Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

EXTRAwheel

• szczurrru Re: EXTRAwheel 10.05.06, 16:50
        zgadzam sie, juz stestowalem. jak zaladowana to na b. ostrych zakretach nawet
        sie nie lamie.
        • roweroraffi Re: EXTRAwheel 11.05.06, 09:01
          Zachowuje się podobnie jak dwukołowa... na szybko branych zakrętach pusta
          zarzuca i jest tym bardziej stabilna im bardziej załadowana... jedna różnica
          jest - jest lzejsza od Leggero, więc mniej czyć, gdy skacze. No i idzie za
          rowerem, nie zachodzi przy skręcie.
          • velogustlik Re: EXTRAwheel 11.05.06, 13:25
            A może tak zabrałbyś się (razem z) taką jedna na Masę w Legionowie??? Rzadko
            Cię tam widać ostatnio;o)
            • gromanik Re: EXTRAwheel 11.05.06, 15:32
              Ja się chetnie pojawię ó~o-o. mam nadzieję, że tym razem "współpraca" z
              lokalnym organem ścigania będzie lepsza oraz że będzie rozdana informacja o
              trasie-lub że będzie ustalone,że parę osób z przodu pojedzie,które znają trasę
              i będą jej pilnować. Chciałbym też,żeby było ognisko
      • solar_86 Re: EXTRAwheel 11.05.06, 13:58
        A ja się nie załapałem na przyczepkę, więc nie mam własnych spostrzeżeń.

Słyszałem tylko, że potrafi się odczepić na nierównościach. Czy to jest prawda?
        Bo gdybym miał jeździć z taką przyczepką, która mogła by się odczepić i wpaść
        pod koła jadącego samochodu to dziękuje.
        • roweroraffi Re: EXTRAwheel 11.05.06, 14:29
          Grunt to dobre zamontowanie zgodne z instrukcją. Odczepienie jest możliwe, ale
          nie znam przypadku by się zdarzyło. Za jakiś czas potestuję przyczepkę na pusto
          i pod ładunkiem na: kocich łbach, krawężnikach i w terenie, to będę miał
          pełniejszy ogląd tematu.
          • nrs_krowa EXTRAwheel 11.05.06, 15:13
            Już testowalem , mozna skakac , szybko po starówce jeżdzic i nic
            wiekszosc kraweznikow nie robi na niej wrazenia,
            choc czasem ze 30 cm w góre skacze (na pusto, czego nie polecam)
            cięzko ją w poslizg wprowadzic , ale da sie zrobic
            kilka razy zapomnialem ze z nia jade, stąd te doświadczenia.
            • roweroraffi Re: EXTRAwheel 11.05.06, 17:02
              nrs_krowa napisał:

> Już testowalem , mozna skakac , szybko po starówce jeżdzic i nic
              > wiekszosc kraweznikow nie robi na niej wrazenia

Też dziś testowałem na Tarchomińskich ścieżkach i na Modlińskiej, święta prawda
              :-) Choć patrząc na koło przyczepki miałem pewne obawy... i mam je nadal, ale
              sprawdzę niedługo z 30kg to pewnie zmienię zdanie.

> choc czasem ze 30 cm w góre skacze (na pusto, czego nie polecam)

Na pusto w ogóle skacze jak głupia, nawet bardziej jak Leggero (bo Leggero
              cięższe). Bardzo dużą rolę gra tu dobór właściwego ciśnienia. Przy niskim nie
              skacze i ogólnie lepiej się prowadzi na pusto, przy wysokim szaleje po prostu
              tak, że aż czuć na kierownicy ;-)

> cięzko ją w poslizg wprowadzic , ale da sie zrobic

Podpompuj koło przyczepki - zmienisz zdanie. Dziś specjalnie tam wtłoczyłem
              nieco więcej ciśnienia by na pusto sprawdzić, czy się nie będzie wypinać na
              zakrętach lub w kombinacji zakręt+krawężnik by odpowiednio mocno w bok
              poleciała... nie wypieła się ani razu. Poza tym wyższe ciśnienie+ścieżka z
              kostki świetnie symuluje jazdę w terenie.

> kilka razy zapomnialem ze z nia jade, stąd te doświadczenia.

Generalnie lepiej jeździ jak się coś w niej wozi ;-) Wtedy zachowuje się
              poprawnie i można bez kłopotu wozić nawet tak nie pasujące do kieszeni ładunki
              jak opony 26" (pięć wchodzi bez kłopotu) czy błotniki ;-)
              Aha, wożąc coś uważajcie - te linki trzymające ładunek potrafią się czasem
              bezczelnie luzować... zwłaszcza przy bardzo wąskim ładunku. Dziś sobie u-locka
              wyszlifowałem na Modlińskiej.

Poza tym jazda z tym to czysta frajda... przy zmianie pasa kierowcy się boją
              "tego czegoś za rowerem" i grzecznie przepuszczają nawet jak się chce w lewo
              skręcić na Modlińskiej.
              Patrol drogówki na Modlińskiej też dziś za mną jechał przez dobry kilometr i się
              przyczepce przyglądał... a ja trząsłem gaciami, by sobie nie przypomnieli, że
              tam jest zakaz jazdy rowerem ;-)
              • krakers1 ot 12.05.06, 18:47
                roweroraffi napisała:

> Patrol drogówki na Modlińskiej też dziś za mną jechał przez dobry kilometr i si
                > ę
                > przyczepce przyglądał... a ja trząsłem gaciami, by sobie nie przypomnieli, że
                > tam jest zakaz jazdy rowerem ;-)

taaaa a ja mam w dzien dziecka rozprawe za jazde tamtedy :]
                pozdrawiam
                • roweroraffi Re: ot 12.05.06, 20:40
                  krakers1 napisał:

> taaaa a ja mam w dzien dziecka rozprawe za jazde tamtedy :]

A za który odcinek? Bo ostatnio jak patrzyłem, to sporo zakazów poznikało tam
                  (nie moja robota). Być może będziesz miał jakieś nowe argumenty na sprawie ;-)
                  • krakers1 Re: ot 13.05.06, 09:21
                    tuz obok Ciebie, na podjezdzie w strone starzynskiego.
                    pozdrawiam
                    • roweroraffi Re: ot 13.05.06, 09:29
                      No to nie będzie łatwo... to jeden z tych, które zostały. A "krasnale" też go
                      nie zdejmują, bo za wysoko jest po prostu.
                      • krakers1 Re: ot 13.05.06, 19:04
                        roweroraffi napisała:

> No to nie będzie łatwo...

i tak ta rozprawa to tylko formalnosc. trafilem na kumatego goscia w wrd i mi
                        wszystko wyjasnil co i jak. jak by byla normalna rozprawa to bym mogl dostac
                        chyba ze 2tys grzywny, nie pamietam, jakos duzo. najmniej chyba 500. jesli bym
                        przegral a w tej sprawie jestem ze startu przegrany. a jak "dowolnie poddalem
                        sie karze" to koles mi powpisywal w formularzu ze jestem uczniem, nie mam
                        dochodow i takie tam i skonczy sie na 200 zlotych grzywny.
                        pozdrawiam
                • ka_sroczka Re: ot 13.05.06, 11:11
                  krakers1 napisał:

> roweroraffi napisała:
                  >
                  > > Patrol drogówki ...

napisała? pozory mylą ;)

Pozdrawiam :)
                  ó~o-o
                  Sroczka
        • evvcik Re: EXTRAwheel 11.05.06, 16:11
          jak ktoś po swojemu - a nie zgodnie z instrukcja ją zamontuje to moze i
          odczepiac... w koncu to przyczepka - rodzaj zenski - ma swoje humory i jak się
          z nią źle postepuje to sie moze od rowerzysty i jego pojazdu odczepic ;-)
          ja z moją sie dogaduję - jak baba z babą ;-)))))
          a tak na poważnie - jeżdże z nią jakiś czas i naprawde - nie zdazylo mi sie
          zeby sie wyczepila etc. jedyna przygoda byla na ostatniej Masie - ale to moja
          wina :D nie mozna wkladac haków miedzy szprychy ;-)
          • roweroraffi Re: EXTRAwheel 11.05.06, 17:02
            evvcik napisała:

> nie mozna wkladac haków miedzy szprychy ;-)

LOL! A myślałem, że ja mam najbardziej dziwne metody testowania tego sprzetu ;-)
        • ka_sroczka Re: EXTRAwheel 13.05.06, 11:24
          Problemy techniczne się zdarzają. Na Marszałkowskiej linka mi sie okropnie zluzowała i siatka zaczęła się wkręcać w szprychy. Zatrzymując się musiałam trochę cofnąć, by uratować ofiarę i przy tej okazji przyczepka się wypięła z jednej strony (przez chwilę tak jechałam, nie zauważywszy tego - nieprzyjemne doświadczenie). Ale po poprawieniu nie zdarzyło się to juz ani razu - nawet w dużo bardziej gwałtownych sytuacjach. Z resztą i na linki mam już sposób, żeby się dobrze trzymały. Wczoraj jeździłam po wertepach w lesie, mam za sobą schody (ok, tylko prowadziłam ;P), krawężniki podczas jazdy, ostre zakręty... wszystko w porządku. EW się sprawdza podczas jazdy i postoju. Problem: klatka schodowa ;) Niestety, ta, z której korzystam, ma odległość między dwojgiem drzwi wyliczoną na rower bez przyczepki. I Trzeba bardziej uważać wymuszając pierwszeństwo, bo można nie zdążyć przejechać do końca ;P (na razie mam to opanowane na czas przejazdu bez przyczepki <wstydniś>)
      • beatboxer KONKURS 11.05.06, 22:52
        Konkurencja : jak najładniejsze zdjęcie przyczepki
        Nagroda : przyczepka EW
        Pytanie : Ktos bierze w tym udział? Ja osobiscie chętnie mogłbym sie w takie
        coś pobawic ;-)
        • evvcik Re: KONKURS 11.05.06, 23:34
          A może napiszecie jak wasi najbliżsi zareagowali na przyczepki :):):)
          Moja mama jak zobaczyla przyczepkę, to o dziwo - nawet sie nie zapytala ILE to
          kosztuje tylko od razu.... popukala sie w czolo i wymownie na mnie
          spojrzała . . . .
          • gromanik reakcje na EW 12.05.06, 11:27
            wczoraj wieczorem pod Auchan na Modlińskiej siedziałem i pilnowałem mojego i Kasi roweru wraz z przyczepkami(stały obok siebie z zagiętymi w lewo przyczepkami dla lepszej stabilizacji przy szybach między wejściem a wyrwikółką). Wychodzi dwóch facetów i jeden z nich do drugiego mówi:Ciekawe po ile taka RIKSZA, na co ja, że to nie jest RIKSZA.Ten drugi zauważył,że raczej nie są na sprzedaż(kask i kamizelka wiszące na kierownicy wskazują na używanie pojazdu,też osprzęt dość oryginalny, mój ó~o-o ma dużo cech indywidualnych)
            • roweroraffi Re: reakcje na EW 13.05.06, 09:30
              gromanik napisał:

> mój ó~o-o ma dużo cech indywidualnych)

MSPANC. Wkurzającego wyjca na przykład ;-)
      • evvcik Re: EXTRAwheel 11.05.06, 23:15
        zeby nie bylo niedomowien - instrukcja obslugi do przyczepki pod linkiem:
        przyczepki.pl/instrukcja.php
        • beatboxer Re: EXTRAwheel 11.05.06, 23:37
          A tak wogole to ile Nas jest (z EW) ? Może byśmy jakiś zjazd przyczepkowy
          zrobili, moznaby jakies konkurencje wymyslić (np slalom, rózne ewolucje)... co
          wy na to?
          ______
          Zjazd Planetarny : zjazd.cba.pl
          • evvcik Re: EXTRAwheel 11.05.06, 23:43
            beatboxer napisał:

> A tak wogole to ile Nas jest (z EW) ? Może byśmy jakiś zjazd przyczepkowy
            > zrobili, moznaby jakies konkurencje wymyslić (np slalom, rózne ewolucje)...
            co
            > wy na to?
            > ______

10 plus 2 - moja i Tommego - razem 12, ktore sie powinny pojawiac na Masie - o
            innych nie wiem :)
            • leiorgan Re: EXTRAwheel 12.05.06, 00:20
              hmmm hmmm no dobra Evcik a ILE TO kosztuje?:> tak pytam przez ciekawosc bo moze
              jakbym z jakiegos powodu mial za duzo kasy to bym sobie przyczepke dokupil:)
              • evvcik Re: EXTRAwheel 12.05.06, 11:52
                leiorgan napisał:

> hmmm hmmm no dobra Evcik a ILE TO kosztuje?:> tak pytam przez ciekawosc bo
                > moze
                > jakbym z jakiegos powodu mial za duzo kasy to bym sobie przyczepke dokupil:)

wlasnie na Allegro jest promocja :)
                www.allegro.pl/show_item.php?item=103600388

:):):):)
            • leiorgan Re: EXTRAwheel 12.05.06, 00:22
              aha dobra znalazlem orientacyjny cennik na www podanym wyzej:) to ja na razie
              podziekuje;) zreszta w tym miejscu gdzie sie ja montuje mam juz inny wynalazek;)
          • roweroraffi Re: EXTRAwheel 12.05.06, 07:43
            beatboxer napisał:

> Może byśmy jakiś zjazd przyczepkowy
            > zrobili

Aaaaaaaaaaaaa... RATUNKUUUUUU

> moznaby jakies konkurencje wymyslić (np slalom, rózne ewolucje)... co
            > wy na to?

Slalom to możesz równie dobrze zrobić bez, bo EW idzie śladem roweru, więc w
            slalomie nie przeszkadza.
            • beatboxer Re: EXTRAwheel 12.05.06, 12:20
              Oj Raffi, to że zjazd przyczepkowy ma skrót ZP, to jeszcze nic nei oznacza;) A
              ogólnie, to podałem slalom jako przykład. Możnaby wymylic inne, ciekawsze
              konkurencje.
              • roweroraffi Re: EXTRAwheel 12.05.06, 17:09
                beatboxer napisał:

> Oj Raffi, to że zjazd przyczepkowy ma skrót ZP, to jeszcze nic nei oznacza;)

Ja akurat nie miałem na myśli nazwy, ale skoro już o niej i skoro nic nie
                oznacza, to po co te deklaracje odnośnie skrótu? Kompleks jakiś? ;-)

> A
                > ogólnie, to podałem slalom jako przykład. Możnaby wymylic inne, ciekawsze
                > konkurencje.

Czy nie lepiej zamiast bawić się w jazdę w kółko między pachołkami, zająć się
                rzeczami, które mogą dać konkretny rezultat dla rowerzystów? Obecnie jest
                konsultowany np projekt Nowolazurowej, Studium dla całego miasta, Miejscowy Plan
                Zagospodarowania dla Zacisza i okolic łącznie z częścią Targówka. Każdy może
                zgłaszać uwagi, włożyć swoje 3 grosze, które przełożyć się mogą w przyszłości np
                na strefy uspokojonego ruchu, parkingi bike&ride, czy ścieżki.
                O każdej z tych rzeczy informujemy na forum i trzeba przyznać, są to chyba
                najcichsze wątki, mimo, że mogą dać dużo większy rezultat małym wysiłkiem.
                • beatboxer Re: EXTRAwheel 12.05.06, 19:53
                  Raffi, a nie uważasz że takie zawody byłyby korzystniejsze? Wyjaśniam dlaczego,
                  w nastepujacy sposob :
                  Zawody(a na nich fotograf) ---> mail do EW ze zdjeciami z zawodów ---> mysl
                  EW : "łał, dobrze żesmy im je podarowali, dobrze nas reklamują" ---> sponsoring
                  WMK przez EW ---> duza reklama WMK, robiona przez EW ---> wiecej rowerzystów na
                  WMK ---> urzednicy rozumieja ze trzeba coś zrobic, by co miesiac nie blokowali
                  warszawskich drog ---> lepsza infrastruktura rowerowa.
                  Taką mam wizję;)
                  • roweroraffi Re: EXTRAwheel 12.05.06, 20:38
                    beatboxer napisał:

> Raffi, a nie uważasz że takie zawody byłyby korzystniejsze?

Nie uważam.

> Taką mam wizję;)

Naiwność przemija z wiekiem i doświadczeniem.
                    • sebeqx Re: EXTRAwheel 13.05.06, 00:19
                      Witam!

Chyba na szczęście.

Do momentu zmiany kolesiów z ZeDemU :P
      • nrs_krowa EXTRAspeedWHEEL 13.05.06, 20:50
        dzis rozpedzilem sie ponad 60 km/h i zyjemy
        nie mialem juz śmialosci "dzikowac" aby sprawdzic mocowanie
        natomiast zauwazylem ciekwe zjawisko:
        przy predkosciach powyzej ~50km/h przeciwstawia sie kierujacemu !!!
        mialem do pokonania serie zakretow przy 60,
        jak ja przekonalem zeby w nie weszla, to tak jej sie spodobaly
        ze ciezko bylo sie pochylic w druga strone, egzotyczne doznanie.

• kladek EXTRAWHEEL ;-)) 13.05.06, 23:37
          Ja dzis rozpedziłem sie tylko do 41kmh...
          Przyczepka jest super, przyciaga uwage ludzi, zatrzymywałem sie w paru miejscach
          to podchodzili ludzie i pytali sie a gdzie to mozna kupic i za ile itd... wiec
          naprawde EW jest SUUUPER ;-))
          • szczurrru Re: EXTRAWHEEL ;-)) 14.05.06, 00:26
            ja swoja przy 30 kmh wyboje atakowalem (rower nie wybil uderzen, bo to szosowka)
            i sie nie wypiela.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka