Dodaj do ulubionych

słownik etymologiczny

13.10.04, 10:09
Wiem, że wątek nie bardzo pasuje do tego forum, ale skoro jest tu tylu
bywalców zainteresowanych językiem, to może ktoś mi coś podpowie. Czy jest w
necie słownik etymologiczny z bezpłatnym dostępem? Z góry dziękuję za
odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • ja22ek Re: słownik etymologiczny 13.10.04, 10:50
      Z tego co wiem, to niestety nie ma :(
    • randybvain słownik etymologiczny - pech czy zmowa? 14.10.04, 22:31
      Co więcej - szanse na wydanie slownika etymologicznego w postaci książkowej są obecnie znikome. Brucknerowski jest przestarzały bardzo, a merytorycznie świetny Bań?owski został ostro zjechany przez kolegów profesorów i trzeciego tomu raczej nie ujrzymy - mimo radykalizmu był bardzo konkretny i rzeczowy. Jest jeszcze Sławski, ale nie widziałem go dalej niż do L.
      Omijam tu pseudosłowniki etymologiczne, nazywane tak, gdyż tłumaczą np.że słowo laborant pochodzi z łaciny:^)

Przydałby się taki słownik oczywiście, ale kolejny autor może albo przepisywać z powyższych narażając się na łamnanie prawa autorskiego albo wymyślać nowe hipotezy, narażając się na gniew i zmycie głowy ze strony Profesorów.

Chyba, że zacząłby od ż.
      • stefan4 Re: słownik etymologiczny - pech czy zmowa? 15.10.04, 00:07
        randybvain:
        > Omijam tu pseudosłowniki etymologiczne, nazywane tak, gdyż tłumaczą np.że
        > słowo laborant pochodzi z łaciny:^)

Przepraszam, że się zapewne kompromituję ignorancją, ale z jakiego języka w
        takim razie pochodzi ,,laborant''?

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
        • randybvain Re: słownik etymologiczny - pech czy zmowa? 15.10.04, 11:27
          stefan4 napisał:

> randybvain:
          > > Omijam tu pseudosłowniki etymologiczne, nazywane tak, gdyż tłumaczą np.że
          >
          > > słowo laborant pochodzi z łaciny:^)
          >
          > Przepraszam, że się zapewne kompromituję ignorancją, ale z jakiego języka w
          > takim razie pochodzi ,,laborant''?
          >
          > - Stefan
          >
          > www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak

Oczywiście, że z łaciny.
          Chodziło mi o to, że słownik etymologiczny powinien zajmować się przede wszystkim etymologią wyrazów polskich, a nie zapożyczonych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka