Dodaj do ulubionych

Nieruchomości

19.05.10, 20:42
Mam pytanie do osób, które są w Grecji - jak wygląda rynek nieruchomości w
związku z gospodarczymi zawirowaniami? Czy ceny trochę spadają, albo są
prognozy, że spadną?
Obserwuj wątek
    • apostolis Re: Nieruchomości 20.05.10, 03:12
      Nie koniecznie trzeba mieszkac w Grecji, zeby byc zorientowanym w ich rynku
      nieruchomosci, jezeli komus jest to w danej chwili obojetne nie sadze, zeby
      wytezal wzrok za cenami. Ostatnie lata troche sledzilem grecki rynek
      nieruchomosci i napisze ci, ze ceny trzymaja sie mocno, przynajmniej tak bylo
      jeszcze na poczatku tego roku. Inwestycje w greckie nieruchomosci nadal uwazane
      sa za inwestycje bezpieczne i beda nimi tak dlugo jak istniec bedzie obieg tzw.
      czarnego pieniadza i bedzie zainteresowanie zagranicznego kapitalu. W Atenach
      ceny nieruchomosci jeszcze nigdy nie stacily na wartosci a po wywindowaniu ich
      przed olimpiada, nadal sa na bardzo wysokim pulapie. Od kilku juz lat spekuluje
      sie, ze powinna nastapic ich korekta ale w zwiazku z ciaglym naplywem do Aten
      zamiejscowej ludnosci i limitem terenu ceny beda sie trzymac, podobnie jak i we
      wszystkich miejscowosciach turystycznych oraz tam, gdzie jest zainteresowanie
      zagranicznych inwestorow. Latem 2008r. sprzedalem swoj apartment w Atenach i to
      w bardzo krotkim czasie,a nabywca zostala norweska para, ktora podobnie jak my
      przed latami, kiedy kupowalismy od pary francuskiej, chciali miec w Atenach
      miejsce na wakacje i pewna inwestycje, byc moze i na party tez smile Napisze ci
      jeszcze, ze decyzje sprzedazy przyspieszyly informacje z poczatku 2008 r. o
      poczatkach spadku cen nieruchomosci. Fakt od momentu tego ceny zaczely
      nieznacznie spadac ale tylko w rejonach slabo odwiedzanych przez turystow i na
      skutek wyludniania sie tych miejscowosci. Nie chce radzic, ale na twoim miejscu
      poczekal bym jeszcze z kupnem conajmniej przez dwa lata na rezultaty rzadowych
      reform i kierunek przeplywu inwestycyjnego kapitalu w Grecji, byc moze, ze
      zacznie on z Grecji wyciekac.
      • glabusek Re: Nieruchomości 20.05.10, 08:54
        Z zakupem nieruchomości też bym poczekał. W tej chwili bowiem
        wzrastaja opłaty podatków od nieruchomości i powstają dodatkowe
        podatki od luksusowych wyposażeń posesji np. w basen. / 800 euro
        rocznie/. Na logikę kształtowania się cen nieruchomości wobec
        kryzysu, akurat w Grecji nie liczyłbym z dnia na dzień. Grecka
        logika ekonomiczna rządzi się nieco innymi prawami.
        • partygirl66 Re: Nieruchomości 21.05.10, 08:43
          Dzięki za odpowiedzi. Trochę mnie ostudziły te nowe podatki sad Nie mam żyłki gracza, raczej jestem ostrożna, ale strasznie mnie korci dom nad morzem. Mani jest dla mnie totalnie magicznym miejscem. Co dość istotne - bez wielkich hoteli - ale za to Niemcy i Anglicy kupujący tam domy, co powoduje, że ceny są dość stabilne. Zbierałam się z decyzją już jakiś rok, no i wreszcie znalazłam fajny dom, a tu kryzys....
          • glabusek Re: Nieruchomości 21.05.10, 12:08
            Jeśli mogę Ci coś radzić. Warto się zainteresowac terenami po
            pożarach w 2007 roku. Tem dziłki i domy są najtańsze, a to sam kwiat
            Peloponezu. Np. Kokavatos to najpiękniejsza plaża w tej części
            Grecji. Cudowny grecki klimat nie skażony prawie turystyką. Po to
            właśnie niestety i z premedytacją, podpalano te tereny, żeby obniżyć
            ceny działek budowlanych i nieruchomości. Pustych nieruchomości, bo
            z tego rejonu najwięcej Greków mieszka na stałe w Ameryce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka