Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

kask rowerowy

17.04.05, 16:11
    otoz to - rower kupiony, czas na kask, bo lubie sie czuc bezpiecznie.
    Na co sie powinno zwrocic uwage przy zakupie kasku? czy kask ma jakies
    parametry/cechy, ktore sa sprawdzalne i powoduja, ze jeden jest ok,a drugi
    nie? pytam, bo rozpietosc cenowa jest masakrujaca.

Pozdrowienia
    Obserwuj wątek
      • hauabaua Re: kask rowerowy 17.04.05, 20:22
        Wybór, podobnie jak w przypadku 99% innych akcesoriów, zależy od tego, do czego
        będziesz go używać. Rozumiem, że (przynajmniej na razie ;D) nie zamierzasz brać
        udziału ani w górskich downhillach ani w szosowych czasówkach, więc żaden
        superspecjalistyczny model nie będzie Ci potrzebny. Kask powinien spełniać
        przede wszystkim dwa warunki: dać się dobrze dopasować do głowy i ochronić ją (w
        uproszczeniu) przy upadku.
        Jeśli chodzi o moje zdanie, polecałbym któryś z podstawowych modeli popularnej
        firmy, np. Met czy Giro. Nie pakuj się przypadkiem w supermarketowe produkty,
        jazda w takim kasku to jak zapinanie w aucie pasów z tektury.
        .
        • Gość: grooszek Re: kask rowerowy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.04.05, 20:48
          aha, uzywac go bede do jazdy po miescie i maratonow mtb. juz wiem, ze to jest
          to, co polubie :DDDD
          duzo wskazuje na to, ze skusze sie na kask uvexa - z tej przyczyny, ze mam na
          nie 10% znizki....
          dzieki za rade!
          • el_gato_con_botas Re: kask rowerowy 18.04.05, 09:27
            pamietaj, ze kaski roznych firm roznia sie nie tylko wygladem, ale i ksztaltem
            glowy, na jaka sa przeznaczone;
            zeby nie byc goloslownym: ja mam za waska glowe na kaski giro, ale za to
            idealnie pasuja na mnie met'y; tu nie chodzi o to, ktore mi sie abrdziej
            podobaja, po prostu giro zawsze mialy luz (poza integralami, ale te mi nie
            potrzebne ;-) ), a mety pasuja jak ulal;
            przymierz kilka kaskow kilku producentow - 10% nie chodzi piechota, ale kask
            winien byc idealnie przypasowany, nawet drobne luzy moga miec malo sympatyczne
            konsekwencje
            pzdr
            • Gość: grooszek Re: kask rowerowy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.04.05, 15:56
              otoz to, Kocie, to jest znakomita rada, z ktorej skorzystam :DDD
              • el_gato_con_botas Re: kask rowerowy 18.04.05, 16:34
                Gość portalu: grooszek napisał(a):

> otoz to, Kocie, to jest znakomita rada, z ktorej skorzystam :DDD

kot jest szczerze kontent, ze mogl pomoc
                :-)
                pzdr
                • grooszek Re: kask rowerowy 18.04.05, 21:07

> kot jest szczerze kontent, ze mogl pomoc
                  > :-)

gdybys jeszcze mi powiedzial, gdzie w warszawie mozna kaski met kupic... bez
                  wysylania mnei na popieluszki tylko;)))) ursynow, ew. moktow....
                  • el_gato_con_botas Re: kask rowerowy 19.04.05, 12:08
                    swojego anaxagore'a zanabylem w plusie na zamiany i tamze wybor metow byl na
                    ogol niezly;
                    giro zawsze mieli w giancie przy bartoka - oba sklepy blisko siebie;
                    uvex jest w legionach, cratoni'ego wiekszego wyboru w naszych sklepach nie
                    kojarze, a szkoda, bo maniac wyscielany ircha a nie gabka to prawdziwe cudenko
                    :-)
                    pzdr
                    • grooszek Re: kask rowerowy 19.04.05, 22:01

na zamiany mety tylko sprowadzaja na zamowienie teraz :). maja w ofercie
                      jedynie kaski bell.... ktore mi nie lezaly, tak jak giro (zupelna porazka).
                      stanelo na uvexie supersonic, bo niezlej cenie;))

pzdr
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka