martius_laurens 16.01.05, 12:56 Dzisiejszy headline: "Tytan - największy księżyc Saturna, zdobyty". Do jasnej cholery!!! Czy za chwilę już wszyscy będą pisać "Piotr, poszedł"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamfora Re: Front Walki z Nadmiarem Przecinków 16.01.05, 13:15 martius_laurens napisał: > Czy za chwilę już wszyscy będą pisać "Piotr, poszedł"? Terrorysta, on patrzy Wisława Szymborska Bomba wybuchnie w barze trzynasta dwadzieścia. Teraz mamy dopiero trzynastą szesnaście. Niektórzy zdążą jeszcze wejść. Niektórzy wyjść. Terrorysta już przeszedł na drugą stronę ulicy. Ta odległość go chroni od wszelkiego złego no i widok jak w kinie: Kobieta w żółtej kurtce, ona wchodzi. Mężczyzna w ciemnych okularach, on wychodzi. Chłopaki w dżinsach, oni rozmawiają. Trzynasta siedemnaście i cztery sekundy. Ten niższy to ma szczęście i wsiada na skuter, a ten wyższy to wchodzi. Trzynasta siedemnaście i czterdzieści sekund. Dziewczyna, ona idzie z zieloną wstążką we włosach. Tylko że ten autobus nagle ją zasłania. Trzynasta osiemnaście. Już nie ma dziewczyny. Czy była taka głupia i weszła, czy nie, to sie zobaczy, jak będą wynosić. Trzynasta dziewietnaście. Nikt jakoś nie wchodzi. Za to jeszcze wychodzi jeden gruby łysy. Ale tak, jakby szukał czegoś po kieszeniach i o trzynastej dwadzieścia bez dziesięciu sekund wraca po te swoje marne rękawiczki. Jest trzynasta dwadzieścia. Czas, jak on się wlecze. Już chyba teraz. Jeszcze nie teraz. Tak, teraz. Bomba, ona wybucha. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Front Walki z Nadmiarem Przecinków 16.01.05, 16:02 martius_laurens napisał: > Dzisiejszy headline: "Tytan - największy księżyc Saturna, zdobyty". > > Do jasnej cholery!!! > Czy za chwilę już wszyscy będą pisać "Piotr, poszedł"? "Piotr, poszedl" jest zlym przykladem. Akurat w tym tytule przecinek jest potrzebny, choc wolalabym drugi myslnik. Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: Front Walki z Nadmiarem Przecinków 16.01.05, 18:06 efedra napisała: > Akurat w tym tytule przecinek jest potrzebny, choc wolalabym drugi myslnik. Dla mnie lepiej by się prezentowało to: 'Tytan - największy księżyc Saturna... Zdobyty!':D Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Front Walki z Nadmiarem Przecinków 16.01.05, 21:26 zakrencik napisała: > efedra napisała: > > > Akurat w tym tytule przecinek jest potrzebny, choc wolalabym drugi myslni > k. > > Dla mnie lepiej by się prezentowało to: 'Tytan - największy księżyc Saturna... > Zdobyty!':D Za duzo emfazy. Zakrenciku - dorosniesz, to sie uspokoisz. Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: Front Walki z Nadmiarem Przecinków 16.01.05, 22:45 efedra napisała: > Za duzo emfazy. Zakrenciku - dorosniesz, to sie uspokoisz. Ja się uspokoję? Nieeeee:P Nie da się:P Na tę chwilę już mi fizol żółte papiery załatwia;) Odpowiedz Link Zgłoś
malwa1975 Re: Front Walki z Nadmiarem Anglicyzmów... 16.01.05, 22:59 Chyba taki założę, chyba że cierpię na jakąś manię prześladowczą...Wszędzie widzę angielski, słyszę angielski, jeszcze go jedynie nie czuję...Według mnie "headline" to jakoś tak jakby po polsku "tytuł", czy nie? Bo że już mi moje kochachne francuskie <imaż> wymawiają jako <imydż> to jeszcze zdzierżę, jakoś, chyba...Ale nowym anglicyzmom mówę stanowcze NIE! Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: Front Walki z Nadmiarem Przecinków 17.01.05, 00:55 W tym wypadku należało zastosować albo dwa myślniki („Tytan - największy księżyc Słońca - zdobyty”), albo dwa przecinki („Tytan, największy księżyc Słońca, zdobyty)”. Odpowiedz Link Zgłoś
martius_laurens Re: Front Walki z Nadmiarem Przecinków 17.01.05, 22:40 Tytan to jeszcze pestka... Najgorsze są zdania typu: >>>Józef był człowiekiem, lubiącym dobrze zjeść.<<< Czy na pewno o to chodziło autorowi, żeby poinformować czytelnika, że Józef był człowiekiem? Odpowiedz Link Zgłoś
zakrencik Re: Front Walki z Nadmiarem Przecinków 17.01.05, 23:13 martius_laurens napisał: > Tytan to jeszcze pestka... Najgorsze są zdania typu: > > >>>Józef był człowiekiem, lubiącym dobrze zjeść.<<< > > Czy na pewno o to chodziło autorowi, żeby poinformować czytelnika, że Józef był > > człowiekiem? Skandal heeh:P Toć przymiotnikowych się nie traktuje przecinkiem:P Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Front Walki z Nadmiarem Przecinków 17.01.05, 23:50 martius_laurens napisał: > Tytan to jeszcze pestka... Najgorsze są zdania typu: > > >>>Józef był człowiekiem, lubiącym dobrze zjeść.<<< I to dla ciebie jest najgorsze? Gratuluje. Obracasz sie w kregach ludzi dobrze piszacych, a juz na pewno nie czytasz polskiej prasy. Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: Front Walki z Nadmiarem Przecinków 18.01.05, 10:10 efedra napisała: > martius_laurens napisał: > > > Tytan to jeszcze pestka... Najgorsze są zdania typu: > > > > >>>Józef był człowiekiem, lubiącym dobrze zjeść.<< > 0; > > I to dla ciebie jest najgorsze? > Gratuluje. Obracasz sie w kregach ludzi dobrze piszacych, a juz na pewno nie > czytasz polskiej prasy. Ale z hedlajna powinien się wyspowiadać Odpowiedz Link Zgłoś
martius_laurens Re: Front Walki z Nadmiarem Przecinków 18.01.05, 20:20 jacklosi napisał: > Ale z hedlajna powinien się wyspowiadać Powiedzmy tak: uważam siebie za purystę gramatycznego, ortograficznego i interpunkcyjnego, ale nie leksykalnego. Aczkolwiek przyznaję, że headline można było spokojnie zastąpić nagłówkiem. No ale miało być o przecinkach: jest ich po prostu za dużo, bo piszący dla pewności wolą go wstawić niż nie wstawiać. Na przykład: W ten sposób z człowieka mogącego robić wszystko zamienił się w człowieka nie mogącego robić nic, i nawet nie wiedział dlaczego. Wersja przecinkowa: W ten sposób, z człowieka, mogącego robić wszystko, zamienił się w człowieka, nie mogącego robić nic, i nawet nie wiedział, dlaczego. Dla wyjaśnienia dodam, że nie zaakceptowałem przepisu, by imiesłowy bierne pisać z "nie" zawsze razem. Dla mnie jest duża różnica między człowiekiem "niepalącym" (nigdy) i "nie palącym" (teraz). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
martius_laurens Re: Front Walki z Nadmiarem Przecinków 27.01.05, 19:39 A oto kolejny kwiatek, oczywiście z Gazety.pl: "Takiego obrotu sprawy nikt się nie spodziewał. Wprawdzie Marat Safin wymieniany był, jako ten, który ma największe szanse na powstrzymanie rewelacyjnego Szwajcara, ale po ćwierćfinałowym występie Federera przeciw Andre Agassi'emu mało kto wierzył w taki wariant wydarzeń." Jak widać, autor słyszał w podstawówce, że przed "jak" stawiamy przecinek, więc poszedł tym tropem i dał przecinek przed "jako". Dla mnie - zgroza. Odpowiedz Link Zgłoś