Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

dziwne bole

IP: 88.199.19.* 01.06.07, 19:08
    witam. Mam smieszny temat... tzn nie dla mnie ale komu wspominam to nie
    dowierza... po kilkunastu km przejechanych trekkingowym rowerem z
    predkosciami rzedu 20 kmh zaczyna mnie bolec... kosc ogonowa. Czasem bol
    staje sie taki ze musze zejsc z roweru a i po zakonczonej trasie przez pare
    godzin czuje dyskomfort. Faktem jest ze rzadko jezdze bo jedynie w czasie
    weekendow ale nigdu do tej pory nie mialem takich problemow - poprzednio
    mialem Waganta. Czy takie bole ma kazdy "poczatkujacy"? Albo powinienem udac
    sie do lekarza (ostatecznosc)?
    Obserwuj wątek
      • nakole Re: dziwne bole 01.06.07, 23:40
        Pewnie masz niewygodne siodełko, albo niewłasciwą pozycję na rowerze. Jesteś
        być może zbyt wyprostowany i ugniatasz tę kość. Przyjęcie pozycji bardziej
        wyciągniętej powinno usunąc ten dyskomfort. Przesuń ciut siodelko do tyłu, albo
        zmień mostek na dłuższy.
        • Gość: bęc Re: dziwne bole IP: 212.180.162.* 02.06.07, 00:59
          zbyt duży nacisk na ową kość, logiczne, że musisz odjechać z kierownicą do
          przodu a siodełkiem do tyłu, znacznie bardziej się pochylić przy jeździe.
          Sądzę, że masz za krótki rower do swojego wzrostu i to jest podstawowy problem.
          Wieki temu miałem podobne choć mniej bolesne przypadki i niemal natychmiast
          postarałem się o rower z możliwie najdłuższą ramą, wszystkie problemy z
          siedzeniem się skończyły. Zaczęły (po latach) jeszcze gorsze z...nadgarstkami
          które wskutek dużego nacisku (pochylam się mocno do przodu) mają zmieniony
          obraz rtg i bolą oj jak bolą ale....tak wybrałem, wole jeżdzić pochylony niż w
          pozycji pionowej. Na nadgarstki zakładam paski. Ciekawe jak długo tak
          pojeżdżę....Rower jest gorszy niż narkotyki..
          • Gość: ssj44 Re: dziwne bole IP: *.chello.pl 02.06.07, 11:05
            Może też to być rozszczepienie kręgu. Ja miałem coś takiego nawet ciągle mam na
            początku myślałem że się gdzieś udeżyłem albo że od siadełka. Zawsze lepiej iść
            do lekaża i zrobić prześwietlenie i wtedy jak coś wydłużyć rower.
          • Gość: Super Zgred Re: dziwne bole IP: *.dream.net.pl 02.06.07, 15:17
            A czy stosujesz spodenki z "pampersem" ?
            • Gość: zaskoczony Re: dziwne bole IP: 88.199.19.* 05.06.07, 23:36
              Dziekuje ze odzew. Nie jestem fachowcem ale powiedziano mi w sklepie rowerowym
              ze siodelko jest super i tez jest chyba takie... zelowe, miekkie. Nie ma
              porownania z poprzednim twardym, chociaz o innym profilu. Wiec to chyba nie to.
              Raczej pozycja... A co do stroju to nie mam zadnego kolarskiego. Ot, weekendowo-
              wycieczkowy. Pzdr.
              • Gość: Agata Re: dziwne bole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 08:04
                Zelowe miękkie siodełko niekoniecznie jest najlepsze! Chodzi o to, żeby bylo
                dostosowane do kształtu siedzenia, a nie: miękkie, bo w końcu i ono da się we
                znaki. Słyszałam, że "najlepsze, co się w zyciu przytrafiło" wielu rowerzystom
                to skórzane siodełko Brooks, które przy pierwszym kontakcie organoleptycznym
                wydaje się zrobione z drewna. Potem przez dłuższy czas nic się w tej kwestii
                nie zmienia, potem jest okres wahania - czy ulegnie siodełko, czy zadek, a w
                końcu jedno do drugiego dostosowuje się tak, że, chyba nie bez powodu, mówi się
                o nich jako o najwygodniejszych siodełkach świata. A twarde...
                Może ktoś się tu bardziej fachowo włączy z uzasadnieniem, że miękkie nie znaczy
                dobre.
      • nakole w kwestii formalnej-drzewko źle idzie-bałagan 02.06.07, 15:08
        Patrzcie komu odpowiadacie. Jeśli zaskoczonemu to dlaczego mnie?

Ktoś administruje tym forum?
      • Gość: ff Re: dziwne bole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 08:14
        nie jestem lekarzem ale mam wielu znajomych z podobnymi problemami. otóz
        przyczyn może być wiele. Miałem znajomego który miał skrzywiony w dolnej części
        kręgosłup. Bolała go kość ogonowa.. mam znajomego który ma skrzywiony kręgosłup
        w okolicach szyi. Mięśnie się źle napinają i musi jeździć bardziej wyprostowany
        - skutek juz ktos opisał. a jeszcze jeden ma hemoroidy których dorobił się na
        zelowym siodełku - i ból promieniuje na kośc ogonową właśnie.
        Żelowe siodła sa fajne na początku. mi drętwieje na tym tyłek a lekarze nie
        polecają tego wynalazku bo własnie powoduja odparzenia i możliwe hemoroidy jako
        że dosć ściśle przylegają do tyłka (jeden co jeździ powiedział mi że lepsze sa
        twarde na których jednak opoera się kulszami. ja profilaktycznie stosuję od
        czasu do czasu procto-glyvenol żeby nie mieć później takich niespodzianek po
        kilkugodzinnym siedzeniu.
        • Gość: zaskoczony Re: dziwne bole IP: 213.17.140.* 06.06.07, 13:29
          tym razem faktycznie jestem zaskoczony... myslalem ze akurat na rowerze miekkie
          siodlo jest mniej dokuczliwe... dzieki.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka