Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Rower dla żony.

01.05.02, 01:09
    Proszę o pomoc. Żona jest na etapie wybierania roweru dla siebie, a ja nie za
    bardzo mogę jej pomóc. Upatrzyła sobie "Meridę" za 850 zł. i nie wiem czy to
    dobra cena i czy ten rower będzie jej odpowiadał: rama chromowo-molibdenowa,
    hamulce V-break, przerzutki chyba średniej klasy, bez amortyzatorów.
    Ogólnie chodzi jej o rower klasy turystycznej, na wycieczki, na kołach 28',
    wąskie oponki, rama też ok. 20-22', ponieważ ma 185 cm wzrostu. Ogólnie nic
    super, ale w miarę niezawodny, wygodny i lekki. Widziała też rower
    firmy "Kross" o podobnych parametrach, tylko z ramą stalową, za 630 zł. Nie
    wiem co wybrać, bardziej podoba jej się ten pierwszy, drugi za to jest tańszy,
    a może jeszcze coś innego? Proszę o radę.
    Obserwuj wątek
      • stratoos Re: Rower dla żony. 01.05.02, 01:14
        Kross robi tak nedzne rowery, ze az szkoda czasu zawracac sobie nimi glowe.
        Jakosc wykonania i dobor komponentow do ich rowerow jest co najmniej ciekawy ;)
        Merida produkuje calkiem fajne rowery. Kilku moich znajomych jedzi na rowerach
        Meridy i bardzo sobie je chwala. Osobiscie proponuje Meride,

pzdr,
        • e_strzalka Re: Rower dla żony. 01.05.02, 11:09
          Z własnego doświadczenia polecałabym rower jednak na kołach 26 a to z powodów o
          których pisał już na tych stronach ekspert: opony są bardziej wytrzymałe,
          tańsze i lepszej jakości. Jeśli chodzi o ramę to chromowo - molibdenowa jest
          ok, sama na takiej jeżdżę (mam damkę TREK od trzech lat). Hamulce o których
          piszesz też są ok. Merida w porządku. Gdyby jednak było trochę funduszy w
          zapasie polecałabym rower nieco lżejszy czyli z aluminiową ramą i przednim
          amortyzatorem. Giant ma taki właśnie sprzęcik za 999 zł. Polecam niewiele
          więcej kosztuje a komfort jazdy (i wnoszenia po schodach znaczny). Od tygodnia
          podbieram mężowi:-).
          • _pietrek Re: Rower dla żony. 15.05.02, 11:57
            Gdyby jednak było trochę funduszy w
            > zapasie polecałabym rower nieco lżejszy czyli z aluminiową ramą i przednim
            > amortyzatorem. Giant ma taki właśnie sprzęcik za 999 zł. Polecam niewiele
            > więcej kosztuje a komfort jazdy (i wnoszenia po schodach znaczny). Od tygodnia
            > podbieram mężowi:-).

A o jaki model Gianta konkretnie chodzi ?
            _pietrek
      • marcyszka Re: Rower dla żony. 02.05.02, 08:38
        A gdzie żona upatrzyła ten rowerek :-)
        • ssaczek Re: Rower dla żony. 02.05.02, 12:01
          Merida! Składają z głową!
          Nawet się nie zastanawiaj!
          • marcyszka Re: Rower dla żony. 13.05.02, 07:52
            A gdzie w Warszawie znajdę Meridię do 1000 zł i najchętniej na raty?
            Pozdrawiam
      • pawel.szewczyk Re: Rower dla żony. 14.05.02, 02:15
        Moja rada:brać Meridę.Jest to duża solida firma produkująca rowery dle wielu
        innych marek,mająca opanowaną doskonałą technologię a w Polsce dobrą sieć
        dystrybucyjno-serwisową.Nie wiem o jaki konkretnie model Meridy chodzi żonie,ale
        sądząc po cenie może być to model Crossfire 5300 który jest moim zdanie bardzo
        sensownie poskładany.Co do różnicy w cenie między Meridą,a Krossem (Voyage ?)
        to wynika ona ze znacznie solidniejszej ramy i trochę lepszego osprzętu Meridy.
        Warto moim zdaniem zapłacić więcej za dobrą ramę która będzie się dobrze
        sprawować przez wiele lat,nadając się do ewentualnych modyfikacji osprzętu.
      • boner Re: Rower dla żony. 17.05.02, 23:33
        Dziękuję wszystkim za odpowied�, ale chyba nic z tego, bo się okazało, że niestety "Merida" jest niedostępna z ramš 22'', tylko 19'', a ta wersja jest dla żony niestety za mała. Zaczynamy więc szukać od nowa, zastanawiamy się nad tym "Giantem". Dzięki i pozdrowienia!
        Boner.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka