a_la 17.11.04, 22:58 Dzięki oszustowi władze uczelni znalazły się w kłopotliwej sytuacji. Takie zdanie usłyszałam w telewizji... Dzięki temu znalazły sie w telewizji i pewnie dlatego te dzięki. Czepiam się czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a_la Re: Dzięki 17.11.04, 23:21 ilmatar napisała: > Nie. > Zachowujesz czujność! > :-) Iiiiiii tam, taaaaaakie tam... Zapłoniłam się :))) Odpowiedz Link Zgłoś
barbara7 Re: Dzięki 18.11.04, 16:48 A jeśli to dobrze, że władze uczelni znalazły się w kłopotliwej sytuacji, bo przez to zupełnie przypadkowo wykryto choćby jakieś przyjątka niezwykłe dzieci notabli? Może właśnie dzięki oszustowi. Odpowiedz Link Zgłoś
a_la Re: Dzięki 18.11.04, 17:32 barbara7 napisała: > A jeśli to dobrze, że władze uczelni znalazły się w kłopotliwej sytuacji, bo > przez to zupełnie przypadkowo wykryto choćby jakieś przyjątka niezwykłe dzieci > notabli? Może właśnie dzięki oszustowi. Niewykluczone, bo słuchałam jednym uchem i nie wszystko do mnie dotarło. Ale to zupełnie tak, jak ze mną i moim potomkiem, dzięki któremu nabyłam trojanów w liczbie (no, to już chyba ilość!) sztuk 86 i przez co on ma teraz szlaban i siem musi uczyć. Jakaś korzyść z tego jest. ala Odpowiedz Link Zgłoś
ilmatar Re: Dzięki 18.11.04, 17:47 barbara7 napisała: > A jeśli to dobrze, że władze uczelni znalazły się w kłopotliwej sytuacji, bo > przez to zupełnie przypadkowo wykryto choćby jakieś przyjątka niezwykłe dzieci > notabli? Może właśnie dzięki oszustowi. Ty się odnosisz do ostatnich doniesień prasowych, gdzie owo "dzięki" pojawiło się w kontekście o jakim piszesz. Jednak w oderwaniu od kontekstu, samo zdanie: <<Dzięki oszustowi władze uczelni znalazły się w kłopotliwej sytuacji.>> jest do kitu, ponieważ 'dzięki' czemuś osiąga się coś pozywynego, jakąś korzyść. To zdanie informuje tylko o tym, że był oszust, działał przeciw wladzom jakiejś uczelni i spowodował pewne kłopoty. Wyobraźmy sobie małą zmianę: <<Z powodu oszusta władze uczelni znalazły się w kłopotliwej sytuacji.>> Mówimy to samo, nie przenosząc na "kłopotliwą sytuację" naszej oceny, czy uważamy, że to dobrze, czy źle. << W wyniku malwersacji popełnionych przez oszusta władze uczelni znalazły się w kłopotliwej sytuacji.>> I co, jak wam się podobają te niuanse? Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Dzięki 18.11.04, 21:49 ilmatar napisała: > <<Z powodu oszusta władze uczelni znalazły się w kłopotliwej sytuacji.& > #62;> > << W wyniku malwersacji popełnionych przez oszusta władze uczelni znala > zły się w kłopotliwej > sytuacji.>> A może by tak po prostu: "Przez oszusta..."? Odpowiedz Link Zgłoś
ilmatar Re: Dzięki 18.11.04, 23:47 'Przez' jest krótsze, co zawsze popieram. Ale 'z powodu" lepiej balansuje to zdanie. Ale, co tam, niech będzie cokolwiek ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
a_la Re: Dzięki 19.11.04, 15:34 ilmatar napisała: > barbara7 napisała: > > > A jeśli to dobrze, że władze uczelni znalazły się w kłopotliwej sytuacji, > bo > > przez to zupełnie przypadkowo wykryto choćby jakieś przyjątka niezwykłe d > zieci > > notabli? Może właśnie dzięki oszustowi. > > Ty się odnosisz do ostatnich doniesień prasowych, gdzie owo "dzięki" pojawiło s > ię w kontekście o jakim > piszesz. Jednym uchem wysłuchałam, że rzecz dotyczyła czego innego i raczej żadnych korzysci z działalności oszusta nie było. Dlatego je wyłapałam. Ale w goglach znalazłam zdania nastepujące: " Dzisiaj już mnie do alkoholu nie ciągnie. Być może dzięki temu, że się w ogóle źle czuję z powodu początków ciąży" "Dzięki temu, że natura na jakiś czas zamarła, popadła w hibernację, możemy dziś być świadkami tego jak się odradza" "Wszystko to dzięki temu, że moja Zuzia zagoniła mnie do roboty" Mnie te zdania nie rażą. Chyba dlatego, że przejsciowe kłopoty, powstałe dzięki dziękom, spowodowały ostatecznie trwałe korzyści. A może powinny razić? ala Odpowiedz Link Zgłoś
a_la Re: Dzięki 18.11.04, 17:34 vuk_zvuk napisał: > a zaszkodziło to dzięki? :p W zasadzie dzieki nigdy nie szkodzi, ale wyjątki zawsze się znajdą. Jak będę miała trochę czasu, to poszukam. Teraz zarobiona jestem, no. :) ala Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: Dzięki 21.11.04, 23:59 „Dzięki” tworzy wyrażenia nazywające dodatnią przyczynę czegoś, a tu mamy do czynienia z „kłopotliwą sytuacją” i jeśli nawet dla kogoś okaże się ona korzystna, to taka konstrukcja jest niefortunna. Rzeczywiście lepiej byłoby napisać „przez oszusta”, „z powodu oszusta”. Odpowiedz Link Zgłoś
malwa1975 Re: Dzięki 23.11.04, 22:45 To cos w stylu: "mile mnie rozczarowal". Brrrrrrrrrr! Odpowiedz Link Zgłoś
a_la Zaobserwowano brak 23.11.04, 23:23 posypywania piaskiem. To tak do kolekcji. ala Odpowiedz Link Zgłoś