Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zardzewiały rower

IP: *.met.pl / 217.153.134.* 30.04.06, 20:19
    Trzymałęm rower przez zimę na balkonie (wiem, nie powinienem) i trochę się przeraziłem jego wyglądem. Trochę zaszedł rdzą, szczególnie koła. WD-40 będzie dobry? Czy polecacie coś innego?
    Obserwuj wątek
      • Gość: zen Re: Zardzewiały rower IP: *.met.pl / 217.153.134.* 06.05.06, 19:03
        nikt mi nie pomoże?
        • Gość: beldin Re: Zardzewiały rower IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.06, 20:15
          Kola ktore rdzewieja to badziew a nie kola ,lepiej je wymien.
      • Gość: no.name Re: Zardzewiały rower IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.06, 23:25
        najlepiej oddaj do piastowania i lakierowania
        • Gość: cykloza Re: Zardzewiały rower IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 11:52
          hmmmm... co to za rower? Jeśłi nalot rdzy jest powierzchniowy to można sie bawić
          odrzewiaczami w sprayu , wd 40 , nafta itp. Ale jak zardzewiał suport (rama
          chyba stalowa?) to trzeba wszystko odkręcic i ładnie tam wszystko odrdzewić. Z
          reszą łożysk i dwintów też. Z kołami - zdjać gumy i wymoczyć w fololu. odrdzewi
          a tlenkowa powłoka zabezpieczy przed wtórną korozją. Postępować jak napisano na
          butelce. Niestety zostaną pewnie plamy gołego metalu - będzie widać jeśli obręcz
          chromowana-niklowana.
          Co do piaskowania i malowania to nie wiem czy warto wywalać kasę , chyba że
          rower mocno wartościowy. Samemu, bez lakierni to można sobie lampkę pomalować.
          Lakiery w sprayu sa a słabe.
          Koszt malowania ramy z przygotowaniem to 150-200zł orientacyjnie jeśli komuś
          bedzie sie chcialo szorować rower a nie jest to spokojne zajeciie - to nie są
          płaskie powierzchnie karoserii i trzeba często ręcznie... dużo pisania.
          Zastanów się i działaj. poczytaj w necie zeby czegoś nie spartolić. Jak masz
          jakieś problemy to pisz bo sam już niejeden rower potencjalnie do wywalenia
          jakoś poskładałem do kupy ale teraz widzę że za dużo roboy i nakładów w stosunku
          do efektów
          • Gość: cykloza Re: Zardzewiały rower IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 11:54
            miało być w "fosolu"/sorki za literówki. jakieś pare złoty 0,5 litra. uwaga na
            wszystko dookoła - nieżle trawi
            • Gość: zen Re: Zardzewiały rower IP: *.met.pl / 217.153.134.* 07.05.06, 13:51
              dzięki, rzeczywiście muszę się zastanowić czy warto. Rower już swoje przejeździł ale szkoda mi kasy na nowy.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka