faq 18.05.02, 12:05 to z GW ja napisalabym albo w sobote wieczorem albo w sobotni wieczor jak to jest? pozdrawiam f Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
faq Re: w sobotę wieczór 18.05.02, 14:31 faq napisał(a): > to z GW ja napisalabym albo w sobote wieczorem albo w sobotni wieczor jak to > jest? > pozdrawiam > f i jeszcze z Polityki - stawic tam czemus czolo, a mi sie wydaje ze stawia sie czemus czola czy korektorzy nie znaja zasad i wychwytuja tylko ewidentne bledy, czy tez rzecz rozbija sie o sprawdzanie komputerowe word nie wychwyci takiego bledu! f Odpowiedz Link Zgłoś
taka_jedna Re: w sobotę wieczór 19.05.02, 19:00 faq napisał(a): > faq napisał(a): > > > to z GW ja napisalabym albo w sobote wieczorem albo w sobotni wieczor jak > to > > jest? > > pozdrawiam > > f > > i jeszcze z Polityki - stawic tam czemus czolo, a mi sie wydaje ze stawia sie > czemus czola > > czy korektorzy nie znaja zasad i wychwytuja tylko ewidentne bledy, czy tez rzec > z > rozbija sie o sprawdzanie komputerowe word nie wychwyci takiego bledu! > f > Korektorzy,jeśli nie znaliby zasad, nie byliby korektorami. Po co ta ironia? Może to zwykła literówka... korektorzy też ludzie! Odpowiedz Link Zgłoś
faq tu nie chodzi o ironie!!! 19.05.02, 19:15 tylko o sposob w jaki sa sprawdza teksty! nie sprawia mi przyjemosci ironizowanie.. ani tez czytanie jezykowych potworkow! po prostu coraz czesciej widze bledy, ktore raczej polegaja na nieznajomosci czy mieszaniu zwiazkow frazeologicznych czy jak to sie madrze mowi. Jestes korektorem, ze tak solidaryzujesz sie? pozdro f Odpowiedz Link Zgłoś
taka_jedna Re: tu nie chodzi o ironie!!! 20.05.02, 17:14 faq napisał(a): > tylko o sposob w jaki sa sprawdza teksty! nie sprawia mi przyjemosci > ironizowanie.. ani tez czytanie jezykowych potworkow! Jeśli nie chciałoby Ci się trochę popastwić nad korektorami, to przełknąłbyś/ęłabyś tę gorzką pigułkę w domowym zaciszu, zamiast wywalać wszystko na forum... :-) (Oczywiście, nie mówię tego najzupełniej poważnie, bo może dzięki temu uświadomiłeś/aś językowo parę psób) po prostu coraz czesciej > widze bledy, ktore raczej polegaja na nieznajomosci czy mieszaniu zwiazkow > frazeologicznych czy jak to sie madrze mowi. Można np. ładniej (nie wiem, czy mądrzej) powiedzieć "innowacje" zamiast "błędy" i "kontaminacje" zamiast "mieszanie" :-) Należy też pamiętać, że dzięki innowacjom uważanym na początku za błędy język się rozwija. > Jestes korektorem, ze tak solidaryzujesz sie? > A nie mogę po prostu bezinteresownie solidaryzować się z wrodzonej uprzejmości i chęci empatii...? ;-) pozdrawiam tj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teresa.kruszona Re: w sobotę wieczór IP: *.stacje.agora.pl 20.05.02, 18:47 Rzeczywiście lepiej powiedzieć (i napisać) „w sobotę wieczorem” niż „w sobotę wieczór” - ta forma wyrażenia ma kwalifikator 'książkowe'. Nie można jednak uznać jej za niepoprawną. Stawić (stawiać) można komuś (albo czemuś) czoła lub czoło - obie formy są poprawne. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: w sobotę wieczór 20.05.02, 18:48 Rzeczywiście lepiej powiedzieć (i napisać) „w sobotę wieczorem” niż „w sobotę wieczór” - ta forma wyrażenia ma kwalifikator 'książkowe'. Nie można jednak uznać jej za niepoprawną. Stawić (stawiać) można komuś (albo czemuś) czoła lub czoło - obie formy są poprawne. Odpowiedz Link Zgłoś