bo1 13.10.04, 10:09 Wiem, że wątek nie bardzo pasuje do tego forum, ale skoro jest tu tylu bywalców zainteresowanych językiem, to może ktoś mi coś podpowie. Czy jest w necie słownik etymologiczny z bezpłatnym dostępem? Z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja22ek Re: słownik etymologiczny 13.10.04, 10:50 Z tego co wiem, to niestety nie ma :( Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain słownik etymologiczny - pech czy zmowa? 14.10.04, 22:31 Co więcej - szanse na wydanie slownika etymologicznego w postaci książkowej są obecnie znikome. Brucknerowski jest przestarzały bardzo, a merytorycznie świetny Bań?owski został ostro zjechany przez kolegów profesorów i trzeciego tomu raczej nie ujrzymy - mimo radykalizmu był bardzo konkretny i rzeczowy. Jest jeszcze Sławski, ale nie widziałem go dalej niż do L. Omijam tu pseudosłowniki etymologiczne, nazywane tak, gdyż tłumaczą np.że słowo laborant pochodzi z łaciny:^) Przydałby się taki słownik oczywiście, ale kolejny autor może albo przepisywać z powyższych narażając się na łamnanie prawa autorskiego albo wymyślać nowe hipotezy, narażając się na gniew i zmycie głowy ze strony Profesorów. Chyba, że zacząłby od ż. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: słownik etymologiczny - pech czy zmowa? 15.10.04, 00:07 randybvain: > Omijam tu pseudosłowniki etymologiczne, nazywane tak, gdyż tłumaczą np.że > słowo laborant pochodzi z łaciny:^) Przepraszam, że się zapewne kompromituję ignorancją, ale z jakiego języka w takim razie pochodzi ,,laborant''? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain Re: słownik etymologiczny - pech czy zmowa? 15.10.04, 11:27 stefan4 napisał: > randybvain: > > Omijam tu pseudosłowniki etymologiczne, nazywane tak, gdyż tłumaczą np.że > > > słowo laborant pochodzi z łaciny:^) > > Przepraszam, że się zapewne kompromituję ignorancją, ale z jakiego języka w > takim razie pochodzi ,,laborant''? > > - Stefan > > www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Oczywiście, że z łaciny. Chodziło mi o to, że słownik etymologiczny powinien zajmować się przede wszystkim etymologią wyrazów polskich, a nie zapożyczonych. Odpowiedz Link Zgłoś