Dodaj do ulubionych

Dylematy interpunkcyjne

21.07.18, 11:29
1. Przekonywano słuchaczy, że radiostacja jest rozgłośnią żołnierskiej kompanii Armii Czerwonej, stacjonującej nad Wołgą.

2. Drugim, zapewne ważniejszym źródłem o przestępstwach były dokumenty kręcone przez niezależne media.

3. Jeden z reporterów towarzyszył załodze wozu strażackiego, jadącej do pożaru wywołanego bombardowaniami.

Czy powyższe zdania są poprawne pod względem interpunkcyjnym? Chodzi o przecinki przed "stacjonującej" i "jadącej", a w zdaniu nr 2 o przecinek przed "źródłem" (wydaje mi się, że nie ma potrzeby stawiania go tam, ale w razie czego wolę zapytać).

Obserwuj wątek
    • johaneckajohanecka Re: Dylematy interpunkcyjne 22.07.18, 12:39
      Bardzo proszę o poradę.
      • dar61 opóźnienie może się zwiększyć lub nie 23.07.18, 10:14
        Nawet w czasie gdy do tego Forum oddelegowana była pewna specjalistka ortografii, jej odpowiedzi na zadane w Forum pytania nie były błyskawiczne.
        Jeszcze długo po jej odejściu stąd od nas (chlip...) - Naszej Podpory, Naszego Drogowskazu, Naszej Rozjemczyni - Jej personalia tkwiły w nagłówku Forum.
        Aż znikły...

Habent sua fata foro...
    • dar61 zaułek Dylematu 4 23.07.18, 10:05
      1. Przekonywano słuchaczy, że radiostacja jest rozgłośnią żołnierskiej kompanii Armii Czerwonej, stacjonującej nad Wołgą.
      >>> Czerwonej stacjonującej...

2. Drugim, zapewne ważniejszym źródłem o przestępstwach były dokumenty kręcone przez niezależne media.
      >>> przestępstwach, były...
      Rozpoczęte 1. przecinkiem wtrącone zdanie musi być drugim domknięte.

3. Jeden z reporterów towarzyszył załodze wozu strażackiego, jadącej do pożaru wywołanego bombardowaniami.
      >>> strażackiego jadącej.../ [bez komy]
      >>> strażackiego, jadącego... [z komą, dla podkreślenia]

Zapis z przecinkami jest dopuszczalny w 3. zdaniu, a w 2. obowiązkowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka