Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

na co zamienić alivio?

IP: 195.117.255.* 11.05.06, 13:06
    Przejechałem na alivio chyba 25.000 i nie miałem żadnych problemów. Zaczynają
    się jednak luzy na sprzęcie i przychodzi czas, ażeby podziękować za
    współpracę. Nie jestem jednak konserwatystą i lubię zmiany. Chciałbym trochę
    zainwestować w rower. Co polecacie lepszego? XTR to lekka przesada,
    oczywiście.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Alonzo Re: na co zamienić alivio? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 13:12
        Stx Rc,Deore LX, Sram 7.0
        • Gość: kemot Re: na co zamienić alivio? IP: 195.117.255.* 11.05.06, 13:15
          o deore lx słyszłem, że niczym się nie różnią od alivio oprócz ceny. Przy
          sramie w grę wchodziłaby chyba wymiana reszty osprzętu?
          • Gość: Alonzo Re: na co zamienić alivio? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 14:12
            Rozumiem że mowa tu o przerzutkach:)
            Nie chciałbym by mnie oskarżono o sianie zamętu lecz chyba specjalistom od SRAMA
            nie udało się tak całkiem skomplikowac problemu i grupy Shimano oraz Sram
            potrafią ze sobą współpracować w niekrórych przypadkach lecz do tego potrzeba
            nieco wyobraźni i dobrej regulacji.
            Jesli nie chcesz eksperymentować z tym co opisałem powyżej-zawsze możesz targnąć
            się na starą kolejcję shimano, sprzed np. 99 roku-czasem do utrafienia na
            allegro, np. wymieniony przez mnie wczesniej-STX-bardzo solidny sprzet w
            średniej grupie osprzetu,LX jeżdziłem z taką przerzutką która wiele razy dostała
            w dupę i mimo luzu-ogarniało mnie zdziwienie że bez protestu zmieniała
            przełożenia jadąc po średnio ciężkim terenie.
            XT-dla tej przerzutki porzuciłem LXa, kupiłem używaną lecz w zaskakująco dobrym
            stanie-załozyłem, wyregulowałem i zapomniałem o niej(no, nie do końca, lubię na
            nią popatrzeć).
            Oczywiście mowa tu o sprzęcie nowym lub nie skatowanym na co warto mieć uwagę
            przeszukując aukcje.
            Az nowych kolekcji -nie ufam Deore za ich cholerne piasty i przednie przerzutki
            lecz podobno z tylną można zaryzykować.
            LX-różnią się od alivio ceną ale i tez zwiększoną prezyzją dziaania,
            niezawodnością w trudniejszym terenie no i chyba wagą.
            Pozdr.
            Alonzo
      • Gość: Stasio Re: na co zamienić alivio? IP: *.internet4u.pl / *.globaltechnology.pl 11.05.06, 14:09
        Mysle ze na Deorki juz zmiana sie nie oplaca. Jak cos to już LX albo XT.
        • Gość: kemot Re: na co zamienić alivio? IP: 195.117.255.* 11.05.06, 14:22
          Sprzętu się nie zmienia co rok i warto wyłożyć więcej kasy. Nie chciałbym być
          tylko potem rozczarowany, dlatego więc postawię na xt.
          • uruk-hai Re: na co zamienić alivio? 11.05.06, 15:02
            cytata:

"o deore lx słyszłem, że niczym się nie różnią od alivio oprócz ceny."

Kolego - to bzdura!

Pokazać Ci moje moje dwie przednie Alivio ? W życiu nie widziałem takich luzów
            po paru tysiącach...

Czegoś takiego jak STX/RC pewnie już nie dostaniesz - to był sprzęt!

Śmiało kup coś z rodziny LX/XT - polecam!
            • piusss Re: na co zamienić alivio? 11.05.06, 15:10
              ja mam deore i przednia ciągle musze regulowac:/ A tylnej zawsze musze troche
              pomóc. Bleeeee
              czasem mysle czy sisów nie kupić xD
              • Gość: kemot Re: na co zamienić alivio? IP: 195.117.255.* 11.05.06, 15:18
                a masz lx czy xt?
                • piusss Re: na co zamienić alivio? 13.05.06, 18:18
                  deore deore xD
      • qare Re: na co zamienić alivio? 12.05.06, 09:54
        25K to sporo jak na ten sprzęt. A jaki rower? Rozumiem, że nie był katowany w
        ciężkim terenie :) W takim przypadku możesz zmienić na ten sam model lub LX.
        Albo jak ktoś wpomniał poszukać w starszych modelach porywająć się nawet na XT :)
        • Gość: kemot Re: na co zamienić alivio? IP: 195.117.255.* 12.05.06, 10:21
          Boulder AluxX Team. W ciężkim terenie raczej nie jeździłem, ale lubię górki -
          głównie wyasfaltowane, stąd też dobra przerzutka jest na miarę złota. Wczoraj
          po krótkim - acz intensywnym - namyśle nabyłem XT na tył i przód. Mam nadzieję,
          że poczuje róznice i nie będę zawiedziony.
          • qare Re: na co zamienić alivio? 12.05.06, 11:29
            jak przetestujesz to daj znać czy coś się zmieniło..
            Jaki model XT?
            • Gość: cerber Re: na co zamienić alivio? IP: *.lodz.mm.pl 13.05.06, 16:10
              Witam
              XTR napewno lekki ale czy przesada?
              Starsze roczniki dostaniesz po okazyjnych cenach np. na allegro warto poszukać.
              Jeśli i to jest za drogo to polecam XT.
              LX nowego nie polecam zbyt wiele waży i dość szybko łapie luzy.
              Sram mnie osobiście nie podchodzi więc się nie wypowiem.
              Pozdrawiam
              • uruk-hai Re: na co zamienić alivio? 14.05.06, 11:52
                Proponuję modele LX/XT sprzed kilku lat zanim pojawiły się przerzutki (i
                manetki do nich) z odwrotną sprężyną. Sporo takich jeszcze jest na allegro po
                fajnych cenach. LX w tym wypadku jest bardzo charakterystyczne: kolor szaro-
                śliwkowy. Ja za 169 złociszy kupiłem XTR (jakiś świeży model sprzed kilku 2-3
                lat z normalną sprężyną) z wykopanym kółeczkiem (dla mnie to bardzo do
                przyjęcia) Wrzuciłem tam kółka BBB na łożyskach maszynowych - o dziwo te są
                jeszcze lżejsze od oryginalnych. Dla mnie najfajniejsze z XT są piasty (chociaż
                jedną uszkodziłem ale po remoncie jest jak młody Bóg). Po kolejnych kilku
                sezonach (odkąd kupiłem używane - po zapewnieniu mnie że mają niecałe 20 000
                tys. km) kręcą się jeszcze lepiej - widać to przy wszelkich zjazdach przy
                porównywalnych oponach - chłopaki po prostu zostają :))

Jeśli grzeszysz cierpliwością to na pewno coś w atrakcyjnej cenie upolujesz
                • piusss Re: na co zamienić alivio? 14.05.06, 19:07
                  Może jesteś najcieższy?:P
                  • uruk-hai Re: na co zamienić alivio? 15.05.06, 16:09
                    może :))

86 kg

ale jechałem z sakwami - mój pierwszy wyjazd więc zapakowałem pół chaty i xt
                    się poddało :)

to po pierwsze

a po drugie korzystałem z kolei DB - sześć przesiadek - nie jest jednak z
                    szwabskimi kolejami tak różowo i nie wszędzie dopasowano wysokość peronów z
                    wysokością progu wagonu - ponieważ zawsze jest w takiej sytuacji śpieszno -
                    rower pod obciążeniem (wszak niepełnym ale jednak) szybko znajdował się na
                    peronie - myślę że dlatego kulka łożyska się rozpadła - jak się później okazało
                    po przejechaniu kolejnych kilkuset kilometrów :)

W końcu zaniepokoiłem się luzikiem i po nitce do kłębka ....

Bieżnia - ani śladu rysy - i za to xt szanuję

:)
                    • uruk-hai Re: na co zamienić alivio? 15.05.06, 16:13
                      uzupełnię bardziej w kontexcie, bo bardziej o czym innym napisałem - nie ma
                      jak reflex :)))

jeden kolega jest cięższy ale bardziej opływowy - wyłysiał już prawie
                      zupełnie :)))

a ja jeżdżę w kasku co nie dodaje ciągu ....

• piusss Re: na co zamienić alivio? 15.05.06, 17:16
                        No właśnei tak czytam i czytam....i nie mam pojęcia o co kaman;)
                        Ja tam często najszybciej zjezdzam, bo jak na dziewcze to cięzkam (przynajmniej
                        jak z jakimis 50kg osobami jeżdzę):/ Troche zawsze szybciej zjezdżam od mojej
                        kolezanki (ma z 57kg), ale ma gorszy rower buuuehehe...moze to przez to jestem
                        szybsza (i przez te dodatkowe 5-10kg;)hahahaha...trza sobie wmawiać.
                        • Gość: Jacu Re: na co zamienić alivio? IP: *.icpnet.pl 15.05.06, 18:27
                          Proponuje kryterium ustalić bardziej życiowo - pokonanie wzniesienia (wjazd i zjazd) a nie propoagować otyłość jako środek zwiększający prędkość.

A jak ktoś chce szybciej zjechać to zamiast tyć można przesunąć tyłek za siodło i wyciągnąć się ile można do przodu...
                          • uruk-hai Re: na co zamienić alivio? 15.05.06, 19:02
                            trzeba się jakoś pocieszać na starość :))))

nie jest tak źle schudłem już parę kg ;)

będzie lepiej!

• tom1111 Re: na co zamienić alivio? 15.05.06, 20:42
                            > A jak ktoś chce szybciej zjechać to zamiast tyć można przesunąć tyłek za siodło
                            > i wyciągnąć się ile można do przodu...

:-) to naprawdę działa ,
                            a do góry , po równej nawierzchni , dłonie na środek kiery , łokcie w dół
                            troszke na zew. kolana do środka , :-) też działa ,
                            generalnie , dla zwiększenia prędkośći znaczenie ma zmniejszanie oporu powietrza .
            • Gość: kemot Re: na co zamienić alivio? IP: 195.117.255.* 19.05.06, 08:46
              FD-M761 z przodu i RD-M760 z tyłu. Po kilku dniach jazdy czuje się, jakbym
              kupił nowy rower. Łańcuch skacze idealnie. No, ale dopiero po kilku tysiącach
              będę mógł coś więcej powiedzieć :) Na razie jestem wniebowzięty.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka