Gość: gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 13:00 Witam Interesuje mnie ile by kosztowała regulacja hamulcy i regulacja przerzutek w serwisie? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: dfg Re: Serwis IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.08, 13:10 na tej stronie w dziale sprzet znajdziesz porady regulacji hamulcy i przerzutek www.cyfronet.pl/rowery/ Link Zgłoś
jszafranski Re: Serwis 28.05.08, 13:01 a jak wyregulowac przerzutki w Torpedzie ? w mieszczuchu takim, np 3 przerzutkowym. Link Zgłoś
Gość: jantor Re: Serwis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:05 Moge Ci podac moje stawki: -regulacja hamulców V,modele Shimano i Avid-5zl -regulacja hamulców V innych producentów-10zl -regulacja hamulców V no name i inne "marketowe"-nie ma sensu i strata czasu,odmawiam wykonania usługi -regulacja przerzutek(przód i tył),tanie modele Shimano-30zl -regulacja przerzutek Shimano od Alivio do XTR oraz wszystkie Campagniolo i Sram-15zl Link Zgłoś
marek.dumle Re: Serwis 13.05.08, 22:07 > -regulacja hamulców V innych producentów > -regulacja hamulców V no name Pytanko - Co to są inni producenci i czym się różnią o noname? > -regulacja przerzutek(przód i tył),tanie modele Shimano-30zl Pytanko - Dlaczego Acera i Turney są droższe niż Alivio do XTR? Trudniej się reguluje? > Sram-15zl Pytanko - Dlaczego Sram tak tanio? Link Zgłoś
Gość: Jacu Re: Serwis IP: *.icpnet.pl 13.05.08, 23:08 Hamulce reguluje się tak samo, o ile mają gwintowany sworzeń. Te z niegwintowanym reguluje się nieporównywalnie bardziej problematycznie. Co do przerzutek, to te tanie często po prostu nie da się wyregulować jak należy, dopłata wynika pewnie z konieczności wytłumaczenia tego faktu klientowi oraz czasu zmarnowanego na poszukiwanie najlepszego ustawienia. Droższe po prostu ustawia się tak żeby działały i po robocie. Link Zgłoś
Gość: Jacu Re: Serwis IP: *.icpnet.pl 14.05.08, 01:24 Może Jantorowi będzie się chciało skrobnąć eleborat ku twej pociesze - w końcu nie do mnie to pytanie było. Jeśli wydaje ci się że takie "komentarze" są błyskotliwe to się mylisz, ale postaram się zapamiętać żeby pozostawiać twoje posty bez komentarza. Link Zgłoś
marek.dumle Re: Serwis 14.05.08, 08:54 No i już się obraził... Co za ludzie... Ja tylko umotywować chciałem... Link Zgłoś
Gość: jantor Re: Serwis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 10:40 Sprawa jest prosta;jak mam siedziec godzine nad ustawieniem czegokolwiek w makrokeszu bez gwarancji rezultatu,to wole w tym czasie wyregulowac trzy porzadne rowery i wiem,ze bedzie dzialac i zachowa ustawienia.Praca przyjemna i relaksujaca. Ponadto jestem zwolennikiem piętnowania głupoty i podobnie jak spora czesc serwisów,mimo najgłębszych pokładów altruizmu,które to co rusz w sobie odkrywam,nie bede naprawiac złomu,ani tym bardziej brac na siebie odpowiedzialnosci za czyjes bezpieczenstwo. Masz przyzwoity(nie mylic z drogim!)rower-serwis to pestka i wychodzi tanio i działa. Masz zlom z marketu-....no chyba nie musze tu juz nic pisac.. Link Zgłoś
Gość: Slav4 Re: Serwis IP: 212.160.238.* 14.05.08, 07:59 >regulacja hamulców V no name i inne "marketowe"-nie ma sensu i< > strata czasu,odmawiam wykonania usługi< O właśnie. Mądrego to i posłuchać warto :o))) Na zaprzyjaźnionym serwisie pokazała się identyczna w treści wywieszka: SERWIS ROWERU Z HIPERMARKETU ZA 50% DOPŁATĄ. Ruch i kolejki jakby mniejsze, serwisanci jacyś tacy uśmiechnięci :o))) Link Zgłoś
Gość: bike zrob to sam-to b.proste!!! IP: *.chello.pl 13.05.08, 16:10 Szkoda czasu i kasy na serwisy, szczególnie w tak (na prawdę) prostych sprawach jak regulacja przerzutek i hamulców. Początki mogą (choć nie muszą) być trudniejsze ale po paru regulacjach jest się już specjalistą. Regulacje KROK PO KROKU znajdziesz tu: przerzutek: www.bikeboard.pl/index.php?d=porady&g=34&art=425 hamulców: www.bikeboard.pl/index.php?d=porady&g=34&art=426 Szczerze polecam wzięcie się do roboty samemu. Co innego gdy potrzebne są specjalistyczne klucze ale tu... Link Zgłoś
Gość: jantor Re: zrob to sam-to b.proste!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 10:54 Masz absolutna racje-serwis roweru w ogóle to bardzo prosta sprawa,ale Ty jako(tak wnioskuje)zaawansowany rowerzysta mozesz zlozyc rower po ciemku,mi tez to nie sprawia problemu.Natomiast sa ludzie,ktorzy wola po prostu oddac do przegladu i miec to z glowy. Inni z lenistwa,spora czesc bo nie zna sie dostatecznie i nie ma zamiaru sie znac lub np.z braku specjalnego narzedzia. Serwisy beda zyc,to pewne. Jestem jak najbardziej za tym,zeby próbowac samemu i jesli ktos mnie pyta jak cos tam zrobic,to chetnie pokaze i wytlumacze,tylko checi musza byc tez z drugiej strony.Taki rowerzysta pobedzie w kolektywie,nabierze optymizmu,a co najwazniejsze nie kupi wiecej makrokoszmarka! Link Zgłoś
Gość: bike Re: zrob to sam-to b.proste!!! IP: *.chello.pl 14.05.08, 12:08 Zależy gdzie i po co ktoś jeździ. Stan portfela to nawet już drugorzędna sprawa w przypadku miłośników rowerów (bo naprawa samodzielna jest przyjemnością). Wracając do "gdzie i po co" - jeśli jest się w głuszy, z dala od cywilizacji to nie można sobie pozwolić, by byle rozregulowanie przerzutki (powiedzmy po łupnięciu w konar) lub przekrzywienie się klocka hamulcowego i ocieranie o oponę zmusiło nas do wzywania śmigłowca przez komórę lub wujka Zdzicha autem. Pewne rzeczy wyregulować w trasie należy koniecznie umieć samemu jeśli jeździ się z dala od ludzkich siedzib. Te mniej dające się regulować w trasie (głównie z powodu konieczności specjalnych kluczy), w trasie praktycznie się nie psują, a jeśli już to musiało nastąpić coś niecodziennego po czym śmigłowiec będzie niezbędny po szczątki (ew. dogorywające) samego rowerzysty. Warto też samemu proste regulacje czynić, bo czy to przerzutka, czy hamulce w miarę używania pod obciążeniem w terenie mają to do siebie, że się troszeczkę rozregulowują. Takie troszeczkę jeszcze jest do zaakceptowania przez rekreacyjnego (lub z lekkim sportowym zacięciem) rowerzystę, ale to 'troszeczkę' dodane do następnego 'troszeczkę' i sprawa jest na tyle poważna, że trzeba ponownie iść do serwisu, a samemu - tu ćwierć obrotu śrubą baryłkową, tu lekkie poprawienie tego i tamtego i sprawy nie ma (w ogóle rower do stanu skrajnego rozregulowania nie jest dopuszczony). Tak samo jest z kołami - składanie samemu, to wyższa szkoła jazdy, ale proste dokręcenie poluzowanej szprychy (swoją drogą gdy korektę w ustawieniu robimy w porę, często zażegnujemy poważną awarię czającą się za progiem), czy niewielkie (albo i wielkie) wychylenie poziome lub pionowe to do opanowania sprawy bez pomocy serwisu, przy odrobinie cierpliwości, wiedzy i samozaparcia. A weźmy takie przerzutki - po wyregulowaniu na stojaku, należy przejechać się rowerem i sprawdzić jak działają pod obciążeniem. Często wystarczy minimalnie (!) doregulować śrubą baryłkową tylną, czy śrubą przy manetce przednią i jest ok. Takie doregulowanie po jeździe w terenie jest wręcz koniecznością (i to na osprzęcie od Alivio nawet) - a który serwis to oferuje? Sumując - jeśli ktoś jeździ rekreacyjnie po cywilizowanych szlakach, ma pieniądze a rower to dla niego jeden z wielu środków uprawiania sportu (i wcale nie najlepszy); to oczywiście powinien korzystać z serwisów i szczerze to doradzam. Ktoś, kto poważnie traktuje jazdę rowerem, też w terenie wymagającym, podstawowe regulacje powinien koniecznie mieć głowie (i klucze do nich w torebce podsiodłowej(lub gdzie chce (byle przy sobie))). Ktoś, kto zakochał się w rowerze, nie potrzebuje żadnych rad, bo sam z siebie, nie wiedząc kiedy i jak, wszystko wie :) <--na taką miłość niekiedy trzeba poczekać ale naprawdę warto! Link Zgłoś
Gość: bike Re: zrob to sam-to b.proste!!! IP: *.chello.pl 14.05.08, 12:22 Jeszcze słówko odnośnie narzędzi. Jeśli ktoś z złapał bakcyla rowerowego i mierzy swoją przygodę z nim w latach, niewątpliwie powinien pomyśleć o paru specjalistycznych narzędziach. Argument typu - łojej, a kiedyż ja tego użyję? raz na ruski rok? - traci sens w perspektywie lat. Narzędzia kupowane z głową i zastanowieniem nad posiadanymi i zamierzanymi do kupienia komponentami, wcale nie muszą być takie drogie. A z pewnością zwrócą się z nawiązką. Są narzędzia których używa się regularnie, choć rzadko; są takie których użyje się kilka razy w życiu dlatego planowanie kupna musi być przemyślane (tzn. zawsze fajnie mieć narzędzie i kiedyś się przyda, ale niekoniecznie musi to być teraz, np. prasa do misek sterów skoro pół roku temu założyli mi w warsztacie nowe stery). Ja w tym roku kupiłem profesjonalne obcinaczki do linek i pancerzy, i choć wiem, że nie użyję ich częściej niż dwa, trzy razy w roku, to cieszę się jak dziecko, a radości tej nie mąci mi nawet fakt, że mogłem zaoszczędzić te 100zł i w dalszym ciągu korzystać z monterskich cążków (ostrych jak diabli) do kupienia w Castoramie za 20zł.. Mieć swój warsztat to jest to - z czasem trzeba coraz rzadziej zaglądać do serwisu rowerowego (no chyba, że na ploteczki). Link Zgłoś
Gość: jantor Re: zrob to sam-to b.proste!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:23 Wszystko sie zgadza.Jak ktos duzo i daleko jezdzi to po prostu nauczy sie po drodze,rozne sytuacje zmusza do opanowania serwisu wlasnego roweru.Warsztat przez ostatnie 15 lat tez mi sie rozszerzyl,mam wszystkie klucze i sciagacze specjalistyczne,teraz kupie sobie porzadna centrownice z symetryzatorem,bo korzystam jeszcze z wlasnorecznie zrobionej(kiedys nie bylo w handlu). A'propos koniecznosci korekty naciagu linek jakis czas po regulacji (montazu nowej linki)-ja tak wlasnie robie,po wyregulowaniu klient uzywa roweru i po zrobieniu ok.50km wraca na umówiona korektę,usluga od reki,wliczona w cene wczesniejszej regulacji. Specjalne cążki do pancerzy i linek to wspaniale narzedzie-po cieciu zostaje ladna,czysta koncówka,a linki nie "siepią"sie.Przy tej ilosci ciec jakie wykonuje to bardzo przyspiesza i ulatwia. Link Zgłoś
Gość: tomi Re: Serwis IP: *.karoo.KCOM.COM 25.05.08, 00:04 Robie up. Mam tez pytanie, bo kupilem ostatnio uzywana szose (paul donohue 857) na osprzecie shimano 105 z okolo 2000r. Nic o sprzecia nie wiem tzn jak byl serwisowany, uzytkowany itp. Mam problem z wyregulowaniem tylnej przerzutki : na przednajnizszym ustawienu nie chce zrzucic na najnizszy bieg a na przednajwyzszym nie chce wrzucic na najwyzszy. Probowlem regulowac i nic. Czy to znaczy, ze naped do wymiany? Poprzedni wlasciciel troche lancuch uwalil smarem, ktory wyczyscilem. Nie chce od razu leciec do serwisu bo jesli jest to do ustawienia na pewno sie jakos da zrobic. Od razu mowie, ze nie jestem super mechem wiec nie bijcie! Link Zgłoś
Gość: jozinek_z_bazinek Re: Serwis IP: *.chello.pl 25.05.08, 00:28 mi to wyglada, ze zwykla regulacja sprawe rozwiaze (stawiam na srubki H i L). krok po kroku regulacja najlepiej wytlumaczona tu: www.bikeboard.pl/index.php?d=porady&g=34&art=425 sprobuj i daj znac czy pomoglo. powodzenia! Link Zgłoś
Gość: tomi Re: Serwis IP: *.karoo.KCOM.COM 25.05.08, 16:24 Wiem, czytalem juz. Problem w tym, ze nawet przy skrajnych ustawieniach L i H nie da sie osiagnac plynnosci w przerzucaniu srodkowych biegow i zrzuceniu na najnizszy lub najwyzszy. W sumie i tak i zadko uzywam wiec na razie bede jezdzil na tych co mam. Link Zgłoś
Gość: tomi Re: Serwis IP: *.karoo.KCOM.COM 27.05.08, 20:53 Po wizycie w serwisie wszystko chodzi super. Jedyne co by mi sie jeszcze przydalo to podniesc kiere tak za 3-4 cm. Czy jedyna opcja to zmiana mostka? Link Zgłoś
Gość: Jacu Re: Serwis IP: *.icpnet.pl 28.05.08, 00:40 Możesz też wydłużyć operacyjnie kości rąk. Jeśli masz stery AHead (a sądząc po roczniku masz) to możesz regulować wysokość tyle ile podkładki pozwalają (a raczej tyle ile pozwala przycięcie rury widelca). Tu masz rower z wysoko podniesioną podkładkami kierą: arbiter.pl/zdjecie/1394 Jak masz przyciętą rurę sterową (a pewnie masz) to nic poza innym mostkiem nie wymyślisz. Link Zgłoś
Gość: tomi Re: Serwis IP: *.karoo.KCOM.COM 28.05.08, 19:15 Stery mam Bontrager Race i juz jakas mala podkladka pod nimi jest ( pamiatka po poprzednim wlascicielu). Mech w serwisie pokazal mi takie stery, ktore mozna regulowac na wysokosc w miejscu gdzie sie lacza z kiera i tak sie zastanawiam czy to jedyna warta uwagi opcja, chodzi o to, ze bede wracal do kolarswa po kilku latach ( wczesniej duzo MTB) ale, ze w miejscu gdzie mieszkam nie ma gor 0_o wiedz sie przerzucam na szose. Z tym, ze pozycja jaka mam teraz na moim rowerze nie jest wygodna ( podejrzewam , ze sie musze przez kilkaset km wjezdzic w rower) i nie mam radochy z jazdy. Wiec myslalem o jakims sposobie na przejscie tego etapu i ewentualnie pozniej wrocenie do bardziej sportowych ustawien. Link Zgłoś
Gość: jozinek_z_bazinek Re: Serwis IP: *.chello.pl 28.05.08, 17:50 > Po wizycie w serwisie wszystko chodzi super. OK, a co było przyczyną? Spytałeś? Powiedzieli? To ważne na przyszłość :) Link Zgłoś
Gość: tomi Re: Serwis IP: *.karoo.KCOM.COM 28.05.08, 19:08 Mech mi wymienil linke do tylnej przerzutki i naoliwil mechanizm zmiany biegow przy kierze. Teraz chodzi ok zwazywszy, ze swoje lata ma. Zajelo mu to 15 min. Pomyslec, ze sie grzebalem z ustawieniami 3h i nic. heh Link Zgłoś
Gość: jozinek_z_bazinek Re: Serwis IP: *.chello.pl 28.05.08, 23:38 No nieźle :) Jak wymieniał linkę to mógł i pancerzyki od razu - z pewnością również wpłynęłoby korzystnie. No tak, takie sprawy jak sprawna manetka, linki i przerzutki, oraz przerzutka to podstawa. Gdy to jest a biegi się nie zmieniają zaczyna się igraszka - i że o taką sytuację chodzi myślałem :/ 3,5 funciaka to mało zważywszy do najniższej godzinowej płacy (5,25 bodajże). A u nas - zależy od uczciwości ale myślę że za najniższą stawkę godz. na rynku nie dałoby się tego zrobić :) Link Zgłoś