tomzoliborz 30.09.08, 19:29 Czy ta Masa będzie powiązana z Halloween ? To może jakiś konkurs na najlepsze przebranie ? He he wspominam właśnie dawne czasy :] pozdrawiam Tom Link Zgłoś Obserwuj wątek
seba-sch Re: Masa 31.10.2008 01.10.08, 08:51 o ile mi wiadomo to święto nie wywodzi się z naszej tradycji, a mam wrażenie że my Polacy zbyt wiele ściągamy od innych, cytat z wikipedii: Pochodzenie [edytuj] Halloween wywodzi się z celtyckiego obrządku Samhain. DekoracjaIrlandzcy imigranci sprowadzili tradycję do Ameryki Północnej w XIX wieku. W ten dzień w Irlandii palono ogniska oraz odprawiano modły za dusze zmarłych. Ponad 2 tys. lat temu w ten dzień żegnano lato, witano zimę oraz obchodzono święto zmarłych. W drugiej połowie XX wieku święto trafiło do zachodniej Europy. W czasach pogańskich ludzie w Irlandii przebierali się w kolorowe kostiumy odprowadzali duchy do granic miasta. Nazwa [edytuj] Nazwa halloween jest najprawdopodobniej skróconym All Hallows Eve – wigilia Wszystkich Świętych. nie mozna zbytnio zamykać się na innych ale mamy swoje tradycje :) Link Zgłoś
trawers01 DOŚĆ MAŁPOWANIA AMERYKAŃSKICH ZWYCZAJÓW 01.10.08, 15:48 Całkowicie się z tym zgadzam. Dosyć mam już tych plastikowych, konsumpcyjnych świąt i zwyczajów rodem najczęściej z Ameryki. Szanujmy naszą kulturę i zwyczaje. Link Zgłoś
tomzoliborz Re: DOŚĆ MAŁPOWANIA AMERYKAŃSKICH ZWYCZAJÓW 01.10.08, 17:56 Okej rozumiem, tematu nie było haha ;) Czyli z okazji Święta Zmarłych już 31 października każdy niech zaopatrzy się w znicze nagrobne w końcu to nasza tradycja, to można ją jakoś wykorzystać. pozdrawiam Tom Link Zgłoś
roweroraffi NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK ŚWIĘTO ZMARŁYCH 01.10.08, 19:07 tomzoliborz napisał: > Okej rozumiem, tematu nie było haha ;) > > Czyli z okazji Święta Zmarłych Nie ma czegoś takiego jak święto zmarłych w polskiej tradycji, ani teraźniejszości. Sprawdź sam: pl.wikipedia.org/wiki/1_listopada BTW, jak ktoś przyjedzie na Masę w stroju na halloween - na pewno nie wygonimy. Z resztą, jak ktoś się fajnie przebierze na dowolną inna Masę - też nie wygonimy. W końcu Masa powinna być różnorodna i kolorowa. Link Zgłoś
tomzoliborz Re: NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK ŚWIĘTO ZMARŁYCH 01.10.08, 20:29 no tak masz racje :0 Tom Link Zgłoś
cykler Re: NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO ??? 02.10.08, 08:13 roweroraffi napisał: > Nie ma czegoś takiego jak święto zmarłych w polskiej tradycji, ani teraźniejszo > ści. W takim razie - kogo (jeśli nie zmarłych) czczą ludzie masowo jeżdżący w tym dniu na groby, zostawiający na cmentarzach morze zniczy i kwiatów? Tradycja powstaje z chwilą słownego wpisania do tego czy innego rejestru, czy rodzi się z zachowań ludzi? Link Zgłoś
roweroraffi Re: NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO ??? 05.10.08, 12:02 cykler napisał: > roweroraffi napisał: > > > Nie ma czegoś takiego jak święto zmarłych w polskiej tradycji, ani teraźn > iejszo > > ści. > > W takim razie - kogo (jeśli nie zmarłych) czczą ludzie masowo jeżdżący w tym dn > iu na groby, zostawiający na cmentarzach morze zniczy i kwiatów? > > Tradycja powstaje z chwilą słownego wpisania do tego czy innego rejestru, czy r > odzi się z zachowań ludzi? Tradycja może tak. Święto NIE. Ja pisałem, że nie ma takiego święta. Wtedy jest święto Wszystkich Świętych obchodzone przez katolików. I w ramach tego święta ludzie faktycznie jeżdżą na groby. Link Zgłoś
trawers01 NIE MA MASY W PAŹDZIERNIKU ??? 15.10.08, 18:21 Na "mieście" sie mówi, że podobno nie będzie masy w październiku, bo na oficjalnej stronie internetowej nie ma takiej imprezy w kalendarium... Link Zgłoś
cykler Re: NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO ??? 16.10.08, 16:13 roweroraffi napisał: > > Tradycja może tak. Święto NIE. Ja pisałem, że nie ma takiego święta. Napisałeś jeszcze ".. w polskiej tradycji," a nie "w kalendarzu". A właśnie w tradycji ono zakorzeniło się wyjątkowo silnie (zapewne z prostej przyczyny - 1.XI był i jest dniem wolnym od pracy, a 2.XI nie). Ponadto - gwoli ścisłości - w peerelowskich kalendarzach 1.XI figurował jako "Święto zmarłych". Ale dodam jeszcze dwa przykłady - Przez wiele lat ludzie gromadzili się 1 sierpnia o 17 na wojskowych Powązkach, choć nikt ich tam nie gonił, wręcz przeciwnie, władza ludowa zniechęcała do tego jak mogła. - Mniej więcej tak samo długo 22 lipca był w kalendarzach drukowany na czerwono i wolny od pracy na część PKWN. Niech każdy oceni, które z powyższych było świętem. Link Zgłoś
gromanik Re: NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK ŚWIĘTO ZMARŁYCH 03.10.08, 11:26 1.XI liturgii Kościoła jest święto/uroczystość Wszystkich Świętych, a 2.XI jest wspomnienie wszystkich (wiernych) zmarłych Niektórym się to jakoś dziwnie skleja w jedno, pewnie też dlatego, że 1.XI jest dniem wolnym od pracy, a drugi nie i jest lepsza komunikacja na cmentarze niż zwykle... Link Zgłoś
cykler z San Francisco też? 02.10.08, 08:30 trawers01 napisał: > Dosyć mam już tych plastikowych, > konsumpcyjnych świąt i zwyczajów rodem najczęściej z Ameryki. Czy również zwyczaju masowej jazdy na rowerze ulicami miasta rodem z San Francisco [1992] ? Nie jem w McDonaldach, nie obchodzę Halloween. Miałem przez 10 lat wizę do USA i nie kusiło mnie specjalnie, by z niej ponownie skorzystać. Ale nie rozumiem tak zdecydowanego sprzeciwu wobec pomysłu nawiązania do Halloween. Nie oceniam go, ale sądzę, że każdy pomysł na urozmaicenie i uatrakcyjnienie WMK powinno się rozważyć, a nie a priori odrzucać. Link Zgłoś
tomzoliborz Re: z San Francisco też? 02.10.08, 14:24 Wiele się zmieniło od czasu jak regularnie odwiedzało się masę, zawsze jakoś było weselej, głośniej (gwizdki, trąbki ogólnie zachęcanie do większego hałasu - teraz to lewa wolna daje się słyszeć najczęściej :) i ogólnie jest inaczej ( nie chce mi się teraz szczegółowo tego opisywać) Naszła mnie taka refleksja w temacie = niech ta masa będzie zwyczajnym comiesięcznym przejazdem bez wymysłów, tego typu jaki wpadł mi do głowy z tym czy innym urozmaicaniem i wtedy będzie to masa jaką widzę obecnie i w 100% procentach będzie pasowała do zbliżającego się święta w dniu 1 listopada. Nic dodać nic ując :) pozdrawiam Tom Link Zgłoś
lakiana Re: Masa 31.10.2008 02.10.08, 01:40 pewnie zabiorę znów różne kredki, szminki i inne takie w celu tworzenia dzieł na zainteresowanych ludziach tylko białą farbę do twarzy trzeba dokupić Link Zgłoś
kultowy_grzech Re: Masa 31.10.2008 02.10.08, 11:27 zawsze miałem ochotę zrobić sobie makijaż a'la członkowie zespołu kiss ;-) albo choć jak stary, dobry Alice Cooper :-) Lakiana dasz radę ? ;-) co do głównego wątku - jest drobna różnica między czerpaniem z wzorców a totalnym kopiowaniem zachowań; a przy helołin ma miejsce głównie to drugie - mam wrażenie, że część osób najpierw ogląda amerykańskie seriale i później toćka w toćke robi to samo... (jak słyszę dziecięcy okrzyk "cukierek albo psikus" to galicyjski szlag mnie trafia). zresztą pisaliśmy już ze dwa lata temu na ten temat (pamiętam, że zostałem dosyć ostro skrytykowany...) g. Link Zgłoś
lakiana Re: Masa 31.10.2008 03.10.08, 18:27 kultowy_grzech napisał: > zawsze miałem ochotę zrobić sobie makijaż a'la członkowie zespołu kiss ;-) albo > choć jak stary, dobry Alice Cooper :-) Lakiana dasz radę ? ;-) > jeśli w czynie społecznym kupisz białą farbę do twarzy, to jak najbardziej. jedyny problem w tym, żebyś się zdecydował na któregoś z członków zespołu, wszystkich makijaży na raz na tobie nie zrobię. niedasie ;) Link Zgłoś
kultowy_grzech Re: Masa 31.10.2008 03.10.08, 20:44 lakiana napisała: > kultowy_grzech napisał: > > jeśli w czynie społecznym kupisz białą farbę do twarzy, to jak >najbardziej. > jedyny problem w tym, żebyś się zdecydował na któregoś z członków > zespołu, wszystkich makijaży na raz na tobie nie zrobię. niedasie ;) jakbym miał wybierać to zdecydowanie padłoby na makijaż Gene'a Simmonsa - był najlepszy. a swoją drogą gdzie się kupuje takie farby? jedyny minus takiej operacji to konieczność golenia ryła - nie robiłem tego już kilka miesięcy i trudno byłoby się zebrać. ale pomyślimy, pomyślimy g. Link Zgłoś
zzunia Re: Masa 31.10.2008 24.10.08, 19:55 tomzoliborz napisał: > Czy ta Masa będzie powiązana z Halloween ? > To może jakiś konkurs na najlepsze przebranie ? Czy oby to bezpieczne?:-) Link Zgłoś
roweroraffi Re: Masa 31.10.2008 25.10.08, 15:40 zzunia napisała: > tomzoliborz napisał: > > > Czy ta Masa będzie powiązana z Halloween ? > > To może jakiś konkurs na najlepsze przebranie ? > > Czy oby to bezpieczne?:-) Hallowen, konkurs, czy przebranie? ;-) Link Zgłoś