Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

crank bros - spd , które lepsze?

IP: *.adsl.inetia.pl 13.12.07, 22:38
    hmm...?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jacu Re: crank bros - spd , które lepsze? IP: *.icpnet.pl 13.12.07, 23:46
        Zależy jak definiujesz "lepszość"...

Crank(ubijaki):
        + najlepsze w błocie
        + lekkie
        - brak regulacji siły wypięcia
        - cena
        - droga eksploatacja (drogie i szybko zużywające się bloki)
        - niszczą podeszwę buta

Na plus można by zaliczyć 4 płaszczyzny wpięcia, niemniej wg mnie 2 w zupełności
        wystarczają.

SPD
        + tańsze
        + mniejszy koszt eksploatacji
        + większa możliwość dostosowania do własnych upodobań (jedno/wielokierunkowe
        wypięcie, regulacja siły)
        + nie niszczą podeszwy
        - większa waga
        - taka sobie praca w błocie (wysokie modele radzą sobie nieco lepiej)

Są jeszcze pewne subiektywne różnice (sygnalizacja wypięcia itp), ale to już
        kwestia gustu i tego na czym kto zaczynał... do obu da się przyzwyczaić.

Na maratony MTB i XC większość czołówki wybiera ubijaki (o ile sponsor pozwala),
        zdarzają się też time (zwłaszcza triatloniści) - zauważalną przewagę dają one na
        błotnistej/gliniastej trasie z podbiegami.

Jeśli chodzi o pracę w błotku nie gorzej od ubijaków radzą sobie Time...
        generalnie jeśli ktoś ma coś z nie tak nogą i jazda w SPD/ubijakach nie jest
        możliwa, to Time często nie sprawia problemów.
        Większość ludzi jednak bez problemu może używać każdego typu klików.
      • voytexbezportek ubijacze jajek duzo lepsze 14.12.07, 20:10
        W ogole nie ma porownania! Spd bylo dobre 15 lat temu, kiedy nie
        mialo konkurencji. Teraz jest juz przestarzale, a te lepsze
        shimano spd sa za drogie. Latwe wpecie i wypiecie, bloki i buty
        sie nie "niszcza" i owszem maja dwie pozycje regulacji sily
        wypiecia, nie idiotyczna srubka jak w spd, ale w zaleznosci ktory
        blok przykrecisz do ktorego buta, bedzie ci sie latwiej lub trudniej
        wypiac. Prostota jest tu zaleta. Masz do wyboru kilka werji
        ubijakow: candy , smarty, egg beaters,etc, ostatnio bardzo stanialy
        • Gość: kiejstut Re: ubijacze jajek duzo lepsze IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.07, 20:38
          a takie MXR sie nadadzą?
          • Gość: Jacu Re: ubijacze jajek duzo lepsze IP: *.icpnet.pl 15.12.07, 02:35
            Jak chodzi o oszczędzanie to chyba lepiej Look 4x4 - cena zbliżona, a trwałość
            potwierdzona i znacznie większa od CB C.

MXR nie wiem, nie widziałem, nie znam nikogo kto używa - znam kogoś kto używał,
            ale bardzo krótko (jeden się rozpadł przy sprężynie). Są nieco lżejsze od
            swojego droższego brata. Osobiście bym się nie szczypał o te pare dych i kupił
            coś pewnego...
        • Gość: Jacu Re: ubijacze jajek duzo lepsze IP: *.icpnet.pl 15.12.07, 02:16
          1) Buty się niszczą, (o ile nie zastosuje się metalowej płytki) - robią się 2
          podłużne wyżłobienia w miejscu styku klatki z butem.

2) Jak możesz pisać że Shimanowskie są za drogie - 540 kosztują nieco ponad
          połowę ceny C... Cranki cenowo zaczynają się tam gdzie shimano kończą. Bloki 2x
          droższe i żyją krócej. W porównaniu do cranków wszystkie inne są tanie.

3) Srubka nie jest idiotyczna - w miare wycierania bloku podkręcasz - dzięki
          czemu działanie nie jest bardzo zależne od stopnia zużycia bloku - ot taka
          technologia.

4) W wyższych modelach SPD poprawiono pracę w błotku, te tańsze+błoto to
          faktycznie porażka.

W zastosowaniach sportowych ubijaki sprawdzają się lepiej i są lżejsze -
          naturalny wybór do ścigania MTB. W codziennej eksploatacji SPD jest zwykle
          wystarczająco dobre. To troche jak dyskusja o wyższości komórki bajerami nad
          "zwykłą" do dzwonienia - nie każdy doceni zalety droższego i nowocześniejszego
          wynalazku.
          • voytexbezportek Re: ubijacze jajek duzo lepsze 26.12.07, 22:55
            Buty sie niszcza bo powstaja "wyzlobienia" . Chyba zartujesz; buty
            sie niscza od uzywania , nie od typu pedalow. Nie wiem gdzie
            jezdzisz ale tam gdzie ja jezdze jest stromo, skalisto i mokro
            (bloto i glina). Ciagle trzeba ssiadac i podchodzic trudniejsze
            kawalki. Po dwuch sezonach moje buty sa praktycznie do wyrzucenia ,
            zaczynaja wygladac jak jakies zalosne kapcie, w zwiazku z tym kto
            by sie przejmowal jakimis "wyzlobieniami" na podeszwie. Nie wiem w
            ktorym sklepie kupujesz pedaly ale w moim ubijaki sa dwa razy tansze
            niz shimano540.www.jensonusa.com/store/product/PE703A08-
            Shimano+Pd-
            M540+Pedal.aspxwww.jensonusa.com/store/product/PE410A01-
            Crankbrothers+Egg+Beater+Mxr+Pedal+06.aspx
            www.jensonusa.com/store/product/PE407A08-Crankbrothers+Candy+C+Pedals+06.aspx

• voytexbezportek Re: ubijacze lepsze i tansze niz shimano540 26.12.07, 22:59
              www.jensonusa.com/store/sub/141-Pedals+Toe+Clips+And+Straps.aspx?s=1505
              • Gość: Jacu Re: ubijacze lepsze i tansze niz shimano540 IP: *.icpnet.pl 27.12.07, 11:00
                Importerzy widać słono cenią swe wysiłki...
                tinyurl.com/2ezyqw
                • voytexbezportek Re: ubijacze lepsze i tansze niz shimano540 30.12.07, 18:23
                  Jezus Maria ! Polskie ceny ubijaczy to skandal, moze dlatego , ze "nowosc" ale
                  tez pewnie zbyt duzo ludzi po drodze chce zarobic, i oczywiscie podatki, narzuty
                  i domiary, jakie panstwo ludowe wam dowala. Wysle ci 20 par po $40 plus
                  wysylka, sprzedasz za polowe polskiej sklepowej ceny, odpalisz mi 10% i
                  bedziemy do przodu. Niestety, role "spekulanta" i "zdziercy" pelni u was panstwo.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka