azulejo 31.07.07, 14:37 nieco banalne zagadnienie, ale...jak by grek przetlumaczyl na grecki oczywiscie, imie krzysztof? wiem, ze pawel to pavlos bedzie, zas aleksandra to...aleksandra (?) (o transkrypcje lacinska upraszam sie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
123ada Re: imiona 31.07.07, 14:52 Christos..., Kristos ...chyba. Z pewnością korzenie są greckie Odpowiedz Link
123ada Re: imiona 31.07.07, 15:18 Krzysztof – imię męskie pochodzenia greckiego. Wywodzi się od słowa Christophoros, a dokładnie Christo-pheros powstałego ze złączenia słów Χριστος – Christos i φερω – phero – co w tłumaczeniu znaczy "niosący Chrystusa" w znaczeniu przynoszący Chrystusa lub też noszący w sobie Chrystusa. We wczesnych czasach chrześcijaństwa na terytoriach Grecji słowo oznaczało człowieka nawróconego, gorliwie wyznającego chrześcijaństwo. Archetypem imienia stał się św. Krzysztof. W Polsce imię to nadawane było od XIV wieku, początkowo wyłącznie wśród arystokracji. W Polsce imię pojawiło się wraz z wiarą chrześcijańską. Odpowiedz Link
azulejo Re: imiona 31.07.07, 15:56 czyli bedzie to christophoros, skoro christos to chrystus dzieki! Odpowiedz Link
chiara76 Re: imiona 31.07.07, 16:02 azulejo napisała: > czyli bedzie to christophoros, skoro christos to chrystus > dzieki! a proszę bardzo Christophoros, to niosący Chrystusa. A w ogóle, to tak mnie zaciekawiłaś, że znalazłam o tym imieniu takie coś na wikipedii; pl.wikipedia.org/wiki/Krzysztof Odpowiedz Link
123ada Re: imiona 31.07.07, 15:05 ZDROBNIENIE I SKRÓTY: Krzyś, Krzysiek, POCHODZENIE I ZNACZENIE: greckie: osoba niosąca Chrystusa Odpowiedz Link
barbelek Na mnie, a mam na imię Krzysztof ,p. Manolis- 31.07.07, 16:32 właściciel hotelu w Stavros, w którym mieszkaliśmy mówił Kristof Odpowiedz Link
wojtek33 Re: imiona [OT] 31.07.07, 20:04 A recepcjonistka w naszym hotelu miała na imię Evangelija Odpowiedz Link
matheos2 Re: imiona [OT] 31.07.07, 20:12 Wątek imion juz się pojawił, wiem, że specjlistą (nie tylko w tym zresztą) jest Tomek i jak dobrze pamiętam pisał o bardzo przeróżnych niespodziewanych, warto poszukać.... Odpowiedz Link
azulejo Re: imiona [OT] 31.07.07, 20:40 matheos, szukalam. imienia aleksandra tam na przyklad nie bylo, a nad wyraz greckie chyba, ze watek rozwinal sie a ja nie widzialam. Odpowiedz Link
eridan Re: imiona [OT] 02.08.07, 20:52 Aleksander to obrońca ludzi. A np. moje Jacek też jest greckie.Pzdr Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: imiona 31.07.07, 21:42 Potwierdzam że jak najbardziej Krzysztof to po grecku Christoforos (Χριστόφορος.Ciekawe jest natomiast imię Christos (Χρήστος- pochodzi ono od imienia Chrystus choć różni się od niego i ortografią i akcentem- pisownia słowa Chrystus to po grecku Χριστός. Podobnym imieniem jest imię Stavros (Σταύρος, które oznacza "krzyż", z ta tylko różnicą że w oryginalnym słowie "krzyż" akcent pada na ostatnią sylabę: σταυρός. Z ciekawostek dodam, że na Cyprze (oraz w paru miejscach w Grecji,np. na niektórych Cykladach) w powszechnym oficjalnym uzyciu jest wiele imion greckich w formie zdrobniałej- od imienia Christos będzie to akurat Christakis (a z innych- Janakis, Kostakis, petrakis itd.itd.) Wątek imion, w którym już trochę sobie o nich napisaliśmy jest tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37196&w=51816942&a=51816942 Planuję w przyszłości podopisywać następne ciekawe rzeczy, problem w tym, że zaczyna mi się okres, w którym będę mieć mało czasu..Ale prędzej czy później podopisuję Odpowiedz Link
tomaszkozlowski1 Re: imiona 01.08.07, 22:32 Wymawia się tak jak się pisze, tylko akcent jest na trzecią sylabę od końca. Imię pochodzi od słów "chara" (radość) i "lambo" (świecę, lśnię). Popularnymi wersjami obiegowymi od tego imienia są Babis i Lambis (Babis częściej). Odpowiedz Link
hania404 Re: imiona 01.08.07, 16:24 gdzies słyszalam teorie dotyczącą co prawda nazwisk a nie imion konczących się na -kis (-tis). Jak Tomek wspomnial jest to rodzaj zdrobnienia, w przypadku nazwiska to rodzaj pomniejszenia, ponizenia osoby noszącej dane nazwisko. Takie nazwiska nadawali Kretenczykom Turcy w czasie 400-letniej okupacji Nie wiem ile w tym prawdy, wiec moze ktos to zweryfikuje.... Odpowiedz Link