Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Znowu... fotelik rowerowy

22.08.12, 09:43
    Wybaczcie kolejny post niekumatej mamuśki, dotyczący przewożenia dzieciaczka, ale dopiero rozpoczynam przygodę z rowerem.
    W niedzielę wsiadłam na mój pierwszy, własny (tylko mój!) rower - Giant Tourer. Do pełni wolności potrzebuję nie być uzależniona od kogoś, kto w czasie moich eskapad musi zajmować się moją dwuletnia córką. Chcę ją ze sobą wozić.
    Już sprawdziłam, że nie da rady zamontować fotelika do jego niskiej ramy. Oprócz montażu do kierownicy (odpada, bo nie umiałabym bezpiecznie ani wsiąść, ani zsiąść mając przed sobą taki tobołek) zostaje mi opcja montażu do bagażnika. W moim mini miasteczku nie mam możliwości próbnego wpięcia takiego fotelika, więc będę kupować online. Jaki fotelik wybrać? Czy potrzebuję jakiegoś specjalnego rodzaju bagażnika? Na co zwrócić uwagę?
    Obserwuj wątek
      • robertrobert1 Re: Znowu... fotelik rowerowy 22.08.12, 09:49
        Jakoś rama nie wygląda jakoś dziwnie aby nie można było zamocować fotelika. Może spróbuj ponownie.
        • skatka Re: Znowu... fotelik rowerowy 22.08.12, 10:10
          Mąż koleżanki usiłował zamontować do mojego roweru ich Polisport. Kiedy obejma była na ramie - nie sięgały do niej pręty od fotelika, kiedy montował na sztycy od siodła - wygięcie prętów uniemożliwiało wkręcenie siodła na sztycę.
          • robertrobert1 Re: Znowu... fotelik rowerowy 22.08.12, 10:20
            skatka napisała:

> Kiedy obejma
            > była na ramie - nie sięgały do niej pręty od fotelika,

Rozwiązanie jest bajecznie proste. Idziesz do mechanika i prosisz aby dorobił, powyginał na gorąco pręt żelazny o tych samych parametrach co oryginalny z tymże nieco dłuższy o 10-20 cm. Oryginalny pręt nie jest zrobiony z jakiegoś kosmicznego materiału i nie posiada żadnych atestów. Sądzę, że taka usługa nie będzie droższa niż 100 pln a będziesz mogła w idealny sposób dopasować fotelik do swojego roweru i bagażnika.

• Gość: Adaś Re: Znowu... fotelik rowerowy IP: *.rzeszow.mm.pl 22.08.12, 18:38
              Być może mąż Twojej koleżanki robił coś źle (nie każdy facet musi być McGyverem) a może jego fotelik był jakiś dziwny.
              Ten rower wygląda zupełnie zwyczajnie - większość fotelików powinna do niego pasować, z tym, że nie montuje się fotelików do sztycy tylko do rury podsiodłowej - jest duża różnica.
              Istnieją też foteliki mocowane do bagażnika ale wymagają porządnego bagażnika i nie amortyzują tak dobrze jak te mocowane do rury. Poza tym ciężej je dostać w sklepach.
              Nie ma co kombinować w necie - przejdź się do sklepu z fotelikami, to Ci dopasują.
              • robertrobert1 Re: Znowu... fotelik rowerowy 22.08.12, 19:03
                Gość portalu: Adaś napisał(a):

> z tym, że nie montuje się fotelików do sztycy tylko do rury podsiodłowej
                > - jest duża różnica.

Montuje się i tak i tak. Wszystko zależy od ramy roweru i mocowania fotelika.
              • skatka Re: Znowu... fotelik rowerowy 23.08.12, 00:11
                Jak napisałam powyżej - mieszkam w mini miasteczku, gdzie nie ma sklepu ze sportowymi akcesoriami. Dzwoniłam już jednak do oddalonego o kilkadziesiąt kilometrów dobrego sklepu typowo rowerowego. W sobotę zapakuję rower do samochodu i pojadę dopasowywać fotelik.
      • aura1508 Re: Znowu... fotelik rowerowy 22.08.12, 13:48
        Szczerze polecam foteli Hamax Siesta. Mam i używam, kupiłam używany, spisuje się rewelacyjnie :-)
      • robertrobert1 Re: Znowu... fotelik rowerowy 23.08.12, 14:33

• robertrobert1 Re: Znowu... fotelik rowerowy 24.08.12, 10:42
        itinere.pl napisał(a):

> dzieci cięższe niż
        > 20 kg. ale tak duże dzieci powinny już jeździć same, a jak nie potrafią to pole
        > cam trail gator

A jak daleko zajedziesz z takim 3-4 latkiem... 5 km to jest max. A czasami trzeba pojechać znacznie dalej.

ów pole cam trail gator nie jest rozwiązaniem w mieście pośród samochodów ani po chodnikach z wysokimi krawęznikami. Także odpada na ciasnych zakrętach a takie warunki wiele osób ma pod domem.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka