Gość: Jacu Re: crank bros - spd , które lepsze? IP: *.icpnet.pl 13.12.07, 23:46 Zależy jak definiujesz "lepszość"... Crank(ubijaki): + najlepsze w błocie + lekkie - brak regulacji siły wypięcia - cena - droga eksploatacja (drogie i szybko zużywające się bloki) - niszczą podeszwę buta Na plus można by zaliczyć 4 płaszczyzny wpięcia, niemniej wg mnie 2 w zupełności wystarczają. SPD + tańsze + mniejszy koszt eksploatacji + większa możliwość dostosowania do własnych upodobań (jedno/wielokierunkowe wypięcie, regulacja siły) + nie niszczą podeszwy - większa waga - taka sobie praca w błocie (wysokie modele radzą sobie nieco lepiej) Są jeszcze pewne subiektywne różnice (sygnalizacja wypięcia itp), ale to już kwestia gustu i tego na czym kto zaczynał... do obu da się przyzwyczaić. Na maratony MTB i XC większość czołówki wybiera ubijaki (o ile sponsor pozwala), zdarzają się też time (zwłaszcza triatloniści) - zauważalną przewagę dają one na błotnistej/gliniastej trasie z podbiegami. Jeśli chodzi o pracę w błotku nie gorzej od ubijaków radzą sobie Time... generalnie jeśli ktoś ma coś z nie tak nogą i jazda w SPD/ubijakach nie jest możliwa, to Time często nie sprawia problemów. Większość ludzi jednak bez problemu może używać każdego typu klików. Link Zgłoś
voytexbezportek ubijacze jajek duzo lepsze 14.12.07, 20:10 W ogole nie ma porownania! Spd bylo dobre 15 lat temu, kiedy nie mialo konkurencji. Teraz jest juz przestarzale, a te lepsze shimano spd sa za drogie. Latwe wpecie i wypiecie, bloki i buty sie nie "niszcza" i owszem maja dwie pozycje regulacji sily wypiecia, nie idiotyczna srubka jak w spd, ale w zaleznosci ktory blok przykrecisz do ktorego buta, bedzie ci sie latwiej lub trudniej wypiac. Prostota jest tu zaleta. Masz do wyboru kilka werji ubijakow: candy , smarty, egg beaters,etc, ostatnio bardzo stanialy Link Zgłoś
Gość: kiejstut Re: ubijacze jajek duzo lepsze IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.07, 20:38 a takie MXR sie nadadzą? Link Zgłoś
Gość: Jacu Re: ubijacze jajek duzo lepsze IP: *.icpnet.pl 15.12.07, 02:35 Jak chodzi o oszczędzanie to chyba lepiej Look 4x4 - cena zbliżona, a trwałość potwierdzona i znacznie większa od CB C. MXR nie wiem, nie widziałem, nie znam nikogo kto używa - znam kogoś kto używał, ale bardzo krótko (jeden się rozpadł przy sprężynie). Są nieco lżejsze od swojego droższego brata. Osobiście bym się nie szczypał o te pare dych i kupił coś pewnego... Link Zgłoś
Gość: Jacu Re: ubijacze jajek duzo lepsze IP: *.icpnet.pl 15.12.07, 02:16 1) Buty się niszczą, (o ile nie zastosuje się metalowej płytki) - robią się 2 podłużne wyżłobienia w miejscu styku klatki z butem. 2) Jak możesz pisać że Shimanowskie są za drogie - 540 kosztują nieco ponad połowę ceny C... Cranki cenowo zaczynają się tam gdzie shimano kończą. Bloki 2x droższe i żyją krócej. W porównaniu do cranków wszystkie inne są tanie. 3) Srubka nie jest idiotyczna - w miare wycierania bloku podkręcasz - dzięki czemu działanie nie jest bardzo zależne od stopnia zużycia bloku - ot taka technologia. 4) W wyższych modelach SPD poprawiono pracę w błotku, te tańsze+błoto to faktycznie porażka. W zastosowaniach sportowych ubijaki sprawdzają się lepiej i są lżejsze - naturalny wybór do ścigania MTB. W codziennej eksploatacji SPD jest zwykle wystarczająco dobre. To troche jak dyskusja o wyższości komórki bajerami nad "zwykłą" do dzwonienia - nie każdy doceni zalety droższego i nowocześniejszego wynalazku. Link Zgłoś
voytexbezportek Re: ubijacze jajek duzo lepsze 26.12.07, 22:55 Buty sie niszcza bo powstaja "wyzlobienia" . Chyba zartujesz; buty sie niscza od uzywania , nie od typu pedalow. Nie wiem gdzie jezdzisz ale tam gdzie ja jezdze jest stromo, skalisto i mokro (bloto i glina). Ciagle trzeba ssiadac i podchodzic trudniejsze kawalki. Po dwuch sezonach moje buty sa praktycznie do wyrzucenia , zaczynaja wygladac jak jakies zalosne kapcie, w zwiazku z tym kto by sie przejmowal jakimis "wyzlobieniami" na podeszwie. Nie wiem w ktorym sklepie kupujesz pedaly ale w moim ubijaki sa dwa razy tansze niz shimano540.www.jensonusa.com/store/product/PE703A08- Shimano+Pd- M540+Pedal.aspxwww.jensonusa.com/store/product/PE410A01- Crankbrothers+Egg+Beater+Mxr+Pedal+06.aspx www.jensonusa.com/store/product/PE407A08-Crankbrothers+Candy+C+Pedals+06.aspx Link Zgłoś
voytexbezportek Re: ubijacze lepsze i tansze niz shimano540 26.12.07, 22:59 www.jensonusa.com/store/sub/141-Pedals+Toe+Clips+And+Straps.aspx?s=1505 Link Zgłoś
Gość: Jacu Re: ubijacze lepsze i tansze niz shimano540 IP: *.icpnet.pl 27.12.07, 11:00 Importerzy widać słono cenią swe wysiłki... tinyurl.com/2ezyqw Link Zgłoś
voytexbezportek Re: ubijacze lepsze i tansze niz shimano540 30.12.07, 18:23 Jezus Maria ! Polskie ceny ubijaczy to skandal, moze dlatego , ze "nowosc" ale tez pewnie zbyt duzo ludzi po drodze chce zarobic, i oczywiscie podatki, narzuty i domiary, jakie panstwo ludowe wam dowala. Wysle ci 20 par po $40 plus wysylka, sprzedasz za polowe polskiej sklepowej ceny, odpalisz mi 10% i bedziemy do przodu. Niestety, role "spekulanta" i "zdziercy" pelni u was panstwo. Link Zgłoś