Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Prędkość

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.05, 22:37
    Z jaką prędkością najszybciej jechaliście na rowerze ja mam 13 lat i jechałem
    64,5 km/h
    Obserwuj wątek
      • yb Re: Prędkość 12.08.05, 22:47
        Babcia wie o tym?
        • Gość: ozi Re: Prędkość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.05, 23:50
          Cos mi sie wydaje ze miałes zle ustawiony obwód koła o ile wiesz co to takiego
          (żart)
          • Gość: Bartek Re: Prędkość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.05, 10:56
            Napewno miałem dobrze ustawiony obwód koła po pierwsze na instrukcji licznika
            jest napisane na jakie koło jaki obwód a po drugie jechałem z kolegą równo na
            rowerze a on ma też licznik i tyle samo nam pokazywał. Pozdrawiam
            • Gość: czajna Re: Prędkość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 11:24
              ja 75 km/h za tirem na prostej :-D
              Mój kumpel z górki (12% zjazd) 85 km/h
      • rudeboys Re: Prędkość 13.08.05, 11:36
        to jeździj tak dalej a nie dożyjesz 15-tu
      • ponury.zniwiarz Re: Prędkość 13.08.05, 12:22
        Gość portalu: Bartek napisał(a):

> Z jaką prędkością najszybciej jechaliście na rowerze ja mam 13 lat i jechałem
        > 64,5 km/h

ale na pleju czy na pececie?
        • Gość: Bartek Re: Prędkość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.05, 13:12
          Na żywo a nie na żadnym pececie :/
          • ponury.zniwiarz Re: Prędkość 14.08.05, 12:06
            Gość portalu: Bartek napisał(a):

> Na żywo a nie na żadnym pececie :/

a to przepraszam gdyz w "na zywo" nie gralem.
      • saczek1 Re: Prędkość 14.08.05, 22:16
        po 20tce ... jechałem 65,5 km/h i to juz ystarczy :]
        • drzewozycia Re: Prędkość 14.08.05, 22:19
          a ta przepaść to gdzie jest?
          • saczek1 Re: Prędkość 15.08.05, 20:52
            nie było przepaści bo jeszcze żyję :))))))))
            • Gość: zibi Re: Prędkość IP: *.chello.pl 15.08.05, 23:58
              Bartek, a nie objeżdżał ci wtedy?
              • Gość: micha Re: Prędkość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 12:25
                na góralu to prędkość 40km/h wydaje się prędkością dżwięku,raz tak jechałem po
                asfalcie z górki.Czułem sie niepewnie.
                Musisz Bartek kupić opony z wyższym indexem szybkości........ i zastosowć parę
                spoilerków to może i setkę osiągniesz.
                • majak_m Re: Prędkość 16.08.05, 14:50
                  Qmpla juz trzy razy zlapal fotoradar kiedy licznik wskazywal predkosc powyzej
                  80km/h. Pewnie mieli ubaw na komendzie ;) Ale tak powaznie to musial sie chlopak
                  niezle nakombinowac i napocic zeby mu zrobiono zdjecie i jechal trekingiem
                  przerabianym na szose. Ja osobiscie na XC jezdzilem w okolicy 60km/h ale tylko z
                  gory i mialem strach w oczach przy wchodzeniu w zakrety (w rzeczyswistosci
                  lekkie luki :P).
                  A teraz sie pochwal najwieksza srednia na odcinku 40km (o ile wogole jestes w
                  stanie pokanac taki dystans).
                  • Gość: Bartek Re: Prędkość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 15:44
                    uuuuu na 40km to niewiem ale jeżdże w takie dystanse
                  • roswell2 Re: Prędkość 16.08.05, 16:06
                    Ja się moge pochwalić :D. Około 21 km/h. Rower z amorkiem 80 mm i górskie
                    opony. Trasa Sanok-Wydrna (ok 35 km)
                    • tpolik Re: Prędkość 16.08.05, 17:09
                      Na odcinku 40 km nie raz miałem średnią ponad 30 km/h i to z full bagażem :)
                      pozdry
                      • ponponka1 Re: Prędkość 16.08.05, 19:17
                        22,34 na odcinku 180 km (z Lillehammer do Oslo) - potwierdzone chipem na kole i
                        dyplomem ukonczenia trasy. Po drodze trzy postoje na siusiu, jedzenie i picie :)

Ponponka i iKONkA

P.s. I chyba tym lepiej sie chwalic niz rekordami szybkosci...jestem ciekawa czy
                        13-letni mlodzieniec jezdzi w kasku....po tym co sie stalo w weekend we
                        Wroclawiu chyb juz nie trzeba tlumaczyc dlaczego....
                        • majak_m Re: Prędkość 17.08.05, 01:22
                          Ubiegły długi weekend - średnia 17,5km/h. Trasa z Nowego Sącza na Florynke,
                          następnie do Gorlic i powrót do Sącza. Dystans 65km. Czyli zawrotnych prędkości
                          nie osiągam. Ale to pewnie przez te górki ;) Opony dotykały szosy przez około
                          15km. Wtedy mogłem zwiększyć średnia :P
                        • Gość: Świtek Re: Prędkość IP: *.net.pulawy.pl / *.net.pulawy.pl 24.08.05, 22:20
                          jazda w kasku to obciach... Ale to jest jazda bezpieczna :) szczerze to nigdy
                          nie jechałem w kasku i nie mam zamiaru! Może do czasu ? :)
                          • tom1111 Re: Prędkość 24.08.05, 22:35
                            dlaczego obciach ?????

czyżby cały peleton w "pro tour" był obciachowy ?????

jazda 160km/h samochodem np. po autostradzie w pasach , to też obciach ??

do czasu ?? a jak czas przestanie istnieć ???

pozdr.
      • spector1 Re: Prędkość 16.08.05, 17:11
        Gość portalu: Bartek napisał:

> Z jaką prędkością najszybciej jechaliście na rowerze ja mam 13 lat i jechałem
        > 64,5 km/h

Jezeli zjazd jest stromy (np 12% i dlugi, bez zakretow,ok 500 m)oraz jedzie sie
        na dobrej szosowce lub trekkingu a nie na Meridzie,to bez pedalowania osiaga
        sie 85km/h. Solidnie pedalujac(500W) oscyluje sie w granicach 95km/h.
        Analogicznie,jadac pod taka gorke powinno sie osiagnac srednia predkosc
        19-20km/h nawet gdyby byl to 5km podjazd.

Nie radze ci jednak atakowania 70 - 80km/h.
        Niektorzy przy 80km/h wpadaja w panike bo maja trudnosci z opanowaniem roweru i
        czesto konczy sie to twardym ladowaniem.Profesjonalny rower wpada im w
        rezonans.Strach i brak techniki jest jego przyczyna bo historia powtarza sie po
        zmianie kol czy roweru.

Pochwal sie jaka srednia predkosc uzyskales jadac pod ta swoja gorke.
        14km/h nalezy uznac za swietny rezultat(gdy w dol bylo 64,5km/h) w wieku 13lat.
        Bezpieczniejszym jest pobijanie rekordow w jezdzie pod gorke.

Spector
        • Gość: zorro Re: Prędkość IP: *.hsd1.fl.comcast.net 16.08.05, 18:46
          Jak kotku bedziesz pod ta gorke jachal tak przynajmniej 5% z polowa tej twojej
          szybkosci najszybszej to sie prosze chwalic. A tak na razie to prosze zwolnic.
          • Gość: Jacek Re: Prędkość IP: 207.148.162.* 16.08.05, 19:53
            Hej Spector, tym razem to chyba przesadziles. 20km/h na 12% to tylko nieliczni
            gorale (elita) sa w stanie zrobic.
            Pzdr
            • Gość: zibi Re: Prędkość IP: *.chello.pl 16.08.05, 20:38
              Ja nie wiem, ja jechałem 120km/h pod ostrą górkę;) Rower był na dachu
              samochodu :D Może o to chodziło Bartkowi?
              • Gość: Bartek Re: Prędkość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 20:43
                Jeszcze sie musze pochwalić że na wojewódzkim konkursie rowerowym zająłem 2
                miejsce hahaha :D
                • Gość: Zorro Re: Prędkość IP: *.hsd1.fl.comcast.net 16.08.05, 21:41
                  Bartos,
                  Ja jestem na tyle stary ze pamietam ze jak ktos sie za duzo przechwalal to mu
                  sie pompke w szprychy watawilo no i byl spokoj. Czym wiecej gadasz tym wolniej
                  jedziesz.
                  Buzka
        • Gość: gosc Re: Prędkość IP: *.crowley.pl 18.08.05, 10:33
          >na dobrej szosowce lub trekkingu a nie na Meridzie,to bez pedalowania osiaga
          >sie 85km/h. Solidnie pedalujac(500W) oscyluje sie w granicach 95km/h.

co masz przeciwko meridzie. To bardzo dobra marka. Olimpijczycy, a zwłaszcza
          złoci medaliści po badziew nie sięgają
      • Gość: atit tak na poważnie! co z tym rezonansem roweru przy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.05, 22:13
        większych szybkościach? jak temu zapobiegać?
        • Gość: Jacu Re: tak na poważnie! co z tym rezonansem roweru p IP: *.icpnet.pl 17.08.05, 02:19
          Zdjąć odblaski z kół,
          popracować nad aerodynamiką,
          wyważyć koła,
          zakryć uszy jakąś hustką/opaską- lepsza koncentracja
          zamontować SPD/noski żeby ułatwić szybkie pedałowanie

jak dasz rade ukręcić 200obrotów korby na minute
          to na góralu (26" koła, opony terenowe 2.0")
          przy maksymalnym przełożeniu (44/11) pojedziesz 100km/h...
          • Gość: micha Re: tak na poważnie! co z tym rezonansem roweru p IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 09:36
            Mieszkam w terenie wybitnie płaskim i nizinnym , lecz co tydzień trasa mojej
            wycieczki przebiega przez najpierw dość stromy,kilkusetmetrowy zjazd , potem
            podjazd , też dość długi. Jakoś tak się składa , że podczas zjazdu młodzi
            gniewni mnie wyprzedzają pędząc z prędkością dzwięku , a potem mijam ich jak
            prowadżą swoje rowerki pod górkę , albo wyprzedzam jadących 3km/h z językami
            wkręcającymi się w szprychy. Ja w ich wieku robiłem po 80 km dziennie na
            składaku Wigry.
        • Gość: Jacek Re: tak na poważnie! co z tym rezonansem roweru p IP: 207.148.162.* 17.08.05, 19:55
          Jak bym to raczej nazwal 'trzesionka'. Po pierwsze nalezy sie rozluznic
          (ramiona, uchwyt), zrobic jak najbardziej aerodyn. sylwetke, jesli to nie
          pomaga to zwolnic uzywajac lekko PRZEDNIEGO hamulca (uzywajac tylniego
          wpadniemy w jeszcze wieksza wibracje). Jesli jeszcze nas 'rzuca' to dobrym
          sposobem jest 'chwycenie' gornej rury w ramie wewn. czescia ud i kolanami.
          Nasze cialo bedzie tlumilo niepotrzebne drgania. Osobiscie jak jade z
          predkosciami powyzej 80km/h zawsze lapie gorna czesc ramy nogami i naprawde b.
          rzadko mi sie zdarza dostac chocby mala 'tresionke' (moze ja spowodowac b.
          silny boczny, zmienny wiatr, np. pow. 70km/k). Przyczyna rezonansu moze byc tez
          rama rowerowa.
          Pzdr
      • Gość: Bartek Re: Prędkość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 19:56
        Dobra niechwale sie i już nic niemówie:)
        • Gość: Zorro Re: Prędkość IP: *.hsd1.fl.comcast.net 18.08.05, 17:32
          Bartos

Zartowalem. Przechwalaj sie. Jezdzij , moze Armstrongiem zostaniesz.

Dziadek Zorro
      • gozin Re: Prędkość 17.08.05, 20:27
        ja jechałem górskim z górki 60km/h i jak ktoś mi mówi że góralem jechał powyżej
        65km/h to go wyśmiewam, hahahaha.
        • Gość: J Re: Prędkość IP: *.icpnet.pl 18.08.05, 03:10
          Jak jakiś gostek co 65km/h w życiu nie przekroczył
          wypisuje że szybciej niż on nie da się pojechać to
          mu gratuluje. Może kiedyś ktoś cię uświadomi... ;)

hahaha.
          • gozin Re: Prędkość 18.08.05, 10:00
            Serio da się?góralem? mam duże zębatki z przodu, góra była jaqkieś 400m, ale
            przy 300 trzeba hamować bo jest skrzyżowanie. Nachylenia nie podam bo nie mam
            kątomierza w narzędziach ale stroma nie była. Dajcie jakieś namiary na porządną
            górę w pobliżu Poznania to pojadę zweryfikować moją prędkość, ale z tą gorą
            bedzie cięzko.
            A mam takie pytanko zanim zacznę się rozpędzać, czy koło musi być idealnie
            wycentrowane przy prędkości powyżej 65km/h??
            • Gość: ponury z delegacji Re: Prędkość IP: *.ssmb.com 18.08.05, 15:23
              oczywiscie ze sie da.
              87km/h na authorze xc - moj rekord
              oczywiscie z gory, a konkretnie z salmopolu.
              podobna predkosc tez na asfaltwej drodze z gory zar.
              pzdr

zbychonline.w.interia.pl
              • yeti Re: Prędkość 25.08.05, 09:48
                87 km/h z salmopolu?? żart i tyle - bardzo dawno tam nie byłem, ale o ile mnie
                pamięć nie myli to aby tam jechać z taką prędkością to trzeba wiedzieć, że nikt
                z naprzeciwka nie jeździe i mieć czystą szosę - nie wierzę w te 87 km i tyle.
                Ja jechałem z Małej Czantori w stronę Ustronia - 80 km/h i cieszyłem się, że
                nie ma żadnego najmniejszego zakrętu, nie to co na Salmopolu - kto był ten wie.
                • Gość: ponury z delegacji Re: Prędkość IP: *.sbi.com 25.08.05, 11:23
                  nie zamierzam nic nikomu oduwadniac ale najszybciej jechalem na salmopolu, na
                  zarze i na przeleczy walimskiej.
                  zawsze ponad 80km.

a wierzyc mozesz w co chcesz, nie moja sprawa.
                  • yeti Re: Prędkość 25.08.05, 14:15
                    Ale Żar i Salmopol to nie są górki z których da się taką prędkością jechać,
                    chyba, że na przełaj. Już widzę, jak bierzesz 45 stopniowy zakręt przy 80 km/h,
                    znam i Żar i Salmopol - Salmopol to jedyna górka której nie dałem rady jak
                    byłem jeszcze gó..arzem, zrobiło mi się czarno przed oczami i musiałem zejść i
                    20 sek. odpocząć - na 2 zakręty przed szczytem.
                    • Gość: zbych Re: Prędkość IP: *.ssmb.com 26.08.05, 09:32
                      ja cie doskonale rozumiem, gdyz tez znam ten teren i uwierz mi ze sie da.
                      normalnie asfaltem na strone wisly.

od strony szczyrku jesli dobrze pamietam to 6.7km podjazdu jest i dawniej tez
                      ciemnialo mi w oczach, ale najbardziej wariacko sie podjezdzalo z sakwami na
                      przelecz walimska. dramatyczna koncowka jest.

gdzie ja pisze, ze biore zakrety na salmopolu z taka predksocia? uwierz mi, ze
                      znajomy na szosowce ukrecil tam 100 na godzine. tylko ze nie chodzi o to aby
                      sie licytowac ale po prostu pisac co i jak.

nie wiem czy to bylo na tej wycieczce, ktora jest opisana na mojej www, ale
                      mozesez sprawdzic ze opisuje swoje wypady i moze tam byc cos o predkosciach
                      rowniez.
                      zapraszam.
                      zbychonline.w.interia.pl
            • Gość: Jacu Re: Prędkość IP: *.icpnet.pl 18.08.05, 19:41
              Jasne że się da.

Na 44 blat / 11 ośka da się pokonać 80km/h nawet w terenie
              (nie żeby było to rozsądne ale można. Huk jaki wydaje wtedy rower nakłania pieszych do zejścia ze ścieżki na jakies 2m ;).

Dobra górka (krótka ale stroma) jest na cytadeli wpadająca w ulicę garbary
              - tam hamulce są bardzo ważne (z dobrym rozpędem 70km/h spoko da rade). Na cytadeli na skraju amfiteatru (mając amfiteatr po lewej) jest całkiem stroma mała góreczka - ze startu zatrzymanego jakies 55km/h po 3sek. (tu wymagane minimum odwagi - co niektórym może wydać się niemożliwe, można pod nią podjechać)

Zakładając że Mosina jest koło Poznania (jakies 30km) można odnaleźć tam chyba najszybszą i bezpieczną asfaltową górke w okolicy - Osową Górę. (całkiem pokażnych rozmiarów górka z transformatorem wieńczącym szczyt- tambylcy cię nakierują). Ciekawe wzniesienia są też w okolicach Chodzieży (duże) i trasie do obornik (interwałowe). Świeżo wyremontowana droga prowadząca przez las do Biedruska również pozwoli poprawić 60km/h (fajna traska do szosowych interwałów).

Jest tego cała masa, wybrałem te które najłatwiej odnaleźć.
              W wielkopolsce raczej nie znajdziesz górki która bez pomocy mięśni rozpędzi cię powyżej 60km/h ale zawsze można pomóc grawitacji. (Szklarska,Karpacz,Beskid S to inna bajka ale wielkopolska też sporo atrakcji rowerzystom oferuje)

Generalnie warto utrzymywać sprawność techniczną roweru i zaopatrzyć go w pedały zatrzaskowe SPD i polubić silnie pochyloną pozycję na biku.
              Szybkość zależy w głównej mierze od stanu fizyko-psychicznego silnika - czyli ciebie drogi cylkisto ;P

Pozdrowerek
            • Gość: vcx Re: Prędkość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 19:02
              Ja jechalem "goralem" Ragazzi byly krzywe kola troche z przodu i wiecej z tylu i
              bylo 57 km/h. Ostro bylo i nie radze ci na badziewiu tak szybko jechac. A kola
              nie musza byc chyba idealnie proste.
      • Gość: RPA Re: Prędkość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.05, 19:35
        zjezdzjac goralem z pelnym bagazem z pewnej austrickiej przeleczy, moj licznik
        zanotowal 97 km/h :) (tak niewiele do setki zabrklo...)
        • Gość: Vengeance Re: Prędkość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 04:12
          Ja proponuje punkt widokowy na zewnętrznym zwałowisku kopalni Bełchatów :]
          Było jakieś 70km ale można więcej jak kto ma ochote.
          • Gość: a ja ...zdzih Re: Prędkość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 16:18
            a ja jechalem tez prawie 100 po lesie tyle ze licznik mnozyl mi predkosc x3
            • Gość: ot blabla IP: *.aster.pl 24.08.05, 01:24
              na skladaku? :D
          • Gość: diafora Re: Prędkość IP: *.aplikom.com.pl 24.08.05, 08:54
            Tylko trzeba uważać przy wylocie na szosę na Kleszczów - leżą tam jakieś
            beznadziejne stalowe elementy i można paskudnie skończyć piękny zjazd. Ładna
            seria podjazdów, szkoda tylko, że muszę przejechać 70 km, by się do niej dostać.
            • Gość: Kuba Re: Prędkość IP: 194.63.132.* 24.08.05, 09:23
              A ja mam 7 i trochę lat i na swoim małym rowerze jechałem 40 km na godzinę
              • mmmal Re: Prędkość 24.08.05, 10:40
                Jadąc (asfaltem) z górki pewnej, która na zawsze w mej pamięci zostanie ;) bez
                licznika ścigałam kumpla, ktory weń był zaopatrzony, szum w uszach
                przekrzykując, ale dopiero na dole usłyszałam: 72 :)
                A czułam się, jakbym w nadświetlną wchodziła ;)

ps Na górce owej sanktuarium maryjne, może więc część prędkości boskiej
                interwencji przypisać trzeba, zaiste cudowny był to zjazd :)
      • Gość: KA Re: Prędkość IP: 217.153.16.* 24.08.05, 10:55
        Po 40 zjazd na most na Wiśle w Chełmnie 68,7km/h z bagażami.
        KA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka