Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Masa pod Warszawą

25.05.08, 16:45
    Hejka
    Jeździcie też pod Warszawą? Bo u mnie w gminie wybudowano ścieżkę rowerową
    przy bardzo ruchliwej drodze tyle, że za wąską. Ciężko się minąć. A z tego co
    słyszę to decydenci nie poczuwają się do odpowiedzialności za bubla i każą
    jeszcze za niego dziękować, że w ogóle jest. Ścieżka ma 1,5m + 1m chodnika
    więc ciężko się minąć a ulicą jeżdżą samochody setką. Droga łączy kilka
    osiedli na odcinku 4km pomiędzy którymi są puste pola.

Wojtek
    Obserwuj wątek
      • xun_vixx Re: Masa pod Warszawą 25.05.08, 17:18
        wojkwiat napisał:

> Hejka
        > Jeździcie też pod Warszawą? Bo u mnie w gminie wybudowano ścieżkę rowerową
        > przy bardzo ruchliwej drodze tyle, że za wąską. Ciężko się minąć. A z tego co
        > słyszę to decydenci nie poczuwają się do odpowiedzialności za bubla i każą
        > jeszcze za niego dziękować, że w ogóle jest. Ścieżka ma 1,5m + 1m chodnika
        > więc ciężko się minąć a ulicą jeżdżą samochody setką. Droga łączy kilka
        > osiedli na odcinku 4km pomiędzy którymi są puste pola.
        >
        > Wojtek

Musicie sie sami zorganizowac w Mase, ekipa najwyzej wesprze...

Ale daj wiecej informacji dokladnie gdzie, jak, kto, kiedy...

Czy droga dla rowerow jest jedno czy dwukierunkowa
        czy to droga+chodnik czy ciag pieszorowerowy, jak to jest oznaczone itd.

Jedno co mozna przycisnac urzednikow z tego co na razie mowisz to zmusic ich do zdjecia oznakowania tego bubla, bowiem dwukierunkowa droga dla rowerow musi mic minimum 2m szerokosci...
        • wojkwiat Re: Masa pod Warszawą 25.05.08, 18:04
          Wedle tego co sam starosta pisze na swojej www jest to ciąg pieszorowerowy.
          Oznaczone to jeszcze nie jest bo to jeszcze jest budowane. Słuchałem tego co
          starosta i jego kierownik od dróg mówili na ten temat radnym no i wychodzi z
          tego, że to ma być ciąg pieszorowerowy o szerokości 2,5m przy czym część dla
          pieszych to 1m a dla rowerów 1,5m. Jedno od drugiego różni się kolorem kostki.
          Przeczytałem w jakimś rozporządzeniu, że 2,5m może mieć ciąg pieszorowerowy ale
          tylko jednokierunkowy.

Gdzie to jest: Ożarów Mazowiecki, ulica Strzykulska. Kto to ja nie wiem bo
          wychodzi, że droga jest powiatowa, ale za ten bubel płaci gmina, projekt zrobił
          z kolei powiat - więc pomieszanie z poplątaniem.

To co starosta i kierownik mówili na ten temat to w ogóle sajgon.
          • xun_vixx Re: Masa pod Warszawą 25.05.08, 23:24
            Ze o kraweznikach na skrzyzowaniach to nie wspomne.... Tam szerokosc akurat nie przeszkadza bo tam ani jakiegos ruchu wiekszego pieszych anie rowerzystow nie bedzie... Inna sprawa ze droga w dobrym stanie i szkoda tak dobrego asfaltu a tam tez niewielki ruch...

Trzeba sie bedzie zajac, tylko musze papiery odzyskac, ale wsparcie ZM sie przyda :D
            • wojkwiat Re: Masa pod Warszawą 26.05.08, 16:36
              xun_vixx napisał:

> Ze o kraweznikach na skrzyzowaniach to nie wspomne.... Tam szerokosc akurat nie
              > przeszkadza bo tam ani jakiegos ruchu wiekszego pieszych anie rowerzystow nie
              > bedzie... Inna sprawa ze droga w dobrym stanie i szkoda tak dobrego asfaltu a t
              > am tez niewielki ruch...
              >
              > Trzeba sie bedzie zajac, tylko musze papiery odzyskac, ale wsparcie ZM sie przy
              > da :D

To znaczy, że szerokość jest odpowiednia? Bo nie rozumiem i nie chce robić
              zamieszania jeśli nie ma o co. Przeczytałem rozporządzenie i myślałem, że jak
              tam są podane szerokości minimalne z dozwolonymi kierunkami ruchu to nie ma
              wyjątków. Ale ja się na tym nie znam. Natężenie ruchu ma znaczenie w takiej
              sytuacji? Przecież natężenie ruchu może się zmienić bo tam chyba osiedle ma być
              budowane.

Asfalt też nie jest najlepszy bo popękany, zwłaszcza od skrzyżowania w
              Strzykułach. Jakieś płyty tam były poukładane i zalane asfaltem więc ten teraz
              pęka na nich.

Pozdrawiam
              Wojtek
              • czarny357 Re: Masa pod Warszawą 26.05.08, 17:18
                Ożarów Mazowiecki ma swój bezpośredni odłam masowy, także ów odłam
                mógłby spróbować zorganizować OMK. Wsparcie z Warszawy na pewno by
                się zaktywizowało również. Trzeba tylko sprawę odpowiednio
                zorganizować i nagłośnić.
                • storm00 Re: Masa pod Warszawą 26.05.08, 17:27
                  Czy aby na pewno "odłam"? ;-)

Czarny: Ozarow.masa.waw.pl , zapraszam :)
                • xun_vixx Re: Masa pod Warszawą 26.05.08, 19:04
                  czarny357 napisał:

> Ożarów Mazowiecki ma swój bezpośredni odłam masowy, także ów odłam
                  > mógłby spróbować zorganizować OMK. Wsparcie z Warszawy na pewno by
                  > się zaktywizowało również. Trzeba tylko sprawę odpowiednio
                  > zorganizować i nagłośnić.
                  >

Biorac pod uwage obecna infrastrukture to masa w Ozarowie by byla okolo 10-20km dlugosci z czego jakies 8-14km po trasie A2 Poznan-Warszawa ku uciesze tirowcow (do tego w 100% illegal)
                  • storm00 Re: Masa pod Warszawą 27.05.08, 12:41
                    Osobiście nie mam nic przeciwko takie masie rowerów wyjeżdżającej z Warszawy i udającej się "chociażby" pod Tesco i z powrotem (formalnie ciągle w granicach Warszawy, więc IMHO - do zrobienia jeszcze).
                    Sugerowałbym trasę...: Kolumna -> Krakowskie Przedmieście -> Aleje Jerozolimskie -> Towarowa -> Prosta -> Kasprzaka -> Połczyńska -> Poznańska - [nawrót przy Tesco w ulicę Łęgi) -> Połczyńska -> Dźwigowa -> Popularna -> Aleje Jerozolimskie -> Bitwy Warszawskiej -> Żwirki i Wigury -> Odyńca -> itd.

Do Tesco spod Kolumny jest ~10km, więc trasa nie byłaby specjalnie długa.

I nie - nie chodzi o "czyjeś terytoria"*, ale o to, że tą drogą w "sezonie" porusza się całkiem sporo cyklistów i warto by, aby samorządy powiatowe i gminne zainteresowały się nie tylko TIRami, ale i innymi użytkownikami tej drogi.

* o tym aby ktoś się zainteresowął naszymi śmieszynkami w Ożarowie - nawet nie marzę...
                    • wojkwiat Re: Masa pod Warszawą 29.05.08, 14:43
                      Protest przeciwko braku dróg rowerowych poza Warszawą w granicach Warszawy? No
                      nic. Miałem nadzieję, że będziecie mogli pomóc.

Pozdrawiam
                      Wojtek
                      :(
              • roweroraffi Re: Masa pod Warszawą 27.05.08, 08:08
                wojkwiat napisał:

> To znaczy, że szerokość jest odpowiednia?

Minimalna szerokość drogi rowerowej jednokierunkowej to 1,5m, dwukierunkowej to
                2,0m, a ciągu pieszo-rowerowego to 3m.
                • wojkwiat Re: Masa pod Warszawą 29.05.08, 14:37
                  roweroraffi napisał:

> wojkwiat napisał:
                  >
                  > > To znaczy, że szerokość jest odpowiednia?
                  >
                  > Minimalna szerokość drogi rowerowej jednokierunkowej to 1,5m, dwukierunkowej to
                  > 2,0m, a ciągu pieszo-rowerowego to 3m.

W rozporządzeniu jest napisane 2,5m dla ciągu pieszorowerowego.
      • xun_vixx Re: Masa pod Warszawą 25.05.08, 23:45
        Rozwin watek na forum.fz.eco.pl/ powinni sie zainteresowac z moim posrednictwem, ale nie jest zle jest nas co najmniej kilku zainteresowanych ta droga dla rowerow...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka