06.06.06, 23:22
Witam, lekko stremowana- jestem tu pierwszy raz.Wybieram sie z kolezanką i
dziecmi w lipcu na Paros.Czy ktos z Was tam byl, bo jedyne informacje, jakie
mam,ochy i achy zachwytów pochodzą od moich rodziców, sprzed wielu lat?
Pomysły, namiary na lokum, rady? Czy jechac zupelnie na wariata (raczej na
dwie wariatki smile) i szukac pokoi na miejscu, czy bezpieczniej zarezerwowac
stąd?
Obserwuj wątek
    • amigo50 Re: Paros 07.06.06, 00:29
      Ochy, achy i zachwyty zupełnie zasłużone, choć pracuje na nie głównie stolica
      wyspy - Paroikia. Niewątpliwie jedno z najpiękniejszych miasteczek na
      Cykladach. W kościele Ekatontapyliani byliśmy kilka razy szukając setnego okna,
      odcisku w kamiennej posadzce stopy świętej Theoktisti - patronki wyspy.
      Poszukiwaliśmy rownież płaskorzeźby przedstawiającej Izydora z Miletu - twórcę
      kościoła Hagia Sofia w Konstantynopolu i Ignatiusa, ucznia Izydora, który był
      twórcą tej katedry. A tak naprawdę, to podziwialiśmy tę piękną budowlę i jej
      bardzo oryginalną dzwonnicę....i chłonęliśmy klimat Paroikii. A jest jeszcze i
      ciekawe muzeum archeologiczne z kilkoma bardzo(!) ciekawymi eksponatami. Jest
      jeszcze kastro zbudowane z materiałów pochodzących ze starożytnych świątyń
      Apollina i Demeter, wiele bardzo ciekawych kościółków, wiele bardzo dobrych
      restauracji (jedna szczególna, bo jadały w niej i koronowane głowy, i znani
      artyści, i politycy z pierwszych stron światowych gazet, i my...też), sporo
      dobrych tawern.
      Przewędrowaliśmy niemal wszystkie plaże na wyspie. Jedne lepsze, inne gorsze.
      Łącznie z tą najciekawszą - Colimbithres. Colimbithres znajduje się w zatoce w
      pobliżu Noussa i jest plażą bardzo oryginalną ze względu na bardzo ciekawe
      formy skalne a zatoka przy niej jest wymarzonym miejscem na wczasy dla ludzi z
      malymi dziećmi. Zatoka wielka i płytka. Można wyjść kilometr w wodę a ona sięga
      niewiele powyżej kolan.
      Noussa przez wielu uważana jest za jedną z najpiękniejszych wiosek rybackich,
      choć na mnie aż takiego wrażenia nie zrobiła. Reklamowany powszechnie festyn w
      dniu 23 sierpnia w rocznicę obrony wyspy przed najazdem pirata Barbarossy można
      sobie podarować. Wielki festyn na małym podwórku. No, chyba, że ma się ochotę
      na oglądanie greckich tańców i słuchanie greckiej muzyki w oryginalnym wydaniu.
      Wtedy polecam.
      Mozna wybrać się do doliny moty Petaludes, choć z małymi dziećmi może to być
      kłopotliwe.
      Będąc na Paros koniecznie trzeba wybrać się tramwajem wodnym na sąsiednią
      wysepkę Antiparos, bo to wyspa i urokliwa i cicha. Urokliwe jest miasteczko
      Antiparos. Wyspa posiada ładne plaże a jej największą atrakcją jest grota
      stalaktytowo - stalagmitowa (tylko nie dajcie się namówić na przejażdżkę na
      osiołkach od końcowego przystanku autobusu do jaskini, bo to raptem ze
      trzydzieści metrów a cena 5 euro).
      Na wyspę zdecydowanie warto pojechać!
      Jak na każdą grecką wyspę także i tutaj można pojechać "w ciemno", bez
      wcześniejszych rezerwacji. Ryzyko praktycznie nie istnieje. Zawsze i wszędzie
      znajdziecie kwaterę jaka będzie Wam odpowiadać. W czasie pobytu "stacjonarnego"
      (bo byłem na tej wyspie również wielokrotnie w ramach pobytu "jachtowego")
      mieszkaliśmy w małym hoteliku "Dina" położonym w centrum Paroikii, bo tak sobie
      wymyśliliśmy, że tak chcemy. Wbrew obawom związanym z jego położeniem przy
      głównym deptaku, w hoteliku było bardzo cicho i spokojnie. Hotelik był bardzo
      czyściutki a gospodyni niesłychanie miła.

Doceniając niewątpliwe zalety wyspy Paros proponowałbym Wam jednak wybranie
      sąsiedniej wyspy Naxos. Co ja się już na temat tej wyspy tutaj napiałem....
      wystarczy sięgnąć do wyszukiwarki.
      • pannatutliputli Re: Paros 07.06.06, 00:35
        Dzieki wielkie za odpowiedż, myslałam, że wszyscy już śpią...Wybieramy się
        właśnie do Naoussy. O Naxos też dużo słyszałam (głównie o pięknych plażach),
        zaraz poszukam Twoich opisów, pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka