21.10.12, 18:05
Czy Wasze dzieci są zapisane do jakiś fundacji które pomagają w zbieraniu 1% lub pomagają w jakiś inny sposób.
Obserwuj wątek
    • papryka77_beauty Re: Fundacje? 21.10.12, 18:43
      Hej :)
      Moja córka od miesiąca jest podopieczną Fundacji Słoneczko, jesteśmy z Poznania :)
    • mamanikosia11 Re: Fundacje? 21.10.12, 20:42
      Co taka Fundacja gwarantuje?
      Czy to jest tylko pomoc finansowa?
      Czy opłaca się zapisać dziecko do Fundacji?
      Jak tak to jakiej, czy takiej ogólnopolskiej czy jakieś takiej regionalnej?
      Jakie macie Wy doświadczenia z takimi Fundacjami?
      Czy ten 1% z podatku pomaga i czy naprawdę jest wypłacany, na jakich to jest zasadach?
      • papryka77_beauty Re: Fundacje? 21.10.12, 23:56
        Witaj
        Za dużo niestety nie opowiem o korzystaniu z fundacji, ponieważ jesteśmy pod opieką fundacji od miesiąca, inaczej wyobrażałam sobie pomoc od strony fundacji (w rozumieniu ogólnej instytucji)
        Fundacja wymaga pisma w którym opisujesz chorobę - krótką charakterystykę - dziecka.
        Wypełniasz również oświadczenia, które mają na stronach do ściągnięcia.
        Załączasz wszystkie zaświadczenia które posiadasz np. o niepełnosprawności, potwierdzone zgodność z oryginałem.
        Dostajesz subkonto i .... tutaj rzeczywistość nie możesz prosić o refundację dopóki nie uzbierasz pieniążków od darczyńców. Masz na bieżąco pogląd stanu konta.
        Jeśli już uzbierasz jakiś grosz wtedy prosisz np. rehabilitanta, lekarza itp. o wystawienie rachunku na fundację, fakturę opisujesz wg wskazań fundacji, wysyłasz na ich adres.
        Co do jednego procenta wygląda to podobnie, sama musisz prosić wysyłając w świat do instytucji, osób prywatnych itp aby w rozliczeniu wpisywali nazwę fundacji w której jesteś, numer subkonta, imię i nazwisko dziecka.
        Zapisałam córkę do fundacji słoneczko ponieważ tam było najmniej wymaganych dokumentów, miła i konkretna pani, która udzielała cierpliwie informacji, nie trzeba było ściągać do domu opieki społecznej celem sprawdzenia sytuacji rodzinnej (dla mnie to bezsens, ale tak ma np. TVN, czy POLSAT)
        Jednym słowem zapisujesz do fundacji dziecko a o kasę z której będzie refundacja starasz się sama, bo darczyńcy będę mieli pewność, że nie zapłacisz sobie za tą kasę rachunków itp. a podając prywatne konto i prosząc o kasą darczyńców tej pewności nie ma.
        Nie wiem jak to dalej wygląda to narazie tyle mogą opisać.
        Być może wspomagają zbiórkami publicznymi itp, dopłacą jeśli koszty np. wózka są duże czy coś w tym rodzaju.
        Co do 1 % z tego co wiem wpływają około października czyli dość długo idą na konto dziecka (możesz zapytać dzwoniąc do fundacji jak to jest).
        Decyzję podejmiesz jak sama się rozeznasz, ja jestem zbyt stronnicza - nie wiem, czy to dużo daje, czas pokaże ilu darczyńców zechciało wpłacać na nasze konto, ale o to walczą tylko rodzice dziecka.
        Życzę powodzenia i przepraszam za chaotyczne opisanie sprawy ;)
    • tata_gabrysi Re: Fundacje? 22.10.12, 07:54
      My nie korzystamy.
      Wiem, że rodzice z tego forum korzystali organizując środki na operacje z fundacji www.mam-serce.pl/

Pozdrawiam,
      T.
      • izi66 Re: Fundacje? 22.10.12, 14:29
        My jesteśmy w Fundacji "Zdążyć z Pomocą". Chodziło Nam właśnie o 1%. W tym roku po raz pierwszy wpłyną Nam pieniążki na konto fundacji z 1% (właśnie wpłaty są księgowane, więc myślę,że w listopadzie pieniążki będą na koncie). Będziemy je mogli przeznaczyć na dalsze leczenie i rehabilitację wzrokową Patrycji, oczywiście za okazaniem wszystkich faktur.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka