Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

SOWEREIGN PIASTA

04.06.07, 12:54
    Mam piastę tylnią jak w tytule. Wpierw ciągle robiły się luzy, po wymianie
    ośki na większą wygląda jak by sięskrzywiła(kaseta chodzi na boki). Co robić?
    Czy wymienić piastę na nową jak tak to polećcie jakąś. jeżdzę raczej po
    ulicach czasami po jakiejś ścieszcze polnej.
    prosze o pomoc
    Obserwuj wątek
      • roweroraffi Re: SOWEREIGN PIASTA 04.06.07, 13:54
        Sprawdź czy to ośka czasem krzywa nie jest... robisz to tak, że demontujesz ja i
        taczasz po płaskiej i równej powierzchni. Żadna część ośki nie powinna się
        unieść nad powierzchnie, jeżeli ośka jest prosta. Jak nie jest prosta, wymiana
        może przynieść skutek... ale nie musi.

Jeżeli to nie ośka, to możliwe, że miski są krzywo nabite... to też można
        próbować naprawiać, ale imo lepiej wtedy wymienić piastę. Najlepiej od razu na
        coś uszczelnionego (Paralaxa polecam z tych w miarę tanich, a solidnych), lub
        jezeli masz nieco więcej kasy to coś na maszynówkach (Novatec'a uzywam
        osobiście, ale są tańsze, np Accent).
        • ssj44 Re: SOWEREIGN PIASTA 05.06.07, 09:19
          tylko wtedy muszę zmienić kasetę bo ja mam nakrecaną. Jaką polecasz.
          • sebeqx Re: SOWEREIGN PIASTA 05.06.07, 15:42
            Witam!

Z kaset to SRAMa 3.0 lub 5.0 a jak lubisz Shimano to tegoroczne Alivio -
            wszystko na 8. Znając życie to manetki też wymienisz :P
            • matolek26 Re: SOWEREIGN PIASTA 05.06.07, 17:51
              Co do krzywej ośki to wątpię. Jeśli wolnobieg buja się na boki, podczas gdy koło
              się obraca to jest to przypadłość tańszych piast gdzie gwint, na który nakręcasz
              wolnobieg jest troszkę krzywo wykonany. Albo się to polubi ;) albo kupi lepszą
              piastę :( (many many)
              • sebeqx Re: SOWEREIGN PIASTA 07.06.07, 13:39
                Witam!

To nie jest kwestia krzywego gwintu na piaście tylko kiepsko wykonanego
                wolnobiegu, gdyż to on ma luzy. W piastach na kasetę to z kolei bębenek
                odpowiada za bujanie się, bo fabrycznie krzywej kasety to jeszcze nie znalazłem.

Co do ostatniego to masz rację, albo się do tego człowiek przyzwyczai, albo
                wkurzy, uzbiera kasę i kupi porządną.
      • ssj44 Re: SOWEREIGN PIASTA 06.06.07, 10:38
        Kurcze strasznie drogie hobby. Wymienię piastę to i kasetę kasety lepsze to 8
        lub 9 a ja manetki mam 7. czy do kasety 9 moge używac manetekk 7 i kożystać
        tylko z 7 biegów. Zaraz się pewnie okaże że i przeżutkę tylnią muszę zmienić.
        Mam shimano Turney z tyłu czy to chłam czy da się jeździć?
        • roweroraffi Re: SOWEREIGN PIASTA 06.06.07, 11:55
          ssj44 napisał:

> Kurcze strasznie drogie hobby.

Tylko gdy się chce oszczędzać i kupuje rower z najnizszej półki, w którym
          później trzeba wiele wymieniać, naprawiać i regulować.

> Wymienię piastę to i kasetę kasety lepsze to 8
          > lub 9 a ja manetki mam 7.

To zmień kasetę na 7. To nie boli. Ja na takiej wiele lat jeździłem. Przecież
          tych najwiekszych tarcz z tyłu i tak się w zasadzie nie uzywa...

> czy do kasety 9 moge używac manetekk 7 i kożystać
          > tylko z 7 biegów.

Nie zmieniaj na 9, bo to niesie za soba konieczność zmiany łańcucha na droższy,
          pewnie tez przerzutki (tourney raczej nie obsłuzy), a nie wiem czy manetki z 7
          da się ustawić.
          Jezeli już to na 8. Są tańsze łańcuchy i kasety i będziesz mógł uzywać swoich
          ukochanych manetek ustawiając je tak, by nie miec jednego biegu.

> Zaraz się pewnie okaże że i przeżutkę tylnią muszę zmienić.
          > Mam shimano Turney z tyłu czy to chłam czy da się jeździć?

Chłam, ale da się jeździć i korzystać na 8. Przynajmniej kupel tak jeździł.
          • ssj44 Re: SOWEREIGN PIASTA 06.06.07, 12:03
            Rower faktycznie mam z niższej pólki kosztował 600 zł tyle tylko mogłem wydać.
            Mam arkusa z aluminiową ramą więc jest chyba na czym budować. Wszystko sprawuje
            się dobrze prucz tej właśnie piasty. Dzięki za porady jeżeli przychodzi ci coś
            do głowy na temat arkusa to napisz będę wdzięczny zamiezam z czasem (jak coś się
            będzie sypać)zbudować z niego fajny rower.
            • roweroraffi Re: SOWEREIGN PIASTA 06.06.07, 13:02
              ssj44 napisał:

> Rower faktycznie mam z niższej pólki kosztował 600 zł tyle tylko mogłem wydać.
              > Mam arkusa z aluminiową ramą więc jest chyba na czym budować.

Tak, tylko budowa wymaga funduszy. Niestety. Ja osobiście podchodzę do tego tak,
              że biednego nie stać na oszczędzanie. Kupuje rzadziej, ale lepsze komponenty
              (ale nie z najwyższej półki). Nie reguluje, nie centruje, nie musze wymieniać
              często później, dzięki czemu oszczędzam czas. Poza tym tak wychodzi taniej.

> Wszystko sprawuje
              > się dobrze prucz tej właśnie piasty. Dzięki za porady jeżeli przychodzi ci coś
              > do głowy na temat arkusa to napisz będę wdzięczny zamiezam z czasem (jak coś si
              > ę
              > będzie sypać)zbudować z niego fajny rower.

Na razie zrobiłbym tak na Twoim miejscu:

Zainwestował w dobre tylne koło, którego nie będziesz musiał wymieniać przez
              najbliższe 5-10 lat. Raz a dobrze.
              Kupiłbym obręcz Alexrims DM18 (ok 45zł) lub jeżeli ważysz >75kg to DM24 (ok
              65zł). Szprychy jakieś w okolicach cenowych 1zł/szt, piastę Novatec na
              maszynówkach (90zł), lub jeżeli jeździsz mniej niż 5000km rocznie i nie
              planujesz więcej to Paralax (ok 50-60zł?). Wszystko bym złozył do kupy w dobrym
              serwisie (najlepiej w tym co kupowałeś, może da się Ich wtedy namówić by
              wykonali to za darmo), co by szprychy były dobrze naciagniete. Dzięki temu o
              problemach z tylnym kołem zapomnisz pewnie na kilka lat.

Nie zmieniałbym natomiast napędu, na 8 czy 9, bo to skarbona jest i jedna zmiana
              pociaga zazwyczaj 2 kolejne. Kupiłbym kasetę na 7 biegów, jakieś IG jak
              znajdziesz, a jak nie to HG. Koszt pewnie poniżej 50zł będzie. Nie zmieniałbym
              manetek i przerzutek, skoro działają i są ok. Zwłaszcza, że 8 biegów naprawdę
              prawie nic nie daje w praktyce.
              Zbierałbym kase i z czasem dopiero bym wymienił to co będzie się psuć.

Jeżeli masz chwilowo nadmiar kasy, to bym wymienił oba koła zamiast jednego,
              albo przynajmniej kupił juz obręcz do przedniego kółka i trzymał (za rok czy
              dwa, jak będziesz zmieniał przód, mogłoby się okazać, że dany model jest juz
              nie produkowany, albo wyglada inaczej). Chyba, że wzgledy estetyczne masz w
              powazaniu, wtedy można odpuścić sobie.

Ale co Ty zrobisz, to już Twój wybór.
              • sebeqx Re: SOWEREIGN PIASTA 07.06.07, 18:01
                Witam!

Widzę, że Raffi dał Ci gotowe rozwiązanie. Zawsze możesz napisać ile masz kasy
                to coś doradzimy.
            • sebeqx Re: SOWEREIGN PIASTA 07.06.07, 16:55
              Witam!

> Mam arkusa z aluminiową ramą więc jest chyba na czym budować. Wszystko
              > sprawuje się dobrze prucz tej właśnie piasty. Dzięki za porady jeżeli
              > przychodzi ci coś do głowy na temat arkusa to napisz będę wdzięczny
              > zamiezam z czasem (jak coś się będzie sypać)zbudować z niego fajny rower.

Po pierwsze w rowerze za 600zł nie wydaje mi się, aby dawali porządną,
              aluminiową ramę. Po drugie mam nadzieję, że to nie jest żaden pseudo full.
              Kolejna sprawa to widelec, a znając życie to pewnie jakiś wyrób
              amortyzatoropodobny typu ZOOM. I tu zaczynają się schody, bo ma pewnie calową
              rurę sterową. Z tego względu budowanie przyszłościowego roweru nie ma za bardzo
              sensu, gdyż większość produkowanych porządnych amorów jest na 1 1/8cala a
              powoli do sportów grawitacyjnych standardem staje się OnePointFive.
              Zatem jak będziesz myślał o rozbudowaniu roweru na bazie tego Arkusa to weź
              powyższe pod uwagę.
          • sebeqx Re: SOWEREIGN PIASTA 07.06.07, 16:26
            Witam!

> Tylko gdy się chce oszczędzać i kupuje rower z najnizszej półki, w którym
            > później trzeba wiele wymieniać, naprawiać i regulować

Co racja to racja.

> To zmień kasetę na 7. To nie boli. Ja na takiej wiele lat jeździłem. Przecież
            > tych najwiekszych tarcz z tyłu i tak się w zasadzie nie uzywa...

Pamiętaj, że jak będzie zmieniał piastę to po co ma się pakować w 7. Lepiej jak
            kupi 8/9. Do tego kaseta 8 lub 7 to nieduża różnica a swoją drogą dając
            podkładkę można kasetę 7 założyć na bębenek pod 8/9. Tylko po co skoro manetki
            i tak zmieni :D

> Nie zmieniaj na 9, bo to niesie za soba konieczność zmiany łańcucha na
            > droższy, pewnie tez przerzutki (tourney raczej nie obsłuzy), a nie wiem czy
            > manetki z 7 da się ustawić.

Dobrze mówi, manetki pod 7 nie obsłużą poprawnie 9.

> Jezeli już to na 8. Są tańsze łańcuchy i kasety i będziesz mógł uzywać swoich
            > ukochanych manetek ustawiając je tak, by nie miec jednego biegu.

Popieram wybierz 8 =)

>> Mam shimano Turney z tyłu czy to chłam czy da się jeździć?
            > Chłam, ale da się jeździć i korzystać na 8. Przynajmniej kupel tak jeździł.

Ja swego czasu (właśnie podczas ulepszania) też tak jeździłem :)
        • sebeqx Re: SOWEREIGN PIASTA 07.06.07, 16:01
          Witam!

> Kurcze strasznie drogie hobby.

Chyba na nartach nie jeździłeś... jeszcze lepiej sport samochodowy (z
          najdroższą F1 czy wyścigami dragsterów) albo żeglarstwo. Nadal uważasz, że to
          drogo? Zresztą jak ktoś coś kocha, tak jak My rowery, to kasa zawsze się
          znajdzie. No może nie na XTeeRy, ale na coś porządniejszego od Falcon'a,
          Gilong'a czy najniższego Shimano.

> Wymienię piastę to i kasetę.

Upgreadowanie to drugie życie rowerzysty... tu się po prostu trzeba znać i
          wiedzieć co i jak. Oczywiście zawsze można zapytać :)

> kasety lepsze to 8 lub 9 a ja manetki mam 7.

Hehe patrz wyżej.

> czy do kasety 9 moge używac manetek 7 i ko[RZ]ystać tylko z 7 biegów.

Hehe jak wyżej. Niedasie.

> Zaraz się pewnie okaże że i prze[RZ]utkę tylnią muszę zmienić.

Nie musisz, ale... jak będziesz miał nowe koło, kasetę, manetki to warto by
          pokusić się też o przerzutkę ;)

> Mam shimano Turney z tyłu czy to chłam czy da się jeździć?

Generalnie da się jeździć tylko ta częsta regulacja :)
      • ssj44 Re: SOWEREIGN PIASTA 06.06.07, 13:13
        Mam obręcze stożkowe aluminiowe także narazie ich nie będę zmieniał, zresztą nie
        mam za co i narazie nie ma takiej potrzeby.
        • roweroraffi Re: SOWEREIGN PIASTA 06.06.07, 18:26
          ssj44 napisał:

> Mam obręcze stożkowe aluminiowe także narazie ich nie będę zmieniał
          > narazie nie ma takiej potrzeby.

No to będzie taniej o te 50-60zł :-)
        • matolek26 Re: SOWEREIGN PIASTA 06.06.07, 18:29
          Wszystko kosztuje...
          mozna jeszcze rozpleść koło i wstawic nową piaste np
          www.allegro.pl/item203449940_piasta_tyl_stx_rc_fh_mc33_7t_32h_klasyka_gatunku.html
          tylko ta jest na 32 szprychy
          dotego kaseta bo zebatki z wolnobiegu nie pasują
          www.allegro.pl/item202466879_kaseta_shimano_altus_acera_cs_hg30_7_ka_11_28t.html
          nowe szprychy i koszt zaplecenia...
        • sebeqx Re: SOWEREIGN PIASTA 07.06.07, 17:04
          Witam!

Jak będziesz zmieniał piastę to dozbieraj i kup od razu porządną obręcz i
          szprychy oraz zapleć w serwisie który się na tym zna.
          Jak zapleciesz na starej obręczy to po jakimś czasie będziesz pisał na forum,
          że pojawiły się na niej wgłębienia tudzież koło się szybko centruje i co masz
          teraz zrobić.
          Jak teraz zaoszczędzisz to potem dołożysz do rozplecenia, nowej obręczy i
          najprawdopodobniej szprych oraz ponownego zaplecenia. W mojej opinii kiepski
          interes, a podejrzewam, że Raffi potwierdzi.
          • roweroraffi Re: SOWEREIGN PIASTA 08.06.07, 19:55

> podejrzewam, że Raffi potwierdzi.

Potwierdzam to, co już pisałem... biednego na oszczędzanie nie stać, bo ono się
            mści niestety i zamiast raz włożyć w rower powiedzmy 200zł wkłada się najpierw w
            piastę+szprychy+przeplot (100-150zł), a później np w obręcz+szprychy+przeplot
            (100-150zł). Albo co miesiąc w nowe koło za 40-50zł.
      • ssj44 Re: SOWEREIGN PIASTA 08.06.07, 08:15
        W takim razie skoro ośka jest raczej prosta to będę jeździł az piasta się
        rozsypie i zbierał kasę na piastę kasetę, manetki i przeżutke.
        Dzięki za rady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka