Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Nexus kilka pytań

IP: *.chello.pl 23.10.09, 18:09
    Witam

1. Czy jest jakiś Nexus 3rzedowy, bez hamulca wewnętrznego? Chcę mieć z tyłu vbrake, nie bardzo potrafię znaleźć odpowiedź na to jakże frapujące pytanie. Jeśli jest proszę o jakiś namiar na tenże.

2. I druga sprawa. Mam rozstaw haków z tyłu 130mm. Piasta Nexus, najlepiej ta z powyższego pytania będzie pasowac?
    Obserwuj wątek
      • Gość: siedzę i płaczę Re: Nexus kilka pytań IP: *.chello.pl 23.10.09, 18:10
        Acha i przy okazji użytkownicy 3rzedowych Nexusów jak wam się jeździ? Jakieś impresje pisemne mile widziane.
      • Gość: gonzo Re: Nexus kilka pytań IP: *.aster.pl 23.10.09, 20:44
        O ile wiem to Nexusy nie są "rzędowe" tylko wielobiegowe - od 3 do 8
        biegów w różnych wariantach tzn i z torpedem i bez torpeda.
        Najlepiej zajrzeć na str shimano polska i poszperać w
        zakładkach "komfort". Mają tam dokładnie wszystko opisane. Pozdrawiam
        • Gość: siedzę i płaczę Re: Nexus kilka pytań IP: *.chello.pl 23.10.09, 21:55
          No tak chodziło mi o "wielobiegowość". Zresztą na stronie Shimano chyba też się posługują "rzędowością". Ale mniejsza z tym. Niestety polska strona Shimano nie dość jasno opisuje Nexusy przynajmniej na mój rozum. Sram jakoś to jaśniej zrobił i nawet machnąłbym ręką na Shimano gdyby nie fakt, że sramowskie wynalazki w tej kwestii są trudniej dostępne w Polsce.
      • Gość: nie dla dreambikes Re: Nexus kilka pytań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.09, 18:36
        jeżeli o impresje chodzi to od ponad dwóch lat na nexusie 3-biegowym
        (z hamulcem wewnętrznym) po Wrocławiu jeżdżę i na nic nie zamienił
        bym tego wynalazku (oczywiście ani jednej awarii i nawet potrzeby
        regulacji!) Do roweru miejskiego jak najbardziej się to nadaje -
        choć widziałem, że ludzie i po górkach na ósemkach śmigają.
        Reasumując - polecam szczerze!
        pozdrawiam!
        • Gość: bexus Re: Nexus kilka pytań IP: 91.198.15.* 26.10.09, 08:18
          Tylko trzeba pamiętać, żeby nie oszczędzać na obręczy i szprychach,
          bo jak zapleciesz koło na badziewnym "no name", to będzie się giąć
          jak karton: popełniłem ten błąd i zapłaciłem podwójnie.
          Z przedmówcą zgadzam się: do miasta piasta trzybiegowa jest OK,
          szczególnie na jesień-zimę, bo od wiosny, jak mocniej przycisniesz,
          to zaczyna brakować przyłożeń, nawet przy 19 ząbkach z tyłu
          (mniejszej zębatki nie udało mi się nigdzie znaleźć).
          • Gość: da silva Re: Nexus kilka pytań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.09, 18:45
            To powinna być piasta do hamulca rolkowego. Wtedy jest bez hamulca czyli inaczej
            wolnobiegowa . tu taką znalazłem
            www.123rowery.pl/piasta-3-rzedowa-do-hamulca-rolkowego-36h
            pozdrawiam
            • Gość: siedze i płacze Re: Nexus kilka pytań IP: *.chello.pl 26.10.09, 19:43
              Dzięki wszystkim za rady!

To ma generalnie być rower zimowy, do rozruchu, żeby nie zgnuśnieć i wiosną nie tracić miesiąca na dochodzenie do jako takiej formy.

W między czasie zdecydowałem, że jednak zainwestuje w 7biegową piastę, może na Allegro coś wyłapie po dobrej cenie. Haki ramy najwyżej lekko odegnę o 2 mm każdy.
              Czyli z wolnobiegiem to po prostu rolkowe bez rolkowego - dobrze wiedzieć.

Pozdrawiam i jesli ktoś wciąż odczuwa potrzebę napisania czegoś na temat to oczywiście droga wolna.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka