Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

opony bezdentkowe-naprawa

03.12.07, 12:03
    mam obrecze ranger bontrager i opony bezdentkowe. zeszlo mi
    powietrze, najprawdopodobniej jakies przebicie. nie wiem jak mam je
    teraz skleic. jakie sa metody reperacji takich opon. pomocy.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jacu Re: opony bezdentkowe-naprawa IP: *.icpnet.pl 03.12.07, 19:44
        W warunkach domowych:

Kupić łatki do UST (niebieskie Tip-Top), załatać jak zwykle (zmatowić,
        posmarować klejem, poczekać 5min, docisnąć, gotowe), gołymi rękoma założyć na
        felgę... i najtrudniejsze: napompować.

Żeby to diabelstwo napompować potrzeba kompresor, pompkę podłogową lub nabój CO2
        - zwykłą pompką nie ma szans. Można zwilżyć bok opony wodą z mydłem (łatwiej
        nałożyć i uszczelnić), starannie ułożyć oponę, nadygać na kamień (<150% max
        ciśnienia), pozostawić na godzinę żeby porządnie się uszczelniło, spuścić do
        odpowiedniego ciśnienia, jeździć...

Poszukiwanie miejsca przebicia pozostawiam twojej inwencji (typowy zestaw
        diagnostyczny to woda + pompka)

W warunkach polowych: wykręcasz zawór i wkładasz dętkę... zabaw w łatanie nie
        polecam.

----
        Polecam zastanowić się po kiego ci opony bezdętkowe - jak startujesz w zawodach
        i szkoda ci czasu na łatanie - idz w system z płynem uszczelniającym. Jeśli nie
        startujesz kup dętki ;)
      • aurobengo Re: opony bezdentkowe-naprawa 03.12.07, 23:41
        detki kupione, bezdetkowce out;)
        • Gość: Jacu Re: opony bezdentkowe-naprawa IP: *.et.put.poznan.pl 04.12.07, 00:37
          Nie zrozum mnie źle - UST nie jest zły - niemniej aby stał się "nieprzebijalny"
          trzeba wlać troszkę uszczelniacza - wtedy można jeździć bez dętki i pompki (tyle
          że co kilka miesięcy trzeba czyścić i wlewać nowy płyn). Inaczej UST to tylko
          troszke bardziej niezawodny, dużo droższy i dużo bardziej problematyczny kawałek
          gumy na feldze.

Poza sportem nie bardzo widzę sens stosowania tego wynalazku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka