easnadh 21.07.05, 11:31 czy przymiotnik khaki jest przymiotnikiem nieodmiennym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucbach Re: khaki 21.07.05, 21:40 sjp.pwn.pl/haslo.php?id=23286 Jest kwalifikator "ndm" pozdrawiam, lucbach Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: khaki 22.07.05, 15:45 lucbach napisał: > sjp.pwn.pl/haslo.php?id=23286 > Jest kwalifikator "ndm" To MY tworzymy słowniki, nie one NAS! Proponuję uodmiennić: khaki, khaka, khakie [itede]. Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: khaki 27.07.05, 14:49 ardjuna napisał: > Proponuję uodmiennić: > khaka K(h)aka, to mi ptaszki na samochód robią :-) vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: khaki 28.07.05, 08:45 vatseq napisał: > K(h)aka, to mi ptaszki na samochód robią :-) A czy barwa jest chociaż zgodna z ustawą, czyli khaka? Bo jak nie, to naślij na nie kota. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: khaki 28.07.05, 12:07 ardjuna napisał: > vatseq napisał: > > > K(h)aka, to mi ptaszki na samochód robią :-) > > A czy barwa jest chociaż zgodna z ustawą, czyli khaka? Bo jak nie, to naślij na > > nie kota. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: khaki 28.07.05, 12:10 ardjuna napisał: > vatseq napisał: > > > K(h)aka, to mi ptaszki na samochód robią :-) > > A czy barwa jest chociaż zgodna z ustawą, czyli khaka? Bo jak nie, to naślij na nie kota. Oj, kliknelo mi sie za wczesnie (bo jest bardzo wczesnie). Ja - w razie niezgodnosci z ustawa - naslalabym organy scigania. Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: khaki 28.07.05, 17:42 efedra napisała: > Ja - w razie niezgodnosci z ustawa - naslalabym organy scigania. A czyż kot nie jest organem ścigania w wypadku (m.in.) ptaków??? Odpowiedz Link Zgłoś
lucbach Re: khaki 21.07.05, 21:43 Acha, a czy to w ogóle przymiotnik? Jeśli mamy podane, że to kolor, to traktować go trzeba chyba tak samo jak "czerwień" czy "biel", czyli rzeczownik. Ostatnio "khaki" miałem w krzyżówce, a tam przymiotników się nie umieszcza... pozdrawiam, lucbach Odpowiedz Link Zgłoś
dupek.jak.kazdy.facet Re: khaki 22.07.05, 21:48 No tak, ale może z czasem odmiana stanie się poprawna. Tak samo jak "bordo" - teraz coraz częściej się używa przymiotnika "bordowy". A "khaki" nie wymaga przyrostka bo brzmi jak przymiotnik (jaki? khaki) i tak może zostać zaadaptowany. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: khaki 25.07.05, 23:27 Khaki bywa używany jako rzeczownik, np. tego lata modne są kolory ziemi: brąz, zieleń, khaki, i jako przymiotnik, np. była ubrana w spodnie koloru khaki i brązową bluzę. Khaki - zdaniem autorów słowników - jest nieodmienny, podobnie jak bordo. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: khaki 30.07.05, 20:57 Jeszcze jedna osobliwość tego słowa to wymowa kchaki, mimo że, sądząc z języka pochodzenia, chodzi po prostu o chaki. Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: khaki 01.08.05, 10:23 To nie tylko osobliwość khakiego, to także osobliwość khana, wymawianego jako kchan. Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: khaki 01.08.05, 14:47 No nie do końca wiem, jak z tą wymową: mnie uczono wymowy KAKI vatseq Odpowiedz Link Zgłoś