jotrope 30.06.05, 18:40 Bardzo prosze o pomoc: "Polacy zagranica" czy Polacy za granica" ? Razem czy osobno ? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zakrencik Re: zagranica... 30.06.05, 21:09 jotrope napisała: > Bardzo prosze o pomoc: > "Polacy zagranica" czy Polacy za granica" ? > Razem czy osobno ? > > Pozdrawiam. Polacy za granicą. Granica i zagranica to 2 inne słowka;) Odpowiedz Link Zgłoś
jotrope Re: zagranica... 30.06.05, 21:31 Kiedy pisze sie razem, a kiedy osobno ? W google wystukalam przez pomylke "Polacy zagranica" i stad moje pytanie, poniewaz ja napisalabym to oddzielnie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: zagranica... 30.06.05, 22:07 jotrope napisała: > ...ja napisalabym to oddzielnie. To bardzo dobrze. "Zagranica" to rzeczownik okreslajacy caly swiat poza krajem, w ktorym wlasnie jestes. Nic innego. Wiec mozna mowic np. o lacznosci z zagranica, a nie mozna o "Polakach zagranica", bo to by nie mialo sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: zagranica... 30.06.05, 23:35 efedra: > "Zagranica" to rzeczownik okreslajacy caly swiat poza krajem,w ktorym wlasnie > jestes. A czy mogę przysłać Ci widokówkę ,,z zagranicy''? Myślałem, że mogę, ale zgodnie z Twoim wyjaśnieniem nie mogę. Bo jak tylko usiłuję znależć się w tej zagranicy, to to hops, już tam akurat jestem, więc to już nie jeste zagranica. Cóż, sama jesteś sobie winna, że widokówki nie dostaniesz. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
ochmis Też tak myślę. 01.07.05, 00:21 Spotkajmy się, wtedy dwóch Polaków pójdzie zagranicą na piwo! I może jeszcze sie upiją zagranica? Będzie nam wstyd zagranicą? Chyba nie! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: zagranica... 01.07.05, 00:30 Przerzuć jej więc tę widokówkę zza granicy na drugą stronę tejże, czyli tam, gdzie z Twego punktu znajdowania się jest zagranica, to chyba możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
ochmis przerzucać nie będę, 01.07.05, 00:59 ale wysłać z zagranicy mogę. Co mi tam? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ochmis mówimy chyba o zagranicy... 01.07.05, 01:01 a nie o granicy. To są dwa różne pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: zagranica... 01.07.05, 02:18 stefan4 napisał: > efedra: > > "Zagranica" to rzeczownik okreslajacy caly swiat poza krajem,w ktorym wlasnie jestes. > > A czy mogę przysłać Ci widokówkę ,,z zagranicy''? Myślałem, że mogę, ale > zgodnie z Twoim wyjaśnieniem nie mogę. Alez, drogi Stefanie! Mozesz mi przyslac pocztowke, nawet zaczynam sie jej juz spodziewac. Nie musisz jej wysylac z zagranicy, natomiast do mnie ona przyjdzie z zagranicy. No, moze troche przesadzilam z tym "w ktorym wlasnie jestes"; moze nie trzeba tego traktowac tak zupelnie chwilowo, ale chyba przyznasz, ze jest w tym cos na rzeczy. e. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: zagranica... 01.07.05, 05:31 efedra: > No, moze troche przesadzilam z tym "w ktorym wlasnie jestes"; moze nie trzeba > tego traktowac tak zupelnie chwilowo, ale chyba przyznasz, ze jest w tym cos > na rzeczy. No, jest: Odpowiedz Link Zgłoś
ochmis Re: zagranica... 01.07.05, 00:18 Oj, to kim ja teraz jestem? Cały czas myślałem, że mieszkam zagranicą (dokładnie w Niemczech). Jestem teraz bez sensu, czy jak? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: zagranica... 01.07.05, 12:09 efedra napisała: > Wiec mozna mowic np. o lacznosci z > zagranica, a nie mozna o "Polakach zagranica", bo to by nie mialo sensu. Nie wiem, dlaczego nie miałoby sensu mówić o Polakach zagranicą. To może być tylko niegramatycznie. Nie ma sensu mówić o Polakach za granicą, bo za którą granicą i z której strony patrząc (ja też jestem Polakiem za granicą, bo mieszkam na wschód od granicy polsko-niemieckiej). Sens jest tylko o Polakach z zagranicy. Polak z zagranicy to taki Polak, co mieszka w zagranicy. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: zagranica... 01.07.05, 12:14 efedra napisała: > nie mozna [mówić] o "Polakach zagranica", bo to by nie mialo sensu. A jednak. Polacy w Polsce są zagranicą dla Białorusinów na Białorusi :) Odpowiedz Link Zgłoś
jotrope Re: zagranica... 01.07.05, 12:35 Zdanie znalazlam na forum "Praca w Europie". Osoba napisala: "... robic wstyd Polakom zagranica". Wedlug mnie to blad - i gramatycznie ... i merytorycznie ;-) Chcialam sprawdzic na google i... Ale o tym pisalam wczesniej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
marecki997 Re: zagranica... 02.07.05, 10:02 Wydawało mi się, że słowo "zagranicą" to rusycyzm. Ale wpisałem w wyszukiwarce - 11 razy więcej wyników było na hasło "за границей" niż "заграницей". Odpowiedz Link Zgłoś
1oo Re: zagranica... 13.07.05, 00:58 Tyle znalazłam. slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?szukaj=zza+granicy&kat=18 Odpowiedz Link Zgłoś
gorzatax powrót z Cieszyna Czeskiego do Cieszyna Polskiego 01.08.05, 10:12 jest powrotem z zagranicy czy zza granicy? Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: powrót z Cieszyna Czeskiego do Cieszyna Polsk 01.08.05, 16:29 gorzatax napisała: > jest powrotem z zagranicy czy zza granicy? W tym wypadku jedno i drugie wydaje sie w porzo. Odpowiedz Link Zgłoś
enigma22 zagranica... 18.01.06, 15:29 no ja właśnie też mam ten problem: "Mickiewicz umarł, zostawiając serce w kraju, a ciało za granicą" za linią graniczną czy "zagranicą" w obcym kraju??? co prawda jest to humor zeszytów szkolnych ale bazować powinien raczej na błędach logicznych :) Mówi się: „Jadę za granicę”, ale „Wracam z zagranicy”, a byłam zagranicą? czy za granicą? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: zagranica... 18.01.06, 16:32 enigma22: > byłam zagranicą? czy za granicą? Nie było mnie tam z Tobą, ale przypuszczam, że byłaś albo ,,za granicą'' albo ,,w zagranicy''. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: zagranica... 25.01.06, 22:20 O granicy i zagranicy dyskutowaliśmy już kilka razy, przypomnę więc tylko, co na ten temat jest w słownikach: zagranica to kraje leżące poza granicami jakiegoś państwa. Wracamy z zagranicy (z obcego kraju), wyjeżdżamy za granicę (do obcego kraju), wysyłamy list za granicę (nie: do zagranicy), czyli do obcego kraju. Wrócić zza granicy, czyli zza linii granicznej państwa. Ale: był tuż za granicą (czyli za linią graniczną państwa) i był za granicą (czyli w obcym kraju). A kartkę można komuś przysłać z zagranicy (z obcego kraju) i zza granicy (zza linii granicznej państwa). Odpowiedz Link Zgłoś