Gość: zen IP: *.met.pl / 217.153.134.* 30.04.06, 20:19 Trzymałęm rower przez zimę na balkonie (wiem, nie powinienem) i trochę się przeraziłem jego wyglądem. Trochę zaszedł rdzą, szczególnie koła. WD-40 będzie dobry? Czy polecacie coś innego? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: zen Re: Zardzewiały rower IP: *.met.pl / 217.153.134.* 06.05.06, 19:03 nikt mi nie pomoże? Link Zgłoś
Gość: beldin Re: Zardzewiały rower IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.06, 20:15 Kola ktore rdzewieja to badziew a nie kola ,lepiej je wymien. Link Zgłoś
Gość: no.name Re: Zardzewiały rower IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.06, 23:25 najlepiej oddaj do piastowania i lakierowania Link Zgłoś
Gość: cykloza Re: Zardzewiały rower IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 11:52 hmmmm... co to za rower? Jeśłi nalot rdzy jest powierzchniowy to można sie bawić odrzewiaczami w sprayu , wd 40 , nafta itp. Ale jak zardzewiał suport (rama chyba stalowa?) to trzeba wszystko odkręcic i ładnie tam wszystko odrdzewić. Z reszą łożysk i dwintów też. Z kołami - zdjać gumy i wymoczyć w fololu. odrdzewi a tlenkowa powłoka zabezpieczy przed wtórną korozją. Postępować jak napisano na butelce. Niestety zostaną pewnie plamy gołego metalu - będzie widać jeśli obręcz chromowana-niklowana. Co do piaskowania i malowania to nie wiem czy warto wywalać kasę , chyba że rower mocno wartościowy. Samemu, bez lakierni to można sobie lampkę pomalować. Lakiery w sprayu sa a słabe. Koszt malowania ramy z przygotowaniem to 150-200zł orientacyjnie jeśli komuś bedzie sie chcialo szorować rower a nie jest to spokojne zajeciie - to nie są płaskie powierzchnie karoserii i trzeba często ręcznie... dużo pisania. Zastanów się i działaj. poczytaj w necie zeby czegoś nie spartolić. Jak masz jakieś problemy to pisz bo sam już niejeden rower potencjalnie do wywalenia jakoś poskładałem do kupy ale teraz widzę że za dużo roboy i nakładów w stosunku do efektów Link Zgłoś
Gość: cykloza Re: Zardzewiały rower IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 11:54 miało być w "fosolu"/sorki za literówki. jakieś pare złoty 0,5 litra. uwaga na wszystko dookoła - nieżle trawi Link Zgłoś
Gość: zen Re: Zardzewiały rower IP: *.met.pl / 217.153.134.* 07.05.06, 13:51 dzięki, rzeczywiście muszę się zastanowić czy warto. Rower już swoje przejeździł ale szkoda mi kasy na nowy. Link Zgłoś