dom16 06.07.02, 00:18 jak należy mówić: podaj mi pilot (telewizyjny) czy pilota? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomi469 Re: pilot 06.07.02, 09:58 Spójrz do wątku nr 652 (Meteor - nagroda), tam była o tym mowa (ja opowiadam się za formą - "podaj pilota"). Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: pilot 07.07.02, 15:46 Jeśli mowa o urządzeniu, to biernik może być równy mianownikowi lub dopełniaczowi. Możemy więc powiedzieć „podaj mi pilot” lub „podaj mi pilota”. Profesor Markowski zaleca jednak formę pilota (biernik równy dopełniaczowi). Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: pilot 13.07.02, 09:56 A u nas w domu - wyjechalismy z kraju zanim te urzadzenia sie pojawily - przyjela sie nazwa przelaczalka - i tak juz zostalo... Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Re: pilot 15.07.02, 14:39 Parę lat w temu w filmie "Wystarczy być" wg Kosińskiego, remote controller przetłumaczono jako przełącznik kanałów. Trochę to nieporęczne językowo, pokrewne jednakże przełaczałce. pozdrawiam Zbigniew Odpowiedz Link Zgłoś