mootya 02.12.04, 21:20 wedlug mnie wersja pierwsza. bo przeciez 'kuc' a nie 'kóć'. mam racje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
efedra Re: zakuwać czy zakówać? 02.12.04, 22:31 mootya napisała: > wedlug mnie wersja pierwsza. bo przeciez 'kuc' a nie 'kóć'. mam racje? skuwka, zasuwka, osemka - wyjatki wkuwane w podstawowej Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: zakuwać czy zakówać? 02.12.04, 22:56 mootya napisała: > wedlug mnie wersja pierwsza. bo przeciez 'kuc' a nie 'kóć'. A co na to kowal? hie hie... J. Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq A propos kowala 03.12.04, 13:41 Widziałem kiedyś taki szyld na kuźni (chyba na Kaszubach, ale głowy nie dam sobie uciąć): Koniopodkuwacz koni vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
a1a Re: A propos kowala 03.12.04, 17:26 vatseq napisał: > Widziałem kiedyś taki szyld na kuźni (chyba na Kaszubach, ale głowy nie dam > sobie uciąć): > > Koniopodkuwacz koni Bo może z klaczami to jakoś inaczej... czyli specjalizacja jakaś :) Na pewno dobrze zapamiętałęś? Nie chodziło o kowala-podkuwacza koni? ala Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: A propos kowala 03.12.04, 19:57 a1a: > Na pewno dobrze zapamiętałęś? Nie chodziło o kowala-podkuwacza koni? Nie, bo on im te kopyta laminował. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
a1a Re: A propos kowala 03.12.04, 20:18 stefan4 napisał: > a1a: > > Na pewno dobrze zapamiętałęś? Nie chodziło o kowala-podkuwacza koni? > > Nie, bo on im te kopyta laminował. > > Ale wtedy by sie chyba nazywał laminator. Nie wiem czy szanowny kolega wie, ale kowal nie tylko podkuwa, a podkuwacz - i owszem. A Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: A propos kowala 03.12.04, 23:01 a1a napisała: > Ale wtedy by sie chyba nazywał laminator. Laminejtor. Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: A propos kowala 03.12.04, 23:05 efedra napisała: > Laminejtor. Efedruniu.... Tyś już ze szczętem zanglosiasiała.... Gore! Odpowiedz Link Zgłoś
a1a Re: A propos kowala 04.12.04, 14:58 ardjuna napisał: > efedra napisała: > > > Laminejtor. > > Efedruniu.... Tyś już ze szczętem zanglosiasiała.... Gore! No zaraz! Gore - to czapka na złodzieju, a Efedrze - to gorze! ala Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: A propos kowala 04.12.04, 15:31 a1a napisała: > ardjuna napisał: > > > efedra napisała: > > > > > Laminejtor. > > > > Efedruniu.... Tyś już ze szczętem zanglosiasiała.... Gore! > > No zaraz! Gore - to czapka na złodzieju, a Efedrze - to gorze! efedrze gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
a1a Re: A propos kowala 04.12.04, 19:03 efedra napisała: > a1a napisała: > > > ardjuna napisał: > > > > > efedra napisała: > > > > > > > Laminejtor. > > > > > > Efedruniu.... Tyś już ze szczętem zanglosiasiała.... Gore! > > > > No zaraz! Gore - to czapka na złodzieju, a Efedrze - to gorze! > > efedrze gorzej. Co? Już? Niemożliwe, żeby już! To gorze ci, to chyba takie bardziej zapobiegawczo-przestrzegawczo-ostrzegawcze! Żeby się na czas cofnąć. Co innego 'gorze mi'. To to juz nie tylko gorzej, ale chyba zupelnie tragicznie. Znaczy nie przed faktem, ale po fakcie. I nie do odstania. :( No więc, jesli ci tylko gorzej, a nie gorze, to chyba nie tak źle :) ala Odpowiedz Link Zgłoś
a1a Re: A propos kowala 06.12.04, 20:13 zbigniew_ napisał: > Gorzeje! aleczapkaczyefedra :) Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: A propos kowala 06.12.04, 22:43 a1a napisała: > zbigniew_ napisał: > > > Gorzeje! > > aleczapkaczyefedra :) Mierzylam - mam 36.6. Musi byc czapka. pzdr, e. Odpowiedz Link Zgłoś
a1a Re: A propos kowala 06.12.04, 23:01 efedra napisała: > a1a napisała: > > > zbigniew_ napisał: > > > > > Gorzeje! > > > > aleczapkaczyefedra :) > > Mierzylam - mam 36.6. > Musi byc czapka. > pzdr, > e. Czapka musi byc koniecznie, bo w Fahrenheitach to za mało!!! I gorzała też! ala Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: A propos kowala 07.12.04, 00:13 a1a napisała: > > Mierzylam - mam 36.6. > > Musi byc czapka. > > pzdr, > > e. > > Czapka musi byc koniecznie, bo w Fahrenheitach to za mało!!! > > I gorzała też! Alu! Na 36.6 Fahrenheita to juz nawet i gorzala nie pomoze. Mam polski termometr. pzdr, e. Odpowiedz Link Zgłoś
a1a Re: A propos kowala 07.12.04, 15:09 efedra napisała: > a1a napisała: > > > > Mierzylam - mam 36.6. > > > Musi byc czapka. > > > pzdr, > > > e. > > > > Czapka musi byc koniecznie, bo w Fahrenheitach to za mało!!! > > > > I gorzała też! > > Alu! Na 36.6 Fahrenheita to juz nawet i gorzala nie pomoze. > Mam polski termometr. Efedra - zagorzała patriotka! :))) Pozdrawiam. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: A propos kowala 07.12.04, 15:42 a1a napisała: > Efedra - zagorzała patriotka! :))) To nie patriotyzm, Alu. Po prostu - jak widze na termometrze 100 stopni albo wiecej, to wszystko sie we mnie gotuje. e. Odpowiedz Link Zgłoś
a1a Re: A propos kowala 07.12.04, 18:00 efedra napisała: > a1a napisała: > > > Efedra - zagorzała patriotka! :))) > > To nie patriotyzm, Alu. Po prostu - jak widze na termometrze 100 stopni albo > wiecej, to wszystko sie we mnie gotuje. Wrze więc? Na samo wspomnienie? Taki odruch warunkowy? Apropos wrzenia, zobaczyłam przed chwilą w słowniku coś od czego i we mnie krew zawrzała, podgrzana moim inżynierskim oburzeniem: sjp.pwn.pl/haslo.php?id=67119 Czy wrzący i wrący to to samo? Mnie się wydaje, że wzburzenie wrzące jest gorące, a wrące - tylko burzliwe. No więc Twoje na widok 100 Fahrenhaitów, to chyba wrące, nie wrzące? Ala Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: A propos kowala 07.12.04, 18:20 a1a napisała: > Czy wrzący i wrący to to samo? > > Mnie się wydaje, że wzburzenie wrzące jest gorące, a wrące - tylko burzliwe. Wrzeć, Wreć (Wrać, Wrzać +), wrzał, wre (wrze, wrzy, wreje +), vn. imp., Wrajać, -jał, -jam, vn. frequ. - gotować się z hałasem [...] być niespokojnym [...] Wrzeć (Wrać +), warł, wrze, va. imp, Wierać, -ał, -ram, va. frequ. - źle o kim mówić; zamykać kogo [...] Dr phil. F. Booch-Arkossy, 1866 Odpowiedz Link Zgłoś
a1a Re: A propos kowala 07.12.04, 20:28 ardjuna napisał: > a1a napisała: > > > Czy wrzący i wrący to to samo? > > > > Mnie się wydaje, że wzburzenie wrzące jest gorące, a wrące - tylko burzli > we. > > Wrzeć, Wreć (Wrać, Wrzać +), wrzał, wre (wrze, wrzy, wreje +), vn. imp., > Wrajać, -jał, -jam, vn. frequ. - gotować się z hałasem [...] być niespokojnym > [...] No a po cichutku to jak będzie? > > Wrzeć (Wrać +), warł, wrze, va. imp, Wierać, -ał, -ram, va. frequ. - źle o kim > mówić; zamykać kogo [...] > > Dr phil. F. Booch-Arkossy, 1866 Eeeetam, cos Dr phil. wrał w tym miejscu. Według mnie to może znaczyć 'zamykać', ale 'żle mówić' - to nie pasuje. A Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: A propos kowala 07.12.04, 22:32 a1a napisała: > > Wrzeć (Wrać +), warł, wrze, va. imp, Wierać, -ał, -ram, va. frequ. - źle > o kim > > mówić; zamykać kogo [...] > > > > Dr phil. F. Booch-Arkossy, 1866 > > Eeeetam, cos Dr phil. wrał w tym miejscu. Według mnie to może znaczyć 'zamykać' > , > ale 'żle mówić' - to nie pasuje. A A "wierutne klamstwo" Ci sie nie kojarzy? Bo mnie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: A propos kowala 08.12.04, 09:10 a1a napisała: >Eeeetam, cos Dr phil. wrał w tym miejscu. Według mnie to może >znaczyć 'zamykać', ale 'żle mówić' - to nie pasuje. A Źle mówić - znaczy kłamać? Wriotie, Alieksandra Fiodorowna, Oł sory, Vrete, Alexandra Fedorovna. I jeszcze jedna ciekawostka: mały wróg rodzaju żeńskiego - wróżka. Odpowiedz Link Zgłoś
a1a Re: A propos kowala 08.12.04, 10:01 efedra napisała: > a1a napisała: > > > > Wrzeć (Wrać +), warł, wrze, va. imp, Wierać, -ał, -ram, va. frequ. > - źle > > o kim > > > mówić; zamykać kogo [...] > > > > > > Dr phil. F. Booch-Arkossy, 1866 > > > > Eeeetam, cos Dr phil. wrał w tym miejscu. Według mnie to może znaczyć > 'zamykać' > > , > > ale 'żle mówić' - to nie pasuje. A > > A "wierutne klamstwo" Ci sie nie kojarzy? Bo mnie tak. No - kojarzy się, kojarzy, tylko z czym innym. 'Wierutne' raczej mi sie kojarzy z wiarą w to super kłamstwo, czyli to musi być kławstwo w najwyższym stopniu, takie najcałkowiciej najkłamliwsze kłamstwo - czyli prawda chyba. Zapętliłam się, wiem. ja22ek napisał: > a1a napisała: > > >Eeeetam, cos Dr phil. wrał w tym miejscu. Według mnie to może > >znaczyć 'zamykać', ale 'żle mówić' - to nie pasuje. A > > Źle mówić - znaczy kłamać? Wriotie, Alieksandra Fiodorowna, Oł sory, Vrete, > Alexandra Fedorovna. Żle mówić - według mnie - to niekoniecznie kłamać, czasami przecież oznacza to prawdę. I dlatego uważam, że Dr Phil(emon) wrał. > > I jeszcze jedna ciekawostka: mały wróg rodzaju żeńskiego - wróżka. Że niby należy się wystrzegać, bo jeszcze wyszepce jakieś zaklęcie? ala Odpowiedz Link Zgłoś