Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

rozmiar kol

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 12:09
    Jezdze rowerem cale zycie, i latem i zima.
    Prosze niech ktos uzupelni moj elementarny brak wiedzy :-(.
    Dlaczego zaczeto stosowac kola 26 zamiast tylko 28 ?????.
    Domyslam sie ze z powodu wiekszej wytrzymalosci, ale to tylko domysl.
    Jezdze samotnie nie znam zadnych rowerzystow i nie mam kogo zapytac.
    Zycze dobrej potoczystosci
    duzej wytrzymalosci
    jesiennej slonecznosci
    slusznej wesolosci
    dobrej skretnosci
    i rowernej radosci
    i . . .

Edk
    Obserwuj wątek
      • Gość: marcin ha Re: rozmiar kol IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 02.10.04, 22:43
        Gość portalu: to-ja-edk napisał(a):

> Prosze niech ktos uzupelni moj elementarny brak wiedzy :-(.
        > Dlaczego zaczeto stosowac kola 26 zamiast tylko 28 ?????.
        > Domyslam sie ze z powodu wiekszej wytrzymalosci, ale to tylko domysl.

To czysty przypadek. Kiedy w kalifornijskich garażach powstawały dwadzieścia lat
        temu pierwsze "mountain bikes", jedyne dostępne na ówczesnym rynku koła pod
        szersze i grubsze opony konieczne do jazdy terenowej pochodziły z
        (pre)historycznych amerykańskich "cruiserów" (takie idiotyczne rowerki plażowe)
        czy innych przedwojennych clunkerów. I były właśnie w rozmiarze 26 cali.

W miarę postępów nowej mody w ten sposób powstał nowy standard - koła 26 cali.
        Czy one są lepsze i wytrzymalsze od innych rozmiarów? Zdania są podzielone.

Obecnie Gary Fisher, legendarny twórca pierwszego roweru górskiego promuje
        rowery górskie na kołach 29 cali. Zobacz www.fisherbikes.com

W USA koła 700cc (28 cali) czasem określa się jako "european size".

Bardzo ciekawe jest porównanie opinii o rowerach na kołach 26 i 29 cali - np. na
        www.mtbr.com/oneonone/oneonone_tires29.html - wygląda na to, że sprawuja
        się bardo dobrze.

marcin ha, na kołach 28 cali
        rowery.org.pl
      • dr.krisk Myślę, że... 03.10.04, 23:13
        .. po prostu koła 26 cali są lepsze do jazdy po bezdrożach. Już na ten temat
        dyskutowaliśmy sobie na forum do upadłego - bez osiągnięcia wspólnego
        stanowiska.
        Według mnie koła 28 cali sa lepsze do jazdy po szosie i ogólnie po utwardzonych
        i dość płaskich powierzchniach. Mają mniejsze opory toczenia, znacznie większą
        (o około 25%) bezwładność, co pomaga przy długiej jeździe ze stała prędkością.
        Przy jeździe terenowej konieczne jest stałe przyspieszanie i zwalnianie. Tutaj
        nieco mniejsze koła 26 cali nie wymagają takiego wysiłku przy rozpędzaniu.
        Argument o niższej wytrzymałości kół 28 cali też jest sensowny. W piwnicy mam
        niezła stertę (coś ze 4 sztuki) pogiętych kół od mojego trekkinga, a w góralu
        zniszczyłem tylko jedno...
        Zresztą wystarczy zobaczyć jakich rowerów używają kolarze górscy, a jakich
        szosowi. POmysł Gary Fischera, aby do górala założyć koła 28 cali (czy 29?)
        jakos sie nie upowszechnił....
        Za sympatyczne pozdrowienia dziękuję!
        I pozdrawiam.
        KrisK
        • Gość: marcin ha Re: Myślę, że... IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 04.10.04, 01:01
          dr.krisk napisał:

> Zresztą wystarczy zobaczyć jakich rowerów używają kolarze górscy, a jakich
          > szosowi. POmysł Gary Fischera, aby do górala założyć koła 28 cali (czy 29?)
          > jakos sie nie upowszechnił....

Nie wydawaj sądów w oparciu o polski rynek rowerowy. 29 sprzedają się w USA
          całkiem nieźle. A funkcjonują w ofercie zaledwie OIDP od trzech sezonów.

marcin ha
          rowery.org.pl
          • dr.krisk W porządku... 04.10.04, 08:41
            Ilu zawodowych kolarzy górskich używa kół 28/29? Jakoś nie widzę, aby zaczęli
            masowo zmieniać koła.
            Ale dajmy już spokój tej dyskusji. Jeden lubi małe koła, inny wielkie. I bardzo
            dobrze.
            KrisK
      • Gość: BP Re: rozmiar kol IP: 217.17.35.* 07.10.04, 15:14
        A ja mam inne pytanie, równiez dotyczące rozmaiaru kół, ale chodzi mi o
        szerokość. W moim rowerze mam obręcze 28", a szerokość wewnetrzna obręczy to 18
        mm. Założyłem do tego opony Waran z Dębicy (wiele razy chwalone przez
        sakwiarzy) o rozmiarze 35-622. Na wyprawie z nieźle obciążonymi sakwami
        najpierw rozpruła sie z boku przednia, po jakimś casie tylna. Dodam, że ich
        ówczesny przebieg nie był duzy 1000-1500 km. Po pierwszej awarii kupiłem (bylo
        to w Austrii) oponę nieco węzszą (32-622), jakiejś nieznanej firmy. I służy mi
        aż do dziś po pokonaniu 8000 kolejnych kilometrów. Natomiast potem pękła tylna,
        a w sklepie dostałem akurat taki sam rozmiar, tj. 35-622. I ta podobnie pękła
        juz po ok. 2000 km przy wcale nie tak duzym ciężarze na bagażniku. Początkowo
        zwalałem winę na kiepska jakość produktu z Dębicy, ale ta ostatnia opona co mi
        pękła, była renomowanej firmy Shwalbe! Wtedy postanowiłem kupić jednak również
        na tył 32-622. Ale w Polsce jest bardzo mały wybór tych gum i dostałem tylko
        Gronostaja z Dębicy. I o dziwo przejechał juz ok. 5000 km i ma się nieźle.
        Doszedłem zatem do wniosku, że moje obręcze są za wąskie na tak szerokie opony
        (choc 35-622 to wcale nie jest jakis duzy rozmiar). Nie zgadza się to jednak
        np. z zaleceniami ze strony Schwalbe, gdzie niby spokojnie mogę jeździc i na
        szerszych gumach. Co więcej, rozejrzałem się po obręczach i większość z nich
        wcale nie przekracza 18 mm. Jak to zatem naprawdę jest? Z góry dziekuje za
        odpowiedź.
        • spector1 Re: rozmiar kol 07.10.04, 17:39
          Schwalbe klamie.
          Przy wew. szerokosci obreczy 18 mm max szerokosc opon jaka mozna zalozyc
          bez narazania sie na czeste przebicia opony typu "snake bits" to ok 25mm.

Szczegoly,link:(ostatnia tabela: "Which tire fits safely on which rim?"
          Ktora opona najlepiej/najbezpieczniej pasuje do danej obreczy?.

www.sheldonbrown.com/tire-sizing.html
          Spector
          • Gość: marcelino Re: rozmiar kol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.04, 18:32
            Spectorze!
            Chyba się mylisz.
            W tej tabelce przedstawiono to bardziej obrazowo
            tandem-fahren.de/Technik/Reifentips/index.html#Ein%20biflchen%20DIN
            P
            • Gość: BP Re: rozmiar kol IP: 217.17.35.* 08.10.04, 10:52
              Z obydwu tabelek wynika, że opona typu 35 jest dobra dla felgi 18...
              Dzięki za linki. W wolnej chwili przeczytam je dokładniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka