Dodaj do ulubionych

Passe Navigo Découverte - pytania

IP: *.netfala.pl 26.02.13, 14:15
Witam,
Czy ktoś mi może wytłumaczyć, czemu tygodniowa karta Passe Navigo Decouverte na strefy 1-5 obejmuje lotnisko CDG, a nie obejmuje lotniska Orly?
I jeśli ta karta jest ważna tydzień, od rana w pn, to rozumiem, że jej ważność kończy się przed północą w niedzielę. W wersji angielskiej w opisie jest "till" Sunday, co znaczy "do". No i czuję się niekomfortowo. A francuskiego nie rozumiem i francuskiego odnośnika nie potrafię na stronie odnaleźć. Dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: ir-ed Re: Passe Navigo Découverte - pytania IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 15:07
      Gość portalu: tuja napisał(a):
      Czy ktoś mi może wytłumaczyć,
      Zapytaj autora=osobę która to przekreśliła > 37,60€ for all zones (up to Zone 6

czemu tygodniowa karta Passe Navigo Decouverte na strefy 1-5 obejmuje lotnisko CDG, a nie obejmuje lotniska Orly?
      I jeśli ta karta jest ważna tydzień, od rana w pn, to rozumiem, że jej ważność
      kończy się przed północą w niedzielę. W wersji angielskiej w opisie jest "till"
      Sunday, co znaczy "do". No i czuję się niekomfortowo
      .

No niestety taka jest Navigo < zgadza się
      Zapytaj osobę która to przekreśliła > 37,60€ for all zones (up to Zone 6

Strefy 1 - 6 zawiera < karta Paris Visite, przewiń znajdziesz info niżej

Pozdrawiam,
      Korzystaliśmy z Paris Visite jeżdziliśmy pociągiem do Paryża z La Ferte sous Jouarre i było OK.
      • Gość: neta Re: Passe Navigo Découverte - pytania IP: *.netfala.pl 26.02.13, 15:18
        Ale karty VISITE nie opłacają się na pobyt tygodniowy.
        Passe Navigo Decouverte kosztuje na tydzień EUR 39,4 (w tym 5 eur za zakup)
        Pariss Visite kosztuje na 5 dni na strefy 1-5 EUR 57,75.
        Jeśli jesteś w Paryżu od środy do niedzieli, to w tym układzie także opłaca się kupić Passe Navigo Decouverte na te 5 dni, bo jest taniej. Tyle samo dni, taki sam zasięg, a EUR 18,35 masz w kieszeni.
        Gorzej, jak ktoś jest od czwartku. To pozostaje karta Visite.
      • Gość: mario do @ir-ed - Passe Navigo Découverte - pytania IP: *.netfala.pl 26.02.13, 15:25
        Kolego, strona, z której korzystasz jest z danymi z 2006 i 2007.
        To nie są aktualne informacje, ani aktualne ceny.
        I przy info o strefach jest napisane: "They have merged zone 5 with zone 6" co oznacza, że karty na strefy 1-5 obejmują też strefę 6, bo została ona połączona z 5.
        • Gość: ir-ed Re: do @ir-ed - Passe Navigo Découverte - pytania IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 16:22
          mario napisał(a):
          To nie są aktualne informacje, ani aktualne ceny.
          Jak masz bardziej aktualne info to wstaw/wlej.

Znalazłem:
          Navigo - karty tygodniowe, miesięczne lub roczne, na wyznaczone strefy, ważne od poniedziałku do niedzieli lub od pierwszego do ostatniego dnia miesiąca/roku.
          Le passe Navigo - przeznaczone tylko dla mieszkańców i osób pracujących w Île-de-France.
          Le passe Navigo Découverte - bez ograniczeń, koszt 5 euro, do karty dołączona jest druga karta (carte nominative) ze zdjęciem (format 25x30mm).
          Le forfait Navigo Annuel - karta Navigo ważna rok, pozwala podróżować bez ograniczeń w wybranych strefach.
          Pobierz: Mapa Paryża

Ceny (od 1 stycznia 2012 r.):
          - karty tygodniowe:
          strefa od 1 do 2: 19,15 euro, 1-3: 24,85 euro, 1-4: 30,25 euro, 1-5: 33,90 euro, 2-3: 18,15 euro, 2-4: 23,05 euro, 2-5: 26,65 euro, 3-4: 17,65 euro, 3-5: 21,25 euro, 4-5: 17,20 euro.
          więcej < całość
          Strefa 1 - 6 nie jest tu ujęta...

Pozdrawiam,
          • Gość: mario nadal do @ir-ed - Passe Navigo Découverte IP: *.netfala.pl 26.02.13, 16:46
            Mówimy tylko o karcie Passe Navigo Découverte dla turysty na tydzień. Nikt nie pyta o miesięczną czy roczną.
            Passe Navigo Découverte ma info dokładne i aktualne na stronie parisbytrain.com.
            Le passe Navigo Découverte - dla każdego - bez ograniczeń
            cena na 2013 rok = 5 euro za plastik + 1-5: 34,40 euro, co daje podaną wyżej kwotę EUR 39,40.
            Ir-ed, proszę, nie strasz ludzi nieaktualnymi danymi.
            Info w treści o zakresie stref i o cenie składającej się z dwóch składowych i o aktualizacji na 2013 tutaj:
            "Passe Navigo Découverte loaded with 1-5 zones of travel would cost 39.40€ in total: 5€ for the plastic Navigo Découverte card and 34.40€ for the 1-5 zone subscription, which covers popular destinations like CDG Airport and Paris Disneyland, both in Zone 5. (Prices current as of January 2013.)"
            • Gość: ir-ed Re: nadal do @ir-ed - Passe Navigo Découverte IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 17:19
              OK,
              Mario, spokojnie z tym straszeniem "odpuść sobie"...
              Wracamy do poczatku tego watku.

Gość: tuja IP: *.netfala.pl 26.02.13, 14:15
              Czy ktoś mi może wytłumaczyć, czemu tygodniowa karta Passe Navigo Decouverte na strefy 1-5 obejmuje lotnisko CDG, a nie obejmuje lotniska Orly?

tuja jest zainteresowany strefą 1 - 6
              Czy dokupienie biletu to jedyne rozwiązanie?

Pozdrawiam,
              • Gość: mario Re: nadal do @ir-ed - Passe Navigo Découverte IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.02.13, 21:28
                OK.
                I nie ma żadnej strefy 1-6. Wyżej było napisane, że strefa 6 została wcielona do 5 transportowo.
                A co do Orly , to po prostu Orly nie jest tak jak CDG na linii transportu publicznego, tylko jest na tak zwanej ekstra linii bocznej, specjalnie ciągniętej do lotniska Orly. Orly leży bowiem w zasięgu stref 1-5, ale ta niteczka dojazdowa jest jak gdyby prywatna.
                I za ten mały odcinek trzeba zawsze dodatkowo płacić. I tyle.
                Świetnie pokazuje to mapka z wyraźnym napisem taryfa specjalna.
                • Gość: ir-ed Re: nadal do @ir-ed - Passe Navigo Découverte IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 22:39
                  Gość portalu: mario napisał(a):
                  I nie ma żadnej strefy 1-6. < ale jest 1-7, zerknij niżej

Paris Visite < zone=strefy 1-6

Paris RER Map < strefy od 1 - 7, sprawdż

Pozdrawiam,
                  • Gość: mario Re: nadal do @ir-ed - Passe Navigo Découverte IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.02.13, 23:22
                    Bardzo Cię proszę, patrz co wstawiasz.
                    Pierwszy link jest ze strony, która była ostatnio aktualizowana w 2010 roku. To 3 lata temu. Wystarczy popatrzeć na ceny, które są zbyt niskie do strony, którą linkowałem powyżej.
                    A drugi link jest do bloga jakiegoś Matta Barretta, gdzie koleś podróżuje od 1995 roku i sobie wkleja mapki. A ta wklejona mapka, to z którego roku jest?
                    W Paryżu są strefy 6 i 7 i mapka jest OK, ale w przypadku Passe Navigo Decouverte jest napisane: "They have merged zone 5 with zone 6" co oznacza, że karta ta na strefy 1-5 obejmuje też strefę 6, bo sztucznie/administracyjnie/odgórnie dla tej karty została ona cenowo połączona z 5.
                    Kopia ze strony (sprawdziłem, że jest zaktualizowana w styczniu 2013)
                    Navigo Week pass price, valid only from Monday at 00:00 to Sunday 23:59:59 (as of January, 2013)
                    •19,80€ for Paris only (Zone 1+2)
                    •34,40€ for Paris out to Airports CDG/ORY (up to Zone 5)
                    •for all zones (up to Zone 6) They have merged zone 5 with zone 6 reducing the maximum cost to 34,40

Czyli karta Passe Navigo Decouverte za cenę 34,40 + 5 EUR obejmuje strefy 1-6, bo tak ustalili.

• Gość: anka Re: nadal do @ir-ed - Passe Navigo Découverte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.13, 22:05
                      Od kiedy z kartą NAVIGo mozna jechac do i z CDG . Jeszcze nie tak dawno było to nie możliwe.
                      • Gość: mortencja Passe Navigo Découverte - lotniska? IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.02.13, 22:46
                        W powyższym linku piszą, że obejmuje lotnisko CDG, ale też Orly
                        •34,40€ for Paris out to Airports CDG/ORY (up to Zone 5)
                        Czy ktoś może to potwierdzić?
                        • simba-z-paryza Re: Passe Navigo Découverte - lotniska? 01.03.13, 13:57
                          www.ratp.fr/en/upload/docs/application/pdf/2011-07/paris_public_transport.pdf
                          • Gość: DODA Re: Passe Navigo Découverte - lotniska? IP: 194.50.110.* 05.03.13, 16:16
                            wybieram się lada dzień do Paryża na 5 dni i najtaniej wyjdzie mi chyba kupić tygodniową kartę Navigo 1-3. Jednego dnia wybieram się do Disneylandu, który jest w strefie 5. Jaki bilet powinnam dokupić na ten 1 dzień do Navigo żeby wjechać w strefe 5?
                            • Gość: loy Re: Passe Navigo Découverte - lotniska? IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.03.13, 19:16
                              A od jakiego dnia chcesz używać Navigo?
                              • Gość: DODA Re: Passe Navigo Découverte - lotniska? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.03.13, 21:12
                                Od wtorku do soboty. Wiem, że jest to karta tygodniowa, ale wychodzi taniej od Paris Visite. Zastanawiam się tylko co z Disneyem i jaki bilet muszę dokupić.
                                • Gość: rer Re: Passe Navigo Découverte - lotniska? IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.03.13, 23:41
                                  Zwykły bilet. Ceny są podane na stronce gdzieś tu wyżej - po prostu jednorazówka do strefy 5.
                                  • Gość: gość Re: Passe Navigo Découverte - lotniska? IP: 194.50.110.* 06.03.13, 11:32
                                    jednorazowy na strefy 1-5 czy moze bilet całodzienny mobilis 1-5? bo patrze sobie na stronce
                                    www.e-francja.eu/bilety-paryz.php
                                    i nie widzę biletów jednorazowych na zone 1-5.
                                    Mozesz napisać jaka jest cena takiego biletu?
                                • Gość: moi Re: Passe Navigo Découverte - lotniska? IP: *.fbx.proxad.net 29.03.13, 00:03
                                  Polecam jednak zakup Navigo 1-5 tygodniowego za 34,40 +5 =39,90

Wyjaśnienie:
                                  Navigo 1-3: 25,65 +5,0 = 30,65 za karte
                                  Paris->Disneyland: 7,30 + 7,30 (powrotny; nazywa sie origine-destination)
                                  co razem już daje: 25,65+5+14,60=45,25
                                  co oznacza 6 euro więcej niż Navigo 1-5

Inna opcja:
                                  Dojeżdżasz do stacji Val de Fontenay na swoim Navigo 1-3 wysiadasz. Idziesz do kasy/automatu - kupujesz bilet origine-destination z tej stacji do Disneylandu (Marne la Vallee - Chessy o ile mnie pamięc nie myli) za 5,60 (od razu 2 weź), kasujesz i jedziesz dalej następną kolejką.
                                  Razem daje to 25,65+5+11,20=41,85... Zaraz, nadal się nie opłaca! (co prawda o niecałe 2 euro, ale zawsze)

Ponadto na Navigo 1-5 jeszcze się do wersalu można wybrać jednego dnia, co już w ogóle uczyni ten biznes całkiem opłacalnym.

===
                                  Jak ja się cieszę, że matematyka wróciła na matury...
                                  • Gość: moi jeszcze mała rada dla wszystkich <26 lat IP: *.fbx.proxad.net 29.03.13, 00:23
                                    Sporo osób nie doczytuje informacji na stronach muzeów (albo ich czasem nie ma... albo ich czasem nie ma w wersji angielskiej...) a do wielu muzeów dla rezydentów UE do 25 roku życia jest wstęp za darmo.
                                    Choćby taki łuk tr., Pompidou (kolekcja stała), jak i wielu innych.

Spotkałem wielu turystów przyjeżdżających tu i kupujących Paris Visite.
                                    Gdy takich napotkam przy kasach - zawsze pytam o wiek i plany zwiedzania i z reguły polecam:

- zakup 10 biletów w karnecie (gdy więcej się chodzi niż jeździ metrem); w skrajnych przypadkach te 10 biletów wystarczało na tydzień dla 1 osoby - łażenie po Paryżu wszędzie piechotą; plus jak jechali do wersalu czy disneya to po prostu bilet sobie dokupili origine-destination.

- zakup navigo semaine 1-3 lub 1-4 lub 1-5 zależnie od planów;

Warto poświęcić trochę czasu i poszperać po zniżkach i cenach i sprawdzić, czy warto brać inne opcje. Aha - zdaje się, że na Paris visite jest też zniżka 20% na zwykły 1 dniowy bilet na 2 parki do Disneylandu. To może czynić całą sprawę w niektórych przypadkach bardziej opłacalną.
                            • Gość: ir-ed @DODA IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.13, 14:12
                              DODA napisał(a):
                              wybieram się lada dzień do Paryża na 5 dni i najtaniej wyjdzie mi chyba kupić
                              tygodniową kartę Navigo 1-3.
                              < cena 1-3=25,65 euro

Ostatnia stacja w strefie 1- 3 > Neuilly - Plaisance kierunek Disneyland
                              ... jest to +/- połowa drogi z Paryża do Disneylad.

Jednego dnia wybieram się do Disneylandu, który jest w strefie 5.
                              Jaki bilet powinnam dokupić na ten 1 dzień do Navigo żeby wjechać w strefe 5?

Ceny Navigo na poszczególne strefy < znajdż napis Les Tarifs, kliknij
                              ...przelicz wszystkie warianty ze strefami w tej tabeli ...

Ja w takich przypadkach, postępuję tak: jeżeli stać na pieprz, to stać na sól.
                              Reasumując, kupiłbym Navigo strefy 1-5 za 34,40 euro
                              Jedziesz przez cały pobyt + w obie strony (Disneyland) za w/w cenę ...
                              ... kamień sam spada z serca, problem z głowy.

Pozdrawiam,
                              PS
                              ... z ciekawości napisz jaki wariant wybrałaś...
                              • Gość: DODA Re: IP: 194.50.110.* 06.03.13, 15:54
                                Cenowo wygląda to tak:
                                Navigo 1-3 25,65 + 5 za kartę = 30,65
                                do tego Mobilis 1-5 14,20 -> razem 44,85

Navigo 1-5 34,40 + 5 za kartę -> 39,40

Paris Visite 1-3 31,15
                                do tego Mobilis 1-5 14,20 -> razem 45,35

Paris Visite 1-5 -> 53,40

Navigo 1-5 wychodzi najtaniej, ale kupując Paris Visite mam zniżki na bilety do 4 miejsc, które chciałabym odwiedzieć:
                                - Łuk Triumfalny 20%
                                - Rejs po Sekwanie 25%
                                -Muzeum Figur Woskowych 30%
                                -Wieża Montparnasse 30%
                                także razem wychodzi mi ponad 20 e taniej za bilety więc reasumując wybiorę chyba opcję PV 1-3 + Mobilis 1-5 za 45,35 e.

a propos Muzeum Grevin - na stronie z rabatami jest taki zapis:
                                30% de réduction sur une entrée (valable sur l'entrée adulte et enfant jusqu'à 4 accompagnants en plus du porteur Paris Visite)
                                po mojemu znaczy to, że 30% zniżki na wstęp (ważna na wejście do 4 osób dorosłych i dzieci towarzyszące posiadaczowi więcej Paris Visite)

jak to rozumiecie? że zniżka przysługuje na max 4 osoby czy że jak wchodzi powyżej 4 osób to dopiero naliczają zniżkę?
                                • Gość: ir-ed Re: IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.13, 16:13
                                  30% de réduction sur une entrée (valable sur l'entrée adulte et enfant jusqu'à 4 accompagnants en plus du porteur Paris Visite) < +/- > 30% rabatu na wejścia (ważny wejście do 4 osób dorosłych i dzieci towarzyszące posiadaczowi więcej Paris Visite)

Sugeruuję wygospodarować 2dni na Disneyland, tak robili u mnie w rodzinie+znajomi. Zwiedzali Disneyland od otwarcia do zamknięcia mieszkając w PMK < dojazd zawsze autem z PMK
                                  Dużo czasu traci się na stanie w kolejkach.

Pozdrawiam,
                                  • Gość: DODA Re: IP: 194.50.110.* 06.03.13, 16:27
                                    (ważny wejście do 4 osób dorosłych)
                                    czyli ja i córka powinnyśmy się załapać na te 30% :)

nie da rady z tymi dwoma dniami - kupiłam już bilety na FNAC na 1 dzień
                                    • Gość: ir-ed Re: IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.13, 16:37
                                      P O W O D Z E N I A ,
                                      ... po powrocie zapraszam na spowiedż/relację.
                                      • Gość: nola Re: IP: *.netfala.pl 06.03.13, 17:08
                                        Navigo 1-5 bardziej się opłaca, jeśli przylecisz samolotem (bo obejmuje też dojazdy do CDG) oraz jeśli chcesz zwiedzić Wersal.
                                        Co do tych zniżek, to jestem sceptyczna, bo trzeba stać w kolejkach po te 20%. To ja już wolę kupić sobie Paris Musee Pass na 6dni i wchodzić poza kolejką.
                                        Właśnie, bilety trzeba sobie dopasować do planu zwiedzania.
                                        • Gość: doda Re: IP: 194.50.110.* 06.03.13, 17:33
                                          przylatuje na BVA także za transport z lotniska i tak dopłacam.
                                          Znalazłam w sieci coś takiego - znacie to?
                                          www.blablacar.pl
                                          lub francuska wersja: www.covoiturage.fr/recherche?fc= ... searchtrip

Z miejsc, które obejmuje karta Paris Musee Pass wybieram się tylko do Luwru, takze nie kalkuluje mi się jej zakup.
                                        • Gość: ir-ed @ nola IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.13, 19:14
                                          nola napisał(a):
                                          ...jeśli przylecisz samolotem (bo obejmuje też dojazdy do CDG)

Po przylocie na CDG schodzimy na dół wsiadamy
                                          do TGV < śmigamy odlotowo do Disneyland

Pozdrawiam,
                                          • Gość: nola Re: @ nola IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.03.13, 21:45
                                            Akurat Disneyland mnie nie interesuje.
                            • Gość: Mariusz Re: Passe Navigo Découverte - lotniska? IP: *.226.38.39.elgrom.eu.org 01.04.13, 07:28
                              Witaj

Od 1 września 2012r kupując Navigo niezależnie na ile stref, w weekendy (sobota, niedziela) możesz podróżować we wszystkich strefach.
    • Gość: mona Passe Navigo Découverte a zwiedzanie Montmartru IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.04.13, 18:36
      Czy Navigo Decouverte Pass daje mi możliwość pojechania za darmo: 1. montmartrobusem; 2.kolejką Montmartre funicular? Bardzo proszę osoby zorientowane o pomoc.
      Wiem, że funicular jest za darmo dla osób z kartą Paris Visite. Ale nigdzie nie mogę znaleźć, czy jest za darmo dla posiadacza karty Navigo Decouverte.
      • Gość: Moi Re: Passe Navigo Découverte a zwiedzanie Montmart IP: 105.143.29.* 19.04.13, 23:03
        Navigo decouverte jest jedynie nosnikiem biletu (taryfy). A bilet (taryfa) jest taki sam dla Navigo zwyklej i wlasnie decouverte plus innych dostepnych.
        Tak wiec teoria glosi, ze w ramach biletow (taryf) Navigo mois lub Navigo semaine, ktore mozna doladowac na karte Navigo decouverte - mozna poruszac sie wszystkimi srodkami transportu w strefach.
        Praktyka - na pewno funiculare dziala, a montmartrobusem nie jechalem. Googlanie mowi ze tez mozna - googlaj "navigo semaine montrmartrobus" a nie "navigo decouverte..." - to tylko nazwa karty.

• Gość: Moi Wazna informacja o Navigo IP: 105.143.29.* 19.04.13, 23:10
          Od 1 stycznia 2013 posiadacze biletow Navigo moga doladowac je jednorazowym biletem przedluzajacym waznosc strefy. Czyli np. majac Navigo na 3 strefy a jadac do Disneya czy Wersalu - nie trzeba kupowac pelnego biletu z Paryza.
          Dodanie zmiany przejazdu jest wazne 3h od zakupu i 3h od momentu odczytu biletu na bramce.
          W danym momencie mozna miec na karte nabita 1 zmiane - nie ma karnetow ani aller/retour.
          Zmiana przejazdu nie jest wazna w busach, w Noctilien ani w tramwajach.
          Zakup moze byc dokonany tylko na stacjach.

Link: (fr)
          www.ratp.fr/fr/ratp/r_84551/complement-de-parcours/
          sa obrazki jak ktos nie zna francuskiego. Albo google translate.
    • nikasob Re: Passe Navigo Découverte - pytania 06.06.13, 12:13
      Mam pytanie, gdzie na lotnisku CDG (lub w pobliżu) można kupić kartę Navigo Decouverte?
      • Gość: mona Re: Passe Navigo Découverte - pytania IP: *.netfala.pl 06.06.13, 14:42
        Loty z W-wy lądują na terminalu 2F. Idąc za znakami z pociągiem trafisz w terminalu na kasy kolejowe. I w tych kasach (w okienku tylko) można kupić Navigo Pass. Zawsze jest kolejka (ostatnio ok 20 minut).
      • Gość: Fotorazzi Re: Passe Navigo Découverte - pytania IP: *.skynet.net.pl 03.11.13, 15:22
        Witam

Niebardzo widzę odpowiedni dział wiec zapytam tutaj. Lecę we wtorek do Paryza na 6 dni i jako ze mieszkam w 4 strefie RER chciałbym kupic bilet tygodniowy na metro
        • Gość: Maniek Re: Passe Navigo Découverte - pytania IP: *.w90-2.abo.wanadoo.fr 03.11.13, 16:17
          Tygodniowka zaczyna sie od poniedzialku i trwa do niedzieli.We wtorek mozesz jeszcze kupic ja na trwajacy tydzien.
    • mama.globtroterka Czy Navigo Decouverte ma zniżki dla dzieci? 04.03.14, 15:30
      Witam,
      proszę o informację czy dzieci w wieku przedszkolnym mają zniżkę na Navigo Decouverte? Obawiam się że nie :( ale wolałabym potwierdzić. Paris Visit dla 4-11 kosztuje połowę ceny. Ale nie mogę znaleźć info o zniżkach przy Navigo.
      • Gość: Mario Re: Czy Navigo Decouverte ma zniżki dla dzieci? IP: *.226.39.103.elgrom.eu.org 04.03.14, 16:43
        Navigo nie ma zniżek
        • mama.globtroterka Re: Czy Navigo Decouverte ma zniżki dla dzieci? 04.03.14, 16:51
          Czyli tak jak myslalam. Dziekuje za odpowiedz
    • Gość: agusia_ma Re: Passe Navigo Découverte - opcja dla dzieci ? IP: *.siec.alfa.pl 25.10.14, 18:36
      Nigdzie nie znalazłam informacji czy można kupić taka kartę dzieciom (9 i 11 lat)
      Będziemy w Paryżu tydzień, od niedzieli do niedzieli z wyjazdem (chyba dwa razy do Disnaylandu) .Poza dostaniem się w niedziele z lotniska Beauvais do 1 strefy gdzie musielibyśmy dokupic bilety karta byłaby wykorzystana ..... Druga sprawa czy ktoś może mi powiedziec jak faktycznie duże jest "ścisłe centrum" gdzie położona jest większość atrakcji turystycznych ? Może warto pospacerować a metro ograniczyć do minimum ?
      z góry dziekuje z ainformacje
      • Gość: Moi Re: Passe Navigo Découverte - opcja dla dzieci ? IP: *.fbx.proxad.net 28.10.14, 12:15
        Warto spacerowac.
        Moja mam, juz niemloda, zuzywa max 2 bilety dziennie jesli nie wybiera sie poza paryz: jeden z domu i jeden do domu. A 7 godzin dziennie potrafi lazic uliczkami... Powoli, po swojemu. Byla kiedys na wycieczce, gdzie wozili ich z miejsca w miejsce. Teraz nagle stwierdzila: to wszystko jest tak blisko! Zobaczylam wiecej, niz wtedy.

Navigo daje poczucie wolnosci. Masz ochote - jedziesz. Jesli budzet jest wazny - usiadz, policz co bedziecie zwiedzac, ile na dojazdy, gdzie mieszkacie itp. Sprawdz ceny biletow do disneya, ile navigo i licz.
        • Gość: agusia_ma Re: Passe Navigo Découverte - opcja dla dzieci ? IP: *.siec.alfa.pl 28.10.14, 20:15
          Moi dziękuję za info z tym spacerowaniem to zgadzam się w 100% Zwiedzaliśmy tak Rzym (pewnie mniej rozległy) i tylko raz skorzystaliśmy z metra .... no ale Paryż mimo wszystko jest chyba większy ... i ten wyjazd do Disneylandu

Czy możesz mi jednak powiedzieć czy Navigo można kupic dzieciom?
          Będziemy mieszkali ok 7 km od Wieży E i 2,5 km od Katedry ND także lokalizacja nie najgorsza :-) mam nadzieję

pozdrawiam
          • Gość: Moi Re: Passe Navigo Découverte - opcja dla dzieci ? IP: *.fbx.proxad.net 29.10.14, 15:52
            na navigo nie ma znizek i mozna je kupic komukolwiek
            tygodniowe (pn-nd) navigo na 2 strefy -20,40eur (+5eur sama karta)
            tygodniowe (pn-nd) navigo na 5 stref - 34,40eur (+5 eur sama karta)

7,50eur bilet dla doroslego do disneylandu RERem w 1 strone z Paryza. czyli przy 2 przejazdach t/p sie robi 30eur... ;) dla dzieci zaleznie od wieku sa znizki

dodatkowo dla mlodych jest bilet calodzienny weekendowy (albo niedziela albo sobota) za jakies smieszne pieniadze (ticket jeunes weekend) 3,75 na 3 strefy albo 8,10 na 5 stref ale to dziala tylko w dzien weekendowy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka