aniapo 10.05.06, 16:59 Mojej przyjaciólki córeczka (6lat) ma zaćme w piatek jedzie do Warszawy na badanie u prof. Prosta czy ktos juz to przeszedł niech sie podzieli informacjami bo wszyscy umieramy ze stachu. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
herbi984 Re: zaćma u dzieci 10.05.06, 19:38 My bylismy w zeszlym tyg na badaniach u prof.Prosta.Moj synek ma pol roku,od urodzenia ma zacme miedzy innymi i prof. powiedzial ze akurat w jego przypadku operacja przynioslaby wiecej szkody niz pozytku i ze moze z tym zyc.Zobaczymy jak bedzie pozniej,jego zdaniem nie bedzie przeszkadzac Filipkowi w widzeniu.Nie denerwujcie sie tak bardzo,prof. Prost to dobry specjalista i na pewno Wam pomoze.Pozdrawiam! Odpowiedz Link
tolka11 Re: zaćma u dzieci 10.05.06, 20:37 Spokojnie, Prost powie jej prawdę, nie będzie ściemniał. ale też powie tak, że jakby co nie zwali jej z nóg. ja leczę syna u Prosta już 3 lata, przeszedł u niego 2 ciężkie operacje i chociaż szanse wynosiły 20% to częściowo się udało. trzeba zaufać profesorowi, o wszystko pytać, on świetnie tłumaczy. Trzeba wierzyć, że się uda. Odpowiedz Link
aniapo Re: zaćma u dzieci 11.05.06, 21:19 Dziękuje za wsparcie, jutro będzie wszystko wiadomo. Pozdrawiam wszystkich gorąco. Odpowiedz Link
mszylak Re: zaćma u dzieci 11.05.06, 22:27 Witam wszystkich serdecznie i dzięki za słowa pocieszenia. Tu mama tej 6 letniej dziewczynki która jutro jedzie do prof.Prosta na konsultacje. Oby było tak jak mówicie.Do zobaczenia! Odpowiedz Link
tolka11 Re: zaćma u dzieci 12.05.06, 19:46 Ja jestem już po kolejnej wizycie u Prosta i obdarował mnie samymi dobrymi informacjami, aż się uśmiechał i żartował [!]. A co u ciebie? Pisz czekamy! Odpowiedz Link
mszylak Re: zaćma u dzieci 14.05.06, 21:48 Witam serdecznie. Jesteśmy po wizycie.Konkretnie,fachowo , na temat.Teraz czeka nas operacja. Odpowiedz Link
tolka11 Re: zaćma u dzieci 15.05.06, 14:51 Mój Miłosz miał 2 operacje u Prosta, operuje w prywatnej klinice. Jest ok. Jakbyś miała pytania, to pisz. Odpowiedz Link
mszylak Re: zaćma u dzieci 15.05.06, 22:15 Owszem mam pytanko.Witam!Czy nie było problemu żeby matka spała z dzieckiem w szpitalu,bo podobno nie ma z tym kłopotu?I jak opieka i lekarze? Odpowiedz Link
tolka11 Re: zaćma u dzieci 16.05.06, 13:30 To jest niewielka prywatna klinika na Targówku. Dostaniesz łóżko dla siebie i dla dziecka, obie dostaniecie pełne wyżywienie. W dniu przyjazdu jest operacja, a następnego dnia wyjście do domu. Byłam tym bardzo zdziwiona, bo Miłosz miał pierwszą operację tam w wieku 5 m-cy, była dluga - 3 godziny i trudna [usunięcie jaskry i witrektomia], a do domu 300 km. ale tak jest. Wszystko trwa 2 dni, a 2 tyg. później jest kontrola u Prosta w Aninie. Z tym, że twoje dziecko przed operacją będzie na czczo i trochę po też, to z tych posiłków nie skorzysta za bardzo. opieka super, pielęgniarki pomocne. lekarz to tylko prost i przemiły anestezjolog. W sumie w tej klinice jest tylko kilka pokoi. parking strzeżony, bezpłatny. W pokojach nieszpitalnie [tylko łóżko standartowe], jest TV i oczywiście łazienka z wyposażeniem [ręcznik, mydło]. Jak byłam pierwszy raz to oboje rodzice byli z dzieckiem, ale NFZ obciął fundusze i załapuje się tylko mam. Odpowiedz Link
tolka11 Re: zaćma u dzieci 16.05.06, 19:37 To wszystko dotyczy kliniki Enelmed, w której operuje prof. Prost. chyba, że pokierował cię z małą gdzie indziej. pozdrawiam Odpowiedz Link
kasia_de Re: zaćma u dzieci 04.06.06, 23:06 mój synek też ma zaćmę, jest pod opieką Prosta, wydaje mi się kompetentny i jestem zadowolona z wizyt u niego Odpowiedz Link
mszylak Re: zaćma u dzieci 12.06.06, 22:39 Witam serdecznie! Właśnie wróciłyśmy z Warszawy z CZD i jesteśmy po pierwszej operacji zaćmy.Jak na razie jest ok. W sierpniu jedziemy na następną. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
tolka11 Re: zaćma u dzieci 13.06.06, 13:46 To wspaniale!!! napisz może coś więcej dla mam dzieci z zaćmą spragnionych informacji. jak było? Odpowiedz Link
mszylak Re: zaćma u dzieci 14.06.06, 23:24 Nie taki diabeł straszny jak go malują.....co nie znaczy że się człowiek nie denerwuje,bo to zawsze operacja.Trwała ok.1 godz plus do tego wybudzanie. Po operacji trzeba było leżeć płasko przez ok. 2 dni.Ale na drugi dzień pod wieczór,córa mogła zjeść i delikatnie usiąść.Co do wstawania całkowitego to lekarze są bardzo ostrożni i tak szybko na to nie zezwalają .I dobrze!!! Lepiej dmuchać na zimne! Co do widzenia po operacji to przez trzy dni Myszka widziała podwójnie (to była operacja z wszczepem ),ale wszystko się wyrównało i widziała dobrze. Tzn. na to operowane oko, bo na drugim zaćma tak szybko postępowała po zabiegu ,że nie widzi już na nie i w sierpniu jedziemy na następną operację. Niestety dzieciaczki dostaja sterydy,i po wyjściu ze szpitala przez pewien okres tez :(, i oczywiście kropienie oka ,kilka razy dziennie i na noc. Nie wiem co byście chciały jeszcze wiedzieć. Jakby co to pytajcie a w miarę możliwości odpowiem na pytania. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
magracka Re: zaćma u dzieci 15.06.06, 23:39 Mam pytanie , kto robił tę operację. wcześniej pisałaś , że byłaś na konsultacji u prof. a operację miąlyuście w CZD? Jeżeli tam, to kto operuje zaćmy? pozdrawiam Odpowiedz Link
mszylak Re: zaćma u dzieci 16.06.06, 14:13 Hej! Nas operowała lek.Kanigowska i z tego co się zorientowałam to przede wszystkim ona operuje zaćmy. Wcześniej myślałm o Proście bo nie sądziłam że uda się w CZD tak szybko ,ale się udało. Odpowiedz Link
mszylak Re: zaćma u dzieci 18.09.06, 13:15 Witam serdecznie wszystkich!! Chciałam się podzielić z wami wiadomością ,że córka moja jest po drugiej operacjii i wszystko się powiodło! :)) Jednak jeszcze pozostają nam badania metaboliczne aby znależć przyczynę tej zaćmy, czy ktoś z was robił takie badania? czy trzeba czekać aż dwa miesiące na wyniki? Odpowiedz Link
magracka Re: zaćma u dzieci 18.09.06, 14:24 Gratulacje, ja nie słyszałam o takich badaniach i nikt nam ich nie proponował. To może być ciekawe, bo u nas nikt nie próbował znależć przyczyny zaćmy. Będę wdzięczna za bliższe informacje jak to u Was wyglądało, i jakie będą wyniki tych badań. Odpowiedz Link