Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

brudny napęd

IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 09:30
    czy brudny , nienasmarowany napęd zmniejsza efektywność pedałowania, inaczej
    mówiąc czy ciężej sie jedzie, czy tylko skrzypi i tyle?
    Obserwuj wątek
      • Gość: x Re: brudny napęd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 10:20
        Czystość i odpowiednie nasmarowanie to rzeczy, o które najbardziej trzeba dbać w
        rowerze. Zaniedbanie ich ma szalenie negatywny wpływ na efektywność i komfort
        jazdy, a także sprawność mechanizmów i szybkość ich zużycia...
        • Gość: wwwwwww Re: brudny napęd IP: *.ydp.com.pl 14.05.08, 10:37
          :)

szalenie negatywny to znaczy jaki? Mozesz podać jakieś konkrety?

Ja np. chętnie sie dowiem jaka jest różnica efketywności jazdy pomiedzy takimi sytuacjami:
          - uzywanie łańcucha nasmarowanggo i brudnego
          - uzywanie łańcucha nasmarowanego i czystego.

jak bedzie za trudno ewentualnie napisz prosze o różnicach w trwałości elementów napędu w takich sytuacjach.

Konkrety i liczby bez teorii poprosze :)

• Gość: xx Re: brudny napęd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 10:54
            konkrety:

nienasmarowany łańcuch - większe tarcie, a więc opory -> mniejsza prędkość jazdy
            (do kilkunastu procent); problemy ze zmianą biegu, przeskakiwanie na zębatkach i
            korbach; dodatkowo korozja

brudny łańcuch - piach, kurz zmieszane ze smarem tworzą masę, w szybkim tempie
            ścierającą elementy napędu

• Gość: wwwwwwww Re: brudny napęd IP: *.net2u.pl 14.05.08, 11:41
              > nienasmarowany łańcuch - większe tarcie, a więc opory ->
              > mniejsza prędkość jazdy (do kilkunastu procent);

prosiłem o "Konkrety i liczby bez teorii" a ty mi tu jakieś banały wraz z procentami z sufitu :P

Masz jakiekolwiek wiarygodne dane (empiryczne bądź teoretyczne obliczenia) na temat tego co pisałeś? Skąd wziełeś te kilkanaście procent?

> brudny łańcuch - piach, kurz zmieszane ze smarem tworzą masę,
              > w szybkim tempie ścierającą elementy napędu

jakie elementy sie scierają i o ile te tempo jest szybsze?
              • Gość: jantor Re: brudny napęd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:04
                To oczywiste,ze zasyfiony naped jest mniej skuteczny,przeciez to
                czuc.Nie cala energia przekazana korbie zostaje wykorzystana na
                naped-trzeba jeszcze pokonac zwiekszone opory wlasne,jesli lancuch
                jest zuzyty to wszelkie luzy na tulejkach ogniw+pogorszona
                współbiezność łancucha i zebatek generuja dodatkowe opory.
                I z innej strony-przy zapaćkanym napędzie zmniejsza sie sprawnosc
                zmiany przelozen(szczególnie w przecietnym sprzecie)i zanim zmienisz
                bieg i zaczniesz skutecznie z niego korzystac to wytracasz dynamike
                jazdy.Chociaz fakt,ze trzeba roweru nie myc chyba ze dwa lata,zeby
                do takiego stanu doprowadzic,ale talenty sa wsród nas.
                Jesli chcesz liczby i wzory to albo skorzystaj z gotowych wyników
                badan w tej dziedzinie(google)albo zapytaj na jakims forum dla
                inzynierów i biomechaników(google).A najlepiej wyczyść dokładnie
                napęd zamiast sie zastanawiac czy warto.Warto!I bedzie szybciej.
                • Gość: wwwwwww Re: brudny napęd IP: 195.117.28.* 14.05.08, 12:12
                  to nie ja wysuwam twierdzenie - wiec nie ma mnie spoczywa cieżar przedstawienia/znalezienia dowodu.
                  A subiektywne odczucia zostawmy dla siebie. W końcu 95% gospodyń nie widzi różnicy.
                  • Gość: x Re: brudny napęd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 12:34
                    Odsyłam do fachowej literatury

G. Fischer, Bicycling Physics, Yale University Press, 2004
                    S. Cruz, The Chain - Anatomy, Scientific American, May 1989
                    S.W. Grease, Sliding and Riding, London 1974
                    • Gość: wwwwwwwwww Re: brudny napęd IP: *.ydp.com.pl 14.05.08, 12:48
                      A te pozycje to wogóle istnieją? :P

W kwestii formalnej - nadal nie przedstawiłeś zadnych konkretów.
                      • Gość: Jacu Re: brudny napęd IP: *.icpnet.pl 14.05.08, 14:23
                        Weź sam się wysil trolu a nie wpuszczaj ludzi w maliny.

Reologia z pewnością rozwieje Twe wątpliwości, pozostaje tylko zrozumieć...
                        Jeśli wydaje ci się że ktoś przeprowadzi doświadczenie żebyś ty mógł arbitralnie
                        stwierdzić że jest nic niewarte to miłego czekania życzę.

Smarowanie brudnego łańcucha jest błędem - pomaga zanieczyszczeniom spenetrować
                        zanieczyszczeniom najtrudniej dostępne zakamarki oraz wiąże brud tak, że nie
                        może po prostu zmielić się w pył i wypaść.
                        Jazda na suchym łańcuchu do dobrych pomysłów również nie należy.

Popadanie w przesadę nie ma sensu, ale regularne pakowanie oleju w zapiaszczony
                        łańcuch na zdrowie mu z całą pewnością nie wyjdzie.
                        • Gość: wwwwwwwww Re: brudny napęd IP: *.ydp.com.pl 14.05.08, 14:52
                          ziewwwww ....

KONKRETY prosze. A teorię znam jak już zaznaczałem, tutaj mi chodzi o praktykę.

Bo wybacz ale w takich wątkach ludzie tylko bezrefleksyjnie powtarzają teoryje, biorąc procenty z kosmosu, a nie mając zielonego pojęcia na temat faktycznego wpływu mycia łańcucha na żywotność napędu.
                          No ale przecież "MUSI być on znaczny".
                          • Gość: kondor Re: brudny napęd IP: *.interq.pl 14.05.08, 18:51
                            ..."A teorię znam jak już zaznaczałem, tutaj mi chodzi o praktykę."...

Proponuję nie myć i nie czyścić.Pokręcić na takim sprzęcie przez sezon i o
                            efektach nas powiadomić.
                            Na kolejny sezon rowerek pielęgnować i smarować,a o różnicy napisać co nie co.
                            Wystarczy troszkę po eksperymentować i nie liczyć się z opinią innych,ale oprzeć
                            się na swoich spostrzeżeniach.
                            • Gość: xxx Re: brudny napęd IP: *.chello.pl 14.05.08, 20:37
                              proponuję doświadczenie: iść do burdelu, posypać członka piachem, wepchnąć
                              panience na sucho i spytać o wrażenia...
                • Gość: zibi Re: brudny napęd IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 12:53
                  > jazdy.Chociaz fakt,ze trzeba roweru nie myc chyba ze dwa lata,zeby
                  > do takiego stanu doprowadzic,ale talenty sa wsród nas.

chodzi mi o to czy podczas kilkudniowego (5-7 dni) touringu warto myć rower
                  codziennie, w celu poprawienia sprawności pedałowania, czy mogę spokojnie
                  poczekać na powrót do domu, i tam umyć rower.
                  • Gość: wwwwwwww Re: brudny napęd IP: 195.117.28.* 14.05.08, 13:13
                    daj spokój :)

Spokojnie jezdzij - jak łańcuch zacznie skrzypieć to go nasmaruj - wcale nie musisz w tym celu przedtem go myć. Rower od tego nie wybuchnie.
                    Wiele osób nie czyści łańcucha wogóle - tylko go smaruje - i wcale nie narzekaja na szybsze zużywanie czy mniejsze przebiegi.
                    • Gość: Jacu Re: brudny napęd IP: *.icpnet.pl 14.05.08, 14:27
                      Przedstaw jakieś konkretne dowody na tą tezę, liczby, a nie powołuj się na
                      mądrość ludową "wielu ludzi".

Przypomnę Ci, że odrzucasz tego typu argumentację więc bądź łaskaw stosować się
                      do wymaganych od innych standardów argumentacji.
                      • Gość: wwwwwwwww Re: brudny napęd IP: 195.117.28.* 14.05.08, 15:10
                        > Przedstaw jakieś konkretne dowody na tą tezę

Jakaż znowu teze? Jedyną tezą jaką postawiłem było iż "rower od tego nie wybuchnie."
                        Mysle iż wystarczy dowód nie wprost :P

> a nie powołuj się na mądrość ludową "wielu ludzi".
                        > Przypomnę Ci, że odrzucasz tego typu argumentację więc bądź łaskaw > stosować się do wymaganych od innych standardów argumentacji.

Coś ci sie już myli. Ja nie pisałem o tym iż "ludzie twierdza iż smarowanie brudnego łańcucha nie wpływa na jego trwałość" tylko "nie narzekaja na szybsze zużywanie czy mniejsze przebiegi"
                        Kumasz ?

• Gość: Jacu Re: brudny napęd IP: *.icpnet.pl 14.05.08, 16:06
                          Kumam, takie pieprzenie dookoła, super że sam się przyznałeś. Oczywiście żadnej
                          tezy nie ma, ty po prostu dla zasady się nie zgadzasz i czepiasz cudzych postów.

A gdzie konkrety, jeśli nie ma to po co piszesz o narzekaniu ludzi ?

Co kogo obchodzi kto na co nie narzeka. Równie dobrze można stwierdzić że ludzie
                          smarujący brudny łańcuch nie narzekają też na globalne ocieplenie. Zabierasz
                          głos to pisz o WŁASNYCH poglądach, a nie domagaj się od innych czego sam nie
                          robisz !

Masz czelność krytykować ludzi za powtarzanie ogólnie znanych poglądów, a sam
                          wyskakujesz z formalnie nic nie znaczącym frazesem który jednak wygląda jak
                          kontrargument. Brawo chłopczyku, może jak dorośniesz zostaniesz politykiem, a
                          teraz odejdź już od komputera bo mama cię skrzyczy.
                          • Gość: wwwwwwww Re: brudny napęd IP: *.ydp.com.pl 14.05.08, 16:32
                            > Oczywiście żadnej tezy nie ma, ty po prostu dla zasady się nie
                            > zgadzasz i czepiasz cudzych postów

chyba sie nie rozumiemy - to nie ja stawiam teze - ja tylko chce by ktoś mi SWOJĄ teze udownodnił. Bo wybacz ale czesto czytam tutaj różne brenie o "szalenie negatywnym wpływie", "masie w szybkim tempie
                            ścierającej elementy napędu" a potem ludzie (jak autor wątku) sie pytają co sie stanie jak przez pięć dni jazdy nie umyją roweru.

>A gdzie konkrety, jeśli nie ma to po co piszesz o narzekaniu ludzi ?

znowu zle - nie pisze o narzekaniu, ale o braku narzekania :P
                            A na nerwy znajdz sobie jakieś hobby - bo widze ze rower już nie pomaga :)

• Gość: Jacu Re: brudny napęd IP: *.icpnet.pl 14.05.08, 17:19
                              > znowu zle - nie pisze o narzekaniu, ale o braku narzekania :P

"Co kogo obchodzi kto na co nie narzeka." - jak już pisałem po prostu czepiasz
                              się cudzych postów, bo nie wierzę abyś nie potrafił przeczytać tak prostego
                              zdania nie rozumiejąc go. Wydaje ci się że jesteś taki sprytny, a w
                              rzeczywistości sam łatwo dajesz sobą manipulować...

> to nie ja stawiam teze - ja tylko chce by ktoś mi SWOJĄ teze udownodnił.

To po co piszesz że ktoś na coś nie narzeka i sugerujesz że można smarować
                              brudny łańcuch skoro NIE MASZ WŁASNEGO ZDANIA na ten temat.
                              Daj się w spokoju wypowiedzieć tym co je mają, a jak bardzo chcesz dowodu to
                              poczekaj, na 18 ci dadzą.

Oczywiście nic się nie stanie jak ktoś nie umyje roweru, Ziemia nadal będzie
                              krążyć po swojej orbicie, a wwwwwwww będzie czepiał się postów i trolował.

Jeśli uważasz że brudny smar jest lepszy od czystego to ciekaw jestem twojej
                              przewrotnej argumentacji... tylko daruj sobie te żenujące spostrzeżenia że ty
                              nic nie twierdzisz, nie odpowiadasz za swoje słowa bo jedynie powtarzasz
                              zasłyszane opinie. Sam niedawno słyszałem że 3 przedszkolaków na trójkołowcach
                              dogoniło i pobiło łopatkami rowerzystę pisującego na tym forum, zaczynam
                              podejrzewać że to byłeś ty.
                              • Gość: wwwwwww Re: brudny napęd IP: *.209.34.195.revers.nsm.pl 14.05.08, 19:03
                                Dla mnie EOT. I zapamnietaj prosze iż epitety to nie argumenty.

A i wyluzuj troche bo Ci żyłka pęknie :)

• Gość: Jacu Re: brudny napęd IP: *.icpnet.pl 14.05.08, 21:08
                                  O jaka szkoda, pan wwwwwww się zniechęcił.
                                  Tak trzymaj.

A skoro taki biegły w środkach literackich jesteś to pewnie znasz też cytat:
                                  "Kali kraść dobrze, Kalemu kraść źle."
                                  • Gość: wwwwwwww Re: brudny napęd IP: *.209.34.195.revers.nsm.pl 14.05.08, 21:59
                                    nie schlebiaj sobie. porostu nie posiadasz wiedzy w tym temacie a jedyne co potrafisz to obrażanie mnie - wiec uznałem dalszą dyskusja jest bezcelowa.

Ale jeśli chcesz to możemy kontynuować wątek. Ciągle jestem otwarty na odpowiedzi w jakim stopniu smarowanie nie czyszczonego łańcucha wpływa na żywotność napędu.
                                    Ale jak pisałem proszę o konkrety - żadnych teoretycznych rozważań.
                                    Czekam.
                                    • Gość: Jacu Re: brudny napęd IP: *.icpnet.pl 14.05.08, 23:24
                                      Nikt Cię nie obraża, po prostu odnoszę sie do Ciebie takim samym protekcjonalnym
                                      tonem i z takim samym szacunkiem jakim ty darzysz innych rozmówców - co w
                                      założeniu nie miało być dla Ciebie przyjemne.

Oto niepodważalne konkrety:

Znajomy mówił że słyszał jak w telewizji mówili,że 8 na 10 dentystów uważa że
                                      smarowanie łańcucha pastą ścierną ściera sworznie. Wg pani Krystyny z gazowni
                                      łańcuch czysty i nasmarowany jest o 63,17% bardziej szczęśliwy od suchego i
                                      brudnego. Takie są fakty i nie sposób je podważyć...

Jak już pisałem wyżej, życzę miłego oczekiwania.
                                      • Gość: wwwwww Re: brudny napęd IP: *.ydp.com.pl 15.05.08, 08:32
                                        > Nikt Cię nie obraża,

tak?
                                        to prosze przeczytaj jeszcze raz swoje słowa:

"Brawo chłopczyku, może jak dorośniesz zostaniesz politykiem, a
                                        teraz odejdź już od komputera bo mama cię skrzyczy."
                                        " jak bardzo chcesz dowodu to poczekaj, na 18 ci dadzą."

bo widać masz problemy ze zrozumieniem nawet swoich własnych słów

> Znajomy mówił ....

Wyslil sie bardziej. Argument o takiej smej mocy co powoływanie si na prace G.Fischera czy S.Cruz - choć to było akurat nawet zabawne.
                                        • Gość: Jacu Re: brudny napęd IP: *.icpnet.pl 15.05.08, 11:54
                                          ziewwwww ....
                                    • Gość: x Re: brudny napęd IP: *.chello.pl 15.05.08, 07:59
                                      podałem ci źródła...
                                      • Gość: wwwwwwww Re: brudny napęd IP: *.net2u.pl 15.05.08, 08:32
                                        P.Huragan i A. Jubilat w swojej pracy pt: "Rowery - fakty i mity" skutecznie polemizują z z tezami zawartymi w pracach które podajesz.
                    • Gość: gosc Re: brudny napęd IP: *.crowley.pl 14.05.08, 14:35
                      > Wiele osób nie czyści łańcucha wogóle - tylko go smaruje - i wcale
                      nie narzekaj
                      > a na szybsze zużywanie czy mniejsze przebiegi.

Ale kto, konkretnie, nazwisko, wiek, miejsce zamieszkania, telefon
                      itp
                • Gość: fred Re: brudny napęd IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 21:49
                  > To oczywiste,ze zasyfiony naped jest mniej skuteczny,przeciez to
                  > czuc.Nie cala energia przekazana korbie zostaje wykorzystana na
                  > naped-trzeba jeszcze pokonac zwiekszone opory wlasne,jesli lancuch
                  > jest zuzyty to wszelkie luzy na tulejkach ogniw+pogorszona
                  > współbiezność łancucha i zebatek generuja dodatkowe opory.

no ale to ze jest brudny to nie znaczy, że zużyty. Hellou! nowy łańcuch też się
                  brudzi. Mnie chodzi jedynie o porównanie tego samego układu jak jest czysty i
                  nasmarowany, i jak jest zabrudzony (nie jakos ekstremalnie, żeby był cały
                  zalepiony błotem).
                  Bo to że skrzypi to nie znaczy że się zmniejsza skuteczność pedałowania,
                  zwłaszcza jeśli łożyska w supporcie i przerzutce są nietknięte. Zgoda, że opór
                  ogniw łańcucha przy zginaniu może się zwiększyć w przypadku zabrudzenia, zejścia
                  smaru, ale czy będzie to miało zauważalne znaczenie, zwłaszcza przy "rowerowych"
                  prędkościach? tak wiec według mnie nie jest to sprawa jednoznaczna. Np w
                  przypadku paska klinowego opór jest zaletą a nie wadą. W przypadku przeniesienia
                  napędu pewne elementu muszą charakteryzować się jak najmniejszym oporem -
                  łożyska, a niektóre maksymalnym tarciem - w przypadku roweru jest to rozwiązane
                  za pomocą zebątek chwytających łańcuch.
                  • Gość: x Re: brudny napęd IP: *.chello.pl 15.05.08, 07:58
                    Brud, zwłaszcza w połączeniu ze smarem, powoduje wydłużanie łańcucha. Nie,
                    łańcuch się nie rozciąga, tylko wyrabiają się trące o siebie jego elementy.
                    Łańcuch dłuższy o 3mm kwalifikuje się do wymiany...

Zaraz pewnie odezwą się eksperci, którzy od 10 lat jeżdżą na tym samym łańcuchu,
                    bez czyszczenia i smarowania i działa wszystko im doskonale. Być może...
                    Pozostaje jeszcze pytanie ile kilometrów zrobili w tym czasie i w jakich
                    warunkach...
                    • Gość: wwwwwwww Re: brudny napęd IP: *.net2u.pl 15.05.08, 08:42
                    • Gość: wwwwww Re: brudny napęd IP: *.net2u.pl 15.05.08, 09:04
                      > Nie, łańcuch się nie rozciąga, tylko wyrabiają się trące o siebie jego elementy.

- Dokładnie - sworznie sie wycierają i tylko one mają praktycznie wpływ na wydłużenie łańcucha. Brud/kurz moze mieć z tym związek tylko w sytuacji gdy dostanie sie pomiędzy sworzeń a blaszke łańcucha.
                      Mycie teoretycznie pozawala na wypłukanie brudu sie tam znajdującego, jednak w praktyce:
                      - raz ze cieżko wymyć łańcuch dokładnie (szczególnie w miejscach trudno dostępnych - a do takich należy styk swożnia i blaszki)
                      - dwa brud i tak sie znowu tam znajdzie i to dość szybko.

Pytanie ciagle pozostaje otwarte na ile mycie łańcucha wpływa na jego żywotność?
                      Oczywiscie jestem w stanie wyobrazić sobie różnice miedzy czystym łańcuchem a brudnym łańcuchem w warunkach laboratoryjnych (choć nawet na to nie ma zadnych danych pozwalających oszacować różnice w zuzyciu) - jednak łańcuch pracujący w rowerze jest już brudny praktycznie od pierwszych kilometrów przejechanych w terenie.

• Gość: x Re: brudny napęd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.08, 11:35
                        zdefiniuj co rozumiesz przez mycie łańcucha...

dla mnie to m.in. czyszczenie szczoteczką do zębów i pałeczkami do uszu. Są
                        oczywiście inne metody, mniej pracochłonne i skuteczniejsze, ale wymagają
                        rozpinania łańcucha

"jednak łańcuch pracujący w rowerze jest już brudny praktycznie od pierwszych
                        kilometrów przejechanych w terenie. "

zaryzykuję stwierdzenie, że odpowiedni smar nałożony w odpowiedniej ilości
                        działa również jako uszczelniacz utrudniający dostanie się brudu i wody...

cóż, ja czuję olbrzymie różnice w jeździe między wyczyszczonym i nasmarowanym
                        łańcuchem a zapiaszczonym i nienasmarowanym. widzę również jak szybko zużywał
                        się napęd, gdy o niego odpowiednio nie dbałem w porównaniu z obecnym (oczywiście
                        mogły tutaj wchodzić w grę jeszcze inne czynniki)
                        • Gość: wwwwwwww Re: brudny napęd IP: *.net2u.pl 15.05.08, 12:17
                          > zdefiniuj co rozumiesz przez mycie łańcucha...

w zasadzie obojetne - mozę być tak jak piszesz, może być używanie maszynki czy szejkowanie. Inncych metod nie znam.

> zaryzykuję stwierdzenie, że odpowiedni smar nałożony w odpowiedniej ilości działa również jako uszczelniacz utrudniający dostanie się brudu i wody...

mowa o "suchych smarach" na bazie parafiny? co do brudu to sie zgodze ale sa to smary mało wydajne i nieodporne na wode.
                          Z kolei smary oparte o olej jednak mocno przyciągają brud i kurz.

Nie ma smaru wydajnego, odpornego na wode i nieprzyciagającego kurzu.

> cóż, ja czuję olbrzymie różnice w jeździe między wyczyszczonym i nasmarowanym łańcuchem a zapiaszczonym i nienasmarowanym

no to chyba każdy to czuje :)
                          ale mnie bardziej interesuje różnica miedzy:
                          wyczyszczonym i nasmarowanym
                          niewyczyszczonym i nasmarowanym.

Z tego co pamiętam żywotność łańcucha w moim wypadku wynosi koło w granicach 4500-5500 - jednak zdaje sie iż znacznie wiekszy wpływ na to mają warunki eksploatacji niż regularne czyszczenie - przy mocno wilgotnej pogodzie i błotnistym podłożu nawet 20 km jazdy może doprowadzić do całkowitego zasyfienia napędu i wyparcia smaru.
                          Jak kiedyś wykonywałem pomiary - w ziemie łańcuch (czyszczony) osiągał takie samo rozciągnięcie przy 2-3 krotnie mniejszych przebiegach jak łańcuch w lecie (czyszczony - aczkolwiek nieregularnie)
                          Całościowo tego nie jestem w stanie ocenić - ze wzgledu na to iż jeżdze metodą kilku łańcuchów (2-3), czasami różnych typów - ponad to wyciaganie łańcucha chyba nie jest liniowe.

• Gość: zibi Re: brudny napęd IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 10:55
          > rowerze. Zaniedbanie ich ma szalenie negatywny wpływ na efektywność i komfort
          > jazdy, a także sprawność mechanizmów i szybkość ich zużycia...

to że brudny napęd szybciej sie zużywa to wiem, chodzi mi jedynie o to czy jadąc
          na brudnym (np, zabłoconym, zakurzonym, nienasmarowanym) napędzie (łańcuch,
          zębatki) więcej wysiłku wkładam w jazdę na rowerze niż jadąc na czyściutkim
          świeżo nasmarowanym napędzie
          • Gość: x Re: brudny napęd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 11:02
            bezpośrednim czynnikiem spowalniającym jest zwiększone tarcie; zużyte elementy
            również wpływają negatywnie na prędkość i efektywność jazdy
            • tiresias Re: brudny napęd 14.05.08, 12:36
              no i estetyka, naranychrytusa.
              podobno polaka można poznać po brudnych butach.
          • Gość: gosc Re: brudny napęd IP: *.crowley.pl 14.05.08, 14:37
            oczywiście, brudny łańcuch więcej waży
      • wcyrku1 Re: brudny napęd 14.05.08, 21:54
        Gość portalu: zibi napisał(a):

> czy brudny ,

Już po 100m jazdy po mokrym jest brudny

>
        > nienasmarowany napęd

Istotny jest przy biciu rekordów, normalnie wystarczy okr.konserwacja

>
        >zmniejsza efektywność pedałowania,

efektywność pedałowania najbardziej zmniejszają wytarte zęby i zużyty łańcuch
        doprowadzając do sytuacji że na 100 obrotów korbą tracisz 1-2 obroty

>
        >inaczej
        > mówiąc czy ciężej sie jedzie,

normalnie mówiąc większy wpływ mają niedopompowane opony

>
        > czy tylko skrzypi

Oszczędzasz na dzwonku

>
        > i tyle?

:)))
    Inne wątki na temat: