Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jaki rower kupić...

28.05.12, 08:12
    Jaki rower kupić do jeżdżenia po mieście, na pewno nie górski, fajnie jakby miał cienkie opony, niekoniecznie przerzutki, bez bagażnika, błotników itp. w cenie około 1000 zł? Trekkingowy, crossovy? Jest bardzo mało tego typu rowerów. Nie wiem, dlaczego wszyscy tak uparli się na górskie....
    Obserwuj wątek
      • gom1 Re: Jaki rower kupić... 28.05.12, 08:23
        Poniekąd sam sobie odpowiedziałeś - cross będzie w sam raz. Może być też rower szosowy. Albo singiel. Ale najbardziej uniwersalny będzie ten pierwszy. Tyle, że znalezienie (nowego) markowego crossa za 1000 PLN będzie trudne.
      • robert_e Re: Jaki rower kupić... 28.05.12, 13:07
        ja bym nie kupował nowego roweru. Za swój dałem 200 zł i do jeżdżenia po mieście nadaje się wyśmienicie. Kupiłem go we wrocławiu, za koroną, gdzie można dostać naprawdę ciekawe rowery. Nie wiem, skąd jesteś, ale może w Twoim mieście też są tego typu miejsca. Naprawdę tanio można dostać tam rowery do jazdy miejsckiej, które maja wszystko, co jest do tego potrzebne i jeśli wybierzesz dobrze, jazda nie bedzie męcząca, a sam rower będzie w dobrym stanie.
      • Gość: BIMOTA Re: Jaki rower kupić... IP: *.free.aero2.net.pl 28.05.12, 15:54
        Najpierw wytlumacz czym sie rozni "crossovy" od trekkingowego...
        • szledzik Re: Jaki rower kupić... 29.05.12, 12:18
          Dokładnie. Z doświadczenia wiem, że zdefiniowanie tego zależy zazwyczaj od jeżdżącego : )
      • Gość: dwakolka Re: Jaki rower kupić... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.12, 13:08
        Witam serdecznie,
        no fakt, ciezko kupic za 1000pln nowy DOBRY trek... Jak byś mógł pożyczyć od babci/kuzyna etc ;) jakieś 200pln to już by można było coś wybrać , np porządnej firmy KROSS lub EUROBIKE. Jeśli ma być "fajny" , modny, trendy, jazzy czy jak tam się teraz mówi to może spójrz na tego:

www.greenbike.pl/kross-modo-10-p-47.html
        lub bardziej "tradycyjny" www.greenbike.pl/eurobike-basic-p-267.html

powodzenia w wyborze. Aha, jeśli chcesz się nim długo cieszyć to bądź ostrożny przy zakupie używek, mimo że niektóre faktycznie mogą być trafionym zakupem to nie masz żadnej gwarancji W sklepie ją masz, na papierze.
        • waldetruda Re: Jaki rower kupić... 26.10.12, 09:19
          a może Merida Crossway: sport-bike.eu/index.php?route=product/product&manufacturer_id=13&product_id=86 ? fakt, akurat cena roweru w tym sklepie przekracza twoje 1000zl no ale może znajdziesz gdzieś taniej
      • Gość: jarek.warzecki Re: Jaki rower kupić... IP: 67.159.5.* 31.05.12, 14:15
        moim zdaniem zależne to jest od przeznaczenia tego roweru czy ma on byc szosowy, górski, miejski, trekkingowy. Obecnie wiele sklepów ma ich ogromny wybór. Np. decathlon od razu serwisuje kupiony rower.
        • Gość: tim0 Re: Jaki rower kupić... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.12, 01:50
          kup starego holendra, bedzie wygodnie i zaoszczedzisz 500-600 pln. Podziekujesz mi 3 dni po zakupie :)
          • moonalisa Re: Jaki rower kupić... 02.06.12, 16:53
            holendry są uniwersalne,po prostu wspaniałe;popieram powyższą wypowiedż Tima0;podobną lekkość,wygodę,niezawodność i to ,,coś" mają nowoczesne rowerki Cube ,ale to wydatek min.ponad 2000....niestety;
            oceny rowerzystów są subiektywne,bo każdemu pasuje inny model .
            Kieruj się pewną intuicją i każdy model wypróbuj osobiście.
            • gom1 Re: Jaki rower kupić... 02.06.12, 21:37
              Uniwersalny to jest rower trekkingowy. Przy mojej całej, wielkiej miłości do holendrów (mam dwa) uważam, że jeśli ktoś nie może mieć więcej niż jednego roweru - a chce używać go w każdym terenie i w każdych warunkach - tylko trekking będzie OK. Wyprostowana sylwetka na holendrze jest bardzo wygodna, ale nie na dłuższe trasy. Poza tym jest to rower do dostojnego toczenia się, na wyścigówkę zupełnie się nie nadaje.

Ale nic straconego, na giełdzie w Słomczynie można kupić używane trekkingi w cenach starych holendrów :-)
      • zarri97 Re: Jaki rower kupić... 05.06.12, 01:43
        hrafn1 napisał:

> Jaki rower kupić do jeżdżenia po mieście, na pewno nie górski, fajnie jakby mia
        > ł cienkie opony, niekoniecznie przerzutki, bez bagażnika, błotników itp. w ceni
        > e około 1000 zł? Trekkingowy, crossovy? Jest bardzo mało tego typu rowerów. Nie
        > wiem, dlaczego wszyscy tak uparli się na górskie....

Takiego crossowego Kellysa , model z roku 2011, mozesz kupic juz za 1100zl

kellysbike.com/index.php?id=pl_archive_detail&product_id=24635&countries_id=170&countries_name=pl&cat_id=318&subcat_id=274
        polecam
      • Gość: lomo Re: Jaki rower kupić... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.12, 11:45
        hrafn1 napisał:
        > Jaki rower kupić do jeżdżenia po mieście...
        Rower miejski
        Rower miejski (dosłowne tłumaczenie angielskiego citybike) to, jak sama nazwa wskazuje, pojazd przeznaczony do jazdy w mieście. Pojazd miejski nie musi być specjalnie wyrafinowany, powinien jednak posiadać kilka cech charakterystycznych dla „mieszczucha”:
        - mieć wysoko umieszczoną kierownicę zapewniająca wygodną, wyprostowaną pozycję ułatwiającą baczną obserwację tego co dzieje się dookoła
        - mieć błotniki i skuteczną osłonę łańcucha
        - być wyposażonym w oświetlenie (także z przodu), dzwonek, ewentualnie lusterko wsteczne
        - siodełko powinno być raczej szerokie i miękkie lepiej gdy rama jest w układzie damki - łatwiej wsiadać i można jeździć w spódnicy lub dłuższym płaszczu; w Polsce jazda damką uchodzi jednak za mało nobilitującą lub wręcz niehonorową
        - przerzutki zwłaszcza wielobiegowe nie są potrzebne, ale jakaś forma „skrzyni biegów” ułatwia życie. Idealne w citybike'ach są tylne piasty wielobiegowe
        - przydatne są koszyki bądź kufry lub przynajmniej bagażnik
        - nóżka do podparcia stojącego roweru
        - dobrze jeśli posiada jakieś zamknięcia utrudniające pracę złodziejom
      • Gość: rowerzystaabc Re: Jaki rower kupić... IP: *.30.119.53.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.03.13, 18:22
        Polecam rower Kross Evado: www.pmbike.pl/pl/p/Rower-crossowy-Kross-EVADO-1.0-2013-129zl-do-wydania-na-akcesoria/627 markowy, bez zbędnych akcesoriów będzie dobry :)
      • kiwaczek888 Re: Jaki rower kupić... 13.03.13, 08:16
        mam zwykłego miejskiego peugeota z cienkimi oponami, z przerzutkami, idealnie się sprawdza na mieście i w parku!
      • Gość: yando Re: Jaki rower kupić... IP: *.35.akron.net.pl 26.03.14, 15:46
        No dokladnie z tymi meridami masz racje apolonia24, calkiem fajna znalazlem tutaj www.skapiec.pl/site/cat/2215/comp/6088506 i do 1000 zł spokojne rozne modele są. Bo tak to za ponad 3000 zł crossowe kosztuja i raczej bym sie nie nastawial na znalezienie cze4gos z nizszej cenie
        • Gość: Maja Re: Jaki rower kupić... IP: 91.150.183.* 01.04.14, 09:46
          ja zastanawiałam się nad Rometem - Art Deco - znalazłam go na stronie www.krakow.romet.pl i wydaje mi się, że warto kupić. Prawie 1600 zł to chyba nie jest wygórowana cena jak za taki sprzęt?
          • gom1 Re: Jaki rower kupić... 01.04.14, 10:01
            Gość portalu: Maja napisał(a):
            > Prawie 1600 zł to chyba nie jest wygórowana cena jak za taki sprzęt?

Bicz pliz.. za 1,6k to kupisz używaną Gazellę, która tego Rometa zjada na śniadanie. IMHO przepłacony dwukrotnie. Ale kto bogatemu zabroni.
      • elly_z Re: Jaki rower kupić... 08.05.14, 18:42
        Witam proszę o opinie, który lepszy: allegro.pl/mbike-retro-alu-black-17-7-speed-i4207323691.html
        allegro.pl/rower-romet-sonata-lux-2014-brazowy-czestochowa-i4216372579.html
        • gom1 Re: Jaki rower kupić... 08.05.14, 21:52
          elly_z napisał(a):
          > Witam proszę o opinie, który lepszy

Porównujesz nieporównywalne - rowery są z dwóch różnych półek cenowych: Kross z dolnej, MBike ze średniej. Tu się nie ma co zastanawiać, MBike jest zbudowany na ciekawszych komponentach, będzie lżejszy, trwalszy i bezobsługowy.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka