ixtlilto 30.04.02, 15:43 Ja przepraszam, że zadaję takie może banalne pytanie, ale jaka jest poprawna forma: "ulica Forumowa" czy "ulica Forum"? Będę wdzięczna za odpowiedź. pozdroofka, Ixtlilto Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja22ek Re: Ulica Forumowa (?) 18.04.03, 13:41 Ha, znowu jakiś zapomniany problem sprzed roku! Już śpieszę z odpowiedzią... Po pierwsze, jedno nie wyklucza drugiego. Może być ulica (czyja?) Wróbla i ulica (jaka?) Wróbla, Orła i Orla, Ixtlilty i Ixtliltowska. Po drugie, sposób tworzenia przymiotników od rzeczowników nijakich na -um jest trojaki. W pierwszym podejściu sięgamy do wzorca łacińskiego. W obliczu kampanii przed referendum i pytań referendalnych możemy powiedzieć, że ulica Foralna ma jakieś uzasadnienie. Także muzeum - muzealna, fatum - fatalna, choć plenum - plenarna. W drugim podejściu odrzucamy końcówkę -um i do rdzenia dołączamy swojski przyrostek -owy. Powiedzmy ulica Forowa, jak akwarium - akwariowa. Z tym, że musimy znać się tu co nieco na budowie słów łacińskich, tak jak w poprzednim przypadku - na łacińskim słowotwórstwie. No ależ w końcu łacina jest pierwszym polskim językiem narodowym. Trzecie podejście, dla gminu nieznającego łaciny, to potraktowanie całego słowa jako rdzenia i przyłączenie wprost do niego końcówki - zatem ulica Forumowa. Oczywiście tylko to ostatnie podejście ma przed sobą przyszłość. Lecz dopóki mówimy te fora, a nie te forumy, możemy jeszcze korzystać z innych możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Ulica Forumowa (?) 30.04.03, 02:32 Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Mnie razi odmienianie słowa Forum / Fora... no ale ulegam większości :( Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Ulica Forumowa (?) 30.04.03, 16:00 Tzn. razi Cię odmienianie forum, forumu, czy liczba mnoga 'fora'? W tym drugim przypadku zalecam lekturę hasła 'Fora cesarskie' w Encyklopedii PWN (czterotomowa), tom I, r. 1973. Odpowiedz Link Zgłoś
reniatoja Re: Ulica Forumowa (?) 06.05.03, 22:48 A ja uwazam, ze Ulica Forumiana byloby fajniej. Pozdrawiam, r Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Ulica Forumowa (?) 08.05.03, 11:53 A zamiast forumowicz lepsze jest forumianin (to brzmi prawie jak rzymianin :) Odpowiedz Link Zgłoś