Dodaj do ulubionych

i juz... po

15.06.12, 20:39
wlasnie wrocilismy z upojnych dwoch tygodni z zapadlej dziury na Krecie, gdzie oliwki obrodzily zacnie, jagniatek zatrzesienie, pomaranczy az za duzo, sery swieze, osmiornice maja coraz wiecej nog, a gory pelne chorty. Ceny nizsze, wino zimniejsze, a raki lodowata jak zwykle.....ech! Lubie to proste wiejskie zycie....
Obserwuj wątek
    • jacek1f Re: i juz... po 15.06.12, 22:23

Przypomnę coś, co ukradłem z taverny w Kamisiana od Lefterisa - czekadełko, które może być same w sobie meze, szczególnie teraz, gdy pomidory malinowe w Polsce są smaczne:

dwa pomidory obrać, wyfiletować i pokroic drobniutko;
      do miseczki z pomidorami dodać sól i pieprz,
      zalać oliwą i posypać garstka oregano.
      Odstawić do lodówki na godzinę.

Podawać do grzanek z grilla lub piekarnika.
    • tomaszkozlowski1 Re: i juz... po 16.06.12, 17:07
      Jacek, poopisuj nam trochę kreteńskich wrażeń smile
      • bachula_gr Re: i juz... po 17.06.12, 22:39
        tomaszkozlowski1 napisał:
        > Jacek, poopisuj nam trochę kreteńskich wrażeń smile

Wlasnie, wlasnie. bez dowodow i fotodowodow na forum wyjazd uwaza sie za nieodbyty.
        • jacek1f ale ja 17.06.12, 23:10
          fotodowodow nigdy nie podaje od 22 latsmile
          A pisane zbieram skrzetnie ostatnio do ksiazki.
          I juz.

Bylo jak zwykle od lat - gotowanie w lokalnych tavernach z Babciami i Mamami, robienie sera w mleczarni lokalnej, polowanie na osmiornice i potem ich mrozenie szybkie. Ogrod botaniczny - fantastyczna robota pary z Chani... zbieranie pomaranczy w sadach Dziadka.. itp.. i strzelanie do celu w górach.
          A, i koncert - 12 godzin... uff. lokalnych górali młodych, wspaniałe.
          O ogniskach nad brzegiem morza po nocy i grillowaniu sardynek nie warto wpsominaćsmile
          • 82piterek Re: ale ja 18.06.12, 23:34
            Ja pierdziu, ale zazdroszczę wrażeń. Taki urlop to spełnienie moich marzeń, mam nadzieję że może kiedyś się uda. Daj coś znać więcej odnośnie książki, czy tylko z przepisami czy jeszcze coś więcej, uszczknij rąbka tajemnicy, może jakiś skrypcik? Z radością nabędę.
            Pozdrawiam serdecznie
            • jacek1f :-) 19.06.12, 20:31
              jezdze 20 lat, tyle samo gotuje...
              Podstawa beda przepisy z TAM i z TU, jak przyblizyc smaki kretenskie oryginalne (nie da sie) najbadziej, w jakim obszarze itp...
              Obrzcone bedzie "impresjami" roznymi po latach przyjazni i podgladani, ale na razie wycinam, bo wielu rzeczy nie da sie i nie powinno napisac pewniesmile
              Zamierzam najpierw wydac slefpub e-booka, a potem reagowac z papierem, ale to mocno potem.
              Praca wre.
              • very_famous Re: :-) 09.07.12, 15:50
                Kiedy można się spodziewać premiery?
                • jacek1f :-( siadłem... bo mam nowa pracę, i musze... 09.07.12, 18:00
                  się wgłębiać, ale nie ad ACTAsmile
                  Dam znać!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka