Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pomoc w doborze roweru

IP: *.toya.net.pl 13.05.13, 20:49
    cześć,

chciałabym, żeby ktoś, kto zna się na rowerach, pomógł wybrać mi coś odpowiedniego dla mnie. Przede wszystkim- rower chcę wziąć na raty. Dopiero zaczęłam pracę, więc tylko na to mogę sobie póki co pozwolić. Jesli znacie jakieś sklepy bez horrendalnie wysokiego oprocentowania, będę wdzięczna za namiary :).

Do tej pory jeździłam na rozpadającym się starociu, więc przesiadka na cokolwiek lepszego będzie juz dla mnie dużą odmianą ;)

Na rowerze mam zamiar jeździć codziennie do pracy (ok 5km) przez Łódź, gdzie mieszkam. Poza tym jestem fanką weekendowych wycieczek za miasto, do lasu, po pagórkach itd. Nie tylko, żeby pooddychać swierzym powietrzem, ale też żeby się troszkę zmęczyć i rozruszać mięśnie.

wybrałam takie rowery:

www.salon-row...tis-p-1248.html

www.t-bike.pl...modo2-2013.html

www.t-bike.pl...modo1-2013.html

www.t-bike.pl...on-f3-2013.html

sklep.sportpr...black-2013/4114

przy czym najbardziej podoba mi się opcja pierwsza. ;)

aha, mam 168cm wzrostu.

liczę na pomocne wpisy :)

pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • gom1 Re: pomoc w doborze roweru 13.05.13, 21:46
        Linki niestety nie działają.

Zakup roweru poprzedzają dwie sprawy. Przede wszystkim należy określić profil swoich jazd - to mamy już za sobą. Druga ważna rzecz to budżet. Jeśli powiesz ile chcesz wydać, będzie łatwiej znaleźć rozsądną propozycję. A na koniec decyzję powinny podjąć za Ciebie Twoje cztery litery :-) Na każdym z wytypowanych rowerów powinnaś się przejechać, żeby znaleźć ten wymarzony.

W grę wchodzą rowery trekkingowe, crossowe i miejskie. Pierwszy typ jest najbardziej uniwersalny. Ale wszystko i tak zależy od Ciebie.
        • Gość: emdżi Re: pomoc w doborze roweru IP: *.toya.net.pl 13.05.13, 22:01
          Rowery z linków to:

Kross TRANS ALP Damka 2012 1699zł
          Kross Modo 2.0 2013 1499zł
          Kross Modo 1.0 2013 1299zł
          Kross Hexagon F3 2013 1299zł
          Mbike FITNESS PRO black 2013 1699zł

najbardziej podoba mi się pierwszy. i choć wolałabym wydać oczywiście mniej, jestem skłonna poświęcic tych kilka stówek jeżeli rower jest tego wart ;)

Tylko nie wiem czy jest. I który z tych wybranych przeze mnie najlepiej nadaje się do tego typu użytkowania, o którym napisałam.
          • gom1 Re: pomoc w doborze roweru 13.05.13, 22:24
            Też skłaniam się ku Trans Alpowi - rower jest w pełni wyposażony na miasto (oświetlenie, błotniki, bagażnik, osłona łańcucha), jednocześnie spokojnie da radę w terenie. Cena też jest przyjemna. Jedyny minus to waga, trekkingowe Krossy są cięższe niż produkty konkurencji. W jeździe po płaskim to nie przeszkadza, ale jeśli chcesz wnosić rower na trzecie piętro bez windy, to lepiej poszukać lżejszego roweru.

Pamiętaj też o dobrym zabezpieczeniu przeciw kradzieży. Żadnych linek, odpadają nawet te najgrubsze. Musisz przyszykować ok. 200 PLN - najlepiej kup razem z rowerem, nie będzie tak bolało.
            • Gość: emdżi Re: pomoc w doborze roweru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.13, 10:44
              już jestem prawie przekonana do trans alpa. mam tylko problem z doborem ramy. mam 168cm wzrostu a moja noga od wewnętrznej strony ma 80 cm. Pasuje więc 16'' 17'' lub 18'' ...
              • gom1 Re: pomoc w doborze roweru 14.05.13, 11:12
                Gość portalu: emdżi napisał(a):
                > już jestem prawie przekonana do trans alpa. mam tylko problem z doborem ramy.
                > mam 168cm wzrostu a moja noga od wewnętrznej strony ma 80 cm. Pasuje więc 16''
                > 17'' lub 18'' ...

To teraz czeka Cię wycieczka do dowolnego sklepu Krossa. Przymierz się jakiegoś trekkinga, niekoniecznie "Alpa" - wszystkie Transy mają tą samą geometrię - i wybierz ten, na którym będzie Ci najwygodniej.
                • Gość: emdżi Re: pomoc w doborze roweru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.13, 11:20
                  wielkie dzięki! :) tak też zrobię.
      • Gość: BIMOTA Re: pomoc w doborze roweru IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.13, 22:28
        Z TYCH CO PODALAS - JAKA CENA, TAKA JAKOSC, A TU JESZCZE MASZ DOBRE ROWERY
      • kindofmagic Re: pomoc w doborze roweru 13.05.13, 23:47
        Trans alp to niezly pomysl ale mozesz rozwazyc tez jakis crossowy model, np. Kross evado 3 (2012 mozna jeszcze czasem dostac i jest tanszy), dorzucic lekkie plastikowe blotniki (ok 50zl) i lampki (np. sigma micro komplet ok 60zl) . Bedzie lzejszy od trans alpa, a na lesne wycieczki idealny. No i u-lock firmowy, tak od 100zl bedzie kosztowal.

• gom1 Re: pomoc w doborze roweru 14.05.13, 08:13
          Evado 3 (2012) to dobry pomysł, tylko może być problem ze znalezieniem odpowiedniego rozmiaru. Za to wystrzegałbym się jak ognia Evado 2 - dla zamydlenia oczu producent zapakował do niego tarczowe hamulce (mechaniczne), a w zamian przyoszczędził na pozostałych komponentach.
      • Gość: t69 Re: pomoc w doborze roweru IP: *.dynamic.chello.pl 14.05.13, 12:46
        Może taki Kross Syberian - bardzo dobry damski rower turystyczny, nada się na spokojne przejażdżki po mieście i wiejskich okolicach. Cena moim zdaniem uczciwa, jest też możliwość rozłożenia na raty.
        • Gość: emdżi Re: pomoc w doborze roweru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.13, 12:57
          Kurcze, też fajny i do tego tańszy.
          Niestety dane techniczne nic mi nie mówią. Nie wiem jakie są różnice między Trans Siberian a Trans Alp.
          • gom1 Re: pomoc w doborze roweru 14.05.13, 13:11
            Gość portalu: emdżi napisał(a):
            > Nie wiem jakie są różnice między Trans Siberian a Trans Alp.

W obu przypadkach jest to ten sam rower (rama), tylko zbudowany na innych komponentach. Siberiana weź, jeśli planujesz jeździć raz w miesiącu w ciepły weekend. Za to Alp posłuży długie lata bez najmniejszej inwestycji. Zwłaszcza, że masz na niego dobrą cenę.
      • Gość: belfort Re: pomoc w doborze roweru IP: 83.142.186.* 20.05.13, 09:53
        Może taka damka turystyczna Raleigh? W miarę lekki, dobry osprzęt - przerzutki i hamulce i w dodatku całkiem uczciwa cena.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka