractwa, bardzo różne. Jest śniady obcokrajowiec na bazarze z naręczem nielegalnych płyt, jest nielegalny producent takich płyt - to są bez wątpienia piraci. Tacy, którzy CZERPIĄ ZYSKI z cudzej własności intelektualnej. Na drugim końcu jest zwykły Kowalski, którego DVD-player umie przewijać napisy i reklamy umieszczone na płycie. TAK! Według producentów tego typu działanie jest nielegalne. Ten sam Kowalski nie powinien używać programu do kopiowania płyt DVD (tych legalnych, kupionych) - bo znowu - producenci uznali to za nielegalne. Jakaś firma produkująca soft do kopiowania miała z tego tytułu proces. Piratem też jest fryzjer słuchający w pracy radia. Nieważne, że opłacił abonament, a nadawca nie zgłasza sprzeciwu (i opłacił ZAIKSy). Coraz więcej rzeczy z dziedziny IP (Intellectual Property)jest objętych ochroną prawną, a ceny rosną. Pamiętam jak mieli wprowadzić prawo autorskie w Polsce, koniec roku 1993. Niejaki "dziadek" Chojnacki przekonywał, że odbędzie się to z korzyścią dla klientów, przede wszystkim dla klientów! W dzień po wprowadzeniu przepisów ceny oryginałów skoczyły dwukrotnie i potem jeszcze drożały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mietek p2p Gdzie się zaczyna piractwo? proste - pieniądze IP: *.tktelekom.pl 21.07.09, 15:14 kiedy zarabiasz na tym to jest piractwo. (nie mylić z zyskiem typu - zaoszczędzone na zakupie). koniec kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Przyczyna piracenia seriali w PL = lektor 21.07.09, 18:17 Polacy widać czytać nie potrafią. Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Przyczyna piracenia seriali w PL = lektor 23.07.09, 07:37 gupiś cycku malinowy :) to po co ściągamy seriale i szukamy do nich napisów?? Gdzie tu widzisz lektora?? Po co w takim bądź razie jest Hatak i Napisy.org?? Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: Przyczyna piracenia seriali w PL = lektor 24.07.09, 19:07 > Po co w takim bądź razie jest Hatak i Napisy.org?? Pojęcia nie mam, nie używam :) Odpowiedz Link Zgłoś
borat1234567890 Gdzie kończy się wolność a zaczyna piractwo? 22.07.09, 20:43 Witam !! Tyle mogę wam powiedzieć : 1. Jak usuwasz jakikolwiek plik który jest pod groźbą kary to PAMIĘTAM NIE KASUJ GO NORMALNIE PRZEZ KOSZ , POBIERZ PROGRAM ERASER I PRZED WYKASOWANIEM OTWÓRZ GO ZA POMOCĄ NOTATNIKA I USUŃ WSZYSTKO I WPISZ BYLE CO NAWET " WAL SIĘ" i ZAPISZ I USUNIESZ ERASEREM I POLICJA MOŻE POMARZYĆ O DOWODACH NA CIEBIE. 2. Jeśli zapuka do Ciebie policja to : trzymaj najlepiej dysk na zewnątrz na biurku i jak zapukają to , pytasz się kto muszą Ci powiedzieć że Policja , wtedy aha coś jest nie tak odpowiadasz za 2 minuty kąpie się i nie mam ubrań na sobie a wtedy dysk odłączasz i chowasz go do klopa nie wiem czy znajdą lub wyrzucasz za okno i wtedy nie złapią i otwierasz po problemie a płyt nie trzymać w domu taka jest moja zasada . !!!! Wtedy nie wpadniesz w ręce Policji . Widzę że ludzie chcą być w necie anonimowi a nie patrzą na takie szczegóły. Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Gdzie kończy się wolność a zaczyna piractwo? 23.07.09, 07:39 o raju :) Ale wiesz takie napady paranoi da się leczyć :) odpowiedni lekarz wypisze Ci na to pigułki :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maron Gdzie kończy się wolność a zaczyna piractwo? IP: 80.48.17.* 24.07.09, 09:41 Jakie piractwo??? tego tematu nie ma już w Polsce:))) muzodajnia.pl, ogranijcie serwis. jest tam muzyka za grosze i piszą że śmiało można ściągać. Czyli jak się chce i ma trochę dobrych chęci to można to po ludzku rozwiązać# Odpowiedz Link Zgłoś
lambert77 Re: Gdzie kończy się wolność a zaczyna piractwo? 24.07.09, 14:11 to jest tanio??? 180 zł za 25 otworów ... pogrzało Cię chyba :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Gdzie kończy się wolność a zaczyna piractwo? IP: *.acn.waw.pl 24.07.09, 20:25 Krajowe serwisy gdzie można kupić utwory to tragedia. Dlaczego np ostatnia płyta DM "Sounds of the universe" na Amazonie kosztuje 8,99 USD (mp3) czyli około 27 zł a w Polsce na iplay.pl 40 zł (i to jeszcze w WMA)? Dlaczego ta sama płyta w wersji pudełkowej kosztuje na Amazonie 14 USD - około 42 zł a w krajowym empiku 57 zł? Niektórzy w dalszym ciągu tkwią w poprzedniej epoce jeśli chodzi o dystrybucję muzyki. I dziwią się, że to wszystko się wali a płyty słabo sprzedają. Odpowiedz Link Zgłoś