aurobengo 03.12.07, 12:03 mam obrecze ranger bontrager i opony bezdentkowe. zeszlo mi powietrze, najprawdopodobniej jakies przebicie. nie wiem jak mam je teraz skleic. jakie sa metody reperacji takich opon. pomocy. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Jacu Re: opony bezdentkowe-naprawa IP: *.icpnet.pl 03.12.07, 19:44 W warunkach domowych: Kupić łatki do UST (niebieskie Tip-Top), załatać jak zwykle (zmatowić, posmarować klejem, poczekać 5min, docisnąć, gotowe), gołymi rękoma założyć na felgę... i najtrudniejsze: napompować. Żeby to diabelstwo napompować potrzeba kompresor, pompkę podłogową lub nabój CO2 - zwykłą pompką nie ma szans. Można zwilżyć bok opony wodą z mydłem (łatwiej nałożyć i uszczelnić), starannie ułożyć oponę, nadygać na kamień (<150% max ciśnienia), pozostawić na godzinę żeby porządnie się uszczelniło, spuścić do odpowiedniego ciśnienia, jeździć... Poszukiwanie miejsca przebicia pozostawiam twojej inwencji (typowy zestaw diagnostyczny to woda + pompka) W warunkach polowych: wykręcasz zawór i wkładasz dętkę... zabaw w łatanie nie polecam. ---- Polecam zastanowić się po kiego ci opony bezdętkowe - jak startujesz w zawodach i szkoda ci czasu na łatanie - idz w system z płynem uszczelniającym. Jeśli nie startujesz kup dętki ;) Link Zgłoś
Gość: Jacu Re: opony bezdentkowe-naprawa IP: *.et.put.poznan.pl 04.12.07, 00:37 Nie zrozum mnie źle - UST nie jest zły - niemniej aby stał się "nieprzebijalny" trzeba wlać troszkę uszczelniacza - wtedy można jeździć bez dętki i pompki (tyle że co kilka miesięcy trzeba czyścić i wlewać nowy płyn). Inaczej UST to tylko troszke bardziej niezawodny, dużo droższy i dużo bardziej problematyczny kawałek gumy na feldze. Poza sportem nie bardzo widzę sens stosowania tego wynalazku. Link Zgłoś