viatora 15.09.05, 21:31 obie formy są chyba poprawne? Ale czym się w takim bądź razie różnią, można ich chyba używać w każdej sytuacji zamiennie? A, i czy nazywają się jakoś. Że pierwsza forma to coś tam, druga coś inne:) Mm? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1oo Re: Będę oglądaĆ - będę oglądaŁ 15.09.05, 23:57 Obie formy są poprawne. Różnią się tylko ilością sylab. Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: Będę oglądaĆ - będę oglądaŁ 16.09.05, 12:26 Przeliczyłem kilkakrotnie, i w obu formach wychodzi mi równo po 5 sylab. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Będę oglądaĆ - będę oglądaŁ 17.09.05, 21:00 jacklosi napisał: > Przeliczyłem kilkakrotnie, i w obu formach wychodzi mi równo po 5 sylab. Ale 1oo jest kobietą i jej się różni. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Będę oglądaĆ - będę oglądaŁ 16.09.05, 08:47 No nie do końca zamiennie. -ć jest uniseks, więc kobieta nie zamieni raczej -ć na -ł. I jeszcze jest jeden niuans, który przy każdej okazji wyśmiewam, że można mówić "oglądać będę", a nie wolno "oglądał będę". Mm... może i się jakoś te formy nazywają, ja już nie pamiętam. J. Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: Będę oglądaĆ - będę oglądaŁ 16.09.05, 12:24 Dlaczego nie można mówić oglądał będę? Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Będę oglądaĆ - będę oglądaŁ 16.09.05, 16:55 jacklosi napisał: > Dlaczego nie można mówić oglądał będę? A kto i kiedy mowi 'ogladac bede'? Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: Będę oglądaĆ - będę oglądaŁ 17.09.05, 20:59 jacklosi napisał: > Dlaczego nie można mówić oglądał będę? Bo nie. efedra napisała: > A kto i kiedy mowi 'ogladac bede'? Co poniektórzy, czasami. J. Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: Będę oglądaĆ - będę oglądaŁ 19.09.05, 12:34 ja22ek napisał: > jacklosi napisał: > > > Dlaczego nie można mówić oglądał będę? > > Bo nie. Dziękuję za wyjaśnienie. > > efedra napisała: > > > A kto i kiedy mowi 'ogladac bede'? > > Co poniektórzy, czasami. > Nikt nie mówi, ale wszyscy piszą. Dostojniej brzmi. > J. Odpowiedz Link Zgłoś
ilmatar Re: Będę oglądaĆ - będę oglądaŁ 17.09.05, 22:31 Nie wiem kto, ani kiedy, ale było chyba w bajce... albo i nie: ...wspominać będę dawne czasy... Hej, hej, kłaniam się starym Znajomym :-) Ilm Odpowiedz Link Zgłoś