Dodaj do ulubionych

reforma ortografii?

02.02.05, 11:36
Witam!
Ostatnio poszukując ćwiczeń aparatu mowy natrafiłem na stonę, na której oprócz tego, czego szukałem znalałem też artykuł:
grzegorj.private.pl/lingwpl/refort.html
i, muszę powiedzieć, jestem z lekka przerażony. Nie wiem na ile ten pan jest wiaygodny i czy to o czym tam pisze ma szanse wejść w życie, dlatego pytam się tutaj...

z pozdrowieniami
piachoo
Obserwuj wątek
    • piotrpanek Re: reforma ortografii? 02.02.05, 15:15
      tipi_v2.0 napisał:

> Witam!
      > Ostatnio poszukując ćwiczeń aparatu mowy natrafiłem na stonę, na której oprócz
      > tego, czego szukałem znalałem też artykuł:
      > grzegorj.private.pl/lingwpl/refort.html
      > i, muszę powiedzieć, jestem z lekka przerażony. Nie wiem na ile ten pan jest wi
      > aygodny

Moja znajomość fonetyki polskiego pozwala na (niebezwarunkowe) stwierdzenie, że tak

>i czy to o czym tam pisze ma szanse wejść w życie,

Moja znajomość realiów pozwala na (prawie bezwarunkowe) stwierdzenie, że nie :-)

> piachoo
    • chomskybornagain1 Re: reforma ortografii? 02.02.05, 16:02
      bardzo ciekawa wiryna, zrobiona w stylu retro ale tresc jest OK.
      Rewforma nam chyba nie grozi, choc wyzucenie dubletow ż/rz ó/u i ch/h nie
      zrobiloby nikomu krzywdy
      • ala100 Re: reforma ortografii? 02.02.05, 19:27
        chomskybornagain1 napisał:

> bardzo ciekawa wiryna, zrobiona w stylu retro ale tresc jest OK.
        > Rewforma nam chyba nie grozi, choc wyzucenie dubletow ż/rz ó/u i ch/h nie
        > zrobiloby nikomu krzywdy

To może konsekwentnie: kzywdy? :P

No, mnie zrobi!!!
    • ilmatar Re: reforma ortografii? 02.02.05, 20:41
      tipi_v2.0 napisał:

> i, muszę powiedzieć, jestem z lekka przerażony. Nie wiem na ile ten pan jest wi
      > aygodny i czy to o czym tam pisze ma szanse wejść w życie, dlatego pytam się tu
      > taj...

Jak miło, że masz zaufanie do naszej wiarygodności.
      Witryna:
      grzegorj.w.interia.pl/gram/index.html
      istnieje 4,5 roku i miała do tej chwili 37 900 wejść.
      Często zn iej korzystam.
      Jest dowodem na wielką erudycję, pracowitość i solidność autora, nie spotkałam żadnego błędu.
      Obejrzyj gramatykę i inne działy.
      Znam tę witrynę od dawna i jestem pod jej wielkim wrażeniem.
      Czy taka rekomendacja uspokaja Twoje wątpliwości, czy musi być podpisana przez prof. dr hab XYZ?
      • tipi_v2.0 Re: reforma ortografii? 03.02.05, 00:05
        > Czy taka rekomendacja uspokaja Twoje wątpliwości, czy musi być podpisana przez
        >prof dr.hab XYZ?

<ciach reszta>

rekomendajca mnie najzupełniej uspokaja :) chyba bym nie umiał sie przestawić...fakycznie widać przeogromną pracę autora,drobiazgowość i dokładność, ale wizja pisania reformy...brrr...może jestem jakiś zacofany, nie wiem...ale dziekuje wszytkim za uspokojenie..

z pozdrowieniem
        piachoo
      • ardjuna Re: reforma ortografii? 03.02.05, 17:45
        ilmatar napisała:

> Znam tę witrynę od dawna i jestem pod jej wielkim wrażeniem.

Ja znam ją dopiero od kilku dni, ale im dokładniej zapoznaję się z językowymi
        poglądami pana Grzegorza, tym bardziej mi się podobają (pewnie dlatego, że
        większość jest bardzo podobna do moich).
    • ardjuna Re: reforma ortografii? 02.02.05, 21:36
      Witrynka jest bardzo interesująca i życzę autorowi wszystkiego najlepszego.
      Logika niektórych wywodów aż oszałamia swym pięknem.
      • ala100 Re: reforma ortografii? 03.02.05, 17:20
        ardjuna napisał:

> Witrynka jest bardzo interesująca i życzę autorowi wszystkiego najlepszego.
        > Logika niektórych wywodów aż oszałamia swym pięknem.

Logika tak, ale jej skutek? No jakże tak bez ogonków? I to ma być ładnie?
        • ardjuna Re: reforma ortografii? 03.02.05, 17:51
          ala100 napisała:

> Logika tak, ale jej skutek? No jakże tak bez ogonków? I to ma być ładnie?

Jak mówią nasi unijni bracia z zachodu, uroda przemija, cnota pozostaje... W
          tym wypadku cnota utylitarności :) Miałem jednak na myśli nie tyle propozycje
          rewolucji ortograficznej, ile inne wywody autora na jego witrynie, choć sądzę,
          że i z ogonkami przyjdzie się naszej ortografii kiedyś pożegnać, choć może już
          nie za naszego życia.
          • ala100 Re: reforma ortografii? 03.02.05, 18:08
            ardjuna napisał:

>
            > Jak mówią nasi unijni bracia z zachodu, uroda przemija, cnota pozostaje... W
            > tym wypadku cnota utylitarności :)

Bęędęę musiała sięę wczytać, bo tak na pierwszy rzut oka, to było bardzo
            trudne, więęc gdzie ta utylitarnośśćć? A gdyby nawet, to dlaczego
            utylitarnośśćć ma być cnotąą? To już tak ma być? Bez żżadnych ozdóóbek? Bez
            zygzaczkóów, wisiorkóów i kęędiorkóów.

Na wszelki wypadek zaszalałam sobie na zapas.

> Miałem jednak na myśli nie tyle propozycje
            > rewolucji ortograficznej, ile inne wywody autora na jego witrynie, choć
            sądzę,
            > że i z ogonkami przyjdzie się naszej ortografii kiedyś pożegnać, choć może
            już
            > nie za naszego życia.

Nie kasandruj niepotrzebnie. I tak wydaje mi się, że nie masz racji. Mnie się
            wydaje, że nadchodzą dobre lata dla ogonków i innych dziwności ortograficznych.
            Miałam na myśli udziwnienia z punktu widzenia anglosasów.
            • ardjuna Re: reforma ortografii? 03.02.05, 18:15
              Napawam się teraz polemiką o poprawności językowej
              grzegorj.private.pl/lingwpl/mn.html
              i zaprawdę, zaprawdę powiadam Ci, serce mi rośnie.
              A do ogonków i kreseczek też mam sympatię, zresztą - z pobieżnego oglądu
              projektu rewolucji wynika, że tak zupełnie z nich nie zrezygnujemy...
              • ja22ek Re: reforma ortografii? 04.02.05, 09:58
                ardjuna napisał:

> A do ogonków i kreseczek też mam sympatię, zresztą - z pobieżnego oglądu
                > projektu rewolucji wynika, że tak zupełnie z nich nie zrezygnujemy...

He, to dopiero byv projekt A. Podejrxewam, zxe w projekcie B, a tym barqiej w C
                tyh piypsxtykuf mozxe byci mniej, albo tezx wcale jych nie benqie. Jak f tym
                tekscie...

Pozdrawiam serdecxnie
                Jaccek
                • ala100 Re: reforma ortografii? 04.02.05, 22:52
                  ja22ek napisał:

> ardjuna napisał:
                  >
                  > > A do ogonków i kreseczek też mam sympatię, zresztą - z pobieżnego oglądu
                  > > projektu rewolucji wynika, że tak zupełnie z nich nie zrezygnujemy...
                  >
                  > He, to dopiero byv projekt A. Podejrxewam, zxe w projekcie B, a tym barqiej w C
                  > tyh piypsxtykuf mozxe byci mniej, albo tezx wcale jych nie benqie. Jak f tym
                  > tekscie...
                  >
                  > Pozdrawiam serdecxnie
                  > Jaccek

No, wczytałam sie trochę i w ogóle nie rozumiem, w czym problem.

Przecież zakreślone przez autora cele reformy:

" 1. Wyrazy powinny być zapisywane tak, ażeby w tylko jeden sposób można było
                  je odczytać.
                  2. Powinien istnieć tylko jeden sposób zapisywania słyszanych wyrazów.
                  3. Pisownia powinna być ekonomiczna."

spełnia ortografia niezreformowana. To raz.

Dwa. Czy w ogóle istnieje cos takiego jak "cechy fonetyczne kulturalnej
                  polszczyzny"? I kto to niby będzie te cechy określał? No, proszę o propozycje!

Trzy. Brzydkie toto takie. Ja sie w ogóle nie będę tym przejmować. No moze
                  poczytam jeszcze o pisowni łącznej i rozdzielnej, bo to było dosyć zabawne.

Tp tyle. Zjawisko marginalne - Ala

• efedra Re: reforma ortografii? 04.02.05, 23:51
                    ala100 napisała:

> 2. Powinien istnieć tylko jeden sposób zapisywania słyszanych wyrazów.

Tu az sie prosi wypowiedz Andrew Jacksona, siodmego prezydenta Stanow
                    Zjednoczonych:

"Czlowiek, ktory potrafi wymyslic tylko jeden sposob na napisanie jakiegos
                    slowa, musi zaiste miec kiepski umysl".
                    • ala100 Re: reforma ortografii? 05.02.05, 08:53
                      efedra napisała:

> ala100 napisała:
                      >
                      > > 2. Powinien istnieć tylko jeden sposób zapisywania słyszanych wyrazów.
                      >
                      > Tu az sie prosi wypowiedz Andrew Jacksona, siodmego prezydenta Stanow
                      > Zjednoczonych:
                      >
                      > "Czlowiek, ktory potrafi wymyslic tylko jeden sposob na napisanie jakiegos
                      > slowa, musi zaiste miec kiepski umysl".

Dyslektyk?
                      • efedra Re: reforma ortografii? 05.02.05, 15:23
                        ala100 napisała:

> efedra napisała:
                        >
                        > > ala100 napisała:
                        > >
                        > > > 2. Powinien istnieć tylko jeden sposób zapisywania słyszanych wyraz
                        > ów.
                        > >
                        > > Tu az sie prosi wypowiedz Andrew Jacksona, siodmego prezydenta Stanow
                        > > Zjednoczonych:
                        > >
                        > > "Czlowiek, ktory potrafi wymyslic tylko jeden sposob na napisanie jakiego
                        > s
                        > > slowa, musi zaiste miec kiepski umysl".
                        >
                        > Dyslektyk?

Historia w tej kwestii milczy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka